Składniki: (na ok. 6 porcji)krem:150 g twarożkunieduży ogórek (ok. 100 g)1,5 łyżki majonezusól, pieprz200 g łososia wędzonego2 awokadosok z 1 limonki (ewentualnie cytryny)czarny sezam (opcjonalnie)koperek Łosoś Wędzony z Kuleczkami Awokado i Kremem Ogórkowym (w Kieliszkach) - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki na krem miksujemy ze sobą. Przekładamy do kieliszków. Łososia kroimy na mniejsze(...)Awokado obieramy i kroimy w kostkę lub za pomocą małej łyżeczki wyżłabiamy malutkie kuleczki.Przekładamy do pucharków.Całość skrapiamy sokiem z limonki (lub cytryny) i posypujemy czarnym sezamem. Dekorujemy koperkiem.Wskazówki:Przystawkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem, ponieważ mimo skropienia sokiem z cytrusów awokado dość szybko ciemnieje. Moje posty
Słodka Stronaciepłej wody100 g mleka w proszku2 szklanki mąki pszennej8 g świeżych drożdży2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)1,5 łyżki cukruniepełna łyżeczka soli1 całe jajkołyżka mleka sezam do posypania ok. 2 pomidory2 małe cebuleogóreksałata ketchup, dowolne sosy (np. meksykański, czosnkowy)Mini Hamburgery - Sposób przygotowania:Bułeczki: Mleko w proszku mieszamy z wodą, masłem i cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy(...)formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm, które następnie lekko spłaszczamy. Przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 10 minut w 175 stopniach do zrumienienia. Burgery:Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy
Słodka Stronaminut.Bułeczki tuż przed pieczeniem przekrawamy w poprzek (nie do końca) tworząc charakterystyczne dla longera wyżłobienie na szczycie bułki (oczywiście czynność tę możemy pominąć).Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Stripsy:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok. 2 - 3 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy
Słodka Stronaokrągłych bułeczek i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Następnie bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut do zrumienienia.Stripsy:Piersi z kurczaka porcjujemy na "kotlety" o grubości ok. 2 - 3 cm i średnicy
Słodka Stronaazjatyckiej, jednak w tortilli również smakuje wyjątkowo.Roladki z Tortilli na Zimno z Łososiem Wędzonym i Awokado - Składniki: ok. 4 tortille200 g łososia wędzonegook. 1/3 główki sałaty lodowej2 awokadomajonezczarny sezam (opcjonalnie)Roladki z Tortilli na Zimno z Łososiem Wędzonym i Awokado - Sposób przygotowania: Awokado obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (możemy skropić sokiem z cytryny - awokado nie ściemnieje
Słodka Stronamąki pszennej6 g drożdży suchych [ dałam 12 g świeżych]250 ml letniej wody1 ,5 łyżeczki soli morskiej1,5 łyżeczki cukruDodatkowo:jajko + 1 łyżka mleka do smarowaniamak sezam Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.[ u mnie ciasto rosło w misce Tupperware].Ciasto(...)Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Można posypać makiem , sezamem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.Razem ze mną bułki piekły:Dorotka, Gosia
Moje domowe kucharzeniekoszulce lub ewentualnie usmażyć na maśle.Na grzance ułożyć szpinak (można minimalnie posolić go), na szpinaku jajko. Wszystko posypać świeżo zmielonym pieprzem, startym żółtym serem i ziarnami sezamu. Podawać z pomidorem i listkami świeżego, surowego szpinaku.Takie śniadanie jest wbrew pozorom szybkie, a dodatkowo zapewni energię na cały dzień :) Jedna porcja w zupełności wystarczy, aby wstać od stołu najedzonym
Codzienna kuchnia niecodziennagrubości około 1 cm. Wałki spłaszczać lekko i zakręcać w spiralę. Układać na blasze wyłożonej papierem, smarować rozmąconym jajkiem i posypywać dowolnymi dodatkami: grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, sezamem, czarnuszką, drobno startym serem, etc.Piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Paluchy powinny być lekko zrumienione.Moje paluchy upiekłam z grubo mielonym pieprzem, serem i sezamem. Ciasto z dodatkiem piwa jest
Codzienna kuchnia niecodziennaposolić i wymieszać. Odstawić na 30 minut, a następnie odsączyć z nadmiaru wody. Przygotować sos z octu ryżowego, sosu sojowego, sosu rybnego i cukru trzcinowego. Zalać nim sałatkę, dodać sezam, wymieszać i odstawić. Po zamarynowaniu ogórków część sosu można odlać, by sałatka nie była wodnista.Dodatkowo:4 łyżki mascarpone (jako dodatek)gałązki mięty (do dekoracji)Podanie:Na talerz wyłożyć ciepły
Food Squareżółtej50g pędów bambusa ze słoika, pokrojonych w słupki100g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone w słupki1 łyżeczka mąki ziemniaczanej3 łyżki sosu sojowego2 łyżki oleju do wokauprażony sezam Sos hoisin3 łyżki sosu sojowego1 łyżka miodu2 łyżki octu białego4 łyżki oleju arachidowego1/2 łyżeczki sosu piri piri45g orzeszków ziemnych, obranych, wcześniej uprażonychsól2 szczypty mielonego imbiru Przygotowanie(...)wody, mieszamy, dodajemy na patelnię, mieszamy. Na patelnię dodajemy posiekany szczypiorek z dymki, makaron, całość mieszamy i chwilę podsmażamy. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, posypujemy uprażonym sezamem i możemy serwować nasze danie
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:200 g polędwicy wołowejolej rzepakowy1 marchew1 cebula dymka1 melongarść sałatypęczek kolendrypapryka żółta i czerwona1 łyżka sezamu prażonego na suchej patelniSos:saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiemsok z 2 limonek3 łyżeczki cukru brązowego4 łyżki sosu sojowego1 łyżka tartego imbirulistki posiekanej kolendry1 papryczka chilli pokrojona w plasterkiPrzygotowanie:Polędwicę posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej 2 minuty(...)kolendry, wstążki z marchewki i melona zrobione obieraczką do warzyw, paprykę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Polędwicę kroimy w paski i układamy na sałatce. Całość posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni.Sos: Wyciskamy sok z 2 limonek, dodajemy cukier brązowy, sos sojowy, starty korzeń imbiru, pokrojoną papryczkę chilli i listki kolendry. Wszystko razem mieszamy z saszetką oleju Kujawskiego
Smakowity Blog Kulinarnycm.Ciasto jest rzadkie, nie da się z niego uformułować bochenka.Temperatura maślanki nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży.Ziarna słoneczniku i sezamu można zastąpić ziarnami siemienia lnianego, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.W oryginalnym przepisie temperatura pieczenia wynosiła 220 stopni. Moim zdaniem była
Gospodyni MiejskaSkładniki:Newella wędzona 200 g,2 marchewki,4 liście jarmużu,10 grzybów shitake,10 płatów różowych,2 łyżki soku z buraka,Świeża kolendra,½ łyżeczki soli,½ łyżeczki cukru,Sezam do przybrania.SOS:Ok. 3 cm kawałek imbiru,1 chili,2 ząbki czosnku,1 łyżeczka tahini (lub masła orzechowego),100-150 ml sosu sojowego,Sok z ½ cytryny,1 łyżeczka sosu rybnego,Syrop(...)sicie, pokroić w paski.Płaty ryżowe zanurzać w ciepłej wodzie z dodatkiem soku z buraka, na każdy nałożyć porcję przygotowanych składników, zwinąć, przeciąć na pół.Przybrać ziarnami prażonego sezamu, podawać z sosem
SzczyptaSmaQoraz B2." (Opis: Ziarenkowo).Kupisz je tutaj: kliknij.Wspaniale chrupią! O walorach smakowych i aromatycznych, nawet się nie ma co rozpisywać bo... przecież to oczywiste. :)ZIARNA "PIEKŁO-NIEBO":Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek "Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Regularne spożywanie ziaren
Wypisz Wymalujsobie coś przekąsić a zwłaszcza wieczorem , godziny już lepiej nie podawać :) Jest to super alternatywa dla niezdrowych chipsów na imprezkę. Piszę o razowych krakersach, chlebkach. Z mąki razowej pełnoziarnistej, sezamu, zarodników pszennych, słonecznika i nie była bym sobą gdybym nie posypała krakersy aromatyczną czarnuszką .Inspiracją do tego był przepis z książki ""The Great British Bake off". SKŁADNIKI(...)mąki razowej 2000120g kaszki manny 50 g sezamu 40 g zarodków pszennych 50 g ziaren słonecznika pół łyżeczki soli morskiej 1 łyżka miodu płynnego(użyłam sztucznego)3 łyżki oleju rzepakowego plus 1 do posmarowania blatu,stolnicy 210 ml letniej wody dodatkowo do posypania sól morska, czarnuszkę ć SPOSÓB WYKONANIA
Basia w kuchni