tylko rozłupałam, z mojego kokosa wyłoniła się pleśń. No cóż trzeba było wymyślić coś innego... Na szczęście efekt końcowy był więcej niż zadowalający :) ~ Krem z kaszy jaglanej z sezamem, mandarynką i nerkowcami ~ Składniki: (inspiracja) 50g kaszy jaglanej 1 jajko 20g sezamu/tahini szczypta soli + dowolne dodatki np.mandarynka nerkowce Kaszę podprażamy, płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy sól, zmielony sezam
Kuchenny Skrawek Niebadrożdży - 170 g mąki pełnoziarnistej pszennej - 50 g mąki żołędziowej - 50 g mąki żytniej - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 jajko - sól do smaku - żółtko z wodą - do pospania sezam bądź mak Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki i po upływie czasu dodajemy drożdże. Ciasto zagniatamy(...)większe, wtedy wg uznania), formujemy kulkę, którą lekko spłaszczamy. Nożem nacinamy gwiazdkę, aby bułeczka przypominała kajzerkę :P Roztrzepujemy żółtko z niewielką ilością wody i smarujemy nim bułki, posypujemy makiem, sezamem. Wstawiamy do piekarnika najpierw na 10 minut na 150*, następnie na 20 minut na 180*. I gotowe. Pyszne i chrupiące pieczywko w sam raz na śniadanko czy kolację
Zdrowie na języku :Pniepieczonych - HABŻYKI LUB - 2 łyżki siemienia lnianego brązowego - 2 łyżki nasion słonecznika - 1 łyżka nasion sezamu - 1 płaska łyżka miodu Masa sernikowa: - 500 g chudego twarożku do serników (u mnie Emilki 0%) - stewia (wg uznania) - 2g agar-agar lub 10 g żelatyny Mus owocowy - pół dużego(...)słonecznik - ziarna słonecznika podsmażamy do zrumienienia na patelni, łączymy z siemieniem lnianym, sezamem i miodem. Powstałą masę nakładamy na dno każdej foremki. 2. Masę serową - rozpuszczoną substancję żelującą miksujemy z serkiem i stewią 3. Mus owocowy - owoce blendujemy na mus i łączymy z rozpuszczoną substancją żelującą Wstawiamy do lodówki. W przypadku agaru na ok. 1 godzinę, a jeśli użyliśmy żelatyny
Zdrowie na języku :PDrobna przekąska na sobotni wieczór lub jakikolwiek inny ;) a do tego dobre wino ;) chociaż ostatnio to tylko soczek porzeczkowy... Zrobienie wymaga kilka minut cierpliwości, ale
Lawendowe Nieboostrygowego1-2 łyżki sosu sojowegoszczypta pieprzu czarnego lub czerwonego chili w proszku1 czubata łyżeczka nasion sezamusól do smaku (w razie potrzeby)przygotowanierozgrzać łyżeczkę oleju na patelni, dodać nasiona sezamu i smażyć aż zaczną lekko pryskać,Dodać krewetki i część sosu sojowego, smażyć przez chwile z obu stron , wyjąć i trzymać w cieple.Na patelnie dodać 1 łyżkę oleju, dodać
Stare Garyoraz listki laurowe). Z gotowego zakwasu możemy przygotować biały barszcz a resztę przelać do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce. (W zakwasie widać gdzieniegdzie małe ziarenka, to sezam bo dodałam piętkę chleba z sezamem
Monia miesza i gotujeciepłego mleka 50 g stopionego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 12 suchych drożdży lub 25 g świeżych Ponadto: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania sezam do posypania Nadzienie: mięso z 1 jednego ugotowanego udka kurczaka (bez skóry i kości) 250 g gęstego serka śmietankowego 2 łyżki Ajvaru kilka posiekanych suszonych pomidorów z oliwy 2 łyżki(...)wyłożonej pergaminem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20-25 minut do podrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut aż będą miały złoty kolor
Czerwień i błękitwygodnie i wszystko było pod ręką. W podłużne słupki.Na bambusowej macie kładziemy nori, a na nim rozkładamy niewielką, ale równomierną ilość ryżu.Smarujemy serkiem philadelphia i posypujemy sezamem. W jednej części układamy nasze produkty np. kombinacja z łososia, ogórka i surimi. Zawijamy i kroimy ostrym nożem na plastry. Aby urozmaicić możemy część łososia upiec.Podajmy wszystko na dużym półmisku
kulinarnyJałyżki groszku mrożonego* 2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej* 2 cm kawałek imbiru* 1 ząbek czosnku * sos sojowy* pikantny sos chili* gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja)* olej sezamowy* sezam biały i czarny* 3 łyżeczki tapioki (może też być skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana) * olej rzepakowySposób przygotowania Grzyby shitake zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.Obrać marchewkę, pietruszkę(...)zagotować i zestawić z ognia. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, nałożyć do miseczek, na wierzchu potrawy w każdej miseczce ułożyć po kilka świeżych kiełków oraz posypać czarnym i białym sezamem
Mix smakunieduża sałata lodowa1 długi ogórek250 g pomidorków cherry2 garście słonecznika2 garście orzechów piniowychprzyprawa do sałatekolej słonecznikowyPierś kurczaka pokroić w paski. Oprószyć solą prowansalską. Następnie panierować w roztrzepanym jajku i sezamie. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić na grubsze półplasterki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Ziarna
Monia miesza i gotujejakiś czas mieszając, szczególnie na początku, aby nic nie przywarło do dna garnka.Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, płatki owsiane, zmielone migdały i orzechy laskowe i mieszamy. Następnie dodajemy żurawinę, sezam i mak i zalewamy to wszystko rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do kwadratowej brytfanki. Wierzch ugniatamy i posypujemy zmielonymi migdałami.Pieczemy 25 minut w 180`C.Białą
Słodkie Przyjemnościkukurydzianych z miodem i orzeszkami10 g ananasa suszonego4 sztuki suszonej moreli60 ml soku ze świeżo wyciśnietej pomarańczy 4 łyżki mioduSposób przygotowania:Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, ryz preparowany, sezam i płatki owsiane. Daktyle, ananasa i morele kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do miski. Dodajemy resztę suchych składników i wszystko mieszamy. Do suchej mieszanki dolewamy sok pomarańczowy
Słodkie Przyjemności"Wiosna! A co za tym idzie, święta coraz bliżej, choć za oknem tego wcale nie widać! Nie zmienia to faktu, że powoli powinniśmy zacząć się zastanawiać
Słodkie Przyjemnościwykładamy ubitą na sztywno śmietankę - równo rozprowadzamy po całym cieście. Wierzch lekko posypujemy cynamonem. Gruszki obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach - lekko odsączamy i rozkładamy na cieście.Mąkę cukier, sezam i masło łączymy opuszkami palców tworząc małe okruszki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 8 minut w 180`C.Na wcześniej przygotowane ciasto wysypujemy
Słodkie Przyjemnościczekoladą? Zapraszam."Składniki:szklanka cukru 3 szklanki mąki200 g masła2 jajka1/4 szklanki sezamuDodatkowo:12 śliwek3 łyżki cukrułyżka wody1/3 tabliczki gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sezam i pokrojone na małe kawałki masło, wbijamy jajka i ugniatamy, do momentu utworzenia się okruszków. Foremki do tartaletek smarujemy olejem, a następnie nakładamy czubatą łyżkę ciasta, która następnie ręcznie rozprowadzamy
Słodkie Przyjemności