sezam - 2421 przepisów (strona:60/162)

Wytrawne muffiny z pomidorkami 217

kasza manna) ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki startego żółtego sera sól i pieprz do smaku 4 łyżki oliwy 320 ml kefiru 2 łyżeczki pesto 2 jajka sezam do posypania 1 pomidorek koktajlowy na każdego muffina Do podania: serek śmietankowy rukola Obie maki przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy starty, na grubych oczkach ser, sól(...)Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nalewamy jedną łyżkę ciasta. U mnie super sprawdza się łyżka do lodów. Do środka każdej muffinki wkładamy po jednym pomidorku koktajlowym, posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200 ° piekarniku 25/30 minut.   Czekamy( będzie trudno) aż całkowicie ostygną. Nie wiem czemu, ale tych jeszcze ciepłych nie mogłam odkleić od papierka. Dopiero zimne ładnie

Mia Cucina Sofieta
Kurczak z marchewką. 115

kozieradka, goździki, majeranek, czosnek, cynamon, kolendra. Do przygotowania piersi z kurczaka potrzebujemy: pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa staropolska do mięs 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka czarnego sezamu 2 łyżki otrąb żytnich Pierś kroimy na plastry w poprzek włókien, oprószamy je staropolską przyprawą do mięs i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozkłócamy jajko i przygotowujemy panierkę(...)bułki tartej, czarnego sezamu i otrąb.  Pierś maczamy najpierw w jajku, a później w naszej mieszance i smażymy na głębokim tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez 15 minut.  Marchewka do obiadu: 4 marchewki pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła szczypta soli i pieprzu Marchew gotujemy w wodzie do miękkości.  Następnie kroimy

MamaOskarka
domowe bułki do hamburgerów 194

bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45 min. do wyrośnięcia. dodatkowo: 1 łyżka mleka 1 żółtko ziarna sezamu wykonanie: Podrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 10 -15 min w piekarniku nagrzanym

Domowy Smak Jedzenia
Zupa z ciecierzycy na mleku kokosowym 88

ząbki * ocet balsamiczny- 1 łyżka * świeża kolendra- 4-5 gałązek (u autorki- bazylia) * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * olej sezamowy- do smaku * sezam- wg uznania Na oleju zeszklić cebulę z dodatkiem czosnku. Dodać pomidory i poddusić przez około 5 minut, a następnie wlać ocet balsamiczny, bulion warzywny i mleko kokosowe oraz dodać ciecierzycę. Gotować(...)przez około 10 minut. Na koniec dodać świeżą kolendrę, doprawić solą, pieprzem oraz papryczką chili i zmiksować na gładki krem. Krem przełożyć do miseczek, posypać sezamem uprzednio uprażonym na suchej patelni i skropić olejem sezamowym. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Kurczak w cieście francuskim 268

suszonych pomidorów około 150 g sera camembert  przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju  1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)  1 łyżeczka sezamu do posypania  Długi weekend rozpoczęty :) Szkoda tylko, że długi weekend w tym roku jest taki krótki... Hmmm... Ale nie ma co narzekać, zawsze to jeden dodatkowy dzień wolny od pracy. Więc(...)cieście francuskim poprzeczne nacięcia (jak na zdjęciach poniżej). Górną i dolną częścią ciasta zakryć kurczaka, a boczne paseczki poprzeplatać na wierzchu. Całość posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec przez 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Inspiracja: mirabelkowy linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Sezamki domowe 172

będę mogła go spokojnie poczęstować takim deserem, bo sezamki pyszne są :) Składniki : 150 g cukru 60 g miodu 15 ml wody szczypta soli 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 150 g sezamu 30 g masła 1/2 łyżeczki sody Przygotowanie : Na patelnię o grubym dnie wsyp cukier, dodaj miód, wodę, sól i gałkę, wymieszaj i postaw na ogniu. Mieszaj do rozpuszczenia składników ( masa(...)będzie pyrkać) Wsyp stopniowo sezam i podgrzewaj około 5 min, dodaj masło, wymieszaj Teraz dodaj sodę i ponownie wymieszaj łącząc dobrze składniki, uważać by masy nie przypalić Wyłożyć masę najlepiej na papier do pieczenia, rozsmarować, ja przykryłam po lekkim przestudzeniu papierem i rozwałkowałam Po przestudzeniu można włożyć do lodówki, a jeśli lubisz sezamki bardziej gumowate to nie wkładaj do lodówki

Proste Potrawy
Bułki do burgerów 121

szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka w proszku 3 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka mleka około 2 łyżeczek ziaren sezamu Masło rozpuścić. Wymieszać z ciepłą wodą, mlekiem w proszku, drożdżami oraz cukrem. Dodać mąkę, 2 jajka i sól. Dokładnie wyrobić do uzyskania gładkiego, nieklejącego się ciasta. Odstawić na około 1 godzinę(...)Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami sezamu. Piec około 13 minut w temperaturze

Bullio
Domowa „chińszczyzna” 123

cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej 1 mały ząbek czosnku torebka ryżu (125 g) + sól do gotowania 1 łyżeczka oleju (do smażenia) 1 łyżeczka sezamu (do posypania) Pierś z kurczaka czyścimy i kroimy na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku mieszamy mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin(...)około 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Co kilka minut mieszamy. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerzu wykładamy ryż, kurczaka z warzywami i całość posypujemy ziarnami sezamu

Bullio
Makaron z warzywami i tofu 196

tofu. Składniki: dowolne warzywa, Wasze ulubione - świeże lub z mrożonki 200 g serka tofu makaron, najlepiej typu spaghetti, długie, cienkie nitki, np. chiński, soba, razowy,.. sos sojowy, sos rybny sezam, ew. siemię lniane chilli szczypior Wykonanie: Na patelnie przekładamy pokrojone warzywa, dolewamy trochę wody i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut. Gdy odrobinę zmiękną, jednak nie będą całkowicie ugotowane dodajemy(...)ugotowany makaron. Jeśli na patelni pozostał płyn, to nawet lepiej :) Nie przejmujcie się nim, ponieważ zostanie wchłonięty przez makaron, a danie przez to nie będzie wysuszone. Przed podaniem posypujemy sezamem (i ew. siemieniem) oraz szczypiorem

Taste Of My Day
Sałatka z rukolą i fetą. Uwaga! Uzależnia!! 361

Mlekovity favita) 1/3 opakowania 90g pomidory 400g (dwa duże) papryka 150g (jedna średnia) cebula czerwona 30g czosnek 1 ząbek olej lniany 10g łyżeczka: ziaren słonecznika, nasion chia i sezamu łuskanego przyprawy: pieprz, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano Sałatę myję – liście lodowej rwę na kawałki, rukoli kroję przynajmniej na pół – następnie suszę.  Pomidory, paprykę myję i kroję. Paprykę(...)wzbogacić bloga o te przepisy.   WARTOŚĆ KALORYCZNA całej miski sałatki to ok. 500kcal,  chcąc zrobić wersję light, proponuję zmniejszyć ilość oleju a także pominąć ziarna słonecznika i sezamu.  Taka wersja ma już tylko ok. 350kcal . Porcja wystarczy spokojnie na 4 osoby.   Smacznego

IzaGotuje
Ostro-słodko-kwaśno 200

krewetek (u mnie było 18 sztuk) - opakowanie makaronu ryżowego wstążki - 4-5 łyżek sosu sojowego - sok z połowy limonki - około 2 łyżki miodu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - dwie garście sezamu - czerwona papryka - 3 średnie marchewki - imbir, czosnek, papryczka chilli - sól, garść natki pietruszki Krewetki, jeśli są mrożone, rozmrażamy w wodzie w lodówce, nigdy w temperaturze pokojowej.  Następnie usuwamy ogonki(...)się zarumienią. Po tym czasie dodajemy paprykę i marchewkę solimy i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą składniki sosu (sos sojowy, miód, limonka i koncentrat), sezam i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Jeśli sos jest za ostry dodajemy miodu lub soku z limonki. Jeśli jest zbyt delikatny możemy dodać sosu sojowego i ostrej papryki. Smażymy chwile

Gotuj z Natką
Kaczka teriyaki 101

cukru muscovado, 100 ml cukru trzcinowego, 50 ml grenadyny, 100 ml sosu sojowego Kikkoman, 160 g pestek granatu 200 ml wody, 1 łyżka skrobi kukurydzianej 4 łyżki sezamu Wszystkie składniki sosu (bez skrobi) wlać do garnka i gotować aż odparuje 2/3 objętości. 1 łyżkę skrobi kukurydzianej rozmieszać z 3 łyżkami wody i następnie wlać do sosu, zamieszać, zagotować. Nogi kaczki(...)patelnię, smażyć aż odparuje płyn, wlać 200 ml wody, wrzucić 150 g pestek granatu i dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie gotowe, wlać sos, wymieszać, zagotować. Posypać sezamem prażonym na suchej patelni oraz pozostałymi pestkami granatu. Podawać z ryżem.   zastawa

królestwo garów
Bycze jądra, boczniaki, pak choi 172

Bycze jądra - 400 g, pak choi - 160 g, boczniaki - 160 g, olej imbirowy - 50 ml, czosnek - 4 g, chilli - 2 g, sezam czarny - 40 g, sos sojowy - 30 ml Jądra oczyścić, naciąć wzdłuż i ściągnąć błonę. Pokroić w paski. Pak choi rozdzielić na liście, boczniaki pokroić, podsmażyć na oleju imbirowym.  Zdjąć z woka i trzymać w cieple(...)oleju imbirowym podsmażyć czosnek i chilli, dodać bycze jądra, podsmażyć.  Dodać pak choi i boczniaki, skropić sosem sojowym, chwilę podsmażyć. Posypać prażonym czarnym sezamem. Takie oto wspaniałe danie przygotowaliśmy podczas warsztatów w Sofitel Warsaw Victoria .  Z tak zwaną piątą ćwiartką oswajał nas Maciej Majewski szef kuchni w Le Victoria Brasserie Moderne . Tusza jest dzielona podczas rozbioru na cztery

królestwo garów
Tahini burger! Przekąsisz? 283

jakoś tak ;) pierś z kurczaka oliwa z oliwek suszone zioła (bazylia, tymianek, oregano) natka pietruszki, rozmaryn ząbek czosnku pieprz czarny sól bułka pełnoziarnista sałata rzymska pieczarka hummus (domowej roboty) sezam do oprószenia Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam, lekko rozbiłam. W miseczce przygotowałam marynatę z oliwy i wszystkich suszonych i świeżych ziół i przypraw. Marynowałam kurczaka ok. 1h w lodówce(...)czasie mięso grillowałam. Bułkę przekroiłam. Ułożyłam sałatę rzymską, plastry pieczarki, kurczaka. Wierzch mięsa posmarowałam hummusem. Sypnęłam sezamem. Przykryłam drugą połówką buły.  Smacznego! Przepis bierze udział w akcji kulinarnej  Jakubiak lokalnie oraz w Pieczarkowym tygodniu Więcej o książce poczytacie  tutaj

bastalena
Ciastka z tahini (chałwowe) 161

tahini, u mnie od Skworcu 2 łyżki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru (w tym opakowanie cukru waniliowego) 100g masła ziarna sezamu do posypania 1. Masło podgrzewamy w mikrofalówce by trochę zmiękło (lub kilkanaście godzin wcześniej wyjmujemy z lodówki).  2. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę(...)Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je dociskając widelcem. Posypujemy ziarnami sezamu. 4. Ciastka pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni