sezam - 2421 przepisów (strona:52/162)

Smażone warzywa z tofu 143

łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 110 g marchwi startej na grubej tarce 110 g cukinii startej na grubej tarce 60 g kiełków fasoli mung (zapomniałam) 1 łyżka sezamu garść posiekanej natki pietruszki (kolendry) Wykonanie: W woku rozgrzać olej sezamowy. Wrzucić kapustę i dusić 10 minut. Potem dokładać kolejne warstwy: cebulę, tofu, sos, ocet, marchew, cukinię, kiełki i sezam

Sto kolorów kuchni
Makaronowe gniazda z klopsem 559

kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 płaska łyżka mąki pszennej 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego Primo Gusto Do smaku: sól morska pieprz kolorowy bazylia czosnek granulowany Do posypania: sezam złoty 150 g mozzarelli natka pietruszki Przygotowanie: Kulki mięsne:  Cebulę pokroić i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski dodać zrumienioną cebulkę, bułkę tartą, jajko, śmietanę, musztardę(...)włożyć mięsną kulkę i lekko docisnąć by mięso wypełniło gniazda makaronowe. Sos: Wszystkie składniki na sos energicznie wymieszać i doprawić do smaku. Sosem zalać makaronowe gniazda. Mięsne kulki posypać sezamem. Całość posypać równomiernie mozzarellą. Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piec 40 minut, zdjąć folię i zapiekać jeszcze około 10-15 minut, aż makaron

Ala piecze i gotuje
Szarpany kurczak sweet chilli 203

dodatek smakuje po prostu rewelacyjnie. Polecam wszystkim fanom słodko - pikantnych potraw. Składniki : 3 pojedyncze piersi z kurczaka (~500g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta płatków chilli (opcjonalnie, do smaku) sezam do dekoracji dymka do dekoracji Sos 80ml sosu sweet-chilli 60ml jasnego sosu sojowego 60ml keczupu 60ml brązowego cukru 2 lyzki sosu hoisin 2 lyzki octu ryżowego 1 lyzka oleju sezamowego(...)wlać do kurczaka, dokładnie wymieszać i gotować przez kolejne 20-30 minut do czasu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku.  Podawać z ryżem przybrane sezamem i dymka. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane Tovago z burakiem pieczonym i kiełbasą po hiszpańsku 129

jaglane TOVAGO kiełbasa po hiszpańsku  TRADYCYJNE JADŁO burak pieczony w folii białe winogrona listki bazylii kostki marchewki gotowanej na parze glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny czarny sezam Upiecz buraka w folii, obierz. Wychłodzonego pokrój na cienkie plasterki. Pieczywo chrupkie rozłóż na półmisku, układaj na przemian burak-kiełbasa-burak. Dodaj listków bazylii- głęboki i intensywny smak złamie słodycz(...)buraka i winogrona i zneutralizuje wszystko idealnie. Dodaj marchewkę. Przed podaniem dosmacz glassą sojową i posyp czarnym sezamem. Gwarantuję, że to pyszne, lekkie i nietuzinkowe spojrzenie na przekąskę, która w tym przypadku jest zdrowa i niezwykle sycąca. Energia bijąca z kaszy jaglanej i pieczonego buraka, sprawi, że poczujecie się lekko i swobodnie. Nic, tylko próbować...i częstować się...częstować

Z Kuchni Do Kuchni
jajko w koszulce 235

groszków cukrowych pokrojonych w cieniutkie paseczki kilka listków boćwiny  2 łyżki majonezu skórka starta z cytryny sproszkowana suszona malina marchewka pokrojona obieraczką w cienkie plasterki  1/2 łyżeczki sezamu 1/2 łyżeczki oliwy truflowej koper kiełki wytrawny gofr 1 łyżka octu woda do ugotowania jajka Wodę oprowadzamy do wrzątku , dodajemy ocet i energicznym ruchem mieszamy wodę  łyżką , na środek(...)wodę od czasu do czasu .Jajko gotujemy 3 minuty . Majonez mieszamy razem ze skórką z cytryny - dekorujemy talerz , kładziemy jajko oraz inne dodatki. Do marchewki dodajmy oliwę truflową oraz sezam. Gofra grillujemy chwilę - podajemy gorący. Smacznego

na gazie
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 196

łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka jagód goi Marynowane tofu: 1 kostka wędzonego tofu (300 g) 1 łyżeczka płatków chili 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego Dodatki : 300 g makaronu do ramenu tuzin grzybów shiitake kilka grzybów mun 2 łyżeczki glonów watakame 1 pęczek szczypiorku kiełki fasoli(...)mung jajka ugotowane na twardo zielony ogórek czarny sezam * PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa umyj i obierz. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach i rozgnieć je nożem. Jedną cebulę posiekaj. Drugą przekrój na pół i opal nad gazem aż częściowo się zwęgli. (To trik wykorzystywany w mojej rodzinie, który nadaje rosołowi głębi). Imbir pokrój na plasterki. Pozostałe warzywa możesz ponacinać lub poprzekrawać

Food Square
Lody wasabi - hit czy kit? 167

poznać moją opinię na temat "lodowej" oferty tego sklepu, to rozsiądźcie się wygodnie i oddajcie się lekturze :)  Tydzień azjatycki przyniósł ze sobą 4 smaki lodów: zieloną herbatę, czarny sezam, fasolę azuki oraz wasabi. Jako, że za fasolą za silnie nie przepadam, a mój mężczyzna nie byłby zachwycony czarnym sezamem czy herbatą, to jako pierwsze do wypróbowania wybrałam lody śmietankowe

W poszukiwaniu inspiracji
Hummus Party. Menu na imprezę. 157

torebka) szpinaku baby 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny 2 łyżki pasty tahini szczypta soli 50 g pokruszonej fety do dekoracji: oliwa, cząstka cytryny lub sezam Przygotowanie: W misie robota kuchennego umieść wszystkie składniki poza fetą  zmiksuj na gładką pastę. Szpinak najlepiej dodawać partiami, wtedy łatwiej się zmiksuje. Duże liście można nawet przesiekać. Spróbuj hummus(...)feta jest słona. Do hummusu dodaj pokruszoną fetę i już nie miksuj, a jedynie wymieszaj wszystko łyżką. Przełóż hummus do miseczki i polej oliwą. Udekoruj cząstkami cytryny, albo posyp sezamem. Hummus możesz przechowywać 2-3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku lub przykryty folią spożywczą, ponieważ obsycha na wierzchu. *  Jeżeli gotujesz ciecierzycę samodzielnie, namocz ją przez noc, a następnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Recenzja #.21 - pasty kanapkowe Primavika 169

Białko 5,8 g 1,5 g 3 % 7 Sól 0,51 g 0,13 g 2 % HUMMUS OLIWKOWY Co mówi producent :  Z oliwek i sezamu tłoczy się oleje zasobne w prozdrowotne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie w kwas oleinowy (18:1). Działa on prewencyjnie w stosunku do chorób sercowo-naczyniowych i przywraca prawidłowy metabolizm tłuszczów w organizmie. Badania(...)przekonam się do kupnego hummusu...Niestety żaden mi nie smakuje...Zacznę może od hummusu oliwkowego, ponieważ smakował mi mniej niż paprykowy - nie wyczułam w nim nic a nic z sezamu (tahini) i był dla mnie o wiele za kwaśny. Być może nie podszedł mi również dlatego, że nie przepadam za oliwkami... ;) Jeśli jesteście fanami tego warzywa to myślę, że śmiało

breakfast of dreams
Pieczone młode marchewki i pieczony fenkuł. Lekkie dodatki 202

agawy, imbirem i cynamonem. Wlewamy oliwę/olej i dokładnie razem mieszamy. W tej miksturze otaczamy równomiernie naszykowane marchewki , z każdej strony. Rozkładamy je na papierze na blaszce, posypujemy sezamem. Nie solimy i nie pieprzymy. Fenkuł dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy mu gałązki. Przecinamy go na pół, a później na ćwiartki tak, żeby każda z nich była złączona dołem i nie rozpadła(...)smaku oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżka jasnego sezamu PIECZONY FENKUŁ 1 fenkuł, ok. 300-350g 1 łyżka delikatnej oliwy/neutralnego w smaku oleju świeżo mielony pieprz sól 30g zimnego masła pokrojonego w cienkie plasterki 1 łyżka soku z cytryny

Karo in the Kitchen
Tęczowa sałatka z musztardowym dressingiem. 123

cynku, który wspomaga walkę z trądzikiem. Składniki Sałatka: 1/3 małej główki czerwonej kapusty 5 marchewek 200 g pomidorków koktajlowych 1 ogórek 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek dyni/słonecznika Sos musztardowy: 4 łyżki musztardy Dijon 4 łyżki octu jabłkowego sok z 1 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka curry(...)Kapustę i paprykę pokrój w drobne paski. Marchewki obierz, następnie (najlepiej obieraczką) także pokrój w cienkie paski. Ogórka pokrój w plasterki, pomidory w ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszaj i posyp sezamem oraz pestkami. 2. Przygotuj sos - wszystkie składniki połącz ze sobą np. w słoiku. Sałatkę polej sosem i wymieszaj

Powiedz dietom nie
Frytki z batatów (z sezamem) 144

bogate w witaminy A, B, C, E, K.  Poniżej przedstawiam jeden z prostszych sposobów na wykorzystanie tych bulw. 2-3 bataty 2 łyżki oleju 2 łyżki sezamu sól (użyłam himalajskiej od Skworcu ) pieprz (użyłam czarnuszki) Obrane bataty umyć, osuszyć i pokroić w słupki - tak jak na frytki.  Całość przełożyć do miseczki z olejem i dokładnie wymieszać (aby olej(...)pokrył każdy kawałek). Następnie obtoczyć je w sezamie i umieścić (luźno) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać przyprawami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 190-190 stopniach. (W międzyczasie sprawdzić czy bataty są miękkie. Czas pieczenia zależy od grubości słupków

Di gotuje
Kasza jaglana z białym winogronem, migdałami, jagodami goji i sezamem 128

przede wszystkim szybkich i dających mnóstwo energii i radości. Składniki ugotowana kasza jaglana w ilości ile potrzebujesz migdały  SYMBIO jagody goji zielone winogrona lub inne biały i czarny sezam siemię lniane listki mięty olej kokosowy do podprażenia kaszy Rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego na patelni podpraż kasze jaglaną. Wysyp ją na talerz. Posiekaj migdały i wsyp na suchą(...)gorącą patelnię, w towarzystwie sezamu i siemienia lnianego. Podpraż. Do kaszy dodaj winogrona, posyp ziarnami. Dodaj jagody goji i listki mięty. Śniadanie gotowe! Szybko i na prawdę zdrowo

Z Kuchni Do Kuchni
Krem z kaszy jaglanej 165

zawsze lubianej przez nie kaszy jaglanej :) Składniki : 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka masła owoce suszone świeże owoce sezonowe, u mnie jagody i truskawki sezam, orzechy, cynamon Przygotowanie : Do ugotowanej kaszy dodać masło i miód -  zmiksować Dodać suszone owoce, sezam, wymieszać  Przełożyć do pucharków, udekorować owocami, posypać cynamonem, Takim zdrowym kremem można również napełnić

Proste Potrawy
Bajgle. Czas wolny. 136

mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 20 g drożdży 260 ml wody oraz: 2 łyżeczki cukru 1 żółtko 1 łyżka mleka do posypania: sezam, mak, czarnuszka Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozdrabniamy w miseczce, dodajemy ciepłą wodę, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na 15minut w ciepłe miejsce.  Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól(...)gotujemy po 1- 2minuty z każdej strony. Wyjmujemy i odsączamy z wody.   Bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.przez ok. 15 minut. W trakcie sprawdzamy czy się nie przypalają. Studzimy na kratce.  Smacznego

bistro mama