kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry kilka nasion kolendry szczypta cynamonu i kurkumy sól morska bądz himalajska ok.15 listków świeżej bazylii sok z połowy cytryny opcjonalnie ziarna sezamu Czosnek oraz imbir zetrzyj drobno a cebulę pokrój w cieniutkie piórka.Warzywa w kostkę. W garnku rozpuść olej kokosowy i na rozgrzany włóż imbir i chwilkę podsmażaj,dodaj cebulki(...)mleko kokosowe oraz ok. 2 szklanek wody.Gotuj około 15 minut aż soczewica zmięknie. Wrzuć listki bazylii i wymieszaj, spróbuj ,dopraw w razie potrzeby. Serwuj ze świeżymi liśćmi bazylii, posypaną sezamem i opcjonalnie skropioną sokiem z cytryny. Zupa jest gęsta, obłędnie pyszna i akurat w sam raz na te szare i coraz chłodniejsze dni! Smacznego! Zajrzyjcie do kuchni MARKA
Z Kuchni Do Kuchniszklanki ugotowanej komosy ryżowej-gotujcie zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu -pół małego brokuła -2 ząbki czosnku -sól morska lub himalajska -1 łyżka oleju kokosowego virgin -prażony sezam -kilka listków bazylii-opcjonalnie Najpierw ugotuj komosę ryżową. Brokuła podziel na małe różyczki, odetnij stwardniałe części. Czosnek posiekaj w plasterki. Na patelnię wlej trochę wody i włóż różyczki brokuła. Woda(...)ważne. Pod koniec gotowania, kiedy woda praktycznie wyparuje dodaj olej kokosowy , czosnek i dosmacz solą. Dodaj ugotowanej komosy ryżowej i wymieszaj wszystko dokładnie. Posyp uprażonym na suchej patelni sezamem. Podawaj ciepłe udekorowane listkami bazylii. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimięsnej - przepis TU 1/2 słoika papryczek pepperoni w zalewie - u mnie średnio pikantne; słoik wielkości 370ml; zwykle zakupuję w LIDLU 1 białko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem czarny sezam - do posypania bułeczek przed pieczeniem Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko oraz 1 łyżeczkę cukru i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia(...)mocno urosną przy pieczeniu . Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać czarnym sezamem. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół bez termoobiegu - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik ma swoje
Grunt to przepis!biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions(...)soft. Wszystko jest gotowe – makaron odcedzony, mięso z warzywami wysmażone. To już praktycznie konieć pracy, gdyż jedyne co nam zostało to nałożyć potrawę na talerze, posypać sezamem i zjeść! Życzę Wam smacznego, bo na pewno jest pysznie! Miłego wieczoru! Everything is ready – noodles are drained, meat with vegetables fried. This is almost the end of the work, because
Martyna Cooksszklanki płatków owsianych (wykorzystałam owsiane górskie i żytnie) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki suszonej żurawiny 3 łyżki nasion chia 4-5 łyżek miodu szczypta soli cynamon do oprószenia Domowa granola - jak zrobić? Większe kawałki orzechów posiekać, ale niezbyt drobno (nerkowce(...)łatwo przepołowić w rękach). Odmierzyć ilości i przełożyć do miski, dodać płatki owsiane oraz pestki dyni, ziarna słonecznika, sezamu i nasiona chia oraz szczyptę soli. Całość polać płynnym miodem i dokładnie wymieszać, by miód oblepił każdy składnik granoli. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem po pieczenia, wyłożyć na niego powstałą masę i równomiernie rozprowadzić ją na blaszce. Całość oprószyć cynamonem. Granolę
Moje Qulinariałyżki cukru 0,5 łyżeczki soli Farsz : płaty prasowanych alg - nori zielony ogórek łosoś wędzony paluszki krabowe (surimi) czerwona papryka awokado wasabi Dodatki : sos sojowy marynowany imbir wasabi czarny sezam Inne : mata do zawijania miseczka z wodą do maczania palców ostry nóż bez ząbków Przygotowanie : Przygotowanie ryżu Ryż zalać wodą i odstawić na 30 minut żeby zmiękł. Następnie dokładnie(...)niej układamy cienką warstwę ryżu i dopiero na nim kładziemy płat nori, smarujemy wasabi i układamy preferowane dodatki. Rolujemy i dociskamy, na wierzchu można je przybrać np. czarnym sezamem. Rolki sushi pokroić ostrym nożem na około centymetrowe plastry. Podawać z ulubionymi dodatkami - sosem sojowym, marynowanym imbirem, pastą wasabi. Smacznego
Codzienne Gotowaniewykonaniu ani pracoch łonne. Czego chcieć więcej od przekąski? :-) Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 długich, grubych kabanosów 10 plasterków sera jajko 5 łyżek sezamu 1. Kabanosy kroimy na pół, ciasto francuskie na średniej grubości plastry. 2. Każdy kawałek kabanosa owijamy plastrem sera i oplatamy ciastem francuskim (zaczynając od jednego końca, kończąc na drugim(...)Ciasto francuskie smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. 4. Pieczemy w temperaturze 220 stopni, przez około 20 minut
Szefowa kuchnidymki 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 1 papryczka chilli (bez pestek) – można pominąć 2 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego garść ziaren sezamu sól morska Sos tajski: 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z limonki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Brokuł(...)całkowicie zmieni kolor. Dodajemy brokuły i marchewkę. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Wlewamy całość do mięsa. Smażymy jeszcze minutę, często mieszając. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane ziarnami sezamu i odłożonym szczypiorem. Ja dodatkowo posypałam chilli, które bardzo lubimy. Post Smażona mielona wołowina z brokułami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuDziś na kolację podałam sałatkę owocową. Lekką, ale nie powiem, dość sycącą i niebywale pyszną. Składniki ogólnodostępne jesienią. -banany -śliwki -jabłka -Cynamonowy Raj ZIARENKOWO -czarny sezam -chipsy kokosowe naturalne -ulubiony jogurt Ulubione owoce obierz i wyłóż na półmisek. U mnie PORCELANA BOGUCICE Posyp ziarenkami. Zalej jogurtem. Dodaj czarnego sezamu i chipsów kokosowych. Kolacja gotowa. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSpróbujcie koniecznie! Składniki: (2-4 porcje) ok. 300 g polędwiczki wieprzowej, garść jarmużu, 1 awokado, 2-3 marchewki, 1 mała czerwona cebulka, 1/2 ogórka lub 2-3 małe, czarny sezam, 1 łyżka sosu rybnego, 2 łyżki sosu sojowego, sos sriracha - dla ostrości, kilka łyżek sosu ostrygowego, 2-3 ząbki czosnku, kiełki brokuła dodatkowo: ryż jaśminowy, tajska bazylia, świeże chili Mięso(...)Warzywa myjemy i kroimy - ogórki najcieniej , marchewkę w julienne, jarmuż dzielimy na małe kawałki, itd. Do miseczki wykładamy ryż, na wierzch wykładamy wszystkie warzywa i mięso, całość posypujemy czarnym sezamem, kiełkami brokuła i listkami bazylii tajskiej. Smacznego :) Ps. My do przesmażonego mięsa z sosami często dodajemy trochę wody, aby mięso miało swój sosik i całość nie była zbyt sucha
Plate of Joyszklanki mąki pszennej 80 g stopionego masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka tłustego mleka 1 większa łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 40 g drożdży 1 jajko łyżka sezamu Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i solą, przesiać. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i cukier. Dodać mąki i masło. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem(...)ściereczki na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, smarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około kwadransa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasoli łyżeczka cukru 100 g masła łyżka ziół prowansalskich łyżeczka bazylii na farsz: 1 kg cebuli 2 łyżki pikantnego ketchupu sól, pieprz 2-3 łyżki oleju dodatkowo: jajko sezam czarnuszka Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawić na kwadrans. Masło stopić i wystudzić. Mąkę przesiać z solą, wymieszać z ziołami. Dodać jajka, rozczyn drożdżowy(...)ketchup i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepiać po dwa przeciwległe rogi. Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazasmakują! :) Składniki: 4 banany sok z cytryny 1 jajko 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 2 łyżki oleju + olej do smażenia 2 łyżki cukru cukier puder lub sezam do posypania Przygotowanie: Jajko, mleko, mąkę, cukier i 2 łyżki oleju umieścić w misce, wymieszać miotełką do uzyskania dość gęstego, jednolitego ciasta. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, jeszcze(...)smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe układać na papierowym ręczniku, aby odsączył się tłuszcz. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem lub sezamem
Cakes By Kejtmój miał 500 g) 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 100 ml oleju roślinnego po pół łyżeczki: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki wędzonej 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 1 cebula 30 g mąki (duża łyżka, u mnie była to pełnoziarnista) 100 g bułki tartej Przygotowanie: Batata obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, cebulę obrać i drobno posiekać(...)sezam ze słonecznikiem podprażyć na suchej patelni przez 2-3 minuty. Wszystkie składniki wymieszać razem, nie ma co się czarować, najlepiej zrobić to ręcznie Przygotowaną masę formować w kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na blachę zmieściło mi się 6 szt, pozostałe 2 usmażyłam na patelni i też dały radę. Piec w piekarniku w 200 C przez
greenscarfszpinaku mrożonego cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pół papryczki chili 100 g sera feta 3-4 płaty ciasta filo 1 łyżka masła tłuszcz do smażenia odrobina sezamu do posypania Szpinak rozmrozić, Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę posiekaną w kosteczkę i czosnek. Dodać szpinak przyprawy do smaku i chili i odparować. Wystudzić. Do szpinaku dodać pokruszony(...)feta i wymieszać. Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, po jednej stronie ułożyć pas szpinakowej masy i zwinąć w rulon. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem, posypać sezamem. Wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 st Podawać na ciepło z rosołem lub barszczykiem. Na zimno jako przekąski
Gotowanie jest łatwe