sezam - 2421 przepisów (strona:49/162)

Buddha bowl – tofu w sosie miód-sriracha 201

się z wierzchu chrupkie, około 8 minut. Wlewamy naszykowaną wcześniej mieszankę sosu Sriracha, sojowego, miodu i octu. Potrząsamy patelnią do oblepienia tofu. Smażymy3-4 minuty do odparowania sosu, posypujemy sezamem i smażymy razem jeszcze minutę. SOS ORZECHOWY Do miseczki wkładamy masło orzechowe, wlewamy sos sojowy i śliwkowy sos hoisin, dodajemy Srirachę. Całość mieszamy i rozcieńczamy ciepłą przegotowaną wodą do pożądanej(...)łyżeczka startego świeżego imbiru 2 łyżeczki srirachy 1,5 łyżki płynnego miodu 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub ryżowej 1 łyżeczka sezamu SKŁADNIKI - sos orzechowy 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka Srirachy ciepła woda SKŁADNIKI - do podania ugotowany na sypko ryż brązowy i dziki

Karo in the Kitchen
Karmelizowana młoda marchewka 113

delikatnie obsmażyć marchewki z obu stron. Dodać miód, wymieszać z marchewkami i cały czas na średnim ogniu udusić do miękkości.  Można podać obsypane lekko grubą solą lub prażonym sezamem. Ja obsypałam gomasio , czyli prażonym sezamem zmielonym z solą. Sami powiedzcie, czyż nie jest to proste i szybkie? Jest to idealny przepis do akcji "Błyskawiczne piątki" - jeśli nie dołączyliście

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kalafiorowa pasta kanapkowa z prażonym sezamem 211

zimno. Może być dodatkiem do obiadu, śniadania i kolacji. Idealna propozycja dla wielbicieli zdrowego żywienia oraz osób na diecie.  Składniki: 1 średni kalafior  5 łyżek sezamu 1 łyżka oliwy / masła klarowanego w wersji wegetariańskiej sól do smaku Przygotowanie (20 minut z gotowaniem kalafiora): - kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie - odsączonego, lekko rozdrobnionego kalafiora udusić(...)maśle lub oliwie - sezam prażyć na suchej patelni 3-4 minuty co chwile mieszając, odłożyć 1 łyżkę do ozdoby - całość zblendować na nie całkiem gładką masę, przyprawić solą, posypać ulubioną zieleniną  SMACZNEGO! Zobacz też  Brokułowa pasta kanapkowa z prażonym słonecznikiem <klik

Pora na pora i pomidora
Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym 291

długich parówek 3-4 łyżki   sosu ostrego kebab-gyros FOLWARK 1 białko - do posmarowania bułeczek p rzed pieczeniem 1 łyżka mleka - do posmarowania bułeczek p rzed pieczeniem sezam naturalny - do posypania przed pieczeniem Zaczyn Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, wkruszyć drożdże oraz dodać(...)kuchenna i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 min do napuszenia. Pieczenie Białko roztrzepać w miseczce z łyżką mleka i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami naturalnego sezamu. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik

Grunt to przepis!
Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw 133

smaku, ale prosta i szybka do przygotowania. Wygląd też ma restauracyjny, dlatego może być podana na uroczystościach, nie tylko rodzinnych. Zupa została podana z prażonymi ziarnami: pestkami dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego, oraz została doprawiona utłuczonym w moździerzu zielonym pieprzem. Polecam też inne przepisy na zupę krem: – zupa krem z kukurydzy – zupa z zielonego groszku – zupa(...)gładki krem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i zabielamy śmietanką kremówką. Mieszamy, ale już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do bulionówek. Posypujemy zupę zielonym pieprzem i mixem uprażonych ziaren (słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane). Dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego!   The post Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Oregano i parmesan – włoskie bułeczki 114

jajko + 1 kajko do posmarowania 200 g mąki durum 550 g pszennej mąki 2 łyżeczki soli 50 g utartego parmezanu 3 łyżki świeżego oregano, drobno pokrojonego 3 łyżki czarnego sezamu Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj miód i wymieszaj. Dodaj obie mąki, jajko i sól. Zarób ciasto elastyczne ciasto. Jeśli ciasto mocno się klei dodaj mąki, jeśli jest za twarde dodaj(...)godzinę. Po wyrośnięciu złóż ciasto kilka razy i odstaw na 10 minut. Podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj równe bułeczki. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp oregano, sezamem i utartym parmezanem. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg i piecz bułki przez 25 minut. Bułki powinny być lekko zrumienione. The post Oregano i parmesan

codojedzenia
Turecka pizza szpinakowa. 163

mąki  1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 200 ml letniej wody lub mleka 1 jajko (opcjonalnie) + 1 jajko i 1 łyżka sezamu Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać posiekany lub zmiażdżony czosnek, a po minucie szpinak. Dusić na średnim ogniu około 10 minut. Dodać pokruszony ser, wymieszać i odstawić. W dużej(...)zrolować do środka, a końcówki połączyć uzyskując kształt łódeczek. Wypełnić łódeczki farszem szpinakowym. Na środku zrobić wgłębienia, w które wbić delikatnie jajka. Brzegi łódeczek posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Całość przenieść na blachę i piec około 15 minut. Ciasto musi nabrać złotego koloru, a jajko się ściąć

zadanie-gotowanie
Krem jaglany z chałwą i karmelizowanym rabarbarem 115

gęsta – dodajcie do niej więcej mleka niż podałam w ilości składników. Po zastygnięciu i tak deser się zestali. Masę przekładamy do czterech miseczek, lekko wyrównujemy ją zwilżoną dłonią. Posypujemy sezamem i zabieramy się za karmelizowanie rabarbaru. Dwie łodygi rabarbaru, dosyć cienkie, mocno czerwone, myjemy, osuszamy i kroimy w centymetrową kostkę, razem ze skórką. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy miód(...)szklanki mleka – krowie, roślinne, tłuste, chude, bez laktozy – do wyboru 65g chałwy (mały batonik chałwowy) 3 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżeczka masła 2 łodygi rabarbaru sezam do posypania

Karo in the Kitchen
Fish & Chips, czyli panierowana ryba z frytkami 127

angielską rybę, ale fish & chips to moje określenie na każdą rybkę podawaną z dodatkiem frytek. 1 kg filetów rybnych 2 jajka + 3 łyżki mleka mąka bułka tarta sezam olej do smażenia sok z cytryny sól, pieprz Rybę pokroić na mniejsze kawałki (jeśli jest mrożona - najpierw odmrozić). Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny oraz lekko oprószyć solą i pieprzem. (Zamiast(...)soku z cytryny i zwykłego pieprzu - polecam pieprz cytrynowy.) Jajka dokładnie rozmieszać z dodatkiem mleka. Rybę panierować kolejno: w mące, jajku i bułce tartej - zmieszanej z odrobiną sezamu (opcjonalnie). Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron - na rumiano. (Najlepiej rybę smażyć na głębokim oleju, wtedy panierka będzie bardziej chrupiąca.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym i podawać z frytkami

Di gotuje
Przepis na Bułki Orkiszowe 173

mleka 3 łyżki oleju 40 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli (około 15 g) 1,5 łyżeczki cukru (około 10 g) dodatkowo bułki możemy posypać siemieniem lnianym lub sezamem Link do filmu z przygotowania: Bułki orkiszowe Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki orkiszowej. Składniki(...)pieczenia. Blachę nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 15 minut aby bułki wyrosły. Pieczenie bułek orkiszowych: Przed pieczeniem bułki maluję zimną wodą i posypuję górę bułek siemieniem lnianym i sezamem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 22 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół nie używam termoobiegu. Bułki

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Owsianka na mleku 224

smakować. Czas przygotowania i ilość porcji 10 minut, 1 porcja Produkty 1 x szklanka mleka, 4 łyżki płatków owsianych, 1 x garść suszonej żurawiny lub rodzynek, 1 x garść sezamu, 1 x łyżeczka miodu, odrobina wody. Przygotowanie Mleko wlej do rondelka i gotuj na niewielkim ogniu. Do rondelka wsyp płatki owsiane i gotuj, aż płatki rozgotują się, co jakiś czas(...)mieszając. Jeśli owsianka będzie zbyt gęsta dolej odrobinę wody. Następnie garnek zdejmij z gazu i dodaj łyżeczkę miodu. Zamieszaj i wrzuć do garnka żurawinę i sezam. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Wiem co jem Płatki owsiane to bogactwo witamin i minerałów. Zawierają witaminy z grupy B, E, PP oraz potas, wapń, jod, selen i magnez. Są również bardzo cennym źródłem

Fit&Fast Kitchen
Pulled chicken. Wolnopieczony kurczak azjatycki. 135

czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Inne: 2 podwójne filety z piersi kurczaka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki zimnej wody gruby szczypiorek do posypania sezam do posypania makaron wonton (lub ryż jaśminowy) Potrzebny będzie jeden woreczek do pieczenia w piekarniku. Przygotowanie Piekarnik nagrzej do 100 stopni. Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Kurczaka oczyść ze zbędnych skórek(...)dwóch widelców (stąd pulled chicken), przerzuć do gorącego sosu i lekko przemieszaj, żeby cały się w nim pokrył. Podawaj danie posypane grubo pociętym szczypiorkiem i uprażonym na suchej patelni sezamem. Serwuj z makaronem wonton lub ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym. Smacznego!   Oryginalny przepis znajduje się na cudownym blogu kulinarnym http://mojebistro.pl

Kocham Czekoladę
Ale Gloria – wiosenne menu degustacyjne | Warszawa 123

Zupa Zupa z młodych warzyw z jajkiem „poche” uperfumowana dymką Dania główne Pierogi z kaszanką, jabłkiem i cynamonem Fish & chips Stek z tuńczyka panierowany w białym i czarnym sezamie z tatarem z mango i avocado Kotleciki z górki cielęcej z kostką w cielęcym sosie z gorzką czekoladą podane ze szparagami Desery Tarta rabarbarowa z puchem z bezy Selekcja sorbetów(...)całej restauracji. Fish & chips . Danie było ok, sos aioli wymiatał Doskonała przekąska w pubie, ale w Ale Glorii? Stek z tuńczyka był idealnie wysmażony, smaczny. Obtoczony w sezamie, fajnie chrupiący. Podany na „tatarze” z mango – jednak tatarowi brakowało kopa. Doprawiłabym go większą ilością pieprzu, albo może sosem rybnym, sojowym? Kotleciki z górki cielęcej były podane ze szparagami (znowu

Kuchnia Bazylii
Chleb żytni na zakwasie z złotym lnem 147

gram mąki żytniej typ. 720 1/3 szklanka mąki żytniej razowej typ. 2000 3 łyżki aktywnego zakwasu 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki ziaren złotego lnu Skworcu 1/4 szklanki ziaren sezamu 1/4 szklanki otrąb owsianych 1/4 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki letniej wody Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, ziarna słonecznika, lnu, sezamu

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania