sezam - 2421 przepisów (strona:42/162)

Lekkie taco z wołowiną na liściach sałaty 147

łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej 250 g brązowych pieczarek 1 główka rzymskiej sałaty sól i piepers do smaku 1 mała cebula 1 ogórek 50 g rukoli nasiona konopi lub sezamu do posypania Rozgrzej oliwę na patelni. Zeszklij czosnek i chili pokrojone w drobną kostkę. Dodaj utarty imbir i mięso. Smaż mięso aż przestanie być czerwone. Dodaj płatki chili, kmin rzymski(...)Przygotuj 16 liści mini sałaty rzymskiej. Na liściach rozłóż rukolę po czym usmażoną wołowinę z grzybami. Na wierzchu rozłóż pokrojonego w kostkę ogórka, plasterki chili i cebuli. Całość posyp sezamem lub nasionami konopi. Smacznego! The post Lekkie taco z wołowiną na liściach sałaty appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
paszteciki krucho - drożdżowe z kapustą i grzybami 189

sztuk) 500 g mąki 4 żółtka 1 jajko 140 g masła 3 - 4 łyżki gęstej śmietany 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli do dekoracji: kminek, sezam, siemię lniane 700 g białej kapusty 500 g pieczarek 1 duża cebula 3 jajka ugotowane na twardo 2 - 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz wykonanie: Kapustę dzielę(...)Ciasto zawijam (jak roladę), łączeniem do dołu i kroję po skosie na 5 cm paszteciki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smaruję roztrzepanym białkiem, posypuję kminkiem, sezamem lub siemieniem. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
Odrywane bułeczki maślane / Break-off butter buns 154

świeżych drożdży 30 g. mleka w proszku 100 g. masła 130 ml. mleka 235 ml. wody Oraz: 20 g. rozpuszczonego masła do posmarowania bułek po 1/2 łyżeczki maku, sezamu, płatków drożdżowych do posypania (opcjonalnie) Mąkę wsyp do dużej miski, zrób wgłębienie i rozkrusz drożdże. Posyp drożdże łyżką cukru. Mleko lekko podgrzej. Polej drożdże połową mleka i wymieszaj z odrobiną mąki(...)każdego uformuj małe okrągłe bułeczki i ułóż je w równych odstępach w blaszce (23 cm./34 cm.) wysmarowanej masłem. Odstaw na 15 minut. Bułeczki posmaruj rozpuszczonym masłem. Posyp makiem, sezamem, płatkami drożdżowymi lub pozostaw bez posypki. Piecz w 170°C przez 30 minut. Ingredients: (15 pieces) 550 grams of wheat flour + a few tablespoons for podsypowania 1 teaspoon of salt

Delicious Place
Tatar z łososia – w japońskim stylu 142

ostrości tatara – ja najczęściej dodaję 2 łyżeczki Srirachy albo oleju chili. Próbujemy – jeśli trzeba tatara dosalamy.   Podajemy tatar klasycznie – z rolkami futomaki z ogórkiem wężowym, posypany ziarenkami prażonego sezamu i szczypiorem, z dodatkiem słodko-kwaśnej sałatki z glonów wakame, z sosem sojowym i chrzanem wasabi, albo na tostowanej, pszennej francuskiej bagietce. SKŁADNIKI 400-450g filetu z łososia pacyficznego(...)albo japońskiego oleju chili 1 niepełna łyżeczka płatków chili 1 żółtko z jajka rozmiaru M sól     DO PODANIA sałatka z glonów wakame (przepis TUTAJ ) futomaki z ogórkiem sezam podprażony na suchej patelni szczypior chrzan wasabi sos sojowy

Karo in the Kitchen
Czerwone bajgle z burakiem 138

drożdży instant 1 łyżka cukru/miodu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka oregano 1 łyżka oleju dodatkowo: 2 łyżki cukru 1 białko ziarna sezamu Wykonanie: dzień wcześniej ugotować lub upiec buraki na sałatkę i jednego odłożyć buraka obrać, odważyć 100 g i zmiksować ze 120 ml wody na gładkie puree mąkę, drożdże, 1 łyżkę(...)gotującej wody po 3 bajgle. Po 30 sekundach obrócić i gotować następne 30 sekund. Wyłowić i delikatnie osuszyć na kratce przełożyć na blaszkę, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem piec w 200' C około 20 minut studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka grahamkowe z ziarnami 152

szkl maki pszennej 1 szkl mąki graham 2 jajka 1 szkl cukru 250 g masła lub margaryny garść ziaren sezamu i słonecznika (mieszane)  do posypania 1 szkl ziaren słonecznika i sezamu (mieszane) Zagniatamy ciasto z podanych składników , wałkujemy na grubość ok 0,5 cm , wykrawamy kółeczka szklaneczką literatką i maczamy przed ułożeniem w ziarnach. Pieczemy

Gotowanie jest łatwe
Krówka 141

dużo poczucia beznadziejności mnie ostatnio przygniotło. Ale za to na poprawę humoru proponuję coś prostego, słodkiego i niesamowicie smacznego ;-) Składniki -0,5 kg krówek -margaryna -2 łyżki kakao -opakowanie sezamu -opakowanie zwykłych flipsów kukurydzianych Przygotowanie Krówki rozpuścić z margaryną, dodać kakao. Sezam podsmażyć i wrzucić do masy. Dołożyć flipsy (ja byłam za leniwa i je po prostu powciskałam). Całość dobrze

Zielona Kuchnia
Lekki omlet z cukinią, szczypiorkiem i sezamem 142

sposoby, dziś ze świeżą cukinią i szczypiorkiem smakuje obłędnie i jest bardzo lekki.  Składniki: 3 jajka szklanka żółtej cukinii pociętej w cienkie paski pęczek szczypiorku  2 łyżeczki sezamu sól i pieprz do smaku kilka kropli octu winnego Przygotowanie: jajka ubij z octem i dopraw delikatnie do smaku, dodaj cukinię i szczypiorek przecięty na pół 4 cm, na koniec(...)dosyp sezam. Omlet smaż na niewielkiej ilości tłuszczu, na małym ogniu pod przykryciem z każdej strony po 5 minut.  Smacznego

Niezły Młynek
Fasolka szparagowa po chińsku 185

łyżki domowej pasty imbirowej ) 1 cała niewielka główka czosnku 2 łyżki tamari (lub sosu sojowego) sól i pieprz do smaku olej do smażenia 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżeczka suszonych płatków chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy na parze aż będzie chrupka, ale nie rozgotowana. Czosnek i imbir obieramy, myjemy i albo ucieramy na tarce albo(...)czosnek i imbir przez około minutę. Wsypujemy ugotowaną na parze fasolkę, polewamy sosem tamari lub sojowym, mieszamy i doprawiamy do smaku. Smażymy przez 2-3 minuty. Na końcu posypujemy sezamem uprażonym przez kilka minut na suchej patelni. Dla dorosłych opcjonalnie można użyć płatków chilli. Podajemy z ryżem albo z makaronem ryżowym lub kukurydzianym. Smacznego! Artykuł Fasolka szparagowa po chińsku pochodzi

Lamarida.pl
Owsiane ciasteczka z orzechami i omega 3 174

chrupiące ciasteczka, które nie tylko dodadzą nam słodyczy, ale również cennych dla naszego zdrowia mikroelementów oraz kwasów omega 3. Do ciasteczek dodałam płatki owsiane, orzechy włoskie, nerkowce, orzeszki ziemne, sezam, miód oraz margarynę Optima Omega 3. Ciasteczka są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ich smak jest obłędny! Szybko, zdrowo i smacznie, czyli tak jak lubię 😊 Zapraszam :-) Składniki: mąka pszenna(...)szklanka, margaryna Optima Omega-3 6 łyżek, orzechy włoskie pół szklanki, orzechy nerkowce 1 garść, orzechy ziemne użyłam solonych 1 garść, sezam 2 łyżki, starta skórka z cytryny 0,5 łyżeczki, proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki, miód 5 łyżek, Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie orzechy drobno siekamy. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, następnie

kulinarne odsłony pati
Makaron ryżowy z sosem kokosowym i tofu 174

mała cebula 2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka naturalnego miodu 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy sezam do posypania pieprz, sól do smaku olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Makaron ryżowy: Zagotować posoloną wodę w garnku. Włożyć makaron ryżowy i mieszamy. Zdjąć z ognia i przykryć(...)Przemieszać i dodać wcześniej przygotowany sos. Spróbować, czy smak jest dobry. W razie czego dosolić do smaku. Na talerz wyłożyć moczony makaron ryżowy i dodać sos z warzywami. Posypać sezamem i ułożyć tofu. Smacznego

Jaglusia
PASTA Z CIECIERZYCY I ŁOSOSIA 135

Pasta z ciecierzycy jest bardzo podobna do humusu, humus zawiera pastę z sezamu a pasta z ciecierzycy zawiera różne, pyszne dodatki. Dzisiaj zrobiłam pastę z łososiem, wyszła pyszna. Pasta jest idealna do smarowania pieczywa(...)łącznie z łososiem, oliwą, natką, przyprawami i oliwą. Dokładnie blendujemy aż powstanie gładka masa.  W razie konieczności doprawiamy do smaku, przekładamy do miseczki, polewamy oliwą i posypujemy ziarnem sezamu i czarnuszki.  Pastę podajemy schłodzoną do pieczywa, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Wegeburgery 107

pietruszki kawałek (ok. 30 g) selera 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej 0,5 szklanki (100 g) ziaren słonecznika 0,5 szklanki (70 g) sezamu 1 duża (ok. 120 g) cebula czerwona 0,5 szklanki (60 g) bułki tartej 0,25 szklanki (50 g) oleju rzepakowego 4 łyżki (ok. 40 g) mąki 2 łyżki sosu sojowego pęczek natki(...)średniej papryczki chilli 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Dodatkowo: 8 bułek kilka garści rukoli duży pomidor ogórek czerwona cebula musztarda Dijon ketchup Przygotowanie: 1) Ziarna słonecznika oraz sezam lekko podprażyć na suchej patelni. 2) Kaszę jaglaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 3) Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W sumie powinno wyjść około

Fitsweet.me
Ziołowe kuleczki z ricotty (Bocconcini di ricotta alle erbe aromatiche) 141

SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk) 500 g ricotty 50 g pistacji 50 g sezamu 50 g parmezanu bazylia, szałwia, natka pietruszki s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI (per 15 pezzi) 500 g di ricotta 50 g di pistacchi 50 g di sesamo 50 g di parmigiano basilico, salvia, prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy ricott ę , starty parmezan i drobno(...)pepe. Mescolate bene il tutto, coprite con una pellicola e lasciate raffreddare per circa 1 ora. Z przygotowanej masy serowej formujemy kuleczki, które obtaczamy w drobno posiekanych pistacjach i sezamie. **** Formate con composto di ricotta delle palline e passatele nel trito di pistacchi e nel sesamo. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca