Kolejne danie na obiad w kuchni azjatyckiej to kurczak w mleczku kokosowym z curry z dodatkiem sezamu. Przepyszne połączenie smaków i aromatów. Polecam jako jedno z wielu dań kuchni azjatyckiej. składniki: - pierś z kurczaka - połowa puszki mleczka kokosowego - sezam - 2 ząbki czosnku - ocet ryżowy słodki - sos sojowy jasny - curry - łyżka mąki kukurydzianej - łyżka tajskiej pasty kokosowej (bardzo ważny(...)składnik) Kurczaka mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, octem, curry, smażymy w rozgrzanym woku, dodajemy resztę składników, zalewamy mleczkiem kokosowym , dusimy około 5-6 minut, zagęszczamy mąką kukurydzianą, posypujemy sezamem. Gotowe
SMYKWKUCHNIjemy „na mieście”, ale tym razem nabraliśmy ochoty na falafele z bobem. Wyszły pyszne. Kotleciki nie są suche. Dodatkowo smak podkręcają dwa sosy – łagodny z dodatkiem sezamu i ostry sambal oelek. SKŁADNIKI (porcja na 6-8 osób) Falafele: 500 gram ciecierzycy 300 gram bobu 5 ząbków czosnku 1 duża biała cebula 3 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki kurkumy(...)mielony pieprz pół pęczka natki pietruszki garść kolendry mąka z ciecierzycy (besan) do obtaczania olej do smażenia Sos jogurtowo-sezamowy: 200 gram jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki sezamu białego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżeczki oleju sezamowego garść liści mięty sól pieprz sok z 1/3 cytryny Do podania: 6-8 pszennych tortilli (1 na osobę) sambal oelek
OstryKęsformie hummusu z chrupiącym ciastem francuskim. Składniki: ciasto francuskie: 1 jajo 1 łyżka mleka 1 opakowanie ciasta francuskiego sól szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku niewielka ilość sezamu (ok.10 g) dip z ciecierzycy: 240 g ciecierzycy 60 g suszonych pomidorów w całości 3 ząbki czosnku sok z 1/2 limonki 10 g ziaren sezamu(...)ostrej czerwonej papryki Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut. Na lekko podniesione ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej
Brzuszki Łakomczuszkiwielbicieli sezamu i tradycyjnych sezamek - wersja light tego smakołyku. Samo zdrowie : sezam, amarantus i miód. Bardzo lekkie, dietetyczne, niezbyt słodkie - dla mnie idealne. Przechowywane w zamkniętym pudełku zachowają świeżość i chrupkość przez kilka dni, tylko kto je uchroni przed schrupaniem... :-) Znalezione tutaj . Składniki: -1 szkl sezamu -1 szkl poppingu z amarantusa -1 łyżka melasy buraczanej ( ja dałam syrop ryżowy(...)łyżki miodu Sezam uprażyć na suchej patelni aż lekko zbrązowieje. Melasę i miód ( w moim przypadku miód i syrop ryżowy) doprowadzić w małym rondelku do wrzenia ( to moment , w którym mieszanka zacznie się intensywnie pienić) i zdjąć z palnika. Od razu wsypać sezam i amarantus i dokładnie wymieszać. Mieszankę wykładamy na pergamin, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy aż uzyskamy
Smaczne Zdrowepracy myśląc co tu zrobić na obiad. Wiedziałam, że mam sporo makaronu penne, w lodówce stało całe opakowanie rukoli, które czekało na wykorzystanie i pudełeczko z pomidorami koktajlowymi. Słonecznik, sezam i oliwę mam zawsze. Krótka myśl i działanie, wciągu 15 minut miałam gotowy obiad. W czasie gdy gotował się w osolonej wodzie makaron (200 g) penne pełnoziarnisty od Lubella, szybko(...)przygotowałam pesto. Podprażyłam na suchej patelni słonecznik i sezam, połowę odłożyłam. 100 g rukoli przełożyłam do pojemnika blendera, dodałam podprażone ziarna słonecznika i sezamu, 1/2 łyżeczkę pieprzu ziarnistego, trochę soli, 4 łyżki oliwy, 1 łyżkę sosu sweet chilli i szybko zmiksowałam, powstało pyszne, zielone pesto. Na gorącej patelni po prażeniu słonecznika i sezamu, ułożyłam połówki pomidorów, zrobiłam to szybko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmielonej papryki 1 łyżka brązowego cukru nie rafinowanego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1 łyżka oleju z pestek winogron lub ryżowego 2 łyżki białego sezamu Pokroić łososia por, rzodkiewkę w bardzo małe kawałki , a pomidorki na ćwiartki. Umieścić w osobnych miseczkach. Wymieszać składniki marynaty: ketchup, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, skórkę z cytryny, mieloną(...)prawdę moment ze względu na to, że składniki są tak drobno pokrojone. Jedynym elementem który pozostaje lekko twardy jest rzodkiewka- ale tak ma być. Na osobnej patelni lekko uprażyć sezam . Zdjęte z grilla szaszłyki posypywać sezamem( przyklei się do marynaty). Jeśli ma to być danie obiadowe proponuję podawać z ryżem zmieszanym po ugotowaniu z odrobiną masła . * ja robiłam na zwykłej
Buniabaje w kuchninowi, cudowni ludzie i wspólne gotowanie. Uwierzcie, że łączy ono niesamowicie. Dobra, dość już tej pisaniny. Więc chodźcie ze mną! Do Azji. MAKARON Z KREWETKAMI, POREM, PAPRYKĄ, SEZAMEM I CZOSNKIEM . (przepis inspirowany kuchnią wschodnioazjatycką; dokładnej inspiracja stąd: Kwestia Smaku .) gniazda makaronowe pełnoziarniste (tego typu: klik ) 20 krewetek 3 ząbki czosnku papryczka chili 2 czerwone papryki 1 zielona papryka(...)duży por pęczek posiekanego szczypiorku sos sojowy olej roślinny olej sezamowy 3 łyżki sezamu Sos: 5 łyżek sosu sojowego sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki brązowego cukru Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzam i odstawiam. Przyrządzam sos. Sos sojowy mieszam z sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiam, aby się "przegryzło". Krewetki rozmrażam, osuszam. Odrywam im ogonki, wyjmuję
W kuchni Karmel-itkiogórki konserwowe 120 g żółtego sera 3-4 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko garść sezamu Wykonanie Fileta z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy przyprawą kebab-gyros, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor. Paprykę, cebulę oraz ogórki kroimy w kosteczkę(...)dzielimy na kwadraty. Na każdy z nich wykładamy porcję farszu i składamy na trójkąt, zlepiając boki i formując na kształt pierożków. Gotowe pierożki kebabowe smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut. Artykuł Szybkie pierożki kebabowe pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!płatków owsianych 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g cukru 100 g masła 70 g mąki pszennej 60 g żurawiny 60 g orzechów ziemnych 40 g sezamu 40 g słonecznika Wykonanie Masło przełożyć do rondelka, roztopić i odstawić do przestygnięcia. Do miski wsypać suche składniki, tj. mąkę, płatki owsiane, sezam, słonecznik, żurawinę, orzechy, cukier oraz proszek do pieczenia
Alle Dobre!Granola jest jedną z częściej wybieranych pozycji na zdrowe śniadanie. Granola najczęściej składa się z płatków owsianych, orzechów, suszonych owoców i dowolnych nasion np. sezamu, pestek słonecznika, pestek dyni. Granola o dobrym składzie w połączeniu z jogurtem lub mlekiem stanowi pożywne i zdrowe śniadanie zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Granola może być również wykorzystana jako składnik ciasteczek(...)granoli często są zastępowane płatkami kukurydzianymi lub płatkami robionymi z innych zbóż i mąki graham. Mieszanki granoli mogą zawierać ekspandowane ziarna zbóż, nasiona chia, suszone jagody, wiórki kokosowe, sezam, słonecznik, liofilizowane owoce, a nawet czekoladę. Właściwości odżywcze granoli Granola w swoim składzie zawiera zboża, które nie tylko dostarczają nam węglowodanów, ale są również bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Szczególnie
Kuchcik gotujemagnez, żelazo i wapń. Ciekawą propozycję stanowią również chleby razowe z żurawiną, lub czarnuszką, oraz chleb z samych ziaren, bez dodatku mąki. Siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane, dynia, sezam i płatki sojowe są łączone za pomocą oleju słonecznikowego i miodu, dając chleb z ogromną zawartością błonnika. Doskonałym dodatkiem do chleba będzie natomiast masło pistacjowe, bądź orzechowe, powstające ze zmielonych drobno(...)jabłkowego dla uzyskania wyrazistego smaku, oraz musztardę w kilku odsłonach, z przyprawami lub miodem. Do wyboru są również oliwy, parmezanowa lub z czosnkiem i oleje, od tych otrzymanych z sezamu, dyni i słonecznika, po olej rzepakowy tłoczony na zimo. Ich niezwykły aromat i smak sprawiają, że są idealnym dodatkiem do sałatek. W sklepie Restauracji Schroniska Smaków mogą państwo nabyć również
Codogarajest jeden z symboli Krakowa. Warto go spróbować. Obwarzanki to nic innego jak wytrawne pieczywo o średnicy kilkunastu centymetrów. Warto dodać, iż są one posypywane makiem, solą, sezamem lub innymi posypkami. Czy można zrobić je samodzielnie w domu? Oczywiście, że tak. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić obwarzanki krakowskie przepis. Zatem jeśli lubisz obwarzanki, a nie wiesz jak je przygotować(...)wodę z cukrem i sodą. Kładziemy obwarzanki do gotującej się wody i obwarzamy po około 15-20 sekund z każdej strony. Takie obwarzanki posypujemy czym chcemy czy to makiem, sezamem czy czymś innym. Następnie pieczemy je w piekarniku, który musi być nagrzany do 220st.C na dół z termo obiegiem. Należy piec przez 12-15 minut do zrumienienia. Artykuł Jaki jest
Marcepanowa kuchniaosiadła na dnie połączyła się z resztą składników i wlać na patelnię, chwilę smażyć ciągle mieszając, do momentu zgęstnienia sosu. Patelnię zdjąć z ognia, potrawę przełożyć na talerze, posypać sezamem i od razu podawać Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju, dodać marchewkę, chwilę podsmażać, dodać grzyby schitake i razem smażyć ok. 3 min. następnie dodać brokuły, smażyć(...)osiadła na dnie połączyła się z resztą składników i wlać na patelnię, chwilę smażyć ciągle mieszając, do momentu zgęstnienia sosu. Patelnię zdjąć z ognia, potrawę przełożyć na talerze, posypać sezamem i od razu podawać Artykuł Warzywa stir-fry z wołowiną pochodzi z serwisu emame kitchen
ememe kitchen