imbiru celem oczyszczenia kubków smakowych.Wybrane dziś składniki:sprasowane płaty glonów noriłosoś wędzonykrewetki (bez pancerzy, oczyszczone i obgotowane)paluszki krabowemarynowana tykwaawokadozielony ogórekstrzępiasta sałata (np. fryzyjska)majonezmascarponechrzan wasabi (polecam w proszku)sezam czarny i białyPrzygotowanie:Wszystkie składniki powinny być pokrojone w słupki (łosoś może pozostać w mniejszych płatach). Ogórki należy oczyścić z wodnistego miąższu i pokroić razem ze skórą. Awokado
Food SquareCały zaczyn;Cała namaczanka;350 g mąki pszennej (u mnie typ 650);35 g mąki żytniej razowej (typ 2000);160 g wody;55 g ziaren słonecznika;25 g ziaren sezamu;10 g soli.Sposób przygotowania:Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię wsypać ziarna słonecznika i sezamu i uprażyć na złoty kolor. Wystudzić.W misce (u mnie od robota
Gospodyni Miejskaagrestu i kiwi,2/3 szklanka puree z pieczonej dyni,5 łyżek błyskawicznej kaszy manny,2 szklanki mleka,1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy,cukier do smaku,2 łyżki sezamu,listki mięty do przybrania.Przygotowanie:Na patelni uprażyć sezam.Do gotującego się mleka powoli wsypać kaszę, ciągle mieszając, zestawić z ognia na ok. minutę.Do kaszy dodać cukier, esencję waniliową, puree(...)dyni, dokładnie wymieszać.Przełożyć do szklanek lub kieliszków, na wierzchu wyłożyć dużą porcję niskosłodzonego dżemu z agrestu i kiwi, posypać sezamem, przybrać miętą.Błyskawicznie, smacznie
SzczyptaSmaQzajmuje się sprzedażą ziaren, lecz wróć nie takich zwykłych! Firma ta skomponowała kilka świetnych kompozycji tak, abyście nie mogli o nich zapomnieć. A jakich?Słoneczne Pola(Prażone ziarna: słonecznik, sezam, siemię lniane) Cynamonowy Raj(Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki)Euforia(Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne)Piekło-Niebo(Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane
More food, love and dreamspaski.Zblanszowaną brukselkę podzieliłam na ósemki.Ziarna słonecznika uprażyłam na suchej patelni.Do ugotowanej kaszy wsypałam słonecznik. Dokładnie wymieszałam. Następnie dodałam pozostałe składniki (według powyższej kolejności).Sypnęłam sezamem. Chlusnęłam oliwą.Na podstawie. Zmodyfikowane przeze mnie
bastalenachrupiące. Gotowe warzywa przekładamy na talerz.W woku podsmażamy papryczkę chili. Dodajemy kurczaka i przez chwilę podgrzewamy, tak aby przeszedł aromatem papryczki. Jeszcze raz mięso i dodatki przekładamy na talerz.Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni.Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, posiekaną dymkę, sezam oraz warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy.Podajemy od razu
Mania Gotowaniajeśli wolicie mniejsze części, to ósemki dzielimy je jeszcze na pół ). Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a szczypiorek siekamy drobno. Sezam prażymy na suchej patelni.Na sałacie układamy cebulę, ogórka, paprykę i pomidora. Wszystko posypujemy szczypiorkiem.Z miodu, oleju, octu i posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem.Polewamy sosem przygotowane składniki.Kurczaka kroimy
Czerwona Porzeczkasię w głowie. Owsiankę ugotowałam na mojej ulubionej zielonej herbacie i tak powstała Herbacianka ;D ~ Cukiniowa owsianka gotowana na zielonej herbacie z siemieniem lnianym, gruszką, cynamonem, makiem, sezamem i tahini ~ Składniki: 30g płatków owsianych 10g otrębów owsianych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego mała cukinia (~200g) zielona herbata (u mnie ta) słodzidło + gruszka, cynamon, mak, sezam, tahini Zaparzamy(...)startą na grubych oczkach cukinią. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dosładzamy i przelewamy do miseczki. Gruszkę kroimy w plasterki i układamy na Herbaciance. Całość polewamy tahini, posypujemy makiem, sezamem i cynamonem
Kuchenny Skrawek Niebanamoczonej przez noc a następnie ugotowanej do miękkości 6-7 suszonych pomidorów np. z tego przepisu: klik łyżka oleju z suszonych pomidorów 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki sezamu (zamiast oleju sezamowego i sezamu można użyć pasty tahini) 2-3 łyżki wody 1 łyżka sambal oelek ząbek czosnku z marynaty suszonych pomidorów szczypta soli W malakserze umieszczamy sezam
Mango PapajaMożna spożywać ją z różnymi rodzajami chleba lub krakersami. Podstawą tej potrawy jest ciecierzyca (inaczej zwana grochem włoskim). Pasta powstaje ze zblendowanej ciecierzycy, czosnku, pasty tahini (uprażony i zblendowanej sezam), oliwy z sezamu, soku z cytryny i ja dodałam harrisy (pasta z papryczek chilli i czosnku). Tę pastę możemy doprawiać sobie według własnego gustu smakowego. Dobra jest jako zimna przekąska(...)szklanki ugotowanej cieciorki -2 ząbki czosnku -2 szklanki wywaru z ugotowanej cieciorki -sok z 1 cytryny -2 łyżeczki tahini -1 łyżeczka harisy -2 łyżki oliwy z sezamu -1 łyżka oleju z orzeszków arachidowych PRZYGOTOWANIE: Cieciorkę moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnie gotujemy ja 2,5h poczym wymieniamy wodę na nową
Zainspiruj się kuchniąciecierzycy namoczonej w wodzie przez 24h, bądź tylko na noc 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka pietruszki (u mnie poza sezonem zawsze mrożona) 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry szczypta pieprzu cayenne mała szczypta soli morskiej świeżo mielony pieprz Cebulę wraz z pokrojonym czosnkiem zrumieniamy na patelni na odrobinie oleju(...)rzepakowego. Sezam i przyprawy ugniatamy w moździerzu. W wysokim naczyniu łączymy ciecierzycę, cebulę i czosnek, sezam z przyprawami. Blendujemy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy w 180 C 15 min (do zarumienienia). Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 spore marchewki Dressing: sól, pieprz
Restauracyjka Literackabardzo ładnie wychodzi, także bez obaw, niczego nie spalicie jeśli macie dobry sprzęt. SKŁADNIKI NA 8-9 MAŁYCH NALEŚNIKÓW: 20g mąki owsianej(można także użyć otrębów żytnich) 1 łyżka sezamu 100g jogurtu naturalnego 0% cukru, 0% tłuszczu 2 białka jaj/1 jajko(w zależności czy chcesz żeby były bardziej "fit" czy nie) cynamon imbir łyżka miodu/stewii(można pominąć jeżeli robisz słodkie(...)nadzienie) PRZYGOTOWANIE: Mąkę zmiksować z białkami i jogurtem, dodać sezam Wsypać cynamon, imbir, dodać miód i zmiksować na gładką masę Wlewać łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię- u mnie jest to mniej więcej półtorej łyżki masy na jednego naleśnika Przekręcać najlepiej za pomocą drewnianej łopatki Tak przygotowane naleśniki najczęściej podaję z owocami oraz zmiksowanym z nimi chudym twarogiem dzięki temu pancakes
peanutbuttermonsternowe wyzwania kulinarne. Z zawodu jestem kucharką , pracuję w zespole szkół ogólnokształcącym w swoim zawodzie. Lubię gotować, ale najbardziej lubię piec ciasta Ciasteczka sezamki SKŁADNIKI: sezam- 120 g margaryna- 1,5 łyżki cukru - 3 łyżki miód -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Do rondelka włożyć margarynę, rozpuścić. Następnie dodać cukier i miód, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru(...)samym końcu wsypać sezam, wymieszać, podgotować razem z 3 minuty, odstawić do ostudzenia. Ostudzoną masę wyłożyć na dużą blachę, rozsmarować dobrze na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop, piec do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu, kroić ciasteczka w kwadraty. Jeżeli całkiem sezam wystygnie, ciężko go będzie zdjąć z brytfanny, bo się zrobi twardy
Kuchnia Danusipistacji, pęczka świeżej kolendry, pęczka świeżej mięty, pęczka świeżej pietruszki, sałaty masłowej, 250 gram pomidorków koktajlowych, 1 zielonej papryczki chili, 1 cytryny. 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 szklanki ziaren sezamu, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Wołowinę, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka natki kolendry, pół pęczka mięty, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego, 25 gram orzechów włoskich i 25 gram obranych(...)świetnie smakowałyby również z jogurtowym sosem czosnkowym lub sosem tzatziki, jednak dzisiaj przygotowałem do nich prosty sos sezamowy, podkreślający smak orzechów i przypraw użytych do mięsa. 1/3 szklanki ziaren sezamu lekko uprażyłem na suchej patelni - tak, aby lekko się zarumieniły, następnie przesypałem je do blendera, dodałem szczyptę soli, sok z połowy cytryny i 3 łyżki oliwy, a następnie zmiksowałem całość
Wyprawy kulinarneKrakersy z sezamem to przekąska słona, która umili spotkanie ze znajomymi, imprezę czy wieczór spędzony przed tv. Te małe, lekko słone i chrupiące krakersiki wciągną swym smakiem każdego, a skutkować to będzie bardzo szybkim znikaniem owej przekąski. Kształt i wielkość krakersów zależą od naszych chęci i fantazji, moje krakersy powstały w wersji mini, bo takie lubimy chrupać najbardziej. Dodatkiem smakowym(...)przepisie jest sezam, ale i tutaj istnieje spora dowolność i do ciasta można dodać np. mak lub paprykę w proszku. Z poniższego przepisu upiekłam około 120 malutkich trójkątnych krakersów. Krakersy z sezamem Składniki: 125g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sezamu 60ml wody 1 i 1/2 łyżki oleju Wykonanie: - mąkę przesiać
Smakołyki Bereniki