sezam - 2421 przepisów (strona:24/162)

Jajecznica z łososiem i czarnym sezamem podana z sałatką z pomidorów i sera korycińskiego. 133

Idealna na szybkie i pożywne śniadanie, poranna klasyka- czyli jajecznica. Tym razem  w wersji z wędzonym łososiem i czarnym sezamem. Smaki doskonale się uzupełniają, a w towarzystwie małej czarnej stanowią bardzo pozytywny początek dnia :) SKŁADNIKI: (2 porcje) 4 jajka 2 plastry wędzonego łososia pół łyżeczki czarnego sezamu sałatka: 1 duży pomidor 2 plastry sera korycińskiego 1 cebulka dymka wraz(...)wymieszać. 2. Łososia pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić łososia, po kilkunastu sekundach dodać jajka. Smażyć do otrzymania ulubionej konsystencji.  3. Wyłożyć na talerz i posypać sezamem. Obok nałożyć sałatkę i całość posypać pokrojoną dymką i szczypiorem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Chleb pszenno-żytni z ziarnami 87

mnie tak brzuch z przejedzenia nie bolał... No dobra, piszę szybko kolejny przepis i idę dogorywać na łóżku przed kolejnym filmem. Tym razem chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, sezamem i siemieniem lnianym. Zrobiony w garnku rzymskim. A za garnek rzymski dziękuję AleDobre.pl . Dali mi go w prezencie i jestem nim zachwycony :) A przepis podpatrzyłem na blogu Garnek Rzymski . Świetny(...)poświęcony temu fajnemu naczyniu. 350 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej razowej 300 g wody 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli po 2 łyżki: sezamu, siemienia lnianego i słonecznika Na początek sezam, siemię lniane i słonecznik prażymy na suchej patelni. Dzięki temu wydobędziemy z ziaren pełnię smaku. Jak zaczną strzelać na patelni to zdejmujemy

Marder&Marder Manufacture
Bagietki z sezamem 99

genialne w smaku! 1 kg mąki pszennej 250 ml mleka 300 ml wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki suchych drożdży (lub 20 g świeżych) 2 łyżeczki soli 4 łyżki sezamu Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy na gładką masę około 20 minut. Ale bierzemy tylko 2 łyżki sezamu. Kolejne 2 zostawiamy na później na posypanie bułek. I jak wyrobimy(...)bagietek i zostawiamy luzem. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 40 minut. Następnie nacinamy ostrym nożem w poprzek z ukosa kilka razy, smarujemy z wierzchu wodą i posypujemy sezamem. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 10 minut. Gotowe :) A tak wyglądały bułki zawiązane w supeł i posypane

Marder&Marder Manufacture
Faszerowane udka kurczaka na fasoli szparagowej z sezamem 116

czystym sumieniem. 3 podudzia z kurczaka 30 g suszonych grzybów 1 mała czerwona cebula pęczek pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz przyprawa Knorr "Do złotego kurczaka" fasolka szparagowa sezam Grzyby całą noc moczymy w wodzie. Mięso z podudzia delikatnie i ostrożnie wycinamy nożem. Chodzi o to, żeby zdjąć skórę tak, żeby trzymała się na końcówce kości. I mamy wtedy(...)złotego kurczaka". Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem 50 minut, a następnie 15 minut bez przykrycia. Fasola szparagowa: gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Sezam prażymy na suchej patelni, a następnie zdejmujemy go z patelni. Ugotowaną fasolkę przesmażamy na maśle, dodajemy uprażony sezam i smażymy jeszcze kilka minut. Podajemy fasolę z faszerowanymi udkami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz

Marder&Marder Manufacture
Zupa krem z dyni i sera feta 82

przy byle dotyku. Potrzebujemy: 400 ml wody 500 g upieczonej dyni bez skóry i pestek 200 g sera feta oliwa z oliwek 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki uprażonego sezamu 1 jajko 1/2 pęczka szczypiorku tymianek gałka muszkatołowa sól, pieprz Dynię kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i tymiankiem. Polewamy obficie oliwą i pieczemy 45 minut(...)Lekko przestudzoną obieramy ze skóry. Dynię przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy 50 g pokruszonego sera, miksujemy i doprawiamy do smaku. Jajko roztrzepujemy, a na osobnym talerzyku mieszamy sezam z mąką kukurydzianą. Ser, który pozostał, kroimy w prostokąty i panierujemy w jajku i mące z sezamem. Smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Zupę nalewamy do talerzy, posypujemy posiekanym

Marder&Marder Manufacture
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z sezamem i pędami bambusa 122

pewno posmakuje także miłośnikom tradycyjnego jedzenia. :) 1 średnia polędwiczka wieprzowa (około 500g) 400g kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki odłuszczonych ziaren sezamu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek sosu sojowego 2 czubate łyżki pędów bambusa z puszki sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny 4 łyżki gorącej wody 4 łyżki cukru łyżeczka mielonego imbiru(...)zwiększamy nieco ogień pod patelnią i dorzucamy na nią pokrojoną polędwiczkę w mące. Smażymy do miękkości mięsa; papryka powinna być al dente. Na koniec na patelni wylądować powinna kapusta, sezam oraz sos, który podczas smażenia dolewamy partiami. Przesmażamy całość jeszcze około 5 minut. Na koniec posypujemy potrawę sezamem oraz posiekaną natką pietruszki. Danie podajemy na ryżu, bądź całkowicie osobno

Kuchenna Kontrrewolucya
Azjatycka sałatka z gniecionych ogórków 165

Gniecione ogórki? Brzmi dziwnie, ale w tej sałatce poprzez zmiażdżenie ogórków nożem wydobywa się głębię ich smaku. Jednocześnie ogórki lepiej nabierają aromatów z zaprawy. Sałatka pachnie sezamem i sosem sojowym. Ma lekko słony i lekko słodki smak. Nada się na lunch, jako przystawka, albo jako dodatek do mięs z grilla czy z patelni. Składniki: 2 długie ogórki lub 6 średnich(...)cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżeczki sosu sojowego 1,5 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki oleju chili (można zastąpić zwykłym olejem podgrzanym wcześniej na patelni) 2 łyżeczki ziaren sezamu podprażonych na suchej patelni Zaprawa: Zmieszać olej sezamowy, sos sojowy i ocet ryżowy. Dodać cukier i sól mieszając, aż się rozpuszczą. Dodać czosnek i olej chili. Dobrze wymieszać. Ogórki dobrze

Trzeci talerz
Pasta z ciecierzycy i bakłażana 154

ulubionych jest pasta z ciecierzycy i bakłażana. Trochę przypomina hummus, ale dzięki grillowanemu bakłażanowi nabiera zupełnie innego smaku. Składniki 2 puszki ciecierzycy w zalewie  1 bakłażan 1 łyżka sezamu sól ziołowa pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka tymianku szczypta lubczyku Sezam prażymy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciecierzycę przelewamy z puszek na sito, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy. Bakłażana myjemy(...)dobrze rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy bakłażana (bez żadnego tłuszczu) po kilka minut z każdej strony. Plastry grillowanego bakłażana studzimy na ręczniku papierowym. Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy bakłażana, sezam, przyprawy i blendujemy kilka minut. Taką pastę można jeść z ulubionym pieczywem, z warzywami lub jako dodatek do krakersów czy wytrawnych herbatników.  Ciecierzyca zawiera mnóstwo białka

My Chcemy Jeść
Łososiowa ekstaza 137

wysokiej jakości tartego chrzanu firmy Ogródek Dziadunia - klik. Dodatkowo: 3-5 jajek (w zależności od ilości porcji - 1 jajko na 1 porcję) 2 łyżki stołowe octu sól morska czarny sezam kilka gałązek świeżego tymianku (do przyozdobienia) Wykonanie: Wykonanie tatara jest banalnie proste - łososia należy drobno posiekać, uważajcie jednak, aby nie zrobić z niego dziecięcej papki ani też nie pokroić(...)Wybór pozostawiam Wam, ja jedynie proponuję na tatarze ułożyć jajko, posypać je świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską, następnie ułożyć na nim kilka gałązek tymianku. Na końcu dodać czarny sezam.  Smacznego

Garniec Magalie
Chipsy z carpaccio w czekoladowej glazurze 118

niebanalna propozycja dla osób szukających nowych doznań smakowych- chrupiące chipsy ze smażonych plastrów wołowego carpaccio, otoczone aromatyczną, winno-czekoladową glazurą z dodatkami: rozmarynem, chili i solą morską oraz sezamem i pistacjami. Do chipsów można zaserwować różnego rodzaju dipy, np. konfiturę z czerwonych borówek, która wybornie komponuje się z daniami mięsnymi lub owocowa, nadająca lekkości i orzeźwiania. Wyjątkowe danie, którego(...)słodkie wino czerwone- 1/4 szklanki * masło- 10 g * cynamon- szczypta * sól, pieprz- do smaku * olej- do smażenia Dodatkowo: * rozmaryn- 1 gałązka * chilli- 1/4 szt. * sól morska- do posypania * sezam- 2 łyżki * pistacje- 6-7 sztuk Carpaccio natrzeć solą oraz pieprzem i smażyć z dwóch stron do zarumienienia. Odłożyć na ręcznik papierowy, by pozbyć się tłuszczu. Na patelnię, po smażeniu carpaccio

Kraina Miodem Płynąca
Fasola z tofu plus wycieczka po Poznaniu ;) 120

Podaję kolejny przepis z wykorzystaniem cudnego tofu, tym razem wędzonego firmy Polsoja  <3 Składniki: opakowanie wędzonego tofu firmy Polsoja opakowanie mrożonej fasoli szparagowej około 2 łyżek sezamu łyżka miodu łyżka octu balsamicznego łyżeczka (+odrobina do smażenia tofu) oleju ryżowego firmy Oleofarm łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Fasolę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy sezam prażymy(...)miód, ocet, olej, sos sojowy i dodajemy do fasoli i tofu smażymy z minutę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem przekładamy a talerz/miskę gdzie posypujemy gotowe danie uprażonym sezamem SMACZNEGO ! ! ! :) Mini fotorelacja z Poznania

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bułki maślane 1309

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki maślane z sezamem. Pyszne, puszyste, mięciutke :) Idealne z dżemem na słodkie wieczory i poranki ;) Wypróbujcie koniecznie!   Bułki maślane – Składniki: Mąką pszenna tortowa – 450g Drożdże suszone – 7g Sól – 1 łyżeczka Cukier – 1 łyżka Mleko – 170ml do ciasta + 3 łyżki do posmarowania bułek Masło – 85g Żółtko – 1 sztuka(...)posmarowania bułek Sezam – do posypania bułek       Bułki maślane – Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać suche drożdże, sól i cukier. Wszystko wymieszać. W garnuszku lekko podgrzać mleko, rozpuścić w nim masło. „Mokre” składniki połączyć z „suchymi”. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę, by podwoiło

Kulinarne Przeboje
Makaron Mie z warzywami 136

choi – bez problemu możesz ją zastąpić młodymi szparagami, których tak pełno w sezonie na bazarach. Dressing sprawia, że ta sałatka ma wyjątkowy, wielowymiarowy smak. Składniki: 6 łyżek jasnego sezamu 2 cm korzenia imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego sok z ½ limonki 100 ml bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 2 cebulki dymki 1 papryczka chili 250 g makaronu(...)chińskiej kapusty pak choi 3 średniej wielkości marchewki 1 mały brokuł ½ czerwonej papryki 1 czerwona cebula 3 łyżki oleju sezamowego Sezam upraż na suchej patelni do momentu, aż delikatnie się zarumieni. Zdejmij z patelni i odłóż na bok. Teraz przygotuj sos: obierz imbir i drobno go zetrzyj, przełóż do małej miseczki i wymieszaj z sosem sojowym, syropem klonowym, sokiem

Roślinna - blog wegański
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowo-sezamowym ze szpinakiem w zalewie serowo-czosnkowej 124

dziś tak trochę danie "na leniwca" ponieważ sposób przyrządzania nie tak do końca jest wykonany bez pomocy rynkowych fixów :) Urozmaiciłam go tylko o posypkę z bułki tartej i sezamu, naprawdę warto! Za to przepis zdecydowanie prosty a rybka wykwintnie dobra! Poniżej przepis na danie rodzinne, dla 4 osób. Składniki: Szpinak w zalewie serowo-czosnkowej: - szpinak/ 1 paczka mrożonego, może być(...)kostek za ok. 9,98pln i tylko 5% glazury - sos winiary "pomysł na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym" - 50 ml wody - 200 ml śmietany 12 voltowej - bułka tarta - sezam 4 rozmrożone kostki rybne wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zawartość sosu z torebki mieszamy z 50 ml wody i 200 ml śmietany. Wymieszanym sosem zalewamy rybkę w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy

upichcona
Bułeczki maślane 65

Składniki: 2,5 szklanki mąki 7g drodży instant 2,5 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka 120 g  roztopionego masła sezam (opcjonalnie) czekolada (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Do przesianej mąki dodajemy drożdze wymieszane z solą i cukrem.Następnie dodajemy ciepłe mleko i wystudzone,rozpuszczone masło.Odstawiamy w ciepłe miejce,aż do wyrośnięcia (ok.80minut). Formujemy bułeczki i obsypujemy(...)ziarnami sezamu. Pieczemy 150 minut w 180 stopniach. Gdy zamiast sezamu wykorzystamy pokruszoną czekoladę będą doskonałe na drugie śniadanko dla waszych pociech. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt