sezam - 2421 przepisów (strona:23/162)

Porady kulinarne: Przegląd składników do sushi 118

odgrywa to tutaj największej roli. Nori są to prasowane algi morskie, które kupić można w formie arkuszy. Wykorzystuje się je do zawinięcia sushi w rolki. Bez czarnego i białego sezamu również nie poradzimy sobie w przygotowaniach sushi. Jest to zwykły sezam – czasami kupowany oddzielnie biały i czarny, ale możemy też spotkać gotowe mieszanki. Najważniejsze, by był prażony – robimy to samodzielnie

WojnaNaSmaki.pl
pszenno-grahamkowy chleb z sezamem... 131

gram, woda letnia 250 ml, cukier 1 łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka pszenna typ 1850 1 szklanka, mąka pszenna typ 650 3 szklanki, ziarna sezamu 5 dag, otręby owsiane 2 łyżki drożdże wkruszyć do misy robota, wlać z 1/4 szklanki ciepłej wody, wsypać obie mąki po 1 łyżce ciut cukru i krótko wymieszać, zostawić(...)podrosnięcia zaczynu wsypać resztę mąki, sól, olej, wlać resztę wody i wyrabiać z 10 minut, zostawić w misie do wyrośnięcia na 1 godzinę do wyrośniętego ciasta wsypać ziarna sezamu i ponownie z 2 minuty wyrabiać ciasto keksówka 25x12 cm, posmarować olejem i posypać zmielonymi otrębami pszennymi - ciasto przełożyć do formy i wierzch też posypać otrębami piec w 200 C, grzanie

W Mojej Kuchni Lubię
Kulki mięsne 88

Składniki: 400g mięsa mielonego, ziarna słonecznika, 4 łyżki sezamu, 3 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, majeranek, 1 łyżka musztardy sarepskiej, mąka pszenna, 2 łyżki mleka, olej. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek i wymieszać. Uformować mniejsze kulki. 2 jajka roztrzepać widelcem. 4 łyżki sezamu wymieszać(...)łyżkami bułki tartej. Część kulek mięsnych obtoczyć w mące, jajku i w bułce z sezamem. Kilka zostawić obtoczonych w samej mące. I kilka obtoczyć w mące, jajku i słoneczniku - po obtoczeniu słonecznik docisnąć do mięsa. Smażyć w rozgrzanym oleju.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Kruche ciastka z żurawiną, orzeszkami pinii i sezamem 127

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z blogu: kulinarny oliwek. Minimalnie zmieniłam proporcje, przygotowanie i dodałam sezam. (25-30 sztuk) 125g masła 1 jajko 75g cukru 200g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g suszonej żurawiny Dodatkowo: 1 białko 3 łyżki sezamu 3 łyżki orzeszków pinii   Mąkę połączyć z posiekanym masłem, jajkiem, proszkiem do pieczenia, cukrem i żurawiną. Całość(...)ciasta formować małe kulki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczać za pomocą widelca, posmarować roztrzepanym białkiem, posypać sezamem i w rowki powtykać orzeszki pinii. Piec 25 minut w 150-160 stopniach

Di gotuje
Pierś z kurczaka w panierce z sezamem 157

Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka,  sól, pieprz, 1 jajko, 4-5 łyżek sezamu, 4-5 łyżek bułki tartej, olej. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, posolić i popieprzyć. Jajko roztrzepać widelcem. Sezam wymieszać z bułką tartą. Mięso panierować w jajku i wymieszanej bułce tartej z sezamem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z obu stron

W kuchni u Moniki
Paluszki chlebowe - grissini 167

typowego pieczywa przygotowałam ostatnio grissini - do pochrupania, do maczania w tzatziki, do przegryzania z serami. Pycha! Przygotowanie ich jest bardzo proste, a takie świeże, chrupiące pieczywo z solą morską, sezamem lub czarnuszką świetnie się sprawdza na wszelkiego rodzaju towarzyskie spotkania przy stole.     Składniki: 400 g mąki pszennej plus 100 g semoliny (można ją kupić(...)mąki pszennej jeśli nie uda się kupić semoliny 1/2 łyżki soli 7 g drożdży instant 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 300 ml ciepłej wody sezam, czarnuszka, gruba sól morska Przygotowanie: W dużym kubku lub misce mieszamy drożdże, cukier, wodę i oliwę. Odstawiamy na 10 minut. Obie mąki wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Po 10 minutach

Kulinarne Inspiracje
Sałatka z zielonym grejpfrutem, łososiem i czarnym sezamem 138

się. Bądź właśnie tym wyjątkowym człowiekiem. Pięknego dnia! Składniki: mix sałat z sałaty rzymskiej i rukoli 1 zielony grejpfrut 150g wędzonego łososia 1 zielony ogórek 2 ząbki czosnku czarny sezam garść orzechów włoskich oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz Sposób wykonania: Sałatę rzymską dokładnie myjemy, rękoma rozrywamy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski. Dodajemy garść rukoli. Ogórek myjemy, obieramy(...)łyżek oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z sałatą. Dodajemy posiekane orzechy włoskie, czarny sezam i wszystko jeszcze raz mieszamy. Przyznaję... to jedna z najlepszych moich sałatek. Pyszna, aromatyczna i lekko pikantna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza słodkiemu, zielonemu grejpfrutowi, dzięki któremu jest bardziej orientalna. Z dodatkiem

Kuchnia Pani Wiosny
Chałwowy budyń jaglany 156

domowej pasty tahini. Możecie kupić gotową, ale uwaga na skład - niektóre zawierają sztuczne barwniki i konserwanty. Przepis na domową tahinę znajdziecie poniżej :)  Składniki na 2 szklanki : 4 szklanki sezamu 1 łyżka oleju Rozgrzać patelnię, wsypać sezam i partiami i uprażyć- zacznie ładnie pachnieć i lekko zbrązowieje. Przełożyć do misy blendera. Nasiona zmielić na gładką pastę (ja korzystałam z Thermomixa(...)Można wykorzystac młynek do kawy lun ręczny blender. Gotowa pasta jest gładka i nie ma zawiera widocznych ziaren sezamu. Jeśli wyjdzie za sucha, dodajemy łyżkę oleju i ponownie miksujemy. Pastę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 2 miesięcy.   Składniki na budyń: 1 łyżeczka pasty tahini 1 łyżeczka miodu lub więcej 4 łyżki kaszy jaglanej

Chocolate Muffin Blog
Smalec śliwkowo-rozmarynowy 84

wpadnijcie do nas po słoiczek czegoś dobrego :) Potrzebujemy: 1 kg słoniny 0,5 kg podgardla 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego rozmarynu 15 suszonych śliwek 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka soli   Słoninę i podgardle mielimy w maszynce na sitku o średnich oczkach albo kroimy nożem w niewielką kostkę. Topimy wszytko w rondlu(...)około 0,5 godziny. Musimy wszystko dokładnie wytopić, jednocześnie uważając, aby nie przypalić skwarek. Po przetopieniu dodajemy naraz: przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, roztarty w moździerzu rozmaryn, posiekane śliwki, sezam i sól. Mieszamy dokładnie i przelewamy do słoiczków lub kamionkowego naczynia. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu A za parę dni przepis pikantny smalec jabłkowy.  Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Chlebek bananowy (bez glutenu, jajek, cukru i laktozy) 153

pięknie pachnie bananami, ma słodkawy posmak ale na pewno nie jest tak słodki jak większość chlebków bananowych.  Oprócz oczywistej dużej zawartości bananów, chlebek zawiera mąkę ryżową, nasiona chia, sezam, słodyczy dodają mu daktyle. Chlebek fit! Wspaniała przekąska dla wszystkich, którzy dbają o formę, szczególnie przed treningiem - czyste źródło węglowodanów, potasu, wapnia, magnezu i witamin z grupy B - wszystko(...)oleju z pestek winogron 30 g nasion chia 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu ½ łyżeczki sody oczyszczonej  oraz: sezam do posypania wierzchu wiórki kokosowe do posypania foremki Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i nasionami chia. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda

maniapieczenia
Ciasteczka z ciasta francuskiego z miodem i sezamem. Francuskie ślimaczki z sezamem 123

wszystkim za to, że z gotowych płatów tego ciasta można zrobić różności - na słono, słodko, pikantnie i łagodnie. I co najważniejsze bardzo szybko:) Dzisiaj polecam ciasteczka z miodem i sezamem, które u mnie jeszcze cieplutkie...ale powolutku znikają:)   Na ok 30 sztuk ciasteczek: płat ciasta francuskiego o wym. ok. 40x30cm 2 łyżki płynnego pszczelego miodu (jeśli macie(...)twardy i gęsty należy lekko podgrzać w rondelku, żeby lepiej się rozsmarowywał na cieście) łyżka masła 3 garści ziaren sezamu Ciasto wyciągnąć z lodówki na ok. 15 min przed przyrządzaniem, żeby nabrało temperatury pokojowej. Miód wymieszać z masłem. Ciasto rozłożyć na blacie i posmarować cały blat przygotowaną masą. Posypać równomiernie sezamem. Zwinąć ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pociąć

Maślane ciasteczko
wieloziarnisty chleb na zakwasie 153

chleb wieloziarnisty Pachnący zakwasem, razowy chleb, z dodatkiem ziaren słonecznika, sezamu, siemia lnianego, oraz płatków zbóż. Czy można wymyślić coś lepszego, na poranny posiłek. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżek  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki(...)siemia lnianego 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków żytnich 1 łyżka sezamu woda 0,5 łyżeczki soli sposób wykonania Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu

Miód i pieprz
Bagietki Orkiszowe Łatwe 126

forma do bagietek robi dobrą robotę, idealny kształt, charakterystyczny wzorek na spodzie, równomierne pieczenie. Ja używam formy Kitchen Craft - Crusty Bake , pisałam o niej w poście Francuskie Bagietki z Sezamem (pszenne) . Dostaję coraz więcej maili, w których pytacie o produkty i akcesoria jakie używam, więc jak będzie coś godne uwagi tak jak ta forma to będę pisać zdanie(...)bagietki: 350 g mąki orkiszowej typ 750 150 ml wody 30 g masła lub oleju roślinnego (użyłam masła) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 15 g świeżych drożdży sezam lub mak do posypania wierzchu Wykonanie: Drożdże pokruszyłam do miseczki, wsypałam cukier, wlałam 1 łyżkę wody i wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Do dużej miski wsypałam mąkę, sól, wlałam rozpuszczone masło

Blondynka Gotuje
Sezamki 133

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SEZAMKI Składniki: - 150 gram sezamu - 150 gram cukru - 2 łyżki wody Przygotowanie: Sezam prażymy. Cukier wsypujemy do rondelka, dolewamy wodę i karmelizujemy. Gdy zacznie już nabierać złotej barwy, wsypujemy sezam. Mieszamy szybko, wylewamy masę na papier

Życie zamknięte w smaku
Hummus 128

Hummus, jest to pasta z ciecierzycy, pasty tahini (pasta z prażonego sezamu), czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw, która jest bardzo popularna w kuchni arabskie i kaukaskiej, gdzie jest najczęściej serwowany z pitą.  Przyznam się, że hummus serwowany sam po sobie nie smakuje zbyt smacznie, ale ze świeżym pieczywem (Przepisy na domowe pieczywo tutaj ) lub pitą smakuje(...)idealnie! Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 250 g ugotowanej ciecierzycy 6 łyżek sezamu 2 łyżki oliwy  2 średnie ząbki czosnku sok z połowy cytryny 100 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu odrobina oliwy, szczypta słodkiej papryki w proszku i pietruszki, do serwowania Hummus - przepis:  Zaczynamy od zrobienia pasty tahini, na patelni prażymy do lekkiego zbrązowienia sezam

Kuchnia Łukasza