sezam - 2421 przepisów (strona:32/162)

Sernik gotowany na naturalnym spodzie, bez dodatku cukru i tłuszczu. 117

zaplanowałam, tak też zrobiłam.... Spód: 100 g suszonych daktyli 150 mil mleka 3  łyżki soku z pomarańczy 3 łyżeczki ciemnego kakao łyżka skórki otartej z pomarańczy 3 łyżki sezamu 3 łyżki nasion chia otręby owsiane  Masa serowa: kg serka z wiadra dobrej jakości 3 jajka  ksylitol do smaku sok z połowy cytryny skórka otarta z cytryny(...)Gotujemy mleko, zalewamy nim przepłukane ciepłą wodą daktyle i kakao, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę, aby daktyle zmiękły i łatwiej dały się zmiksować. Do zimnej masy dodajemy sezam, chia oraz skórkę i sok z pomarańczy, ponownie dokładnie miksujemy. Do takiej masy stopniowo dodajemy otręby owsiane, tyle aby masa była gęsta, jednak dała się swobodnie modelować. Gdy postoi, otręby i chia

Dieta moja pasja
Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika 126

płaska łyżeczka soli 1 jajko+1 żółtko ok. 1 szklanki mleka Składniki na farsz: 70 dkg ziemniaków 350 g półtustego twarogu 1 cebula sól, pieprz tłuszcz dodatkowo: czarny sezam 1 żółtko+2 łyżki mleka   Wykonanie: mleko podgrzać w rondelku, wkruszyć drożdże i przy pomocy rózgi balonowej mieszać do rozpuszczenia mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, wlać mleko(...)pieczenia. Brzegi każdego pieroga przycisnąć foremką do pierogów, widelcem lub nożem, by nie rozkleiły się podczas pieczenia. Pierogi posmarować żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka i posypać według uznania sezamem, makiem lub czarnuszką piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami 112

farsz: 500 g kiszonej kapusty 300g pieczarek listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 1 cebula sól świeżo mielony pieprz ponadto: 1 białko 1 łyżka mleka biały i czarny sezam  do posypania farsz:  Kapustę kiszoną opłukać,włoży ć do garnka ,zalać wodą,dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić,zetrzeć na wiórki(...)dłoniach kulkę i odkładać na przygotowaną na blaszkę. Uformowane kapuśniaczki odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Białko zmieszać z mlekiem i posmarować każdy kapuśniak po czym posypać sezamem. Piec 30 minut w temp

Kolorowa kuchnia Elki
Kurczak pieczony w CocaColi 152

trzy łyżki ketchupu - dwie łyżki koncentratu pomidorowego - 4 łyżki sosu sojowego - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki cukru - czosnek granulowany, chili, imbir, sól, pieprz - dwie łyżki oliwy do podania: - ryż - sezam Przygotowanie kurczaka najlepiej rozpocząć dzień, lub przynajmniej kilka godzin wcześniej, aby mięso dokładnie przeszło smakiem i aromatem przypraw. Pałki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce mieszamy(...)dół i pieczemy bez przykrycia 40 minut od czasu do czasu polewając mięso sosem, następnie włączamy termoobieg i pieczemy aż skórka ładnie się zarumieni.  Gotowego kurczaka posypujemy ziarnami sezamu, podajemy z ryżem

Cook&Love
Przekąski z ciasta francuskiego i dodatków. 106

składu, wystarczy odtworzyć lodówkę i wziąć to co mamy pod ręką. Tak też było w tym przypadku. opakowanie ciasta francuskiego kiełbasa kilka korniszonów kawałek żółtego sera jajko 2 łyżki sezamu Ogórki, kiełbasę i ser kroimy w słupki takiej samej długości. Z rozwiniętego ciasta odcinamy pasek takiej samej szerokości jak długość dodatków. Każdy smarujemy jajkiem i układamy od brzegu obok siebie(...)spód. Odcinamy nadmiar, a  gotową przekąskę układamy na blasze wyłożonej papierem , łączeniem do spodu. I tak sobie poczynamy aż do wyczerpania składników. Gotowe smarujemy resztką jajka, posypujemy sezamem i do gorącego piekarnika ( 190 stopni ) do momentu aż się ładnie zarumienią. Aromat jaki się unosi podczas ich pieczenie jest cudowny. Niepozorne składniki razem stwarzają smakowity smak i aromat, którym naprawdę

Dieta moja pasja
Krem z kalafiora z ostrym dodatkiem 179

łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1,5 l bulionu 150 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz dodatkowo: 2 ząbki czosnku 4 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki sezamu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oliwy Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przetrzeć przez praskę. W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać kmin i kolendrę, podgrzewać(...)kalafiora podzielone na mniejsze części, zalać bulionem i gotować przez 20-30 minut, aż kalafior będzie miękki. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać przyprawy, czosnek, słonecznik i sezam. Prażyć około 1 minuty, aż nasiona nabiorą ładnego koloru. Przełożyć do miseczki. Zupę zmiksować na gładki krem z dodatkiem śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą z posypką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka z kleiku ryżowego (Oshinki) 132

szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 200 g kleiku ryżowego (naturalnego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 czubate łyżki wiórków kokosowych 4 czubate łyżki sezamu     Dodatkowo:  dżem lub marmolada do wypełnienia ciastek     Przygotowanie:   Masło utrzeć z cukrami do jasności. Wbić po kolei jajka i nadal miksować. Na koniec wsypać kleik(...)ryżowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sezam. Zmiksować, aż powstanie jednolita masa. W razie potrzeby dosypać odrobinę kleiku ryżowego.   Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną). W każdej kuleczce zrobić palcem wgłębienie jak do klusek śląskich :).   Piec w piekarniku nagrzanym

Nastoletnie Wypiekanie
Pieczona dynia z marchewką i cebulą 126

zapraszam do dziewczyn : Ani , Alicji , Karoliny . Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz proszę w komentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjadyniowa.   połowa dyni 4 duże marchewki 2 cebule sezam (do posypania) pestki dyni (do posypania) Sos miodowo-musztardowy: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy (ja użyłam musztardy dijon) 2 łyżki miodu pieprz czarny sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Doprawić solą i pieprzem i wylać sos na warzywa. Wymieszać z warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni, aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem posypać sezamem i pestkami dyni. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Hummus - pasta z ciecierzycy 215

Hummus - pasta z ciecierzycy    Składniki: 600 g ugotowanej ciecierzycy 1 łyżka sezamu   2 ząbki czosnku 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kuminu mielonego  1 szczypta papryki słodkiej  1 cytryna Jak ugotować ciecierzycę?  Ziarna przepłukać, zalać wod ą , odstawić na 12 godzin. Następnie wylać wodę, przepłukać ponownie namoczone ziarna, zalać wod ą . Gotować(...)małym ogniu około 45 minut do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę przepłukać na sicie i gotowe. Wykonanie:  W przeznaczonym do miksowania urządzeniu umieszczamy wodę, ciecierzyc ę , 2 ząbki czosnku, sezam, sok z całej cytryny, sól, kumin. Całość blendujemy na gładką masę aby uzyskać pożądaną  pastę.  Podając przyozdabiamy mielonym kuminem, słodką papryk ą oraz skrapiamy oliw ą z pierwszego tłoczenia

Wino Francja Kuchnia
Chałwa sezamowo-słonecznikowa 126

utwardzonego tłuszczu. Zamiast tego znajdziecie drogocenny słonecznik, który lekko podprażony pięknie pachnie i wspaniale wzbogaca smak chałwy. Do masy można dodać kakao lub posiekane orzechy :) Składniki: 200 g sezamu 2-3 łyżki miodu 1/2 szklanki słonecznika 1 łyżka oleju kokosowego  Sezam i słonecznik podprażyć lekko na suchej patelni, aż zacznie ładnie pachnieć. Zmielić w młynku do kawy lub blenderze

Chocolate Muffin Blog
Granola - tylko dla dorosłych! 151

Waszych ulubionych śniadań. Granola z rodzynkami w rumie i marcepanem Składniki: (na 2 l słoik) 400 g płatków owsianych 100 g słupków migdałowych 75 g pestek słonecznika 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu 50 ml oliwy 50 ml syropu klonowego 50 ml rumu 75 g rodzynek 80 g marcepanu 100 g ciemnej czekolady (80%) Rodzynki zalać(...)rumem, odstawić. Marcepan pokroić w kosteczkę. Płatki, migdały, słonecznik, sezam, siemię i cynamon dokładnie wymieszać. Syrop połączyć z oliwą, dodać do suchych składników. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 st. C. przez 30 minut, w połowie pieczenia mieszając. Do gorącej granoli dodać rodzynki razem z rumem i marcepan, wymieszać. Wstawić blachę z powrotem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Roladki drobiowe z serami 106

kurczaka 100 gram serka topionego 80 gram sera żółtego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 listki bazylii 4 listki rukwi wodnej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka sezamu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła olej, wykałaczki Liście umyć i posiekać drobno. Wymieszać je z serkiem topionym i pieprzem. Ser żółty pokroić w słupki. Fileta umyć, przekroić na kotlety. Delikatnie(...)serkiem topionym. Na każdym kawałku położyć 2-3 słupki sera żółtego i zawinąć. Przekłuć wykałaczką aby utrzymać formę roladki. Panierować kolejno w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej z sezamem. Olej z łyżką masła rozgrzać na patelni i smażyć mięso równomiernie z wszystkich stron na złoty kolor. Podawać na ciepło np. z ryżem i sałatką marcelina

Czerwony Gupik
SAŁATKA Z AWOKADO 88

Składniki: ♥ awokado ♥ 1/2 szklanki groszku ♥ ogorek ♥ 3 łyżki sezamu ♥ 2 łyżki szczypiorku ♥ łyżka oleju sezamowego ♥ łyżka sosu sojowego ♥ pół łyżki startego imbiru Wykonanie: Ogórka i awokado pokroiłam w plastry, dodałam groszek (polecam mrożony/świeży, a nie z puszki). Ziarna sezamu uprażyłam na suchej patelni i dorzuciłam je do sałatki wraz ze szczypiorkiem. Sos sojowy wymieszałam z olejem i imbirem, polałam

Kasia Sarna
Pasta z pieczononego kalafiora z czarnym sezamem 140

parze. Składniki: mała główka z kalafiora szalotka 2 łyżki serka śmietankowego lub ricotty łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła sok z cytryny sól, pieprz gałka muszkatałowa łyżka czarnego sezamu lub maku Wykonanie: kalafior podzielić na różyczki. Ugotować około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200`C 15-20 minut(...)oleju kokosowym lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną szalotkę upieczony kalafior zblendować z serkiem na gładką masę. Dodać  sezam lub mak, cebulkę wraz z tłuszczem, sól, startą gałkę muszkatałową i sporo pieprzu. Wymieszać przełożyć do pojemnika lub słoika. Przechowywać w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania