sezam - 2421 przepisów (strona:41/162)

Chleb żytnio razowy z 4 ziarnami 106

ZDROWY, DOMOWY, CHLEBEK WYJĄTKOWY To co w domu miałam to na przygotowanie tego chleba wykorzystałam. Słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane z zaczynem drożdżowym wymieszałam i z dodatkiem mąki żytniej oraz niewielkiej ilości razowej, ciasto na bochenek chleba uformowałam. Chwile poczekałam, upiekłam, a po przestygnięciu z samym masełkiem zajadałam.  Składniki: 30 g świeżych drożdży, 200 g mąki żytniej(...)mąki pszennej razowej, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 300 ml ciepłej wody, 250 g prażonych ziaren: 30 g ziaren słonecznika, 30 g siemienia lnianego, 20 g sezamu, 20 g pestek dyni. Przygotowanie: Do dużej miski przelewamy wodę w której rozpuszczamy drożdże z cukrem.  Dodajemy mąkę razową, mieszamy, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy w ciepłym miejscu

Moniki Smakołyki
Jak przyrządzić tofu? Miłość lub nienawiść… 81

awokado 100 g brokułu 30 g orzechów pekan 1 małe jabłko 2 liście jarmużu 4 rzodkiewki 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu ½ łyżeczki nasion sezamu Marynata do tofu 2 łyżeczki świeżego imbiru, utartego 1 łyżeczka drobno pokrojonego chili 1 łyżeczka puree z granatu 2 łyżki oliwy szczypta soli Zacznij od tofu. Owiń tofu w papierowy(...)piekarnika i piecz przez 20 minut, po 10 minut po każdej stronie. Przygotuj warzywa. Oderwij miękkie liście jarmużu i ułóż w misce. Rozkrój awokado, ułóż na jarmużu i posyp sezamem. Następnie dodaj pieczone kawałki tofu, jabłko, rzodkiewki i zblanszowane brokuły. Posyp orzechami. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i miodem i polej sałatkę. Smacznego!     The post Jak przyrządzić

codojedzenia
Chleb na zaczynie w formie sztywnej zacierki (35% wody) 101

całość 235 g pszennej chlebowej) 9 g sól woda lodowata do korekty konsystencji u mnie 40 g dodatkowej wody dodawanej 2 porcjami, już po wyrobieniu ciasta. 25 g czarny sezam (można pominąć albo dać inne dodatki) Do misy miksera dać kolejno: zaczyn, wodę 157 g i całą mąkę, mieszać tylko do  połączenia składników, zostawić nakryte na 20 minut odpoczynku(...)martwe", to wtedy złożyć, aby dodać napięcie. Ja składałem ok. 3 razy. Podczas pierwszego składania (lub laminacji) można, jeśli chcemy dodać do ciasta jakieś nasionka, dodatki  np. sezam, orzechy itp. Wyłożyć na posypany mąka blat bardzo delikatnie uformować wstępnie w kulę. Zostawić do odpoczynku, aż się zrelaksuje i straci trochę napięcie, będzie lekko płaskie. Uformować bochenek, również dosyć

Przepisy na domowy ser i chleb
Pieczone sajgonki z ciasta francuskiego 91

sosów, np. słodko-kwaśnego, słodko-pikantnego, chili lub innych. Składniki: (6 porcji) 1 op. świeżego ciasta francuskiego (ok. 275 g) 1 op. mieszanki chińskiej mrożonej (450 g) 1 jajko sezam (do posypania) przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka, chili, sos sojowy olej do smażenia Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mieszankę chińską i smażymy około 10 min., aż cała woda(...)roladki. Końce smarujemy rozbełtanym jajkiem. W ten sposób zwijamy pozostałe kawałki ciasta. Sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 22-25 min. Podajemy na ciepło, z ulubionymi sosami do sajgonek

Kuchnia MagdaLeny
Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułem 165

Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Filet z kurczaka 500 g Brokuł 500 g Ser żółty 100 g Przecier pomidorowy/koncentrat/ketchup łyżka Przyprawa do gyrosa łyżka Jajko Sezam Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Podsmażyć krótko na patelni. Brokuł podzielić na różyczki a następnie ugotować w osolonej wodzie przez 7 minut. Odcedzić(...)koniec posypać serem. Boki ciasta francuskiego ponacinać na paski. Zaplatać na przemian paski raz z lewej raz z prawej strony. ( patrz film poniżej). Ciasto posmarować jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec przez ok 20-25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje

Kulinarne przygody
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 84

250g wędzonego łososia, 250g serka śmietankowego, łyżkę chrzanu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 4 jajka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki sezamu. 1. Posiekaj czosnek. Warto posiekać go chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj szpinak, czosnek i smaż do odparowania wody(...)Przestudź ciasto, odwróć je papierem do góry i delikatnie zdejmij papier z ciasta. 8. Serek śmietankowy wymieszaj z chrzanem i posmaruj ciasto. 9. Na wierzch połóż plastry łososia, posyp sezamem i zwiń w roladę. 10. Gotową roladę zawiń w folię spożywczą, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. 11. Schłodzoną roladę pokrój w plastry i gotowe. Roladę możesz podać samą

Z notatnika dietetyka
Warkocz z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami 486

Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Pieczarki 200 g Mięso mielone z indyka 400 g Przecier pomidorowy 2 łyżki Cebula średnia Natka pietruszki łyżka Ser żółty 100 g Jajko  Sezam Przygotowanie: Na patelni podsmażyć do miękkości pokrojoną w kosteczkę cebulę. dodać pokrojone pieczarki i smażyć je do odparowania wody.  Kolejno dodajemy mięso mielone i smażymy, aż straci swój "surowy kolor(...)koniec posypać serem. Boki ciasta francuskiego ponacinać na paski. Zaplatać na przemian paski raz z lewej raz z prawej strony. ( patrz film poniżej). Ciasto posmarować białkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec przez ok 20-25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje

Kulinarne przygody
Bułeczki śniadaniowe domowe 47

upieczenia! Składniki: * 3 szklanki mąki * 3/4 szklanki letniej wody * 2 dkg drożdży  * 1,5 łyżeczki cukru * 1 łyżeczka soli * 1 jajko * 2 łyżki masła * 3 łyżki mleka * ziarna sezamu, maku i słonecznika Drożdże zalałam ciepłą wodą i dodałam cukier. Mieszałam dotąd aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, rozkłócone jajko i rozpuszczone masło. Dolałam(...)blachę z papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką na 20 minut do ich wyrośnięcia i po tym czasie zrobiłam delikatne nacięcia nożem na każdej bułce. Posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem, sezamem i makiem.  Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni. Smacznego! Lidka Artykuł Bułeczki śniadaniowe domowe pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
ZUPA SOCZEWICOWA Z BATATAMI I KALAFIOREM 75

płatkach przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano, roztartych w moździerzu ziaren kolendry i kuminu 100 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30% DO PODANIA :sezam (krótko uprażony na suchej patelni), cząstki limonki, papryczka chili, świeża kolendra WYKONANIE Batata obieramy,  kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki, grubsze łodyżki kroimy(...)wodę, zagotowujemy , przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 15 minut, do miękkości kalafiora.  Dodajemy mleczko kokosowe lub śmietankę 30% i krótko zagotowujemy. Podajemy z prażonym sezamem, świeżą kolendrą i papryczką chili. Można skropić sokiem z limonki

cool and minty
Zupa czosnkowa z grzankami 69

łyżki oleju rzepakowego – 5 ziemniaków – 1/2 selera – 2 pietruszki – 2 łyżki śmietany + sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, natka pietruszki Dodatki: – sezam, grzanki Sposób przygotowania Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oleju w garnku. Ziemniaki, seler i pietruszkę umyj, obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Podsmażaj wszystko jeszcze chwilę, przypraw(...)garnka, a zupę zmiksuj na krem. Do zupy dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby przypraw do smaku lub dolej ciepłej wody. Podawaj np. z grzankami i sezamem. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Zupa czosnkowa z grzankami pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina

Mrs. Endorfina
Chleb z ziarnami 91

łyżeczki soli pakowanie zakwasu chlebowego żytniego w proszku (Dr. Oetker) 400 ml ciepłej wody 3 łyżki oleju + 1 do wysmarowania formy 20 g ziarna słonecznika 20 g ziarna białego sezamu Ziarna słonecznika, sezamu i łyżka mąki do posypania. Chleb z ziarnami Wykonanie: Wymieszać w misce mąkę żytnia i pszenną, cukier, sól, zakwas w proszku i suche drożdże. Stopniowo dodawać wodę

Pomysłowa kuchnia
Bułki drożdżowe na piwie 46

drożdży (lub 12 g suchych) 70 g roztopionego masła  1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek mak, sezam lub inne ziarna do posypania (u mnie mak, czarny i biały sezam) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, zostawić aż ruszą i zaczną się pienić. W misie

Kocham..lubię..gotuję..
Kurczak curry 77

ryżu 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 cebula 1 marchew 1 puszka mleczka kokosowego Przyprawy: curry, imbir mielony, pieprz, papryka słodka, chili, rozmaryn, sól Opcjonalnie: 5 g sezamu jasnego do posypania Cebulkę pokrój w drobną kostkę i włóż do garnka z odrobiną oleju. Smaż aż się zarumieni. W tym czasie umyj i pokrój na kawałki fileta z kurczaka. Dodaj(...)Zalej całość mlekiem kokosowym i wymieszaj. Dodaj ponownie do smaku curry oraz imbir. Całość gotuj pod przykryciem 45 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Opcjonalnie możesz użyć sezamu do posypania gotowego dania na talerzu. Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 517 | Białko: 29,1 | Węglowodany: 63 | Tłuszcze: 17,1 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis

Przepisy na widelcu
Pieczone skrzydełka kurczaka w tajskim stylu 92

przygotowaniu. Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego 2 łyżki sosu ponzu (ew. 1,5 łyżki sosu sojowego+1/2 łyżki cytryny) 1 łyżka czarnego sezamu Przygotowanie: Skrzydełka oczyszczamy. Sosy mieszamy z sezamem. Dodajemy do mięsa, dokładnie łącząc. Układamy na blaszce i zapiekamy 30 minut w 180°C , później 10 minut w tej samej temperaturze z termoobiegem

R'n'G Kitchen
Wieprzowina z Laosu , danie z woka 106

choi 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchew 1 papryka spiczasta , o cienkim miąższu szczypiorek 1 opakowanie makaronu sojowego vermicelli ( 200 g ) 1 łyżeczka prażonego sezamu 1 łyżeczka sosu rybnego 1 płaska łyżeczka chilli ( jak nie lubicie ostrego , można pominąć ) 1 łyżeczka oleju sezamowego 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka startego korzenia imbiru , świeżego(...)minut . Dorzucamy makaron , który wcześniej trzeba przygotować według zaleceń producenta ( jedyne słuszne ) . Mieszamy ,smażąc jeszcze około 2 -3 minut . Wykładamy na talerze i obficie posypujemy szczypiorkiem i prażonym sezamem . Serwujemy natychmiast , ma być świeże i gorące Smacznego !   Artykuł Wieprzowina z Laosu , danie z woka pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania