sezam - 2421 przepisów (strona:66/162)

czekoladowy deser 167

zamykania . Pieczemy w temp. 110 stopni około 35 - 45 minut. Gdy wystygną dekorujemy nimi deser . NA PŁATY CZEKOLADOWE 10 gram gorzkiej czekolady o zawartości 70 % kakao 1 łyżka sezamu 1 łyżka drobno pokrojonej żurawiny kilka listków mięty Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , wylewamy ją na papier do pieczenia w kształcie prostokąta posypujemy żurawiną , sezamem i kładziemy listki mięty - wkładamy

na gazie
Pieczona dynia z sosem z tahini 183

cząstki lub plastry 3,5 łyżki pasty tahini 1-2 łyżki soku z cytryny (ja lubię więcej) 1 mały ząbek czosnku, rozgnieciony 30 g orzeszków piniowych (ja dałam sezam) 1 łyżka za'ataru 1 łyżka natki pietruszki, grubo posiekanej (u mnie listki świeżej mięty) sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Wrzuć dynię i cebulę do miski, polej 3 łyżami oliwy, dopraw solą(...)Spróbuj, aby upewnić się, czy nie chcesz dodać więcej soli, czy soku z cytryny. Sos jest intensywny w smaku, w razie czego dodaj mniej pasty tahini. Orzeszki piniowe lub sezam podpraż chwilę na suchej patelni albo pomiń ten etap. Rozłóż warzywa na półmisku, polej sosem tahini, posyp orzeszkami piniowymi/sezamem, natką pietruszki oraz za'atarem.  *** Podoba Ci się ten wpis

Chilli Czosnek i Oliwa
Maltagliati w sałatce 139

szynkowara, którą robiłam TUTAJ koperek świeży parmezan w płatkach czarnuszka W wersji numer dwa, dla drugiej osoby użyłam dodatkowo -glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny -jagody goji -czarny sezam -parmezan tarty Ugotuj makaron orkiszowy al dente, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pokrój selera w kawałeczki, a pomidorki na połówki. Umyj sałatę i szpinak baby i wyłóż(...)różnicą, że nie chciała parmezanu w płatkach pod makaronem, ale parmezan musiałam zetrzeć i posypać po wierzchu.  Dodalam jagody goji i glassę sojową.Zamaist czarnuszki- czarny sezam. Każdy składnik ma tu kolosalne znaczenie, połączenie wszytkiego w ten sposób , przeniesie Was na chwilę do śródziemnomorskiej kuchni. Kuchni, którą miałam na co dzień. Do kuchni pełnej zdrowia, aromatów i dobrego samopoczucia

Z Kuchni Do Kuchni
Nudny schabowy? 106

zdjęć :) jak to potrafię Was zasypać :) Składniki: 400 g schabu bez kości 2 jajka 1 ząbek czosnku* świeżo mielony pieprz szczypta soli morskiej szczypta mielonego imbiru* mąka 1 łyżeczka sezamu masło  *- czemu takie składniki? proste...czosnek i imbir jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Syn ma lekki katar i kaszel więc te składniki jak znalazł. Przygotowanie: Schab dzielimy na porcje(...)schabowych. Plastry mięsa tłuczemy tłuczkiem. Grubość dowolna zależy jak kto lubi.  W talerzu na zupę rozbełtujemy jajka z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprzu, soli, imbiru i sezamu.   Na patelni roztapiamy masło. Do drugiego talerzyka sypiemy mąkę. Plastry schabu maczamy w jajku i obtaczamy w mące. Smażymy na patelni z masłem. Schabowe podałam synkowi z ziemniaczkami ugniecionymi

ClauditteMissCooking
Chałka maślana 171

drożdży 200 ml ciepłej wody + 200 ml ciepłego mleka 90 g cukru 1 łyżka soli 3 jajka 100 g masła do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką wody sezam Przygotowanie: Pół kostki masła (100 g) roztapiamy w rondelku i studzimy. Pokruszone drożdże wkładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą wymieszaną z mlekiem, rozcieramy do ich rozpuszczenia. Następnie dodajemy(...)Chałki przekładamy na blachę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. Kiedy chałki wyrosną, smarujemy je za pomocą silikonowego pędzelka roztrzepanym jajkiem wymieszanym z wodą. Chałki posypujemy sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Wstawiamy blachę z chałkami do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, pod koniec przykrywamy je folią aluminiową aby się zbytnio nie spiekły. Smacznego, podałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sushi! 220

przygotować California Maki , czyli sushi z ryżem na wierzchu, postępujemy trochę inaczej. Do niego możemy już wsadzić tyle składników, ile nam się podoba i będziemy potrzebowali kilku dodatkowych rzeczy: sezam do posypania ryżu majonez łagodny lub pikantny Ponownie układamy płat nori dłuższym bokiem do siebie, chropowatą stroną do góry. Cały płat wyklejamy ryżem, nie pozostawiając wolnego miejsca. Obficie posypujemy sezamem

My Culinary Art
Chlebki naan 203

łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 2 szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki suchych drożdży 300 ml jogurtu naturalnego (gęstego) opcjonalnie 4 łyżki roztopionego masła opcjonalnie ziarno sezamu lub czarnuszki do posypania PRZYGOTOWANIE: Do naczynia z ciepłym mlekiem wsypujemy jedną łyżeczkę cukru, mieszamy, dodajemy drożdże i zostawiamy na około 5 minut, aby drożdże zaczęły się mnożyć. Mąkę przesiewamy(...)kulki i wyrabiamy przez 2-3 minuty. Podsypując niewielką ilością mąki, wałkujemy lub rozgniatamy ręką tą kulkę z ciasta na ok. 5 milimetrów. Moga byc nierówne. Posypujemy czarnuszką lub sezamem. Nagrzaną blachę wyjmujemy i układamy na niej chlebki. Pieczemy do momentu, aż napuchną i się zarumienią. Około 10 minut. Gotowe chlebki podajemy na ciepło z różnymi indyjskimi potrawami

Zainspiruj się kuchnią
Chaos i róg obfitości. Bread cones. 126

szklanki mąki pszennej  12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych (użyłam świeżych) Dodatkowo 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek  sezam i mak do posypania Świeże drożdże wsypać do letniego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki (suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką). W większej misce wymieszać mąkę(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić przykryte, w cieple, do napuszenia -na około 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika każdy rożek posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem oraz posypać sezamem lub makiem.  Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, lekko przestudzić i usunąć metalowe foremki. Nadziewać dowolną pastą, sałatką czy zamienić w fantazyjnego

KUCHARNIA
Tofu z cykorią 84

łyżeczki olej rzepakowy 3 szalotki,  pocięte na plasterki 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru 4 cykorie przekrojone podlużnie 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka prażone ziarna sezamu  2-3 łyżki dżemu truskawkowego WYKONANIE Rozkładamy ręcznik kuchenny i kładziemy na nim pokrojone w kwadraty tofu. Obciążamy deseczka do osuszenia z pozostałego płynu. Następnie mieszamy skladniki(...)zlotego koloru  ze wszystkich stron, -6 do 8 minut . Dodajemy  sos; , mieszając tofu ,aż sos  pokryje tofu 1 do 2 minut. Podajemy z cykorią, posypane zarumienionym sezamem .Smacznego

w mojej kuchni
rozgrzewające ciastka---dolci di riscaldamento 106

Składniki 250g masła 100g cukru pudru 3-4 żółtka 340g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej szczypta soli 50g sezamu + do posypania wg. uznania pół czekolady chilli,imbir i kurkuma =1 łyżeczka  kurkumy ,pół łyżeczki imbiru i pół chilli,ilość można zwiekszyc ,według własnych upodobań.. Wykonanie(...)wykrawać krążki kieliszkiem czy literatką, można użyć różnego kształtu szablonów.   Tak przygotowane wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 200º C. Piec ok. 10 – 15min. Po ostudzeniu można polać roztopioną czekoladą. Smacznego! Ingredienti      di burro 250g      Zucchero a velo 100g

w mojej kuchni
Pierogi z ciasta francuskiego z warzywnym farszem 254

można właściwie przygotować z każdych warzyw, jakie mamy w lodówce, jednak ja przedstawiam dziś pierogi w kolorowej wersji warzywnej. Oto przepis. Składniki: ciasto francuskie  1 jajo do posmarowania sezam do posypania Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki na farsz: 2 małe cebule 8 pieczarek 1/2 papryki czerwonej  1 łodyga selera naciowego 2 łyżki groszku konserwowego(...)łyżce farszu i ciasto składamy w po przekątnej na pół, aby powstały trójkąty. Delikatnie sklejamy boki. Na koniec widelcem delikatnie dociskamy boki. Smarujemy pędzelkiem wierch rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w temperaturze 220 st.C - 12-15 minut. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE 266

nawet wkładkę do bułki! Polecam! SKŁADNIKI: * ryż jaśminowy – 150g * maka pszenna – 3 łyżki * czerwona papryka – 1 szt * duże jajko – 1 szt * woda – 125 ml * sezam biały – 3 łyżki * czosnek – 1 ząbek * sól, pieprz, sos sojowy – do smaku * dymka / szczypiorek – 3 1 pęczek * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryż gotujemy al dente(...)studzimy. Mąkę przesiewamy do miski z solą i pieprzem, wbijamy jajko ,wlewamy połowę wody i dokładnie mieszamy. Dodajemy łyzkę sosu sojowego i resztę wody. Wsypujemy ryż, sezam, posiekany czosnek, pokrojoną paprykę i szczypiorek – wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy niewielkie placuszki po ok. 3 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy gorace

Ostra na Słodko
Maślane rogaliki śniadaniowe 409

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku rogaliki śniadaniowe. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Wypieki '. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika możemy posypać makiem lub sezamem. Najlepiej smakują z domowym masełkiem . Zapraszam do pieczenia! Składniki na 6 maślanych rogalików:  10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej(...)blaszce w sporych odstępach, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. 3. Przed włożeniem do piekarnika rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy również posypać makiem lub sezamem. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 23-25 minut. Wyciągamy i studzimy. Podajemy z dżemem lub domowym masełkiem . Smacznego

My Culinary Art
113. Szybka zupa dla zmarzlucha czyli: krem z pieczonej, żółtej papryki i ziemniaków z dodatkiem imbiru. 212

wyczuwalnymi nutami świeżego imbiru i czosnku. Zabieliłyśmy go serem feta i doprawiłyśmy kolendrą oraz gałką muszkatołową. Krem świetnie komponuje się ze świeżą natką pietruchy, odrobiną oliwy i prażonymi ziarnami sezamu, dyni i słonecznika - my wybrałyśmy cudowną mieszankę, którą otrzymałyśmy od Ziarenkowo . Jako oddzielny dodatek idealnie spełnią się grzanki lub chrupiące pałeczki grissini. W dzisiejszym poście pojawiły się zdjęcia z dwóch(...)oraz szczypta cukru 1 łyżka świeżej kolendry rozdrobnionej w moździerzu, pół łyżki startej gałki muszkatołowej dodatki: śmietana 18%, świeża natka pietuszki, oliwa z oliwek, prażone ziarna słonecznika, dyni lub sezamu, razowe grzanki lub pałeczki grissini Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 220*C. Paprykę myjemy i osuszamy, kroimy na ćwiartki lub połówki, wydrążamy gniazda nasienne i pozbawiamy ją pestek. Pieczemy

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania