sezam - 2421 przepisów (strona:71/162)

Chleb orkiszowy na drożdżach 295

chleb drożdżowy, zachowuje świeżośćskładniki: (na 2 foremki)800 g mąki orkiszowej , pełnoziarnistej2 łyżeczki soli1 saszetka suchych drożdży ( 7 g )2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka miodu600 ml ciepłej wodynasiona sezamu do posypaniaprzygotowanieW misce wymieszać mąkę z solą, dodać drożdże , wymieszać.  Wlać oliwę , miód i wodę.  Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski ( pok 5 -10 min) Wyrabiałam(...)odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę lub więcej - aż ciasto wyrośnie i wypełni foremki. Wstawiam foremki do piekarnika z zapaloną lampką . Kiedy chlebki wyrosną, posmarować je mlekiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, na ok 40  - 50 minut. Po wyjęciu z foremki, chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. W razie potrzeby możemy

Stare Gary
Chleb na zakwasie z ziarnami Hamelman'a 182

łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)Namoczone ziarno60g siemię lniane190g wodyciasto właściwe690 g mąki pszennej chlebowa70 g mąki żytniej razowej110 g ziaren słonecznika (prażone)50 g sezamu  (prażony)250g namoczonego ziarna (całość)320 g wody20 g soli310g zaczynuprzygotowaniezaczynPrzygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowejnamoczone(...)ziarnow czasie przygotowywania zaczynu namaczamy ziarno w zimnej wodzie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamyciasto właściweZiarna słonecznika i sezamu przed wymieszaniem prażyć na blasze w piekarniku nagrzanym do 195 st. C przez 5 minut Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty, kończymy mieszanie na 2 prędkości kolejne 3 minuty. Przełożyć do naoliwionej

Stare Gary
Jarmuż z ciecierzycą 116

miłośników jarmużu.Przepis znalazłam tutajskładnikicebula 1 mała czerwona cebula, cienko krojona ręcznie lub na  mandolinie (im cieńsza, tym lepiej)1 łyżeczka przyprawy sumak1/2 łyżeczki nasion sezamu uprażone (opcjonalnie)sólwarzywa500 g  jarmużu, umyte, sztywne łodygi odcięte, liście z grubsza rozdrobnione ręcznie1  puszka ciecierzycy, z  zalewą2 łyżki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia2 ząbki czosnku, startego(...)cebulę w średniej misce i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut. Wypłukać  kilka razy , a następnie dokładnie osuszyć  ręcznikiem papierowym. Połączyć cebulę z sumakiem  i sezamem. Doprawić do smaku solą. Odstawić.Oliwę z oliwek rozgrzać w dużym rondlu  na średnim ogniu. Dodać czosnek i płatki papryki, podgrzewać, stale mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć, około

Stare Gary
Bakłażan z mozarellą w sezamowej panierce i pomidorowo-bazyliową salsą 149

którzy nie lubią/nie jedli na pewno będą mile zaskoczeni smakiem!Polecam, nawet mój wybredny P. był zachwycony :)* bakłażan- 1 szt.* mozarella- 2 szt.* jajko- 1 szt.* sezam- 3 łyżki* siemię lniane (ziarno)- 3 łyżki* sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku* oliwa do smażeniaSalsa:* pomidor- 2 szt.* bazylia- kilka listków* cebula- 1 mała szt.* sól, pieprz- do smakuBakłażana pokroić(...)plastry (ok 1cm), doprawić.W jednej miseczce roztrzepać jajko, a w drugiej przygotować panierkę- sezam zmieszać z siemieniem lnianym.Oliwę rozgrzać na patelni.Przyprawione bakłażanowe krążki moczyć w jajku, obtoczyć w panierce i smażyć- aż do zarumienienia (uwaga, aby nie przypalić ziaren, bo będą gorzkie!).W międzyczasie kroimy mozarellę w plasterki i nastawiamy piekarnik na 180st.Kiedy krążki będą już gotowe, przekładamy

Kraina Miodem Płynąca
Makaron ryżowy z krewetkami 119

maślane, bardzo proste w przygotowaniu i cóż mogę dodać więcej- po prostu warte przygotowania :)* makaron ryżowy- 200g* krewetki- 250g* suszone pomidory- 50g (bez zalewy)* masło- 70g* czosnek- 3 ząbki* sezam (u mnie była to garść)* skórka z połowy cytryny* natka pietruszki- do posypania* pieprz i sólPrzygotować makaron- zalać makaron wrzątkiem i trzymać pod przykryciem ok 3 min.Na maśle podsmażyć przez(...)Dorzucić krewetki, a po chwili suszone pomidory i smażyć na małym ogniu przez ok 3-4 min.Dodać makaron i wszystko razem wymieszać.Doprawić solą i pieprzem.Na koniec posypać sezamem i natką pietruszki.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Chleb z San Francisco na zakwasie 204

lyzki cukru (daje miod)2 lyzki octu balsamicznego ciemnego(u mnie Aceto Balsamico di Modena)1 i 1/4 lyzeczki soli2 lyzeczki drozdzy instant  375 ml wody2 lyzki sezamu do posypania (platki owsiane lub inne ziarna)WYKONANIE: Dzien poprzedzajacy pieczenie chleba przygotowac zakwas,tak odmierzajac wode ,make i zaczyn,by otrzymac 250 g aktywnego,gestego zakwasuW czasie gdy mikser miesza(...)przyklejeniun sie foli Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.Ciasto powinno  podwoic objetosc.Zdjac folie i   przy pomocy pedzla posmarowac wierzch chleba woda i posypac platkami owsianymi,sezamem lub innym ulubionymi ziarnamiWstawic do piekarnika nagrzanego do 230 ° C i piec przez 10 minut.Zaparowac piekarnik.Nastepnie zmniejszyc temperature do 200 ° C i piec kolejne 35 minut.Upieczony chleb postukany od spodu wydaje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Greckie pełnoziarniste wianuszki sezamowe-Griechische Sesamringe 91

Przepis pochodzi z opakowania maki.Zafrapowal mnie na tyle ,ze postanowilam go wyprobowac.Buleczkibardzo zdrowe i sycace,bo upieczone w calosci z maki pelnoziarnistej.A wiadomo,ze produkty pelnoziarniste

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto francuskie z pieczarkami 416

jednak ten dzień i będę bardzo zadowolona z siebie…Ciasto francuskie z pieczarkami – składniki:opakowanie ciasta francuskiegook. 400 g pieczarek1 cebulaok 150 g sera żółtegojajkoczarnuszka, mak lub sezam do posypania2-3 łyżki masła lub oliwa, sól, pieprz, tymianek (opcjonalnie, świeży lub suszony) Pieczarki myję i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Ser ścieram

UgotujmyTo.pl
Bakłażan smażony 129

Przyznam się bez bicia, że do dzisiaj nie miałam o tym pojęcia… Bakłażan smażony – składniki:bakłażanpanierka Panko (myślę, że bułka tarta też się sprawdzi…)sezam i/lub nasiona siemienia lnianegomąkajajkosól, pieprzolej do smażeniaSos: (może też być zwykły jogurt naturalny albo dowolny ulubiony sosik)5-6 łyżek jogurtu greckiego2 ząbki czosnkugarść czarnych posiekanych oliweksól, pieprz Bakłażana pokroić(...)osuszyć w papierowym ręczniku.Przygotowujemy trzy miseczki. Do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wbijamy jajko, które roztrzepujemy widelcem a do trzeciej wsypujemy panierkę. Ja do panierki Panko dosypałam garść sezamu i nasion siemienia lnianego.Każdy plaster posypujemy lekko solą i pieprzem i obtaczamy najpierw dokładnie w mące, później w jajku a następnie w panierce.Smażymy na bardzo gorącym oleju

UgotujmyTo.pl
Rogaliki drożdżowe 104

Rogaliki drożdżowe – składniki:1 kg mąki pszennej3 jajka2 żółtka1,5 szklanki cukru1,5 szklanki mleka12 g drożdży w proszku1 kostka margarynydodatkowo dżem, konfitura, owoce smażone, opcjonalnie mak, sezam, siekane orzechy1. Do podgrzanego ciepłego mleka dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.2. Zaczyn przelać do dużej miski, dodać przesianą makę(...)pieczenia. Ja użyłam wiśni smażonych oraz gęstych powideł. Zwijać w rogaliki lekko dociskając brzegi aby dodatkowo zabezpieczyć nadzienie przed wypłynięciem. Posmarować wierzch białkiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni aż zrobią się rumiane. Po upieczeniu można -opcjonalnie – polać lukrem – np. cytrynowym. Smacznego  źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Drozdzowe-Rogaliki.htmlPost Rogaliki drożdżowe

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 521

Farsz:1 kg pieczarek½ kg kiszonej kapusty1 cebulasólpieprzoliwa do smażeniaCiasto drożdżowe:500 g mąki1,5 łyżeczki drożdży instant2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soliok. ½ łyżeczki gałki muszkatołowej¾ szklanki

Świat Domowej Kuchni
Kurczaczki w cieście sezamowo-kokosowym 208

już na zawsze to danie wejdzie do mojego menu.Na początku przygotować ciasto. Wymieszać razem: jajko, mąkę, mleko, sól i tyle wody, żeby powstało dość gęste ciasto. Na koniec dodać sezam i wiórki. Wszystko dokładnie wymieszać.Piersi z kurczaka poprzecinać w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm a następnie na niezbyt duże kawałki. Tak przygotowane kawałki kurczaka obtoczyć

Świat Domowej Kuchni
Jaśki makowo-sezamowe 118

krążków o średnicy 5 cm (fot.1). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i pędzelkiem posmarować krążki. Następnie posypać je makiem wymieszanym z sezamem (fot.2). Piec około 10-15 minut w temp. 220ºC. Jaśki to wyśmienita przekąska np. do czerwonego barszczu lub na wieczorne posiedzenia do piwka

Świat Ciasta
Nocne bułeczki 97

łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki olejuDodatkowo:100 ml mleka1 jajko do posypania mak, sezam, siemię lnianeTen przepis dostępny jest na wielu kuchennych portalach. Ale wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam sama się przekonać, ponieważ do tej pory myślałam, że drożdże wyrastają tylko(...)też wetknąć do środka (fot.3) Ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem, makiem lub siemieniem (fot.4).Piec około 20-25 minut w temperaturze 220ºC. Studzić na kratce

Świat Ciasta
EKSPRESOWE BAGIETKI ORKISZOWO - ŻYTNIE 221

przygotować tak jak te pszenne, podsypując mąką blat i bułki (mąka nadaje im super smak i wygląd) ale można również podsypać ziarnami tak dla urozmaicenia. U mnie podsypane sezamem i siemieniem lnianym. Mąkę pełnoziarnistą możemy zastąpić orkiszową jasną , wówczas musimy jej dać troszkę więcej niż pełnoziarnistej.Składniki:- 150g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub zamiennie(...)można zastąpić mlekiem lub kefirem)- 1 i 1/3 płaskiej łyżeczki soli- 30g stopionego masłaDodatkowo:- kilka łyżek mąki do podsypania blatu i bułek lub ziarna (u mnie siemię lniane i sezam)- oliwa/olej do posmarowania miski- rozbełtane jajko do posmarowania bagietek (nie trzeba)Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki, dolać trochę letniej wody i dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania