sezam - 2421 przepisów (strona:76/162)

Sushi 149

składające się z kilku składników., Uramaki- maki odwrócone. W tym rodzaju sushi składniki zawinięte są w arkusz z glonów nori i otacza je ryż. Zewnętrzna warstwa ryżu jest posypywana sezamem lub czarnuszką. Nigiri-zushi - są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza lub warzyw. Często nigiri jest owinięte cienkim paskiem nori. Więc jak już wstępnie wiemy(...)kawałki grubości 2 cm każdy kawałek. 1. z pieczonym łososiem 2. Z wędzonym łososiem  Teraz zrobimy Uramaki: Zasada zwijania ta sama. Wylepiamy nori ryżem, posypujemy czarnuszką i sezamem, dociskamy ręka żeby nie odpadły ziarna. I odwracamy algą do góry, układamy składniki (ja zrobiłam wszystkie w jednym). Paluszki krabowe, ogórek zielony, sałata, łosoś pieczony i wędzony, majonez, wasabi. Zwijamy

Zainspiruj się kuchnią
Bułeczki śniadaniowe. 180

Składniki na 16 bułeczek: 1kg mąki pszennej kubek ciepłej wody 2 jajka 50g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 100g masła Sezam Przygotowanie: Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier, 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Do dużej misy przesiewamy pozostała mąkę z solą. Dodajemy 1 jajko, rozczyn i zagniatamy przez(...)równych części, z każdej części formujemy bułeczkę. Przekładamy na posmarowany masłem brytwan i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozkłuconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut

Kuchnia Łukasza
Obwarzanki. 382

Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg mąki 250 ml mleka 250 ml wody 14 g drożdży instant 5 łyżek cukru 1 łyżeczka soli 30 g masła jajko mak, sól, sezam (do posypania) Przygotowanie:  Do ciepłego mleka z wodą dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy do aktywacji drożdży, na ok. 10 min. Do rozczynu dodajemy połowę mąki(...)Każdy warkocz obwarzamy we wrzącej wodzie z solą przez ok. 30 sek. z każdej strony. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy makiem, solą lub sezamem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min (funkcja: termoobieg). Smacznego

Kuchnia Łukasza
Ziarenkowa współpraca 171

się na półkach sklepowych, witrynach i standach. Musiałam się zdrowo powstrzymać,aby nie wyjeść ziarenek prosto z torebek, łyżeczką. Moja paczka zawierała trzy rodzaje mieszanek. I/ SŁONECZNE POLA- słonecznik,sezam,siemię lniane. To zdrowy,aromatyczny i chrupiący dodatek do kanapek,sałatek, zup, obiadów, muesli, wypieków ,panierek i przekąsek. Wzbogaca każdą potrawę i nadaje jej nowy charakter i smak. To bogate(...)starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, sprawią , że niejden deser, lody ciasto czy jogurty zyskają nowe oblicze, niepowtarzalny smak i wymiar zdrowia. W miszance znjadziemy słonecznik, sezam,orzechy arachidowe,cynamon,kardamon oraz gozdziki. Mieszanka obfituje w magnez, wapń,cynk i witaminę E. Posiada właściwości bakteriobójcze,dba o uklad krwionośny.Wspomaga pracę mózgu, poprawia przemianę materii. Cynamonowy

Z Kuchni Do Kuchni
Ziarenkowy deser 224

ziaren , w składzie których były różne ziarenka. Na moją słodkość będziemy potrzebowali 2 pełne szklanki z trzech mieszanek po równo. Ze Słonecznych pól, które zawierają słonecznik, siemię lniane i sezam. Z Mieszanki Euforia- w skład której wchodzą ziarna konopii, slonecznik oraz pestki dyni.I z trzeciej torebki o wdzięcznej nazwie Cynamonowy Raj- gdzie znajdziemy słonecznik, sezam,orzechy arachidowe,cynamon,kardamon,godziki

Z Kuchni Do Kuchni
Domowe nachosy 138

miłym towarzystwie i wspominaliśmy minione wakacje.  Z czym je jedliśmy?  Tego dowiecie się w następnym wpisie.     Wykonanie: 4 placki tortilli 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka pieprzu cayenne   Wykonanie: Tortille kroimy w ósemki.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.  Trójkąty tortilli smarujemy delikatnie oliwą.  Część trójkątów posypujemy sezamem, a część pieprzem

Sto kolorów kuchni
Bułki pełnoziarniste 142

strony Filozofia Smaku. Porcja na 6 dużych bułek. Składniki: 300g mąki pszennej pełnoziarnistej 230g mąki pszennej łyżeczka soli 15g świeżych drożdży 350ml mleka łyżka oliwy łyżka miodu jajko sezam lub płatki owsiane do posypania Mleko lekko podgrzewamy (nie powinno być gorące!). Drożdże kruszymy, mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i z miodem. Odstawiamy na 15 minut. Obie mąki mieszamy razem(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie roztrzepujemy jajko, smarujemy nim bułki i posypujemy sezamem (lub tym, czym mamy).Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą 179

sera feta suszone pomidory (opcjonalnie) oregano (opcjonalnie) topione masło do posmarowania bułek 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody do posmarowania bułek sezam Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny. Po tym czasie(...)folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Bułeczki smarujemy żółtkiem z wodą i posypujemy sezamem. Pieczemy około 25 minut, aż do zrumienienia. Studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Faszerowane naleśniki ryżowe na parze 256

papieru ryżowego 1 torebka ryżu 250 g mięsa mielonego wołowego   1 cebula pęczek szczypiorku pęczek pietruszki 1 papryczka ostra  sól, pieprz  sezam do otoczenia  olej do smażenia  Przygotowanie: Ugotuj ryż, na patelni usmaż mięso dodaj cebulę, posiekany szczypiorek, paprykę, pietruszkę i ryż - przypraw do smaku ( jeżeli chcesz aby było bardziej(...)ostre dodaj 1 łyżeczkę pasty węgierskiej)  Naleśniki namaczam aby zmiękły, przekładam na czystą ściereczkę i wykładam po łyżce farszu zawijając i otaczając w sezamie. Podgrzewam na parze ok 10 minut i podaję z ulubionymi sosami :) pasuje sojowy albo słodko-kwaśny.  Można naleśniki usmażyć na głębokim oleju.  Smacznego

Niezły Młynek
Ucierane ciasto z sezamem 212

Ciasto z sezamem wg zamieszczonego już wcześniej przepisu ucierane ciasto z kakaowym paskiem . Tylko pasek został zmieniony na sezamowy, reszta bez zmian. Zaczynamy od przygotowania warstwy z sezamem. 15 dag sezamu 10 dag margaryny 2 łyżki miodu 1/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki 2 białka Rozpuścić margarynę, dodać miód, cukier i sezam, zagotować. Wystudzić, połączyć z mąką i pianą

Praktyczna pl
Hummus - domowa pasta z ciecierzycy 173

Zróbcie, spróbujcie, przekonajcie się, że ... to jest PYSZNE ! Domowy hummus zajadać można na dobrym chlebku lub w towarzystwie chrupiących warzyw. Idealny na przyjęcie, szybki w przygotowaniu. Składniki: * 3 łyżki sezamu * 1 łyżka oleju sezamowego lub innego  * puszka ciecierzycy ( około 300 g ) * 2-3 ząbki czosnku * około 100 ml oliwy z oliwek * sól * papryka w proszku Wykonanie: Na wstępie musimy(...)przygotować TAHINI, czyli pastę sezamową. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy ziarna sezamu i prażymy, aż sezam lekko się ze złoci. Uwaga ! Nie wolno przypalić , gdyż ziarna staną się gorzkie. Ostudzić. Sezam zmiksować, pulsacyjnie. Dodać łyżkę oleju sezamowego i miksować, aż pasta stanie się gładka. Ciecierzycę, wraz z wodą,  zmiksować z czosnkiem i oliwą na pastę. Dodać tahini, połączyć obie pasty. Gotowy

kolorowotorcikowo
Hummus 145

się takiej kupić, należy ją moczyć całą noc w zimnej wodzie, następnie wymienić wodę i gotować ciecierzycę 2-3 godziny do miękkości, bez soli) 5 łyżek sezamu* 2 łyżki oliwy z oliwek* 1 łyżka oleju sezamowego sól do smaku sok z połowy cytryny 100 ml wody * sezam i oliwę z oliwek można zastąpić gotową pastą tahini, jeśli takiej nie kupimy(...)możemy zrobić ją sami  Robimy pastę tahini. Sezam prażymy na patelni, tak by delikatnie zbrązowiał. Następnie w blenderze uprażony sezam mielimy na proszek i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Powstaje nam pasta tahini. Do gotowej pasty dodajemy sok z cytryny, sól i olej sezamowy. Mielimy blenderem całość. Następnie dodajemy garść ciecierzycy, odrobinę wody i ponownie mielimy blenderem

Mango Papaja
Hummus z olejem sezamowym/ Hummus zatar halabi/ Hummus 7 ziół 164

smaki były zrównoważone, a konsystencja idealnie gładka. Podaje Wam 3 moje ulubione przepisy na hummus mojej "roboty", idealny! HUMMUS Z OLEJEM SEZAMOWYM: - puszka cieciorki - 15 kropli oleju sezamowego - łyżka sezamu - sól - 2 łyżki jogurtu naturalnego - sok z cytryny - pieprz Olej sezamowy zmiksuj z ziarnami sezamu, na gładką masę, dodaj cieciorkę i jogurt. Za pomocą blendera doprowadź do idealnie gładkiej konsystencji(...)HUMMUS ZATAR HALABI: - 1/2 puszki cieciorki - 1/2 puszki fasoli jaś - 2 łyżki ziaren sezamu - łyżka przyprawy zatar halabi - 1/2 ząbku czosnku - sok z cytryny - sól - kmin rzymski - łyżka jogurtu naturalnego gęstego Wszystko miksujemy na gładką masę. HUMMUS 7 ZIÓŁ: - puszka cieciorki - 1/3 puszki soczewicy - łyżeczka arabskiej przyprawy siedem ziół - 10 kropli oleju sezamowego - łyżka ziaren sezamu - łyżeczka pasty z trawy

SMYKWKUCHNI
Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi 320

orzeszkami ziemnymi to lekka, chrupiąca przekąska, która nie zawiera zbyt wielu kalorii (jedno ciastko to około 63kcal), a zaspokoi głód i chęć na coś słodkiego. Głównym składnikiem ciasteczek jest sezam, jako dodatku smakowego użyłam prażonych orzeszków ziemnych, można także wykorzystać inne orzechy. Ciasteczka są proste w wykonaniu, chociaż ich formowanie jest dość pracochłonne - ważne jest, by przed upieczeniem były(...)sztuk ciastek. Inspirację zaczerpnęłam z food-4tots.com . Ciasteczka sezamowe z orzeszkami ziemnymi Składniki: 1 białko 2 łyżki (20g) cukru pudru 2 łyżki (25g) mąki pszennej 20g masła 75g sezamu 75g orzechów ziemnych prażonych Wykonanie: - masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia - orzeszki drobno posiekać - sezam uprażyć na suchej patelni do uzyskania lekko złotego koloru, zdjąć z palnika, ostudzić - białko roztrzepać, dodać przesiany cukier

Smakołyki Bereniki
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 177

zbędny ciężar.  Każdy region Maroka i każda rodzina posiada własny przepis na khobz . Chlebki różnią się mieszanką mąk, wielkością i dodatkiem przeróżnych ziaren. Przedstawiona poniżej wersja, z ziarnami sezamu i kopru włoskiego ,  podobno wyjątkowo dobrze komponuje się z tażin. Ma twardą skórkę i miękki środek . Moja Siostra stwierdziła, że wygląda podobnie, ale te w Maroku były miększe. Jednak(...)pełnoziarnistej 125 g mąki jęczmiennej, kukurydzianej lub polenty (ja użyłam kaszkę mannę) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 325 ml ciepłej wody 2 łyżeczki nasion sezamu + więcej do posypania chlebków 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (opcjonalnie) oliwa Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj wszystkie mąki, sól, cukier oraz drożdże. Dodaj ok. 3/4 wody i wymieszaj składniki

Chilli Czosnek i Oliwa