sezam - 2421 przepisów (strona:79/162)

Migdałowa owsianka z kakaową polewą 157

wszystko, ewentualnie dodać mleka/dosłodzić. W oddzielnym garnku roztopić olej, dodać kakao i słodzik - wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Owsiankę wyłożyć na talerze, polać polewą i opcjonalnie posypać nasionami sezamu, orzechami etc. 3.5.3226 Inspiracja: blog „This rawsome vegan life” The post Migdałowa owsianka z kakaową polewą appeared first on Cooking for Emily

Cooking for Emily
kurczak teriyaki 158

suchy! Czekamy aż przysmaży się z jednej strony, przewróćmy drewnianym narzędziem na drugą stronę i znów czekamy. To wszystko, usmażone. Podałam z kiełkami i ulubionymi duszonymi warzywami. Obowiązkowo posypane sezamem

Cook&Love
Rogale 108

wszystkim :) 500 g mąki pszennej 100 ml mleka 180 ml wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki ( 50 g ) cukru 20 g drożdży dodatkowo : 2 łyżki miodu 4 łyżki wody sezam Wszystkie składniki

Polska Zupa
Drożdżowe paluchy wieloziarniste 105

łyżeczka przyprawy do chleba staropolskiego (jest to mieszanka czarnuszki, oregano, tymianku, majeranku i rozmarynu)   Dodatkowo: zimna woda do zanurzenia paluchów mieszanka ziaren do obtoczenia: słonecznik, siemię lniane, sezam, płatki owsiane, mak itp.     Przygotowanie:   WIECZOREM Zaczyn:  Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać mąkę pszenną, ponownie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb bezglutenowy- przepis podstawowy 170

mąki bezglutenowej Mix B Schar lub dowolnej mieszanki mąk bezglutenowych, np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej itp. 50 g ziaren słonecznika 50 g siemienia lnianego 50 g sezamu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu 30 g świeżych drożdży 450-500 ml letniej wody Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody. Po 10 minutach dodać do nich pozostałe składniki

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka owsiane z bakaliami 165

bakalii. :) Ciastka owsiane z bakaliami: 120 g masła o temperaturze pokojowej 2 jajka 70 g brązowego cukru 160 g mąki (może być pełnoziarnista) 130 g płatków owsianych 20 g sezamu 30 g prażonych orzechów ziemnych niesolonych 60 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do miski wkładamy masło i wsypujemy cukier, całość ucieramy na jasną i puszystą masę. Cały

Cooking Monster
Marynata, łosoś i piekarnik, a może grill? 129

teriyaki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mirinu lub innego japońskiego wina do gotowania 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku dodatkowo : sezam

Polska Zupa
Pożegnania. I zielona, wiosenna granola. Z jagodami 161

zrobię sama...? Granola z matcha, kasztanami i suszonymi jagodami Składniki: (na 2 l) 200 g drobnych płatków owsianych 100 g grubych płatków owsianych 100 g płatków jaglanych 40 g sezamu 2 łyżki chia 75 g orzechów włoskich 150 g kandyzowanych kasztanów 50 ml syropu klonowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka zielonej herbaty matcha

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zrobić domową, zdrową tortillę? 473

trudne do wykonania. Cóż więc trudnego, dodać do siebie mąkę, olej, wodę i sól, wymieszać i podsmażyć na suchej patelni? Możemy kombinować z różnymi mąkami, ziołami, szpinakiem, czosnkiem, sezamem z czymkolwiek chcemy, a zapewniam, zawsze wyjdą zdrowsze, smaczniejsze i lepsze od sztucznych, sklepowych odpowiedników. Robiąc domowe tortille, początkowo musimy zastanowić się czy będą służyć jako placki do zawijania, czy jako

Be Fit Be Strong
Wielkanocne bułeczki zajączki (pszenno-żytnie) 135

mąki żytniej typ 720 150 g mąki pszennej typ 650 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju   Dodatkowo: odrobina wody do posmarowania mak, sezam, słonecznik do posypania       Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie ilości mleka z cukrem i 1 łyżką mąki. Całość dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem

Nastoletnie Wypiekanie
wegańskie mielone 91

chwilowych, wolnych momentach próbuję zjeść coś na szybko, a o zdjęciach nie ma nawet mowy. SKŁADNIKI: 3 łyżki kaszy jaglanej 4 łyżki czerwonej fasoli (ugotowanej) łyżka sosu sojowego łyżka sezamu przyprawy: słodka papryka, czarnuszka, czosnek granulowany,pieprz ziołowy, curry WYKONANIE: kaszę gotujemy ok 15 min w niewielkiej ilości wody do momentu wchłonięcia całego płynu ugotowaną kaszę blendujemy z fasolą

healthy dreams
Pasta z pieczonej papryki, sezamu i masła orzechowego 152

orzechowe. Ciekawe połączenie, prawda? Tylko spróbujcie! Ponadto świetnie sprawdza się jako sos do makaronu! :) Składniki: - 4 czerwone papryki - 2 kromki chleba (u mnie żytni, pokrojony w kostkę) - 2 łyżki sezamu - 1 czubata łyżka masła orzechowego (z orzeszków ziemnych) - 1 łyżka oliwy - sok z 1/2 cytryny - 1/2 łyżeczki chili Papryki myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej

Be Fit Be Strong
Rewelacyjna przekąska - a'la tacos (również w wersji wegańskiej) 185

250ml ciepłej wody (ok. 37stopni, najlepiej temperaturę sprawdzić na własnym przedramieniu, jak mleko dla dziecka) - 230g mąki kukurydzianej - 130g mąki żytniej pełnoziarnistej lub bezglutenowej - 20g oleju (rzepakowego) - 15g sezamu - 1 łyżeczka drożdży instant (ewentualnie można pominąć) - szczypta soli W misce, wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy i dolewamy tyle wody, by ciasto było miękkie i elastyczne. Całość przerzucamy

Be Fit Be Strong
Hummus z pieczoną dynią, czyli pasta z ciecierzycy 169

Ugotowaną ciecierzycę płuczemy (możemy odłożyć kilka kuleczek do późniejszej dekoracji) i miksujemy wraz z resztą składników na gładką pastę. Polewamy oliwą, posypujemy zatarem lub po prostu tymiankiem, suma kiem, sezamem i oregano. Smacznego

Be Fit Be Strong
Paluszki z serem i sezamem, super dodatek do piwka i nie tylko 86

znowu zmiksować pulsacyjne do momentu, aż masa się połączy. Stolnicę obsypać mąką i wyłożyć ciasto, cienko rozwałkować tworząc duży prostokąt. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem, obsypać parmezanem, solą morską, sezamem. Lekko dłonią uklepać i przydusić. Można obsypać jeszcze chilli, makiem, kminkiem itp. To już zależy od upodobań. Pociąć ciasto w 1 cm paki, każdy pasek zwinąć tworząc spiralkę. Rozłożyć na blaszce

Kuchnia Pokoleń