jakiś czas mieszając, szczególnie na początku, aby nic nie przywarło do dna garnka.Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, płatki owsiane, zmielone migdały i orzechy laskowe i mieszamy. Następnie dodajemy żurawinę, sezam i mak i zalewamy to wszystko rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do kwadratowej brytfanki. Wierzch ugniatamy i posypujemy zmielonymi migdałami.Pieczemy 25 minut w 180`C.Białą
Słodkie Przyjemnościkukurydzianych z miodem i orzeszkami10 g ananasa suszonego4 sztuki suszonej moreli60 ml soku ze świeżo wyciśnietej pomarańczy 4 łyżki mioduSposób przygotowania:Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, ryz preparowany, sezam i płatki owsiane. Daktyle, ananasa i morele kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do miski. Dodajemy resztę suchych składników i wszystko mieszamy. Do suchej mieszanki dolewamy sok pomarańczowy
Słodkie Przyjemności"Wiosna! A co za tym idzie, święta coraz bliżej, choć za oknem tego wcale nie widać! Nie zmienia to faktu, że powoli powinniśmy zacząć się zastanawiać
Słodkie Przyjemnościwykładamy ubitą na sztywno śmietankę - równo rozprowadzamy po całym cieście. Wierzch lekko posypujemy cynamonem. Gruszki obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach - lekko odsączamy i rozkładamy na cieście.Mąkę cukier, sezam i masło łączymy opuszkami palców tworząc małe okruszki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 8 minut w 180`C.Na wcześniej przygotowane ciasto wysypujemy
Słodkie Przyjemnościczekoladą? Zapraszam."Składniki:szklanka cukru 3 szklanki mąki200 g masła2 jajka1/4 szklanki sezamuDodatkowo:12 śliwek3 łyżki cukrułyżka wody1/3 tabliczki gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sezam i pokrojone na małe kawałki masło, wbijamy jajka i ugniatamy, do momentu utworzenia się okruszków. Foremki do tartaletek smarujemy olejem, a następnie nakładamy czubatą łyżkę ciasta, która następnie ręcznie rozprowadzamy
Słodkie PrzyjemnościMasło razem z cukrem (jeżeli używamy miodu - rozcieramy samo masło) wrzucamy do miski i ucieramy, gdy składniki się połączą dodajemy jajka i miód i dalej miksujemy.Mąkę, ziarna słonecznika, sezam i posiekane drobno rodzynki mieszamy a następnie wsypujemy do wcześniej połączonych składników.Przygotowaną masę wykładamy za pomocą łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 12 minut w piekarniku rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościwywar mięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków- kwaśna śmietana 1 kubek- dip czosnkowy domowy- słoiczek domowego barszczu kiszonego- przyprawy/zioła: do smaku* domowa warzywna* "Ziołowo mi" (Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek)* pieprz czarny* pieprz ziołowy* pieprz Cayenne * suszone pomidory* chilliWYKONANIE:Gotujemy udziec z indyka z warzywami. Gdy mięso jest miękkie(...)Zresztą jak to w życiu bywa i Burak zawrócić w głowie może o dziwo! :)Element obowiązkowy jako łącznik oliwkowego świata ze światem prostego buraka to:Ziołowo Mi !Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek."Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów, majeranek działa łagodząco na przewód
Wypisz Wymalujszklanek, - mała garść migdałów, - mała garść pestek dyni, - garść rodzynek, - 2 łyżki karobu, - odrobina wody, - szczypta soli, - ok 2 szklanek poppingu z amarantusa, - 4 łyżki płatków owsianych, - ew. sezam. Wykonanie: Zmiksować daktyle, rodzynki, migdały, pestki dyni, karob, sól z odrobiną wody do uzyskania w miarę gładkiej masy (migdały i dynię można dodać pod koniec żeby zostały kawałki nie zmielone(...)wymieszać łyżką. Rozłożyć masę na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Zdjąć papier, pokroić masę na nieduże kawałki, można obtoczyć w sezamie, zapakować każdego batonika w kawałek papieru do pieczenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Co na wege obiad?Wyciśnij sporo sera topionego Gouda prosto z saszetki. Roztopi się i powstanie taki fajny serowy sosik, który otuli nasz makaron.Dodaj szczypioru , oliwy z oliwek.Mieszaj.Wyłóż na talerz.Posyp czarnym sezamem i sporą ilością orzechów włoskich.Zetrzyj po wierzchu parmezan.Szybko, aromatycznie i pysznie !Smacznego
Z Kuchni Do KuchniBierzemy głęboką miskę i układamy na jej dnie ryż a na ryż kładziemy mięso, dookoła ryżu układamy warzywa, polewamy całość sosem, na to kładziemy jajko i sypiemy ziarenka sezamu. W ten sposób serwujemy. Natomiast przed zjedzeniem należy wszytko wymieszać. 5 minut później
Kulinarna rozmowadziś drożdżową przekąskę w zeszłym roku były to mini hamburgery klik a w tym roku są to paluszki, paluchy drożdżowe z różnymi posypkami takimi jak mak, czarnuszka, sezam i równie ziołowa taka jak mieszanka bazylii, czosnku oraz suszonych pomidorów. Ciasto jest proste i wdzięczne do zrobienia. Ciasto i całą resztę wykonałam z dziewczynkami zabawa przednia, każda chce wyrabiać ciasto rozsypać(...)duże jajko 1 łyżeczkę soli 260 ml mleka 2 łyżki cukru 80 ml oleju 1 rozmącone jajko do smarowania do posypania np. mak, sezam, czarnuszka, parmezan, ulubione zioła, sól różowa (wedle naszego uznania ) Świetnie pasują z sosem np. koperkowym, który robi się bardzo szybko mieszając jogurt grecki ze świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem, solą
Basia w kuchniżeberka podlewamy pozostałą marynatą 2-3 razy. W ciągu ostatnich 5-10 minut grillowania, żeberek już nie polewamy pozostałą marynatą. Tak ugrillowane żeberka wyjmujemy z grilla, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem. Skrzydełka z grilla składniki: 4 kg skrzydełek z kurczaka (około 24 szt)marynata: 1 szklanka octu z jabłek2 łyżki oleju roślinnego2 łyżki sosu Worcestershire2 łyżki chili
naRuszciesmaku solą i kolorowym pieprzem. Następnie z mas serowych uformować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Potem kuleczki oprószyć lub obtoczyć w dodatkach. Ja użyłam czarnego i białego sezamu, słodkiej mielonej papryki, przyprawy suszone pomidory z czonkiem i bazylią oraz świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Kuleczki ułożyć na talerzu wyłożonym listkami sałaty i można podawać
Monia miesza i gotujejajko + 1 żółtko- 1/2 szklanki mleka- 12 g suchych drożdży- na rozczyn 50ml wrzątku, 1łyżeczka cukru, 100 ml zimnej wody- 1 łyżeczka soli- dodatkowo jajko do smarowania bułek- sezam posypania Przygotowałam rozczyn – w 50ml wrzątku rozmieszałam 1 łyżeczkę cukru, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże - dokładanie wymieszałam. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiałam(...)zagniotłam i formowałam bułki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut. Wyrośnięte bułki posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam sezamem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 20 minut. Upieczone, przestudziłam na kratce. Majonez do sosu zrobiłam z 2 surowych żółtek (jajka wcześniej wyparzyłam przez 30 sek.), 220ml
mojewypiekiinietylkopełnoziarnistej- 4 szklanki mąki tortowej (lub luksusowej)- 30g suchych drożdży- ¾ szklanki cukru- 4 jajka- 2 szklanki serwatki (może być mleko)- 30 dag masła- 1 płaska łyżeczka soli- płatki owsiane, sezam, nasiona słonecznika do posypania bułek- dodatkowo 1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania bułek Przygotowałam rozczyn – 50ml wrzątku i 1 łyżkę cukru – wymieszałam, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam(...)pieczenia. Blaszki z bułeczkami przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Tym razem na 45 minut. Wyrośnięte, posmarowałam roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypałam płatkami owsianymi, słonecznikiem i sezamem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Upieczone przestudziłam na kratce.Bułeczki pełnoziarniste – lekkie i puszyste – idealne w swojej prostocie. Do tego twaróg, oczywiście też
mojewypiekiinietylko