Masło razem z cukrem (jeżeli używamy miodu - rozcieramy samo masło) wrzucamy do miski i ucieramy, gdy składniki się połączą dodajemy jajka i miód i dalej miksujemy.Mąkę, ziarna słonecznika, sezam i posiekane drobno rodzynki mieszamy a następnie wsypujemy do wcześniej połączonych składników.Przygotowaną masę wykładamy za pomocą łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 12 minut w piekarniku rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościwywar mięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków- kwaśna śmietana 1 kubek- dip czosnkowy domowy- słoiczek domowego barszczu kiszonego- przyprawy/zioła: do smaku* domowa warzywna* "Ziołowo mi" (Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek)* pieprz czarny* pieprz ziołowy* pieprz Cayenne * suszone pomidory* chilliWYKONANIE:Gotujemy udziec z indyka z warzywami. Gdy mięso jest miękkie(...)Zresztą jak to w życiu bywa i Burak zawrócić w głowie może o dziwo! :)Element obowiązkowy jako łącznik oliwkowego świata ze światem prostego buraka to:Ziołowo Mi !Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek."Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów, majeranek działa łagodząco na przewód
Wypisz Wymalujszklanek, - mała garść migdałów, - mała garść pestek dyni, - garść rodzynek, - 2 łyżki karobu, - odrobina wody, - szczypta soli, - ok 2 szklanek poppingu z amarantusa, - 4 łyżki płatków owsianych, - ew. sezam. Wykonanie: Zmiksować daktyle, rodzynki, migdały, pestki dyni, karob, sól z odrobiną wody do uzyskania w miarę gładkiej masy (migdały i dynię można dodać pod koniec żeby zostały kawałki nie zmielone(...)wymieszać łyżką. Rozłożyć masę na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować na grubość ok 1 cm. Zdjąć papier, pokroić masę na nieduże kawałki, można obtoczyć w sezamie, zapakować każdego batonika w kawałek papieru do pieczenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Co na wege obiad?Wyciśnij sporo sera topionego Gouda prosto z saszetki. Roztopi się i powstanie taki fajny serowy sosik, który otuli nasz makaron.Dodaj szczypioru , oliwy z oliwek.Mieszaj.Wyłóż na talerz.Posyp czarnym sezamem i sporą ilością orzechów włoskich.Zetrzyj po wierzchu parmezan.Szybko, aromatycznie i pysznie !Smacznego
Z Kuchni Do KuchniBierzemy głęboką miskę i układamy na jej dnie ryż a na ryż kładziemy mięso, dookoła ryżu układamy warzywa, polewamy całość sosem, na to kładziemy jajko i sypiemy ziarenka sezamu. W ten sposób serwujemy. Natomiast przed zjedzeniem należy wszytko wymieszać. 5 minut później
Kulinarna rozmowadziś drożdżową przekąskę w zeszłym roku były to mini hamburgery klik a w tym roku są to paluszki, paluchy drożdżowe z różnymi posypkami takimi jak mak, czarnuszka, sezam i równie ziołowa taka jak mieszanka bazylii, czosnku oraz suszonych pomidorów. Ciasto jest proste i wdzięczne do zrobienia. Ciasto i całą resztę wykonałam z dziewczynkami zabawa przednia, każda chce wyrabiać ciasto rozsypać(...)duże jajko 1 łyżeczkę soli 260 ml mleka 2 łyżki cukru 80 ml oleju 1 rozmącone jajko do smarowania do posypania np. mak, sezam, czarnuszka, parmezan, ulubione zioła, sól różowa (wedle naszego uznania ) Świetnie pasują z sosem np. koperkowym, który robi się bardzo szybko mieszając jogurt grecki ze świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem, solą
Basia w kuchniżeberka podlewamy pozostałą marynatą 2-3 razy. W ciągu ostatnich 5-10 minut grillowania, żeberek już nie polewamy pozostałą marynatą. Tak ugrillowane żeberka wyjmujemy z grilla, posypujemy prażonymi ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem. Skrzydełka z grilla składniki: 4 kg skrzydełek z kurczaka (około 24 szt)marynata: 1 szklanka octu z jabłek2 łyżki oleju roślinnego2 łyżki sosu Worcestershire2 łyżki chili
naRuszciesmaku solą i kolorowym pieprzem. Następnie z mas serowych uformować kuleczki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Potem kuleczki oprószyć lub obtoczyć w dodatkach. Ja użyłam czarnego i białego sezamu, słodkiej mielonej papryki, przyprawy suszone pomidory z czonkiem i bazylią oraz świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Kuleczki ułożyć na talerzu wyłożonym listkami sałaty i można podawać
Monia miesza i gotujejajko + 1 żółtko- 1/2 szklanki mleka- 12 g suchych drożdży- na rozczyn 50ml wrzątku, 1łyżeczka cukru, 100 ml zimnej wody- 1 łyżeczka soli- dodatkowo jajko do smarowania bułek- sezam posypania Przygotowałam rozczyn – w 50ml wrzątku rozmieszałam 1 łyżeczkę cukru, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże - dokładanie wymieszałam. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiałam(...)zagniotłam i formowałam bułki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut. Wyrośnięte bułki posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam sezamem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 20 minut. Upieczone, przestudziłam na kratce. Majonez do sosu zrobiłam z 2 surowych żółtek (jajka wcześniej wyparzyłam przez 30 sek.), 220ml
mojewypiekiinietylkopełnoziarnistej- 4 szklanki mąki tortowej (lub luksusowej)- 30g suchych drożdży- ¾ szklanki cukru- 4 jajka- 2 szklanki serwatki (może być mleko)- 30 dag masła- 1 płaska łyżeczka soli- płatki owsiane, sezam, nasiona słonecznika do posypania bułek- dodatkowo 1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania bułek Przygotowałam rozczyn – 50ml wrzątku i 1 łyżkę cukru – wymieszałam, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam(...)pieczenia. Blaszki z bułeczkami przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Tym razem na 45 minut. Wyrośnięte, posmarowałam roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypałam płatkami owsianymi, słonecznikiem i sezamem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Upieczone przestudziłam na kratce.Bułeczki pełnoziarniste – lekkie i puszyste – idealne w swojej prostocie. Do tego twaróg, oczywiście też
mojewypiekiinietylkoprzywieźliśmy do domu… wędzoną na zimno. Składniki: - 2 duże makrele wędzone na zimno- masło (bez soli!)- pęczek koperku- folia aluminiowa Dodatkowo: - dymka ze szczypiorkiem- cebulka prażona- olej sezamowy- sezam Do środka każdej makreli wkładamy masło i koper (w całości). Zawijamy w folię (błyszczącą stroną do środka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 195°C na 40 minut(...)jest dosyć słona, nie potrzeba używać soli, a wręcz przeciwnie – sałatkę trzeba będzie trochę odsolić. Dodajemy pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem, olej sezamowy, cebulkę prażoną oraz podprażony na suchej patelni sezam. Sałatkę delikatnie mieszamy, aby nie zburzyć struktury ryby.Sposób na makrelę wędzoną na zimno jest w zasadzie bardzo prosty. Po upieczeniu, robimy z niej pyszną sałatkę, którą podajemy na świeżutkich
mojewypiekiinietylkotylko – brie panierowany, na sałatce z cukinii. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu. Wiecej czasu zajmie chyba opracowanie przepisu, niż samo jej przygotowanie. Składniki: - serek brie- panierka (migdały, sezam)- 1 jajko- olej arachidowy Sałatka: - cukinia- sok z ½ cytryny- różowa sól himalajska- olej sezamowy Z umytej cukinii odcinamy końcówki i szatkujemy na cienkie długie plastry (najlepiej na szatkownicy). Dodajemy różową(...)sól himalajską, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, wciskamy sok z połowy cytryny – odstawiamy. W blenderze miksujemy migdały i sezam na panierkę. Jajko lekko ubijamy. Ser kroimy na porcje, obtaczamy w jajku, a następnie w panierce migdałowo sezamowej (można dosypać trochę płatków migdałowych, aby zróżnicować strukturę). Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy (ma wysoką temperaturę dymienia) i kładziemy panierowany ser. Smażymy na złoto
mojewypiekiinietylkodałam białe wino)Sunomono z ogórka:- 1 duży ogórek szklarniowy- 40 ml octu ryżowego- 2 łyżeczki cukru- różowa sól himalajska- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru- 1-2 łyżki podprażonego sezamu do posypania- 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego W garnku zagotowujemy wodę. Mięso – piersi drobiowe – zmiksowałam w blenderze (u mnie podwójna porcja powyższych składników). Przekładamy do miski, dodajemy jajko
mojewypiekiinietylkomoże stanowić pełnowartościowy posiłek. Składniki: - 2 opakowania naturalnego tofu (op. 349g)- 2 łyżki oleju sezamowego ciemnego (do marynaty)- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- sok z ½ limonki- pieprz syczuański- sezam- różowa sól himalajska- olej sezamowy jasny (do pieczenia)Dodatkowo:- ok. 500 g boczniaków- młode części pora- 2-3 ząbki czosnku wędzonego- 2 łyżki wina Marsala- masło klarowane Tofu delikatnie(...)wyjmujemy z opakowania i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę. Układamy w zamykanym pudełku, polewamy olejem sezamowym, sosem sojowym, posypujemy solą himalajską i sezamem, skrapiamy sokiem z limonki i obficie oprószamy pieprzem syczuańskim (kolejność nie odgrywa roli). Zamykamy pudełko i delikatnie poruszamy, aby dokładnie pokryć tofu marynatą. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę (można dłużej). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
mojewypiekiinietylkoWitka z Magazynu Kuchennego na ich błyskawiczne kimchi, w 30 minut (z moimi zmianami). Składniki: - kapusta pekińska – ok. 500g- 5 szklanek wody- ½ szklanki grubej soli morskiej- łyżka ziaren sezamu (warto dodać, niestety wyjątkowo nie miałam)- 1 marchew- 9 rzodkiewek- 3 szalotki- zielona cebulkaPasta chili:- 3 ząbki posiekanego czosnku- 2cm kawałek imbiru- 2 łyżeczki płatków chili- kawałek ostrej czerwonej papryczki(...)Kapustę cedzimy, dokładnie płuczemy i osączamy. Dodajemy marchew, rzodkiewki, szalotki i zieloną cebulkę – mieszamy. Dodajemy pastę chili, zakładamy rękawiczkę i dokładnie wcieramy pastę w warzywa. Na koniec dodajemy ziarna sezamu, których wyjątkowo nie miałam ( ale pech ) i delikatnie mieszamy. Kmichi przekładamy do słoiczków (w żadnym wypadku do plastikowych pojemników). Przechowujemy w lodówce. Oczywiście tak przygotowane kimchi jest gotowe do spożycia
mojewypiekiinietylko