sezam - 2421 przepisów (strona:112/162)

Serowe paluszki do piwa 118

Składniki: 100 g masła 150 g mąki 1/4 szklanka kwaśnej śmietany   2 łyżki sera startego na tarce o drobnych okach  Dodatkowo: Ser żółty Sól Sezam Zioła wg. uznania Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Posypać startym serem i przyprawami wg. uznania. W moich paluszkach można zauważyć brak sera na wierzchu - tak właśnie miało być, mimo, że z serem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
SAŁATKA BROKUŁOWA Z DIETETYCZNYM INDYKIEM, ANANASOWĄ CEBULĄ I DIPEM CZOSNKOWYM. 192

mamy ochotę dodać jej innego wymiaru to obgotowujemy ją w soku z ananasa. Wygląda świetnie - kolor mocno fioletowy, a smakuje jeszcze lepiej. Ziarenka "Słoneczne Pola"  "Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę materii oraz trawienie, wspomaga działanie

Wypisz Wymaluj
Kakaowe ciasteczka owsiane bez pieczenia 348

wyszły pyszne :) Składniki: 300g płatków owsianych (lub pomieszanych owsianych z jęczmiennymi) ½ szklanki cukru 200g margaryny lub masła 82% 2 łyżki kakao 100ml mleka 150g ziarenka (np. słonecznik, siemię lniane, sezam lub inne) Tłuszcz rozpuszczamy, następnie dodajemy do niego cukier, kakao i mleko. Całość gotujemy około 3 – 5 minut od zawrzenia. Następnie wsypujemy ziarenka i płatki, po czym dobrze mieszamy

Smakowy Raj
Niesamowite właściowści siemienia lnianego 324

raka piersi, niestety w większość produktów, które spożywamy zawiera ich tylko śladowe ilości, dlatego, żeby zapewnić sobie ich odpowiednią ilość w organizmie powinniśmy włączyć do naszej diety : nasiona lnu, sezamu i ciecierzycy, które dostarczają 100-krotnie większą zawartość liganów niż w jakimkolwiek innym pożywieniu Zastosowanie siemienia lnianego  Len można dodawać praktycznie do wszystkiego, jako dodatek do koktajli, jako panierkę

zdrowa vege kuchnia
Ziemniaki w cieście z paprykarzem 181

zmięknie. Jeśli będzie potrzeba możecie podlać lekko wodą lub dodać nieco passaty. Jeżeli lubicie takie dania mocno ostre, to polecamy dodać jeszcze jedną papryczkę chili. Na talerzu posypujemy paprykarz sezamem. Danie jest gotowe :) Teraz czas na ziemniaki. Składniki: 1/2 kg ziemniaków na frytki 2 jajka mąka pszenna mąka ziemniaczana maka kukurydziana mleko czosnek niedźwiedzi, czubrica czerwona Z 2 żółtek, mieszanki

vegetanie
Chleb na jaglance 204

soli 30 g miodu Płatki jaglane zalać wrzątkiem, dodać masło, miód, sól i wymieszać. Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodać mleko. Przestudzić. Posypka: 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka sezamu 1 łyżka płatków jaglanych Do przestudzonej jaglanki dodać mąkę z drożdżami i miksować ciasto z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego ok. 15-20 minut. Ciasto jest klejące. Następnie przykryć folią

Delicious Titbits
Ciasteczka 40-stki 190

pyszne, chrupiące ciasteczka zrobione są z ziarenek sezamu i lnu. Jeśli lubicie sezamki to słodkie maluchy też będą Wam smakować. Nie ma w nich ani jajek, ani żadnej mąki bo nie są tu potrzebne. Jest cukier bo ciasteczka mają być słodkim deserem. Nazwałam je 40-stki bo jak zaraz zobaczycie wszystkich składników jest po 40 g. Nie było moim zamiarem

Smaczna Pyza
pieguski, czyli ciastka w kropki 136

włożyć do piekarnika na ok 15 min. – ciastka mają być rumiane. PORCJE: ok. 35 sztuk WSKAZÓWKI * Bez obaw można dodać dowolne wypełnienie do ciastek: orzechy, żurawina, kandyzowane skórki, sezam, pestki dyni lub słonecznika

zabawa smakiem
Burgery z buraków 152

dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę z niego zrobić :)  Domowe bułeczki można zrobić z tego przepisu i dynię zamienić na mak lub sezam.    Składniki (na 4 sztuki burgerów) 2 duże buraki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego

pink envelope
Granola i Życie Pi 163

łyżki syropu z buraków cukrowych/agawy/innego środka słodzącego 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki migdałów lub innych orzechów 3/4 szklanki pestek słonecznika lub dyni 3/4 szklanki sezamu po 1 łyżce cynamonu i imbiru (jeśli lubisz) 1/2 szklanki rodzynek 3/4 szklanki żurawiny Piekarnik rozgrzej do 180-190 °C . W małym rondelku podgrzej syrop. W dużej misce wymieszaj wszystkie

Qlinarnie i Qlinarnie
Tofu stir-fry z warzywami, House of cards 175

danie szybko przyrządzisz po pracy (pamiętaj tylko, żeby dzień wcześniej zamarynować tofu). Możesz dodać np. cebulę, fasolkę, kukurydzę, prażone nasiona sezamu lub szczypiorek. Składniki: 1 opakowanie tofu kilka łyżek sosu sojowego olej do smażenia 150-200 g makaronu ryżowego/sojowego lub zwykłego (nitki) 3 ząbki czosnku 10 pieczarek ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ małego brokułu T ofu pokrój w kostkę, umieść

Qlinarnie i Qlinarnie
Bóbmus czyli humus z bobu, Polska Bułka 250

kiedyś był tu Czeski Film ), który serwuje pyszne bułki z nadzieniami. Z wegetariańskich do wyboru są szpinakowe i pieczarkowe. Bułki są chrupiące (białe, pszeniczne, a nie słodkie, macdonaldsowe z sezamem), bardzo smaczne i tanie (odpowiednio 4 zł i 7 zł). Zamiast folii aluminiowej czy woreczka foliowego, zawijane są w biały papier śniadaniowy (co mi się szczególnie podoba). Wnętrze nie powala

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowy obiad wegański IV, Magiczne Smaki 215

jednego burgera zapłacimy 10 zł a porcja jest całkiem duża. A, i jeszcze bułka, bardzo smaczna, nie jakaś gąbka a’la McDonald’s tylko normalna pszenna bułka z sezamem, być może własny wypiek. W wersji wegetariańskiej jest również plaster żółtego sera. Wegeburgery podawane są na ciepło. Vegan winter dinner IV In the photo: buckwheat, fried beetroot , dill sauce (followin this

Qlinarnie i Qlinarnie
7. Chałwa z kaszy manny 96

przepis na „polską” chałwę. 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka wody orzechy, sezam, skórka pomarańczowa Masło rozgrzać na patelni, wsypać kaszę i smażyć powoli ok. 30 minut, aż zbrązowieje. Dolać szklankę wody, mleka i cukru,. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać bakalie drobno posiekane. Gotować, cały czas mieszając

Jadło i czytadło
Domowe krakersy - szybkie i proste w wykonaniu 371

sprawdzony sprzęt do dziurkowania :)) układamy na blasze wyłożonym  papierem do pieczenia i pieczemy ok 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jeśli lubimy możemy krakersy obsypać sezamem, czarnuszką, kminkiem zależy to od naszych upodobań. Krakersy dzięki smaku serku jakiego dodamy oraz soli ziołowej już mają swój charakter. Im będą cieńsze tym będą nam bardziej chrupały. Pyszna, szybka

Basia w kuchni