sezam - 2421 przepisów (strona:121/162)

Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie. 251

najlepsze zamknięte w jednym bochenku.400 g zakwasu żytniego150 ml wody100 g maki pszennej razowej300 g mąki pszennej białej1 łyżka soliDodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe

Z butelką mleczka w tle
Domowe musli (granola) z patelni 142

grecki z domową granolą i siemieniem lnianym ~Składniki:50g dowolnych płatkówłyżka wiórków kokosowychłyżka pestek dyni/słonecznikałyżka miodurodzynkicynamon*+ 200g jogurtu greckiego5g siemienia lnianego* można, ale nie jest konieczny Płatki, sezam, wiórki i pestki podprażamy na suchej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy rodzynki, cynamon, miód i grzejemy na patelni jeszcze przez kilka minut, co chwilę mieszając. Gotową granolę/musli przesypujemy prosto

Kuchenny Skrawek Nieba
Jak zjeść papaję 262

zielone cukinie,150 g fety,1-2 łyżki pestek papai.Dresing:4 łyżki oleju z awokado (lub innego tłoczonego na zimno),4 łyżki wody,1 łyżka musztardy,2 łyżki prażonego sezamu,sok i skórka otarta z połowy cytryny,sól i miód do smaku.      Przygotowanie:Do słoiczka lub shakera wlać składniki dresingu, wymieszać potrząsając słoikiem.Papaję i cukinie

SzczyptaSmaQ
Grillowane banany w mleku kokosowym 177

Dzisiaj na słodko i bardzo prosto. Za to smak niesamowity i powalający. Można jeść na zimno albo na gorąco (my polecamy wersję na zimno, nawet w

slodkokwasnapl
Hamburger bardzo domowy 130

się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły.Górę przed pieczeniem można posmarować rozbitym jajkiem i posypać na przykład sezamem. Ja upiekłam bez dodatków.Kiedy bułki się pieką bierzemy się za smażenie mięska.Formujemy płaskie, okrągłe kotleciki o grubości zbliżonej do grubości placków ziemniaczanych. Smażymy je na rozgrzanej dość mocno

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kajzerki 223

soli,1 jajko,230 ml mleka,30 g świeżych drożdży,40 g miękkiego masła.do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką śmietany 18%;do posypania: sól w płatkach, mak, czarnuszka, sezam, mielona papryka, etc. - ja użyłam czarnuszki, grubo zmielonego kolorowego pieprzu i papryki w płatkach.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży. Dodać sól, jajko, przesiane i wymieszane

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwiczki z sosem kurkowym, smażonymi czereśniami i marchewkami z pieca 149

Podawać z sosem kurkowym, smażonymi czereśniami i marchewkami z pieca. Smacznego!* Jeżeli nie macie gotowego za'ataru to przygotujcie go samemu. Potrzebne będą: 4 łyżki tymianku, 2 łyżki prażonego sezamu, 1 łyżka sumaku, 1 łyżeczka soli. Wszystkie składniki należy dokładnie utrzeć w moździerzu

Food Square
Owsianka z amarantusa z pieczoną dynią 153

płatków z amarantusa100 ml mleka kokosowego + 150 ml wody (lub 250 ml dowolnego mleka roślinnego)szczypta soli200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę1 łyżka syropu klonowego lub mioducynamonświeży imbirczarny sezam do posypania (opcjonalnie)Przygotowanie:W garnku zagotować mleko kokosowe z wodą i szczyptą soli. Wsypać płatki amarantusa i gotować około 5 minut. Ciepłą jeszcze dynię połączyć z syropem klonowym, cynamonem

Food Square
Chleb z ziarnami 183

szklanki mąki pszennej - typ 650-750 ml ciepłej wody-10 dkg świeżych drożdży-3 łyżeczki soli-3 łyżeczki cukru-po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu   Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy 250 ml wody, wsypujemy szklankę mąki,mieszamy i przelewamy do miski, w której mamy 1 kg mąki z dołkiem pośrodku.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Maminek kulinarny
Schabowe w ziarnach 206

Kotlety schabowe w nieco innym wydaniu.Zamiast pospolitej panierki użyjemy mieszanki ziaren.Składniki:-plastry schabu-ziarna słonecznika, dyni i sezamu-jajko-1/2 szklanki mąki-3/4 szklanki mleka-sól-pieprz-olej do smażenia   Schab delikatnie rozbijamy.   Przyprawiamy solą i pieprzem.   Ziarna mieszamy.   Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego

Maminek kulinarny
Burgery domowe 169

dopiero w momencie grillowania/smażenia.Bułki można upiec samemu, ale jest to dość czasochłonne. Można też kupić gotowe pieczywo, ale nie ograniczajmy się tylko do klasycznych bułek hamburgerowych z sezamem. Świetnie sprawdzą się kajzerki, grahamki, ciabatty.... Możliwości jest wiele.Sos- podobno dobry burger broni się sam i nie potrzebuje żadnego sosu. Ja jednak przygotowuję bardzo prosty, rewelacyjnie komponujący się ze wszystkimi

Smakowity Blog Kulinarny
Bułki pszenne 200

już świeżo pieczonymi bułeczkami, które uprzyjemnią mi powrót do codzienności.Składniki:60 g masła300 g mąki pszennej10 g drożdży125 ml ciepłego mleka1 łyżka miodu1 roztrzepane jajko1/2 łyżeczki solido posypania: sezam, pestki dyni, słonecznikPrzygotowanie:Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn, odstawiamy żeby drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy mleko, jajko i miód. Dodajemy gorące, rozpuszczone

Smakowity Blog Kulinarny
CHLEB 3 ZIARNA 264

Czy jest piękniejszy zapach na świecie od ...zapachu pieczonego chleba? Wg mnie nie ma :). Taki świeży kromal najlepiej smakuje tylko z masłem. Przepis podany poniżej

Walijskie Pichcenie
Bułki hamburgerowe 185

nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, trzecia półka) przez około 15 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 4 duże bułki hamburgerowe.Ziarna słonecznika można zastąpić ziarnami sezamu.Źródło przepisu: Przy stole

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi 210

mogą wyrastać zbyt długo, maksymalnie 15 minut.Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm (objętość 2 litry).Ziarna słoneczniku i siemienia lnianego można zastąpić ziarnami sezamu, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.Maślankę można zastąpić letnią wodą, ale wówczas chleb będzie bardziej zbity i wilgotny.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.Szklanka

Gospodyni Miejska