sezam - 2421 przepisów (strona:124/162)

DROŻDŻOWE PALUCHY CZYLI DOMOWE HOT-DOGI 173

łyżki oleju 1 jajko (do ciasta) 1 białko (do posmarowania ciasta) Na farsz: 12 cienkich plasterków sera żółtego 12 szt frankfurterek (lub innych kiełbasek)Do posypania:dowolne ziarna (np. sezam lub czarnuszka) Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Zarobić  rozczyn - ciepłą wodę wymieszać z drożdżami, dwoma łyżeczkami maki i jedną łyżeczką cukru – odstawić na 25 minut

Walijskie Pichcenie
Jesienna sałatka z winogronami i serem pleśniowym 184

kilka wiórków marchewki * 2 pomidorki rzymskie * kilka czarnych oliwek * pół sera pleśniowego z dodatkiem orzechów * kilka kulek winogrona * dressing : 2 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki sezamu, sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Sałatę i szpinak umyć, osuszyć. Przełożyć do miski, pozostałe składniki pokroić w mniejsze kawałki. Do słoiczka dodać składniki dressingu, wymieszać i polać naszą sałatkę

Magiczne Życie Marty
Smażone kotleciki z kurczaka 1687

przygotowuje się kotlety schabowe. Do przygotowania smażonych kotlecików z kurczaka użyłam w tym przypadku bułki tartej z odrobiną majeranku, ale panierki można przygotowywać z płatków kukurydzianych, owsianych, sezamu, czy innych ziaren. Co wykorzystacie zależy od preferowanych smaków oraz Waszej wyobraźni. Kotleciki przed panierowaniem kroję na 3-4 mniejsze kawałki, są wtedy bardziej poręczne i można je jeść ręką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszna chałka. 182

części, z każdej z nich formujemy wałek i zaczynamy zabawę w wyplatanie chałki. Uplecione chałki przykrywamy ściereczką i czekamy aż urosną. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy np sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Muffinki owsiane 158

pszennych szczypta soli 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 starte jabłko średniej wielkości 3 łyżki oleju ok 1/3 szklanki miodu garść rodzynek / żurawiny po łyżce ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu opcjonalnie: szczypta kardamonu, ulubione orzechy, wiórki kokosowe, itp. Wykonanie:Osobno mieszamy ze sobą suche składniki oraz mokre. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy wg uznania ulubione bakalie, ziarna, orzechy

Taste Of My Day
Burgery 100% homemade 183

dobrze ciepłego, ale nie gorącego, mleka 12 g świeżych drożdży 1,5 szklanki mąki 1/4 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 1 żółtko 50 g bardzo miękkiego masła opcjonalnie: sezam do posypania, żółtko z łyżką mleka do posmarowania Wykonanie: W przybliżeniu połowę mleka wlewamy do miseczki lub dużego kubka, dodajemy do niego pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy

Taste Of My Day
10 najlepszych potraw z jajek 5242

peperoni, soczewicą i suszonymi pomidorami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli

Moja smaczna kuchnia
Po prostu granola :D 105

Jest dobrą alternatywą dla obklejonych cukrem i tłuszczem utwardzonym, sklepowych granoli typu crunchy. Skłądniki: 500g płatków owsianych górskich 200g płatków żytnich 100g siemienia lnianego 100g sezamu 100g pestek dyni 100g pestek słonecznika ~6 łyżek płynnego miodu(można dodać jakieś przyprawy np. cynamon) Wszystkie składniki mieszamy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mieszankę wsadzamy do piekarnika nagrzanego

Kuchenny Skrawek Nieba
pitta sezamowa z brzuszkami łososia na ostro... 124

Składniki: 2 sztuki chlebek pitta z sezamem, 4 łyżki czubate sałatka z brzuszków łososia, 2 sztuki pomidory kupiłam 4 roladki wędzone z brzuszków łososia do nich dodałam pokrojoną drobno 1 cebulę 2 marynowane papryczki pepperoni do smaku pieprz mielony i 1 łyżkę oliwy wszystko dobrze wymieszać ugniatając widelcem - roladki dobrze się rozgniatają sałatkę schować do lodówki aby smaki się "przegryzły

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb z ziarnami 176

ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie wyrabiania dolej 3-4 szkl wody przegotowanej – wystudzonej. Ciasto odstaw pod przykryciem , aby podwoiło objętość. Do posmarowanych form włóż wyrośnięte ciasto , posyp sezamem i odstaw w ciepłe miejsce .Gdy ciasto wypełni formę wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 50 minut. Po upieczeniu postaw na kratkę do ostygnięcia

Anioły w kuchni
Zupa marchewkowa 149

POLECAM/ 2 szklanki wody pieprz, sól Warzywa gotujemy. Wkładamy do blendera, dajemy dwie szklanki gorącej wody i blendujemy. Dodajemy starty imbir, oliwę i doprawiamy do smaku. Można pozypać uprażonym sezamem. Smacznego. /źródło; http://smoczyowoc.blogspot.com

Anioły w kuchni
Fricassee z piersi kurczaka. 1230

wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 min. Resztę sosu podać w sosjerce. Ja dodałem plastry marchewki i pora uduszone  na maśle al dente, posypane przyprawą "Zantar" -mieszanka: tymianek, sezam, koper włoski, kolendra, sumak, cumin, trawa cytrynowa

Kulinarny karnet Christophera
Smalczykowe paluchy. 117

lodówki. Ciasto wywałkować na cienki placek i pociąć na paski. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać  tym co nam w duszy gra ,np .gruboziarnistą solą morską ,ziarnami słonecznika, sezamem ,papryką, orzechami itp. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie całkowicie swoim zapachem, smakiem i kolorem. Życie nabrało smaku.  Wykorzystanie smalczyku na pewno jest nietypowe ,ale efekt smakowy rewelacyjny. Przekonajcie się

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania