sezam - 2421 przepisów (strona:133/162)

Kujawski ze smakiem do sałatek - Szpinak, botwinka i żurawinka - zdrowa sałatka nie tylko na diecie 136

pęczka koperku * pół pęczka szczypiorku * łyżka suszonej żurawiny * pierś z kurczaka pieczona w ulubionych ziołach Dressing : * saszetka oleju kujawskiego z dodatkiem czosnku * łyżeczka miodu * łyżeczka soku z limonki * łyżka sezamu Przygotowanie : Paprykę pokroić w cienkie paseczki, ogórka i pieczarki w plasterki a koperek i szczypiorek posiekać drobno. Składniki sałatki delikatnie wymieszać. Przełożyć do miseczek. Składniki dressingu dokładnie ze sobą połączyć(...)Polać sałatkę, całość posypać sezamem. Ozdobić świeżymi ziołami

Magiczne Życie Marty
6. Mięso, bułka, warzywa, czyli burgery z kurczaka! 299

niż szklanka)   1 łyżka miodu prawdziwego   1 łyżka cukru   1 opakowanie drożdży instant (7g)   1,5 łyżeczki soli   ok. 50 g masła (miękkiego)   sezam (do posypania) Przygotowanie: Przesiewamy mąke do miski w celu jej spulchenia, dodajemy cukier, sól i drożdże i wszystko mieszamy.  Podgrzewamy mleko (ma być ciepłe, nie gorące, aby nie zaparzyć(...)formujemy z ciasta bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę.  Bułeczki smarujemy mlekiem i (wedle uznania) posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Dodatki:   liście sałaty kolorowa papryka pokrojona w paski 2-3 ogórki kiszone

Symfonia Smaków
9. Listopadowy wieczór na słono, czyli serowo-czosnkowe krakersy z dipem sezamowo-pomidorowym 155

ok.30 min w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i zabieramy się do sporządzenia dipu.  Dip sezamowo-pomidorowy z nutą migdałów    1/2 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki płatków migdałów 1 łyżka oliwy z oliwek Ok. 15 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w połówki 1 ząbek posiekanego czosnku (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny(...)łyżeczka keczupu Kilka listków świeżej mięty Słodka papryka, kilka kropelek tabasco w płynie, szczypta kurkumy, szczypta cukru, sól, pieprz Przygotowanie: Na mocno rozgrzaną patelnią wysypujemy ziarna sezamu oraz migdały i prażymy je na złoty odcień. Pod koniec prażenia dodajemy 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowane składniki wysypujemy do głębokiej miski, dodajemy połówki pomidorków, świeżą miętę posiekany czosnek

Symfonia Smaków
37. Trochę ciepłych promieni na mroźny dzień, czyli serniczki w wersji mini z dodatkiem szafranu! 178

skł. w temp. pokojowej) 1,5szklanki mąki 60g zimnego masła 1 łyżka kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżka aromatu amaretto (takiego do kawy) 2 żółtka 1 łyżka śmietany garść sezamu +masło do posmarowania kokilek lub form Masa serowa:  2 opakowania serka śmietankowego Almette (300g) 1 jajko 1 białko + szczypta soli ok. 10 łyżek cukru trzcinowego *lub zwykłego(...)najdokładniejszego ich połączenia. Do miseczki wlewamy żółtka, dodajemy śmietanę, aromat amaretto, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i rozcieramy wszystko razem mikserem lub szybko mieszając yżką. Masę płynną oraz sezam dodajemy do mąki i masła i zręcznie zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.  Całą powierzchnię kokilek wysmarowujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wyścielonej wartswą mąki do grubości

Symfonia Smaków
41. A po czterdziestce... sałatka z piersią kurczaka w occie balsamicznym! 350

balsamicznego 3- 4 łyżki wody Sól Świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku Łyżeczka suszonego oregano Odrobina tymianku Składniki sałatki Pierś z kurczaka  Rukola Pomidorki koktajlowe Ogórek zielony Nasiona słonecznika Sezam Składniki na dressing 2 łyżeczki musztardy 1- 2 łyżki oliwy z oliwek Sok wyciśnięty z cytryny (ilość wedle uznania) ½ łyżeczki miodu prawdziwego Duuużo zielonej natki pietruszki Ząbek czosnku Sól(...)miseczki. Solimy, pieprzymy i odstawiamy na bok.   Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórka kroimy w dowolny kształt – plastry, paski i marynujemy kilka minut w occie balsamicznym z solą i sezamem, aby zmiękły. Słonecznik podprażamy chwilę na suchej patelni. Rukolę osuszamy na ściereczce/ ręczniku papierowym i układamy na talerzu. Pomidorki kroimy na ćwiartki lub jeszcze drobniej – zależy od ich wielkości

Symfonia Smaków
45. Zdrowo, pożywnie & kolorowo: czyli marchwiowo-czosnkowa zupa krem! 176

łyżki masła do smażenia przyprawy: 1łyżeczka kolendry rozdrobnionej w moździerzu, curry, imbir mielony, świeżo starta gałka muszkatołowa, chili, papryka słodka, świeżo zmielony pieprz oraz sól morska (może być zwykła) sezam lub migdały do posypania   Przygotowanie :  Wywar warzywny rozdzielamy mniej więcej po równo do dwóch oddzielnych garnków z grubym dnem. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy - marchew(...)dopełniać ją drugim kremem - tak by równolegle się rozlały. Najlepiej jeśli mamy dodatkową parę rąk do pomocy - wtedy nalewamy dwa kremy jednocześnie.  Zupę możemy podać z grzankami, posypać sezamem lub prażonym słonecznikiem czy migdałami. Finalnie można ją udekorować kleksem kwaśnej śmietany lub posypać ulubionymi świeżymi ziołami - kompozycja jest naprawdę dowolna. Smacznego!  !!! Jeśli krem nie wyjdzie tak gęsty

Symfonia Smaków
Słodkie paluchy z ziarnami i miodem 188

lubimy. Bardzo szybko się je robi i świetnie nadają się do pochrupania w jesienne wieczory:)  Składniki:  2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki słonecznika, 1/2 szklanki sezamu, 1/4 szklanki pestek dyni, 1/2 szklanki żurawiny, 1/2 szklanki rodzynek, łyżka masła, 4 łyżki miodu, 1/2 szklanki cukru. Przygotowanie Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni, aż staną się złociste. Następnie uprażyć słonecznik(...)dynię i sezam. Dodać do płatków. Dodać rodzynki i żurawinę oraz masło stopione z miodem. Wymieszać. Cukier z dodatkiem odrobiny wody (około 2 łyżek) skarmelizować na suchej patelni. Gdy zrobi się płynny, dodać do podprażonych ziaren. Wymieszać bardzo dokładnie. Masę rozsmarować na kwadratowej blaszce o boku 17cm wyłożonej pergaminem. Pokroić w kwadraty i schłodzić

Z miłości do słodkości
Bułki na burgery i domowe burgery 173

odstawić na 2 godziny. Ciasto właściwe:  215 g mąki pszennej chlebowej,  2 żółtka,  łyżeczka soli,  3 łyżki cukru,  5 łyżek oleju rzepakowego,  sezam i mak do posypania,  jajko. Do zaczynu dodać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i olej. Robotem ucierać około 15 minut. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i wstawić(...)obtaczać złączeniem pod spód. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny. Następnie posmarować dwa razy rozkłóconym jajkiem, posypać odrobiną sezamu i maku. Piec około 15-17 minut w temp. 200st.   Nadzienie:   1/2 kg mielonej wieprzowiny,  sól, pieprz,  jajko,  5 łyżek bułki tartej,  łyżeczka przyprawy do chili

Z miłości do słodkości
Spozniona WP # 49 115

szklanki) 140 g cieplej wody (2/3 szklanki) 70 g cukru (1/3 szklanki) 8 g soli (1i 1/2 lyzeczki) 55 g oleju (1/4 szklanki) 1 jajko + do smarowania sezam do posypania wykonanie: Dzien wczesniej robimy pure z dyni. Dynie kroimy na kawalki, wkladamy na posmarowana olejem blaszke i pieczemy w temperaturze 190°C przez 1 godzine. Miekka dynie przeciskamy przez praske(...)bochenki lub buleczki i ukladamy na blasze. Zostawiamy jeszcze na kolejne 60-90 minut pod przykryciem. Wyrosniety chleb lub bulki smarujemy rozmaconym jajkiem ze szczypta sol i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-45 minut, a bulki 25 minut. Studzimy na kratce

Przysmaki Karolki
A do barszczu drożdżowe paszteciki 269

farsz: 20 g suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej) 700 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz estragon 2 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno     Składniki dodatkowe: żółtko sezam lub mak Wykonanie Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 1 łyżką mleka Do mąki z solą dodajemy jajko, żółtko, zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz stopioną i wystudzoną Palmę. Wyrabiamy ciasto(...)zwijaniu wykonać maksymalnie 3 obroty. Następnie rulon kroimy ostrym nożem pod lekkim kątem na kawałki o szerokości 4-5 cm. Smarujemy górę ciasta rozmąconym żółtkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Paszteciki pieczemy od razu w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Przepis na 24 sztuki Czas moczenia grzybów 12 godzin Czas przygotowania 1 godzina   i 40 minut Czas

Przysmaki Karolki
Puree ziemniaczano-kalafiorowe z koperkiem 199

minut Składniki: 3 ziemniaki 3 różyczki z kalafiora o objętości takiej jak ziemniaki sól 4 łyżki pokrojonego kopru 1 łyżka masła szczypta utartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czarnego sezamu Obrać ziemniaki. Oczyścić kalafiora. Umyć oba. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie . Odcedzić. Utłuc razem   na puree dodając masło. Dosypać koperek. Doprawić gałką muszkatołową. Posypać dekoracyjnie sezamem. Podałam formując

Buniabaje w kuchni
Szafranowy ryż z kurczakiem curry 149

Składniki : * woreczek białego bądź brązowego ryżu * pierś z kurczaka * szklanka zielonej fasolki szparagowej  * łyżka oleju kokosowego * przyprawa do kurczaka * łyżeczka papryki wędzonej  * łyżeczka przyprawy curry  * szafran * sezam * sól  Przygotowanie : Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurczaka przyprawić , przesmażyć. Dodać fasolkę szparagową i poddusić. Wymieszać z ryżem, Posypać przyprawą curry oraz odrobiną szafranu. Dzięki czemu całe danie(...)nabierze ładnego koloru. Podawać ciepłe , posypane sezamem

Magiczne Życie Marty
Domowa chałwa 202

pomocą przyszła Justyna z bloga niePieprz.pl . Razem zrobiłyśmy kolejną domową rzecz. Tym razem na słodko. I muszę przyznać, że chałwa wyszła pyszna. A przepis jest tak prosty. Składniki : * 150g sezamu * 3 łyżki miodu bądź 7-8 świeżych daktyli Przygotowanie : Ziarna sezamu uprażyć na patelni, uważając by się nie przypalił. Daktyle obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko razem

Magiczne Życie Marty