Ostra wieprzowina. 213boki, na środek wsypujemy paprykę i obsmażamy. Po chwili dodajemy groszek - mieszamy całość. Dodajemy ugotowany makaron, wlewamy sos. Całość mieszamy aż sos cudownie oblepi wszystkie składniki. Możemy posypać prażonym sezamem, czy zieleniną: kolendrą, pietruszką. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszki
Sezon szparagowy - zielone warzywa w natarciu. 329mamy właśnie w lodówce) następnie zielone warzywka, ja wykorzystałam: fasolkę szparagową, zielone szparagi, groszek, brokuły dodatkowo dobrze smakują podprażone nasionka, orzechy mogą to być nasiona słonecznika, dyni, sezam albo jakiś gotowy miks na dressing: 1/2-1 limonki, łyżka oleju sezamowego (można też użyć oliwę), łyżeczka miodu, łyżka sosu sojowego, 1 posiekana chili (można też użyć 1/2), 3 cm startego imbiru Liście
Brzuszki Łakomczuszki
Indyjska zupa pomidorowa 338gotuje się przez około 20 minut. Na koniec warto zmiksować blenderem zupę by powstał gładki krem. Ja polałam delikatnie moją indyjską zupę oliwą z oliwek i posypałam czarnym sezamem. Szczerze mówiąc jako dodatek lepiej by tu się sprawdziła posiekana świeża kolendra ale to już zależy od upodobań. Jako dodatek do mojej zupy polecam pitę, banalną w przygotowaniu a efekt
Mango Papaja
Zdrowe ciasteczka owsiane z ziarnami i suszonymi owocami 435które lubicie najbardziej czy macie akurat w domu. Świetnie sprawdzą się też orzechy i żurawina. Składniki na 20 ciastek: 3 szklanki płatków owsianych (u mnie Kupiec) 3 łyżki sezamu 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki posiekanych płatków migdałów 2 łyżki rodzynek 2 łyżki pokrojonych suszonych śliwek 2 łyżki pokrojonych suszonych moreli 5 łyżek miodu 10 łyżek
Ze smakiem i z pasją
Intensywnie kokosowy pudding ryżowy 225mnie częściowo odtłuszczone) 200 ml wody 1 woreczek ryżu Basmati (u mnie Sonko/Risana ) 1-2 płaskie łyżeczki ksylitolu (lub miodu/syropu z agawy/cukru) *opcjonalnie 1-2 łyżeczki tahiny (jeżeli lubicie sezam) Przygotowanie: Mleczko kokosowe wymieszać z wodą, posłodzić i ewentualnie dodać tahinę, zagotować. Następnie wsypać zawartość woreczka ryżu i gotować po przykrywką na małym ogniu przez ok 30 minut
Ze smakiem i z pasją
DOMOWE CUKIERKI A'LA KRÓWKI 248cukierki w smaku bardzo przypominają kupne krówki, ale mamy pewność, że nie ma w nich żadnej niepotrzebnej chemii. Dodatkowo dodałam do nich orzechy i sezam. Oba składniki można pominąć lub zamienić z kokosem lub makiem. Do krówek można dodać też dwie łyżki masła, aby były jeszcze smaczniejsze. Jedyną trudnością w zrobieniu krówek stanowi odpowiednio długie gotowanie, niestety w dużej mierze
Przepisy Aleksandry
UPIECZ SOBIE SEZAMKI :)! 185Nie pocięłam, ale połamałam... Nie starałam się i wyszły doskonałe (w smaku...wygląd przemilczmy ;)). Sezamki na mleku skondensowanym... przepis genialny w swej prostocie :). Jeżeli przygotowałaś/e
Przepisy Aleksandry
Nocne bułeczki 201łyżeczkę soli 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 1/3 szklanki oleju + trochę do natłuszczenia miski 40 g świeżych drożdży 1 jako do posmarowania bułeczek mak, siemię lniane, sezam, kminek lub co tylko będzie Wam pasowało do posypania Wieczorem na dzień przed podaniem: Drożdże wkruszamy do sporego kubka lub miseczki, zasypujemy je cukrem, dodajemy łyżkę mąki i dwie łyżki
Ratunku obiad
Pikantne, domowe i bardzo zdrowe krakersy! 225mąki orkiszowej 50 płatków żytnich 50 g płatków owsianych łyżka masła ok. 80 ml wody kilka suszonych pomidorów z oliwy przyprawy: lubczyk, sól, kminek mielony, bazylia do posypania: kminek, sezam, mak dodałam jeszcze łyżkę oliwy spod pomidorów, bo ciasto nie chciało się uelastycznić dostatecznie aby je rozwałkować;) Płatki zmieliłam (nie na mąkę, bo wysiadł mi młynek i mieliłam w blenderze
Zdrowa Kuchnia Sowy
Słodko-słone pasty z ciecierzycy i awokado 292Kupiłam awokado i namoczyłam ciecierzycę w zamiarze zrobienia tej pasty. Ale sięgając po sezam zwróciłam uwagę na orzeszki ziemne, które czekały na jakiś mój pomysł na nie i przyszło mi do głowy, że zamiast jednej zrobię z tych składników dwie pasty i obie z udziałem orzeszków. Zmierzałam w kierunku nadania im smaku słodko-słonego i to się udało:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy
Amarantusowy batonik po raz drugi:) 268batonik , który robiłam rok temu; wtedy bardzo nam smakował i kilka razy już miałam ochotę na jego powtórkę, ale jakoś nie wychodziło. Do wczoraj:) Z lekką modyfikacją - zmieliłam uprażony sezam, dorzuciłam orzechy i zamiast ksylitolu dałam sam miód. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 274jest istotnym producentem na rynkach: słodyczy, produktów śniadaniowych i słonych p rzekąsek w Polsce. Co mówi producent o swoim wyrobie: Chałwa waniliowa zasmakuje każdemu miłośnikowi słodyczy. Dokładnie zmielone nasiona sezamu w połączeniu ze słodką wanilią tworzą wyjątkową głębię smaku. Charakterystyczny aromat chałwy, którego nie sposób pomylić z żadną inną słodkością oraz lekki, intensywnie waniliowy smak urzeka i prowokuje do sięgnięcia
kolorowotorcikowo
Brak tytułu 188lubimy. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić owoce/warzywa. Smażyć na wolnym ogniu. W przypadku jabłek, uważać, by się nie rozpadły. Pod koniec dodać miód i karmelizować chwilę. Można posypać sezamem. Smacznego
kolorowotorcikowo
Brak tytułu 183CIASTECZKA - przepis Składniki: 250 g margaryny 2,5 - 3 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów 2 łyżki sezamu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wałkować na grubość foremek. Piec 15 minut w 180 stopniach C. A tak wyglądają moje foremki: Kupiłam je za około 5zł/komplet w sklepie
kolorowotorcikowo
Placek z ciasta filo z cukinią, szpinakiem i fetą 253pieprzem. Farsz zblendować. Formę do tarty lub tortownicę ( śr. około 25 cm ) wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Kłaść placek, smarować farszem, przykryć, posmarować resztą farszu, przykryć. Posmarować oliwą, posypać sezamem. Piec w 200 stopniach C, około 25-30 minut. Do lekkiego rumienienia. Smacznego
kolorowotorcikowo