Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto więc wybierać pełnowartościowe produkty, które dadzą nam energii na cały dzień. Jednym z
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Empanadas są popularnym daniem w Ameryce Południowej, szczególnie w Argentynie i Chile. Pierożki nadziane mięsem mielonym z dodatkiem
Marta GotujeOd kilku lat traktujemy walentynki jako dzień nowych kulinarnych doświadczeń. Dziś padło na hummus. Ponoć to odkrycie roku, więc jak nie spróbować? Przepis jest połączeniem wielu
CoolinarniePLNaszła mnie ochota na bakłażana! Najlepiej pieczonego, jeszcze nieco sprężystego i aromatycznego. Poszperałem po szafkach, biorąc kilka przypraw i dodatków, które akurat wpadły mi w
Food SquareTahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush.Używa się jej także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej.Przyznaję , że miałam niezły dylemat i
Ostra na SłodkoWróciłam dziś z Niedobrzyzną piesełową z długiego spaceru, bo wiadomo gończy jak to gończy, swoje prawa ma i wyganiać się musi, a ja siłą rzeczy mam
Nie Bo PiekłoU Eryka z ervegan znalazłem wspaniały dressing na bazie pasty tahini i cynamonu, co więcej był on właśnie podany z dynią i figami. Od razu uznałem
Food SquareJak możemy przeczytać w wikipedii, hummus to potrawa bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, wywodząca się z Libanu. Legenda głosi, że wymyślił ją sułtan Saladyn w czasach
Taste Of My DayDzisiaj jeden z prostszych przepisów, które znamy. W zasadzie najbardziej skomplikowana część to „kupić pęczek szpinaku wodnego czyli rau muong”. Z tego co się
slodkokwasnaplDzisiaj wpis krótki, bo i nie ma się nad czym rozpisywać. Przepis prosty, ale możecie nam wierzyć na słowo, naprawdę dobry. Niektórzy zabrali te kotleciki ze
slodkokwasnaplWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bułeczki pełnoziarniste upieczone w foremkach do muffinek. Są małe, pyszne i chrupiące. Wieczorem przygotowujemy ciasto, wkładamy je na
Marta GotujeSkładniki : 4 łyżki zmielonych ziaren dyni 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 8 łyżek zmielonego sezamu 5 łyżek zmielonych migdałów 5 łyżek zmielonych ziaren kozieradki 5 łyżek zmielonych liści melisy 1 kg miodu kostka masła Później potrzebny jeszcze cynamon - 2 łyżeczki kardamon - 1 łyżeczka Przygotowanie : Wszystkie zmielone składniki zmieszać w garnku, dodać 1 kostkę masła , wymieszać
Proste Potrawychleba), można zrobić jeden większy bochenek. Na dno tej właśnie formy włożyłam kilka pokrzyw i do tej części ciasta dołożyłam garść świeżej, pokrojonej pokrzywy. Spód posypałam płatkami, a wierzch sezamem Ciasto w foremkach rosło u mnie niecałe 4 godz. Piekłam w temp. 230 stopni C, około 50 min. Ale pewnie każdy piecyk piecze inaczej. Sprawdziłam patyczkiem, tak jak zwykłe ciasto
Proste Potrawypszennych 200 ml płatków owsianych 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej, u mnie pełnoziarniasta pszenna 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody łyżka czarnuszki Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Ja dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko
Proste Potrawypowinniśmy użyć wołowiny, ja jednak użyłam w połowie wieprzowego a w połowie wołowego mięsa, by kotlety nie wyszły zbyt suche) - połowę czerwonej cebuli - ogórek konserwowy - 2 bułeczki hamburgerowe z sezamem - 6 plasterków cienko pokrojonego wędzonego bekonu - 4 plasterki sera (przeznaczonego do zapiekania) - 2 - 3 listki sałaty lodowej - oliwa z oliwek - ocet winny - musztarda - ketchup - majonez - sos worcester - sól morska - pieprz
W mojej holenderskiej kuchni