sezam - 2421 przepisów (strona:142/162)

PUSZYSTE BUŁECZKI ORKISZOWO-PSZENNE, Z DODATKIEM ZIEMNIAKÓW 143

przesmarować oliwą i odstawić na 40 minut do wyrastania- bułki powinny zdecydowanie urosnąć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać ulubionymi dodatkami ( np. siemię lniane, sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, zioła prowansalskie, gruba sól morska itp.) P iec około 20-30 minut do czasu zarumienienia bułeczek. Wewnątrz piekarnik można spryskać wodą.  Bułeczki są przepyszne, mięciutkie, puszyste

Smaczne Zdrowe
KAJZERKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 144

wyłożoną papierem blaszkę. Odstawić do ponownego wyrastania na ok. 45 minut.  Przed wstawieniem do pieca bułeczki naciąć, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać dodatkami. Ja posypałam makiem, słonecznikiem, sezamem oraz ziarnami lnu. Piec w temp. 220 stopni C na termoobiegu przez ok. 15 minut. Studzić na kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY ( NA DROŻDŻACH) 284

silikonowych tę czynność pomijamy. Następnie do form przenieść ciasto i dokładnie wygładzić. Najlepiej łyżką maczaną w wodzie. Formy napełniamy do połowy. Na wygładzony, mokry chlebek można wysypać ulubione ziarna: sezam, siemię, słonecznik, itp. Ja swój posypałam makiem. Wierzch można jeszcze spryskać wodą, wtedy mamy pewność, że ziarna z upieczonego chlebka nam nie odpadną.  Formy przykryć i odstawić w ciepłe

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 246

chleba. Gwiazdor podarował nam nowy toster więc pokombinowaliśmy skład chlebka a'la tostowy. :-) Składniki:  - 550g mąki orkiszowej białej ( u mnie typ 750) - 2 łyżki siemienia lnianego - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki słonecznika - 25g drożdży - 500ml ciepłej wody - 1,5 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej + dodatkowo : ziarna do posypania W kubeczku rozkruszyć drożdże, dodać do nich 1 łyżkę mąki

Smaczne Zdrowe
FLORENTYNKI OWSIANO-MIGDAŁOWE Z ZIARNAMI , BEZ CUKRU 371

porcję i taki przepis podaję. Pyszne i zdrowe, czegóż chcieć więcej...  Tylko chrupać. Polecam ! :-) Składniki: - 50g płatków owsianych górskich - 150g uprażonych ziaren ( dałam: dynię, słonecznik, siemię lniane i sezam) - 80g płatków migdałów - 2 białka z dużych jaj - 80g mielonego ksylitolu ( lub pudru) , ja dałam 50g ksylitolu i 30g syropu z agawy - skórka otarta z ćwiartki pomarańczy ( pominęłam) Uwaga: Ilości

Smaczne Zdrowe
BUŁKI KAJZERKI ORKISZOWE XXL 234

efekt imponujący. :-) Niekiedy robię je obsypane ziarnami od góry i od dołu;  a wówczas gdy mają być do hamburgerów posypuję je tylko delikatnie od góry dwoma rodzajami sezamu lub makiem. Z przepisu wychodzi 10-12 solidnych bułek. Znalezione tutaj , z moimi modyfikacjami. Składniki: - 760g mąki orkiszowej - u mnie typ 750 (mąki pszennej- 4,5 szklanki) - 350ml ciepłej wody

Smaczne Zdrowe
SAŁATA Z SERKIEM KOZIM I BURACZKAMI 173

plastry (my plastry roladki podgrzewamy na niskiej mocy w mikrofali- do lekkiego rozpłynięcia). Przyozdobić pokrojonymi buraczkami i od razu podawać. Można również posypać ziarnami uprażonymi na suchej patelni (słonecznika, sezamu, siemienia lnianego oraz dyni). Można podawać z pieczywem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SŁODKIE ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 213

masła (bez laktozy, z ukwaszonej śmietanki) - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo: - ziarna do posypania (u mnie biały i niebieski mak oraz sezam) - białko lub całe jajko do posmarowania rogali Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i trochę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania. W tym czasie stopić masło

Smaczne Zdrowe
Knekkebrød - chleb norweski 208

pysznie! Składniki: 200ml otrębów pszennych,  200ml płatków owsianych,  200ml mąki żytniej pełnoziarnistej,   200ml ziaren słonecznika,  200ml pestek dyni,  100ml siemienia lnianego,  100ml sezamu,  30g zarodków pszennych,  50g żurawiny,  2 łyżeczki soli, 450ml wody.  Wykonanie Wszystkie suche składniki przesypać do miski i wymieszać. Dodać zimną wodę, dokładnie wymieszać, aż składniki

Z miłości do słodkości
Kolorowa sałatka z tuńczykiem 175

miksujemy blenderem do uzyskania pożądanej konsystencji - ja osobiście wolę coś w rodzaju pesto) Wszystkie składniki układamy dowolnie na talerzu, po czym polewamy sosikiem. Możemy posypać zieleniną, a także uprażonym sezamem bądź ziarnami słonecznika. Smacznego

Sajkofanka smaku
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 215

układamy placuszki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 20 minut.   Pierś z kurczaka  - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim (w proszku) - pieprz ziołowy, sól ziołowa - łyżka sosu sojowego Pierś myjemy, oczyszczamy, po czym kroimy

Sajkofanka smaku
Lekkie śniadanie 141

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - przynajmniej dla mnie.  Dziś bardzo lekka wersja - serek wiejski z granulowanym błonnikiem o smaku jabłkowym, sezamem i pszczelim pyłkiem. Do tego szczypta cynamonu i świeże owoce - w tym przypadku pomarańcza i kiwi :) Dodatkowo filiżanka ulubionej herbaty i mamy idealny początek dnia

Sajkofanka smaku
Bekonowe roladki z kurczakiem 324

kawałek się Wam rozwija to użyjcie tak jak ja wykałaczek. Przygotowane roladki maszerują do rozgrzanego na 200 oC piekarnika na ok 25 minut. W moim wydaniu na fasolce znajdziecie sezam który świetnie się z nią komponuje. Smacznego

Mechanik w kuchni
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 551

mozzarella( lub innego ciągnącego się) 2 łyżki domowego pesto 3 łyżki gestego przecieru pomidorowego, lub pomidory z puszki lekko odsączone i pokrojone w kostkę ulubione zioła( u mnie oregano), sezam Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Mąkę chlebową i semolinę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy zaczyn drożdżowy

Mia Cucina Sofieta
2. Pysznie krucho, czyli ciastka z maszynki. 215

zeszytem pełnym przepisów. Przed upieczeniem ciasto jest bardzo delikatne, ale nie powinno się rwać, a po wyjęciu z piekarnika, upieczone ciastka mają piękny złocisty kolor. Ja niektóre posypałam sezamem (na życzenie mojej mamy), według uznania można dodać tak naprawdę wszystko. Jednak moim zdaniem najładniej wyglądają "gołe", bez żadnych udziwnień.  Składniki:   0,5 kg mąki pszennej 1 całe jajo

Symfonia Smaków