sezam - 2421 przepisów (strona:141/162)

Słodko-słone pasty z ciecierzycy i awokado 236

Kupiłam awokado i namoczyłam ciecierzycę w zamiarze zrobienia tej pasty. Ale sięgając po sezam zwróciłam uwagę na orzeszki ziemne, które czekały na jakiś mój pomysł na nie i przyszło mi do głowy, że zamiast jednej zrobię z tych składników dwie pasty i obie z udziałem orzeszków. Zmierzałam w kierunku nadania im smaku słodko-słonego i to się udało:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Amarantusowy batonik po raz drugi:) 207

batonik , który robiłam rok temu; wtedy bardzo nam smakował i kilka razy już miałam ochotę na jego powtórkę, ale jakoś nie wychodziło. Do wczoraj:) Z lekką modyfikacją - zmieliłam uprażony sezam, dorzuciłam orzechy i zamiast ksylitolu dałam sam miód. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 228

jest istotnym producentem na rynkach: słodyczy, produktów śniadaniowych i słonych p rzekąsek w Polsce. Co mówi producent o swoim wyrobie: Chałwa waniliowa zasmakuje każdemu miłośnikowi słodyczy. Dokładnie zmielone nasiona sezamu w połączeniu ze słodką wanilią tworzą wyjątkową głębię smaku. Charakterystyczny aromat chałwy, którego nie sposób pomylić z żadną inną słodkością oraz lekki, intensywnie waniliowy smak urzeka i prowokuje do sięgnięcia

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 134

lubimy. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić owoce/warzywa. Smażyć na wolnym ogniu.  W przypadku jabłek, uważać, by się nie rozpadły. Pod koniec dodać miód i karmelizować chwilę. Można posypać sezamem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 126

CIASTECZKA - przepis Składniki: 250 g margaryny 2,5 - 3 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów 2 łyżki sezamu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wałkować na grubość foremek. Piec  15 minut w 180 stopniach C. A tak wyglądają moje foremki: Kupiłam je za około 5zł/komplet w sklepie

kolorowotorcikowo
Placek z ciasta filo z cukinią, szpinakiem i fetą 206

pieprzem. Farsz zblendować. Formę do tarty lub tortownicę ( śr. około 25 cm ) wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Kłaść placek, smarować farszem, przykryć, posmarować resztą farszu, przykryć. Posmarować oliwą, posypać sezamem. Piec w 200 stopniach C, około 25-30 minut. Do lekkiego rumienienia. Smacznego

kolorowotorcikowo
Domowa granola 169

Składniki: 1 szkl. płatków owsianych całych 2 łyżki otrąb owsianych KUPIEC 2 łyżki mąki razowej pszennej 1 łyżka płynnego miodu 1,5 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sezamu 1 łyżka rodzynek 1 łyżka żurawiny suszonej 2 łyżki ziaren słonecznika Wykonanie: Płatki owsiane, otręby, mąkę - wymieszać. Dodać miód i olej rzepakowy. Wsypać dodatki - rodzynki, żurawinę, ziarna - wymieszać. Mieszankę wyłożyć na blachę

kolorowotorcikowo
PUSZYSTE BUŁECZKI ORKISZOWO-PSZENNE, Z DODATKIEM ZIEMNIAKÓW 149

przesmarować oliwą i odstawić na 40 minut do wyrastania- bułki powinny zdecydowanie urosnąć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać ulubionymi dodatkami ( np. siemię lniane, sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, zioła prowansalskie, gruba sól morska itp.) P iec około 20-30 minut do czasu zarumienienia bułeczek. Wewnątrz piekarnik można spryskać wodą.  Bułeczki są przepyszne, mięciutkie, puszyste

Smaczne Zdrowe
KAJZERKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 148

wyłożoną papierem blaszkę. Odstawić do ponownego wyrastania na ok. 45 minut.  Przed wstawieniem do pieca bułeczki naciąć, posmarować roztrzepanym białkiem i posypać dodatkami. Ja posypałam makiem, słonecznikiem, sezamem oraz ziarnami lnu. Piec w temp. 220 stopni C na termoobiegu przez ok. 15 minut. Studzić na kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY ( NA DROŻDŻACH) 290

silikonowych tę czynność pomijamy. Następnie do form przenieść ciasto i dokładnie wygładzić. Najlepiej łyżką maczaną w wodzie. Formy napełniamy do połowy. Na wygładzony, mokry chlebek można wysypać ulubione ziarna: sezam, siemię, słonecznik, itp. Ja swój posypałam makiem. Wierzch można jeszcze spryskać wodą, wtedy mamy pewność, że ziarna z upieczonego chlebka nam nie odpadną.  Formy przykryć i odstawić w ciepłe

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 256

chleba. Gwiazdor podarował nam nowy toster więc pokombinowaliśmy skład chlebka a'la tostowy. :-) Składniki:  - 550g mąki orkiszowej białej ( u mnie typ 750) - 2 łyżki siemienia lnianego - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki słonecznika - 25g drożdży - 500ml ciepłej wody - 1,5 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej + dodatkowo : ziarna do posypania W kubeczku rozkruszyć drożdże, dodać do nich 1 łyżkę mąki

Smaczne Zdrowe
FLORENTYNKI OWSIANO-MIGDAŁOWE Z ZIARNAMI , BEZ CUKRU 379

porcję i taki przepis podaję. Pyszne i zdrowe, czegóż chcieć więcej...  Tylko chrupać. Polecam ! :-) Składniki: - 50g płatków owsianych górskich - 150g uprażonych ziaren ( dałam: dynię, słonecznik, siemię lniane i sezam) - 80g płatków migdałów - 2 białka z dużych jaj - 80g mielonego ksylitolu ( lub pudru) , ja dałam 50g ksylitolu i 30g syropu z agawy - skórka otarta z ćwiartki pomarańczy ( pominęłam) Uwaga: Ilości

Smaczne Zdrowe
BUŁKI KAJZERKI ORKISZOWE XXL 239

efekt imponujący. :-) Niekiedy robię je obsypane ziarnami od góry i od dołu;  a wówczas gdy mają być do hamburgerów posypuję je tylko delikatnie od góry dwoma rodzajami sezamu lub makiem. Z przepisu wychodzi 10-12 solidnych bułek. Znalezione tutaj , z moimi modyfikacjami. Składniki: - 760g mąki orkiszowej - u mnie typ 750 (mąki pszennej- 4,5 szklanki) - 350ml ciepłej wody

Smaczne Zdrowe
SAŁATA Z SERKIEM KOZIM I BURACZKAMI 180

plastry (my plastry roladki podgrzewamy na niskiej mocy w mikrofali- do lekkiego rozpłynięcia). Przyozdobić pokrojonymi buraczkami i od razu podawać. Można również posypać ziarnami uprażonymi na suchej patelni (słonecznika, sezamu, siemienia lnianego oraz dyni). Można podawać z pieczywem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SŁODKIE ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 220

masła (bez laktozy, z ukwaszonej śmietanki) - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo: - ziarna do posypania (u mnie biały i niebieski mak oraz sezam) - białko lub całe jajko do posmarowania rogali Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i trochę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania. W tym czasie stopić masło

Smaczne Zdrowe