sezam - 2421 przepisów (strona:145/162)

Ciasteczka sezamowe 157

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Zmodyfikowałam go lekko pod siebie. Zawsze, gdy robię pierś z kurczaka w sezamie, zostaje mi spora część paczki i postanowiłam coś z tym zrobić. Ciasteczka są kruche i pyszne, a także mega banalne. Dedykuję je koleżance z uczelni – Magdzie M., która twórczo kusiła sezamkami przed zajęciami. Normal 0 21 false false false(...)Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 20 sporych ciastek: 1¼ szkl. mąki ½ szkl. cukru   100g margaryny 1 szkl. sezamu szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu (ja nie miałam, więc dałam przyprawę do szarlotki Kamis – mieszanka cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu) 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie miód

Fabryka pomysłów
Domowa chałwa 537

przesłodzone, że mało kto zje całego „batonika”, dlatego postanowiłam przygotować wersję domową dostosowaną pod moje kubki smakowe. Do jej zrobienia potrzebny jest nam praktycznie tylko blender. Składniki: 300g sezamu 3 łyżki miodu (generalnie do smaku) Opcjonalnie zapach waniliowy, kakao, ulubione bakalie np. orzechy, migdały Przygotowanie: Sezam uprażyć na patelni (pilnować by nie ściemniał). Ostudzić.  Zblendować na gładką masę(...)gotowej masy wraz z miodem, niektóre bakalie jak orzechy można uprażyć w celu wzbogacenia smaku) robiąc przerwy, aby nie spalić urządzenia (ja robiłam w blenderze po 150 g sezamu).  Osłodzić miodem. Formować dowolne kształty – u mnie koło. Foremkę, naczynie – u mnie kokilka, wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę sezamową. Wstawić do lodówki na min. 2 h, a najlepiej

Fabryka pomysłów
Paróweczki w cieście francuskim 197

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 szt cienkich parówek mleko do posmarowania przyprawy do posypania ( można użyć: suszonego tymianku, papryki słodkiej, sezamu, ziół prowansalskich). Wykonanie: Każdą parówkę kroimy na 3 części. Ciasto francuskie kroimy na paski, wzdłuż dłuższego boku o szerokości nieco mniejszej niż kawałek parówki. Następnie każdy pasek dzielimy jeszcze na pół. Owijamy ciasno każdą parówkę i układamy na blasze

Czerwona Porzeczka
Bułeczki jogurtowe z makiem 157

drożdży suchych (jedno opakowanie) 200 g jogurtu (najlepiej gęstego) 120 ml mleka 60 g  miękkiego masła 1 jajko Dodatkowo: 1 jajko  mak (w oryginalnym przepisie jest sezam) Ważne: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki zagnieść (podczas wyrabiania nie podsypywać mąką) i postawić do wyrośnięcia o 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie

Delicious Titbits
Szparagi przepisy, jak kupować, obierać i gotować szparagi? 194

szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem) Szparagi w cieście francuskim z sezamem Szparagi z szynką szwarcwaldzką / parmeńską Piersi kurczaka w kremowym sosie z białymi szparagami Szparagi zapiekane w sosie serowym Post Szparagi przepisy, jak kupować, obierać i gotować szparagi? pojawił się poraz pierwszy

Kulinarne Przeboje