sezam - 2421 przepisów (strona:128/162)

Prosty, swojski chlebek pszenny 205

otrąb owsianych lub pszennych 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 2 cebule (opcjonalnie, jeśli ktoś nie lubi- nie dodaje :-) 100g drożdży 4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo: 2 łyżki prażonego sezamu 1 jajko oliwa do wysmarowania keksówek Mąkę przesiewamy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podduszamy na patelni. Studzimy. Dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników łącznie z cebulką. Zagniatamy ciasto. Przelewamy(...)będzie zbyt twarda). Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy chlebki roztrzepanym jajkiem z sezamem. Pieczemy ok. 1godziny i 20-30 minut. Wskazówka: żeby skórka nie była zbyt twarda, poza posmarowaniem chlebków wodą można też spryskać piekarnik wodą w środku na początku rozgrzewania, przed wstawieniem

kuchnia do kwadratu
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 211

soli morskiej, dodać do burgerów, lub zrobić sałatkę. Ja szczególnie lubię połączenie buraków z serem feta. Za'atar do bliskowschodnia mieszanka przypraw zawierająca zazwyczaj suszony tymianek, oregano, majeranek, prażony sezam oraz sól, ale może zawierać także inne składniki. Mój za'atar, który kupiłam w sklepie arabskie.pl, składał się z tymianku, kminu rzymskiego, sumaku oraz sezamu. Za'atar w kuchni arabskiej

Chilli Czosnek i Oliwa
Wielkanocna tarta ze szpinakiem i jajkiem 177

muszkatołowa, mielona papryka jajka ugotowane na twardo (do mojej foremki zmieściły się 3, ale może Tobie uda się więcej) opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania ciasta opcjonalnie: nasiona sezamu keksówka o wym. 21 x 11 x 8 cm lub okrągła forma do tarty * ricottę możesz odsączyć na sitku przez ok. 30 min., aby pozbyć się nadmiaru wody Przygotowanie: Dokładnie(...)Wetknij do masy jajka ugotowane na twardo obrane ze skorupek, a następnie przykryj je pozostałą masą szpinakową.* Przykryj wierzch tarty ciastem francuskim, posmaruj go rozbełtanym jajkiem i posyp nasionami sezamu.  Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż tarta upiecze się na złoto. Podawaj na ciepło. Sprawdziliśmy, że następnego dnia smakuje jeszcze lepiej! * Jeżeli używasz

Chilli Czosnek i Oliwa
Stromboli 180

świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego mała cebula pomidor zielona papryka 7 plastrów salami 100g tartej mozzarelli 1 jajko łyżeczka sezamu oregano sól Przygotowanie 1. Drożdże rozmieszać w wodzie do całkowitego rozpuszczania. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto, najpierw możemy je wymieszać łyżką. Gdy łyżka obklei się mocno ciastem wyrabiamy rękami(...)bokach ciasta nacinamy paski. Zakładamy paski raz z jednej raz z drugiej strony do powstania wianka na cieście. Roztrzepujemy jajko i smarujemy ciasto, następnie posypujemy całość sezamem. Rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy stromboli około 20-25min do uzyskania złotego koloru ciasta. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego Rada. W przepisie można oczywiście użyć jakieś inne składniki

zjem to blog kulinarny
Skrzydełka chili w miodzie i sezamie 337

Wyśmienita przekąska bądź doskonały obiad. Połączenie słodkiego, ostrego i kwaśnego jest pozytywnym zaskoczeniem kulinarnym w moim domu. Smak zachwycił każdego i do tego zapach prażonego sezamu - pychota.  Składniki: 8 skrzydełek marynata: 3 łyżki ketchupu 2 łyżki miodu 30 g sezamu 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 8 ziaren zielonego pieprzu

Niezły Młynek
Falafle 157

ciepło jak i na zimno. Kiedy przestygną możemy je spokojnie spakować i zabrać jako przekąskę na wycieczkę.  Składniki: cieciorka natka pietruszki czosnek cebula przyprawy mąka (opcja) ziarna sezamu lub czarnuszki na wierzch (opcja) sporo oleju Cieciorkę płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Odlewamy wodę a kulki blenderem lub mikserem ucieramy na lepką masę. W trakcie mielenia dodajemy wedle smaku(...)zbyt wodniste możemy dosypać odrobinę dowolnej mąki. (czasem obtaczam je jak kotlety w panierce). Smażymy w garnku z dużą ilością rozgrzanego tłuszczu. Ciepłe odsączam na papierowym ręczniku i posypuję sezamem

prawdziwe jedzenie
Ananasowe klopsiki z teriyaki 197

szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku wyciśniętego z ananasa 3 łyżki cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku 1 cm kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka skrobi (mąki) ziemniaczanej sezam do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ananasa rozdrabniamy (w malakserze lub siekamy drobno nożem), a następnie wyciskamy z niego sok wprost do szklanki (potrzebujemy(...)się zagotuje skrobię rozrabiamy z łyżką wody i dodajemy, aby sos się zagęścił. Gotujemy ok. 3-5 minut na małym ogniu. Sosem polewamy upieczone klopsiki. Posypujemy ziarnami sezamu i ewentualnie dymką. Klopsiki teriyaki podajemy z sypkim ryżem. Przepis zainspirowany klopsikami z Just a Taste . Post Ananasowe klopsiki z teriyaki pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Udon noodle w sosie katsu 281

pieczarek kasztanowych, boczniaków, shimeji białych) - 3 małe cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem - 1 łyżka ketchupu - 2.5 łyżeczki sosu worcestershire - 1.5 łyżeczki sosu ostrygowego - 1 łyżeczka cukru - oliwa do woka - sezam Nastawiamy wodę na makaron. Do woka, uprzednio nagrzanego wlewamy odrobinę oliwy, na której smażymy pokrojone w mniejsze części grzyby, do momentu aż zmiękną. W międzyczasie w miseczce mieszamy składniki(...)przekładamy do woka. Mieszamy z grzybami a następnie zalewamy sosem katsu. Całość mieszamy i dodajemy drobno pokrojony szczypiorek z cebulki dymki. Wykładamy na talerze i posypujemy danie ziarnami sezamu. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
Bułeczki z sezamem 121

drożdży  1 łyżka oliwy z oliwek  300 ml wody, podgrzanej do temperatury ok 52 C 1 jako rozbełtane do smarowania ok 0,5 szklanki sezamu do posypania Przygotowanie: Krok 1 W misce kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem, dwoma łyżkami mąki i 100 ml wody,  odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę(...)kawałki, z każdego formujemy kulę i kładziemy na blaszce do pieczenia. Przykrywamy bułeczki ścierką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.  Czas pieczenia: Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 20-25 minut, aż nabiorą złocistego koloru.  Smacznego

Niezły Młynek
Ekspresowy chlebek z fasoli 99

mleka granulowanego pół łyżeczki sody 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka oregano łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki ziaren siemienia lnianego (+ 1 łyżka do posypania) 2 łyżki ziaren słonecznika łyżka sezamu (+ 1 łyżka do posypania)   Przygotowanie: 1. Fasolę zblendowałam na gładką masę, dodałam resztę składników i dokładnie wymieszałam. 2. Całość przelałam do silikonowej "keksówki" i posypałam sezamem oraz siemieniem

Kulinarny Pamiętnik
Sałata lodowa z bryndzą, ogórkiem i pomidorem koktajlowym 154

lodowej 6 pomidorków koktajlowych  2-3 jaja, ugotowane na półmiękko (u mnie gotują się 6,5-7 minut) pół ogórka  50 gram bryndzy pół czerwonej papryki czarny sezam do ozdoby Jaja gotujemy na półmiękko. Sałatę rwiemy na kawałki. Pomidorki kroimy na pół, paprykę w kostkę. Ogórka obieramy, wydrążamy łyżeczką nasiona i kroimy w półplasterki. Bryndzę kroimy w kostkę(...)koniec układamy pokrojone na połówki jaja i posypujemy czarnym sezamem. Jest pycha

Mango Papaja
Najlepsze Obwarzanki Krakowskie 211

roztopionego masła 250 ml ciepłego mleka 125 ml ciepłej wody 14 g świeżych drożdży Dodatkowo: 2 litry wody 4 łyżki cukru 2 łyżeczki sody roztrzepane żółtko z łyżką mleka sezam, mak do posypania Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek, wsypujemy cukier, kruszymy drożdże, zalewamy letnią wodą, posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do spienienia się drożdży na około 15 minut(...)wrzucamy obwarzanki na wrzącą wodę na niecałą minutę. Obgotowane obwarzanki wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy obwarzanki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy sezamem lub makiem. Gotowe obwarzanki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12-15 minut, do zarumienienia się. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. * bazowałam na przepisie

Made By Mom And Son
1544. Kaiser rolls 135

Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Arabeski .Bułeczki można zrobić z dowolnym dodatkiem wedle własnego gustu ..z sezamem, makiem lub bez niczego... Rolki Kaiser , zwany także rolkę Wiedeń lub dysk rolla (oryginalna nazwa: Semmel lub Kaisersemmel , jeśli wykonane ręcznie także:Handsemmel ), to rodzaj pieczywa , wynaleziony w Wiedniu , i uważa się, że zostały nazwane na cześć cesarza Franz Joseph . Zaczyn(...)minut. Wyrobione ciasto zostawić na 10 minut. Następnie podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę , zanurzać ją w w miseczce wypełnionej wodą , a następnie w miseczce z ziarnami sezamu lub maku . Układać na lekko natłuszczonej blasze. Na wierzchu każdej bułeczki naciąć krzyżyk i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 230 st.C. Tuż przed włożeniem

Moje domowe kucharzenie
Błyskawiczne bułeczki 152

łyżki prawdziwego masła (będą miały lepszy smak niż na margarynie)  3/4 łyżeczki soli  3 łyżki cukru  Do dekoracji:  1 jajko  łyżka mleka  sezam, mak, pestki dyni  W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie.Masło, mleko, cukier i sól podgrzać w garnku (nie gotować).Mąkę wsypać do miski z drożdżami, dodać podgrzane mleko(...)pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do odpoczęcia na 15 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do 220°C.Przed pieczeniem każdą bułeczkę można posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać np. sezamem lub makiem. Ten krok można pominąć, ale dzięki jajku bułeczki będą miały ładną, błyszczącą skórkę. Bułeczki możesz naciąć od góry, ale nie trzeba

Moje domowe kucharzenie
Lipcowa piekarnia ..bajgle 141

Bajgle w wersji fast przepis podaję za Moniką 750 g mąki typ 550 500 g letniej wody 7 g drożdży instant 1 łyżka soli 2 łyżki miodu 1 jajko sezam, mak Z podanych składników (oprócz jajka) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość zwarte. Przełożyć je do lekko naoliwionego naczynia i pozostawić do wyrośnięcia(...)minucie. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć na kratkę do wypieków lub ściereczkę. Posmarować obgotowane bajgle roztrzepanym jajkiem, zanurzyć z jednej strony w sezamie lub/i maku [ ja posypałam] . Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego

Moje domowe kucharzenie