sezam - 2421 przepisów (strona:128/162)

BURGERY BURACZANE. 178

Jakby całe miasto zapadło w letarg. BURGERY BURACZANE. /inspiracja: FoodPornVeganStyle ;/ na 13-15 większych burgerów 2 szklanki startych surowych buraków (grube oczka) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 100g sezamu 1 posiekana czerwona cebula 1/2 szklanka bułki tartej 1/3 szklanki oleju 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej posiekany pęczek koperku 2 ząbki czosnku pieprz sos sojowy Sezam prażę na suchej patelni

W kuchni Karmel-itki
Kolorowy talerz smaków 155

łososia 400g - 2 buraczki, 3 marchewki, pół gruszki Marynata: - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka musztardy Dijon - sok z połowy cytryny - sól, pieprz Dodatkowo do łososia: sezam, czarnuszka, chilli  Krem na bazie octu balsamicznego słodko-kwaśny Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy olej rzepakowy, dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę musztardy Dijon. Następnie czosnek kroimy na plasterki(...)zmięknie.      Gruszkę kroimy w słupki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.  Piec rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę obtaczamy z jednej strony w sezamie, czarnuszce i chili, po czym układamy na blaszce wyłożonej folią. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy na ok. 10-15 minut.  Na talerzu układamy warzywa pomieszane ze sobą, na to kładziemy

Sajkofanka smaku
Sushi - futomaki 188

ryżowy cukier, sól sos sojowy 1 ogórek 1/2 papryki czerwonej 1/2 awokado kilka paluszków krabowych - surimi 75 g łososia wędzonego szczypiorek serek śmietankowy kanapkowy wasabi, imbir marynowany opcjonalnie czarny sezam mata bambusowa szklanka/miseczka zimnej wody  PRZYGOTOWANIE Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy wodą 3 cm powyżej ryżu i doprowadzamy do wrzenia. Na małym ogniu gotujemy prze 10 minut. Wyłączamy palnik(...)cienkie paseczki, jeśli w kawałku na wąskie pasy. Nori kładziemy na macie bambusowej błyszczącą stroną w dół. Zwilżamy palce wodą i nakładamy równomiernie ryż. Możemy oprószyć go czarnym sezamem.                                                Na dłuższym brzegu układamy składniki,  których

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak w pięciu smakach 339

ziaren pieprzu syczuańskiego, 1 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki nasion kozieradki, 6 suszonych grzybów shitake, sosu sojowego, oliwy, 2 łyżek stołowych czystej wódki, oleju sezamowego, 3 łyżek ziaren sezamu 200 gram makaronu ryżowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od namoczenia we wrzątku grzybów shitake - aby nie były twarde powinny poleżeć w wodzie przez kilka godzin - najlepiej przez noc. Następnie przeszedłem(...)średnim ogniu, przez około 6 minut, aż warzywa zrobiły się lekko miękkie. Wtedy dodałem do woka 2 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki oleju sezamowego oraz 3 łyżki ziaren sezamu. Całość podgrzewałem jeszcze przez chwilę. Na talerze wyłożyłem ugotowany makaron ryżowy, a na niego kurczaka wraz z warzywami. Całość podlałem powstałym na woku sosem i posypałem obficie natką kolendry

Wyprawy kulinarne
Czekoladowe ciasteczka z sezamem 139

małych ciasteczek pół kostki masła dwie łyżki kakao 4 łyżki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki słoik dżemu  lub konfitur o ulubionym smaku łyżeczka sody oczyszczonej 100 g sezamu  Wykonanie: Na stolnicy wyspać przesianą mąkę i dodać sodę oczyszczoną kakao oraz jajka cukier i margarynę. Zagniatamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na cienko(...)wykrawamy ciasteczka. Gotowe układamy na blaszcze i pieczemy w 160 stopniach około 20 minut. Ciepłe ciasteczka smarujemy dżemem i sklejamy a wierzch smarujemy sezamem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Maślane rogaliki z sezamem 163

wypróbowania  przepisu.  Składniki na 18 rogali 50 g drożdży 600 g mąki 150 g masła 150 g cukru szklanka mleka 1/2  łyżeczki soli 4 jajka sezam do posypania  Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niem drożdże. Wlewamy je do miski. Rozpuszczamy masło i również dajemy go do miski. Dodajemy resztę składników ( jedno białko należy odłożyć(...)krótszą od ramion. Jeżeli mamy już gotowe trójkąty to zwijamy je od podstawy jak roladę a boki zawijamy na kształt rogala. Gdy wszystkie będą gotowe smarujemy je białkiem, posypujemy sezamem i przekładamy na brytfankę. Pieczemy 40 minut  w 180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pieczona polędwica wieprzowa w sezamie 143

czerwoną kapustą :) Składniki (2 porcje): 300-400 g polędwicy wieprzowej 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej ciemny) 2 ząbki czosnku 1 łyżka czarnego lub białego sezamu + 2x Pak Choi (kapusta chińska) do podania (można użyć pekińskiej, ale Pak Choi fantastycznie się prezentuje) 1. Do miski wlewamy sos sojowy, miód i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy do połączenia(...)składników. Polędwicę dokładnie obtaczamy w marynacie i przekładamy do małego żaroodpornego naczynia i posypujemy równomiernie sezamem. Resztkę marynaty mieszamy z 3 łyżkami wody i odstawiamy na bok.  2. Polędwicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut, 3-4 razy polewając sosem powstałym z pieczenia. Po tym czasie podlewamy naszym odłożonym sosem z wodą (nie polewamy

Tajskie smaki
Prosty, swojski chlebek pszenny 196

otrąb owsianych lub pszennych 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 2 cebule (opcjonalnie, jeśli ktoś nie lubi- nie dodaje :-) 100g drożdży 4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo: 2 łyżki prażonego sezamu 1 jajko oliwa do wysmarowania keksówek Mąkę przesiewamy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podduszamy na patelni. Studzimy. Dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników łącznie z cebulką. Zagniatamy ciasto. Przelewamy(...)będzie zbyt twarda). Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy chlebki roztrzepanym jajkiem z sezamem. Pieczemy ok. 1godziny i 20-30 minut. Wskazówka: żeby skórka nie była zbyt twarda, poza posmarowaniem chlebków wodą można też spryskać piekarnik wodą w środku na początku rozgrzewania, przed wstawieniem

kuchnia do kwadratu
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 203

soli morskiej, dodać do burgerów, lub zrobić sałatkę. Ja szczególnie lubię połączenie buraków z serem feta. Za'atar do bliskowschodnia mieszanka przypraw zawierająca zazwyczaj suszony tymianek, oregano, majeranek, prażony sezam oraz sól, ale może zawierać także inne składniki. Mój za'atar, który kupiłam w sklepie arabskie.pl, składał się z tymianku, kminu rzymskiego, sumaku oraz sezamu. Za'atar w kuchni arabskiej

Chilli Czosnek i Oliwa
Wielkanocna tarta ze szpinakiem i jajkiem 173

muszkatołowa, mielona papryka jajka ugotowane na twardo (do mojej foremki zmieściły się 3, ale może Tobie uda się więcej) opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania ciasta opcjonalnie: nasiona sezamu keksówka o wym. 21 x 11 x 8 cm lub okrągła forma do tarty * ricottę możesz odsączyć na sitku przez ok. 30 min., aby pozbyć się nadmiaru wody Przygotowanie: Dokładnie(...)Wetknij do masy jajka ugotowane na twardo obrane ze skorupek, a następnie przykryj je pozostałą masą szpinakową.* Przykryj wierzch tarty ciastem francuskim, posmaruj go rozbełtanym jajkiem i posyp nasionami sezamu.  Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż tarta upiecze się na złoto. Podawaj na ciepło. Sprawdziliśmy, że następnego dnia smakuje jeszcze lepiej! * Jeżeli używasz

Chilli Czosnek i Oliwa
Stromboli 164

świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego mała cebula pomidor zielona papryka 7 plastrów salami 100g tartej mozzarelli 1 jajko łyżeczka sezamu oregano sól Przygotowanie 1. Drożdże rozmieszać w wodzie do całkowitego rozpuszczania. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto, najpierw możemy je wymieszać łyżką. Gdy łyżka obklei się mocno ciastem wyrabiamy rękami(...)bokach ciasta nacinamy paski. Zakładamy paski raz z jednej raz z drugiej strony do powstania wianka na cieście. Roztrzepujemy jajko i smarujemy ciasto, następnie posypujemy całość sezamem. Rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy stromboli około 20-25min do uzyskania złotego koloru ciasta. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego Rada. W przepisie można oczywiście użyć jakieś inne składniki

zjem to blog kulinarny
Skrzydełka chili w miodzie i sezamie 330

Wyśmienita przekąska bądź doskonały obiad. Połączenie słodkiego, ostrego i kwaśnego jest pozytywnym zaskoczeniem kulinarnym w moim domu. Smak zachwycił każdego i do tego zapach prażonego sezamu - pychota.  Składniki: 8 skrzydełek marynata: 3 łyżki ketchupu 2 łyżki miodu 30 g sezamu 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 8 ziaren zielonego pieprzu

Niezły Młynek
Falafle 148

ciepło jak i na zimno. Kiedy przestygną możemy je spokojnie spakować i zabrać jako przekąskę na wycieczkę.  Składniki: cieciorka natka pietruszki czosnek cebula przyprawy mąka (opcja) ziarna sezamu lub czarnuszki na wierzch (opcja) sporo oleju Cieciorkę płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Odlewamy wodę a kulki blenderem lub mikserem ucieramy na lepką masę. W trakcie mielenia dodajemy wedle smaku(...)zbyt wodniste możemy dosypać odrobinę dowolnej mąki. (czasem obtaczam je jak kotlety w panierce). Smażymy w garnku z dużą ilością rozgrzanego tłuszczu. Ciepłe odsączam na papierowym ręczniku i posypuję sezamem

prawdziwe jedzenie
Ananasowe klopsiki z teriyaki 182

szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku wyciśniętego z ananasa 3 łyżki cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku 1 cm kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka skrobi (mąki) ziemniaczanej sezam do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ananasa rozdrabniamy (w malakserze lub siekamy drobno nożem), a następnie wyciskamy z niego sok wprost do szklanki (potrzebujemy(...)się zagotuje skrobię rozrabiamy z łyżką wody i dodajemy, aby sos się zagęścił. Gotujemy ok. 3-5 minut na małym ogniu. Sosem polewamy upieczone klopsiki. Posypujemy ziarnami sezamu i ewentualnie dymką. Klopsiki teriyaki podajemy z sypkim ryżem. Przepis zainspirowany klopsikami z Just a Taste . Post Ananasowe klopsiki z teriyaki pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Udon noodle w sosie katsu 277

pieczarek kasztanowych, boczniaków, shimeji białych) - 3 małe cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem - 1 łyżka ketchupu - 2.5 łyżeczki sosu worcestershire - 1.5 łyżeczki sosu ostrygowego - 1 łyżeczka cukru - oliwa do woka - sezam Nastawiamy wodę na makaron. Do woka, uprzednio nagrzanego wlewamy odrobinę oliwy, na której smażymy pokrojone w mniejsze części grzyby, do momentu aż zmiękną. W międzyczasie w miseczce mieszamy składniki(...)przekładamy do woka. Mieszamy z grzybami a następnie zalewamy sosem katsu. Całość mieszamy i dodajemy drobno pokrojony szczypiorek z cebulki dymki. Wykładamy na talerze i posypujemy danie ziarnami sezamu. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni