sezam - 2421 przepisów (strona:120/162)

Fantazyjne bułeczki 95

mąki pszennej chlebowej2 łyżki miękkiego masła1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych275 ml wodyPonadto:żółtko do posmarowaniado posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.przygotowanieW naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę

Stare Gary
Knekkebrød - czerwcowa piekarnia 115

Jak ja się cieszę, że mogę brać udział we wspólnym pieczeniu w Piekarni Amber ! Nie dosyć, że towarzystwo miłe, to, przede wszystkim, dzięki tej

Stare Gary
Ziołowe kulki serowe 167

Kolejna wygodna i smaczna  propozycja na spotkanie towarzyskie, albo po prostu na miły wieczór. Kuleczki robi się błyskawicznie, można użyć do ich obtoczenia dowolnych

Stare Gary
Soczysta polędwiczka wieprzowa w śliwkowym sosie 158

pieprz, tymianekSos śliwkowy:* suszone śliwki- 15 szt.* śmietanka 30%- 250 ml* cebula- 1 duża szt.* sól, pieprzSałatka:* sałata- 5 liści* pomidorki koktajlowe- 6 szt.* mango- połowa* rzodkiewka- 6 szt.* sezam- 2 łyżki* olej z pestek winogron- 2 łyżki* sok z cytryny- 1 łyżka* sól, pieprzPolędwiczka:Nagrzać piekarnik do 190 stopni.Polędwiczkę oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem i dosłownie chwilę podsmażyć

Kraina Miodem Płynąca
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 154

Jest nam ziołowo i bardzo nam z tym dobrze! Chcemy więcej i więcej! :)Już tłumaczymy dlaczego - ziołowo mi, to idealnie skomponowana mieszanka łącząca w sobie: Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek. To niesamowicie aromatyczna "zielenina", która uzależnia (jak na "zielsko" przystało). Smaki podrasowane tą bezglutenową, pozbawioną konserwantów mieszanką ochoczo otulają podniebienie

Wypisz Wymaluj
Chalka waniliowa 82

chalkami sciereczka i odstawic do wyrosniecia,tak by podwoily swoja objetosc.Piekarnik nagrzac do 175 ° C .Chalki posmarowac zoltkiem wymieszanym z dwoma lyzkami mleka i posypac cukrem perlistym.Mozna posypac rowniez sezamem,makiem,platkami migdalowymi lub kruszonka.Piec w 175 ° C 25-30 minut.Nie przekraczac czasu pieczenia,bo chalki przepieczone beda mialy suchy miazsz..Moje byly gotowe po 25 minutach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pszenne,razowe buleczki z siemieniem lnianym 111

Przepyszne mieciutkie i zdrowe buleczki.Trzy czwarte maki stanowi maka pelnoziarnista ,a dodatek siemienia lnianego jeszcze bardziej podnosi ich walory zdrowotne .Bardzo latwe do wykonania.Polecam!Skladniki na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb nocny pszenno-żytni na zakwasie 289

Kolejny przepis na latwy,bezproblemowy chlebek.Razem z Tatterowcem i San Francisco to najczesciej wykorzystywane przeze mnie przepisy.Dzis przedstawiam trzeciego faworyta.Chleb jest pyszny,wilgotny z pieknie podziurkowanym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe 105

maki pszennej 5501 czubata lyzka maki gryczanej(lub ziemniaczanej)210 ml mleka25 ml wody rozanej1 lyzeczka soli1 lyzeczka miodu4 lyzki oleju ryzowego1 opakowanie suchych drozdzyWykonczenie:2 lyzki maku lub sezamu,1 zoltko rozbeltane z 1 lyzka mlekaWykonanie:Mleko podgrzac razem z woda rozana.Wszystkie skladniki wymieszac w misie robota,az do uzyskania gladkiego,nie lepiacego sie ciasta.Mise przykrycfolia s pozywcza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buleczki orkiszowe z siemieniem lnianym 107

Pyszne,zdrowe,puchate i mieciutkie buleczki orkiszowe.Udzial maki orkiszowej pelnoziarnistej wynosi 50 %,druga polowa to maka orkiszowa jasna  630.Zdrowotnosc buleczek podnosi jeszcze dodatek mielonego siemienia lnianego i ziaren sezamu,slonecznika i dyni.Wysmienite do dzemow i konfitur,jak rowniez z wytrawnymi dodatkami.Zapraszam do wyprobowania przepisu. Skladniki na 12 buleczek:500 g maki orkiszowej (250 g maki pelnoziarnistej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny na zakwasie z maką pełnoziarnistą wg Jeffreya Hamelmana i kamień do pieczenia 94

pszenny . Skladniki na zakwas dokladnie odwazone wymieszac lyzka,przykryc folia spozywcza i odstawic na 12-16 godzin.Namaczanke z ziaren mozemy przygotowac poznym wieczorem.Uzywamy ulubionych pestek.W okraglym chlebie uzylam czarnego sezamu i pestek slonecznika,w owalnym bochenku tylko siemienia lnianego.Nastepnego dnia rano wyrosniety zaczyn pszenny,namoczone ziarna i pozostale skladniki z przepisu wyrabiamy dokladnie  robotem.Przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z marchewki 148

startego imbiru ( 1-1,5 cm) lub z dodatkiem lyzki chrzanu ze          sloiczka.Mozna dodac ulubione ziola np. miete,tymianek.Posypac prazonymi ziarnami sezamu.           Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paluchy z parmezanem-błyskawiczne 140

Po wczorajszym lososiu,pozostalo mi sporo okrawkow z ciasta francuskiego.Z tych resztek zrobilam blyskawiczna przekaske z parmezanem.Paluchy sa bardzo chrupiace i delikatne,a przygotowanie ich zajmie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Baba ghanosh-bakłażanowe smarowidło do chleba 114

jest podawana jako danie glowne z pestkami granatu. W polskich warunkach moze posluzyc jako baza do kanapek.Podstawowa baba ghanosh sklada sie z miazszu upieczonego baklazana,ktorego charakterystycznym dodatkiem jest sezam w formie pasty tahini.Calosc doprawiona sokiem z cytryny,oliwa i sola.Wsrod przypraw spotyka sie czosnek,cebule,pietruszke,miete,kumin albo papryke.Skladniki:2 baklazany1 zabek czosnku2 lyzki tahini2 lyzki soku z cytrynysolwedzona

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sezamowo kukurydziane skrzydełka 116

jaka smaczna. Chrupiące skrzydełka z pysznym dipem meksykańskim można podać właśnie na przekąskę lub obiad. Sos jest gęsty, ostry i smaczny i świetnie komponuje się właśnie ze skrzydełkami w sezamie i płatkach kukurydzianych.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni