Kolejny przepis na latwy,bezproblemowy chlebek.Razem z Tatterowcem i San Francisco to najczesciej wykorzystywane przeze mnie przepisy.Dzis przedstawiam trzeciego faworyta.Chleb jest pyszny,wilgotny z pieknie podziurkowanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!maki pszennej 5501 czubata lyzka maki gryczanej(lub ziemniaczanej)210 ml mleka25 ml wody rozanej1 lyzeczka soli1 lyzeczka miodu4 lyzki oleju ryzowego1 opakowanie suchych drozdzyWykonczenie:2 lyzki maku lub sezamu,1 zoltko rozbeltane z 1 lyzka mlekaWykonanie:Mleko podgrzac razem z woda rozana.Wszystkie skladniki wymieszac w misie robota,az do uzyskania gladkiego,nie lepiacego sie ciasta.Mise przykrycfolia s pozywcza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne,zdrowe,puchate i mieciutkie buleczki orkiszowe.Udzial maki orkiszowej pelnoziarnistej wynosi 50 %,druga polowa to maka orkiszowa jasna 630.Zdrowotnosc buleczek podnosi jeszcze dodatek mielonego siemienia lnianego i ziaren sezamu,slonecznika i dyni.Wysmienite do dzemow i konfitur,jak rowniez z wytrawnymi dodatkami.Zapraszam do wyprobowania przepisu. Skladniki na 12 buleczek:500 g maki orkiszowej (250 g maki pelnoziarnistej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pszenny . Skladniki na zakwas dokladnie odwazone wymieszac lyzka,przykryc folia spozywcza i odstawic na 12-16 godzin.Namaczanke z ziaren mozemy przygotowac poznym wieczorem.Uzywamy ulubionych pestek.W okraglym chlebie uzylam czarnego sezamu i pestek slonecznika,w owalnym bochenku tylko siemienia lnianego.Nastepnego dnia rano wyrosniety zaczyn pszenny,namoczone ziarna i pozostale skladniki z przepisu wyrabiamy dokladnie robotem.Przykrywamy folia spozywcza i odstawiamy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!startego imbiru ( 1-1,5 cm) lub z dodatkiem lyzki chrzanu ze sloiczka.Mozna dodac ulubione ziola np. miete,tymianek.Posypac prazonymi ziarnami sezamu. Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Po wczorajszym lososiu,pozostalo mi sporo okrawkow z ciasta francuskiego.Z tych resztek zrobilam blyskawiczna przekaske z parmezanem.Paluchy sa bardzo chrupiace i delikatne,a przygotowanie ich zajmie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest podawana jako danie glowne z pestkami granatu. W polskich warunkach moze posluzyc jako baza do kanapek.Podstawowa baba ghanosh sklada sie z miazszu upieczonego baklazana,ktorego charakterystycznym dodatkiem jest sezam w formie pasty tahini.Calosc doprawiona sokiem z cytryny,oliwa i sola.Wsrod przypraw spotyka sie czosnek,cebule,pietruszke,miete,kumin albo papryke.Skladniki:2 baklazany1 zabek czosnku2 lyzki tahini2 lyzki soku z cytrynysolwedzona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jaka smaczna. Chrupiące skrzydełka z pysznym dipem meksykańskim można podać właśnie na przekąskę lub obiad. Sos jest gęsty, ostry i smaczny i świetnie komponuje się właśnie ze skrzydełkami w sezamie i płatkach kukurydzianych.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipizzę na cieście francuskim. Jest to taka moja wariacja pizzy ale smaczna wariacja. Jak widać nie zawsze smacznie musi być tradycyjnie. A do pizzy użyłam prażonej cebulki i czarnego sezamu, które mam dzięki uprzejmości firmy Skworcu.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniNie mogę uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań
UgotujmyTo.plDzisiaj mam dla Was kolejny prosty przepis na chleb orkiszowy, który znalazłam na blogu Przepis na chleb. Mój poprzedni przepis na chleb orkiszowy wymagał pieczenia go
UgotujmyTo.plminut. Bułeczki smażymy na BARDZO WOLNYM OGNIU po ok. 8-10 minut z każdej strony na całkowicie suchej lub tak jak ja ledwie maźniętej masłem patelni! Możemy posypac sezamem
Ostra na Słodkolitrem bulionu warzywnego i gotujemy kolejne 20 - 30 minut. Po ostygnięciu blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Krem podajemy sam, z dodatkiem śmietany, zieleniny lub ziaren sezamu, słonecznika, dyni,...Smacznego
Taste Of My Dayziaren wszelkiej maści.Podstawowy przepis to:200 g zakwasu320 g wody500 g mąki1,5 łyżeczki soliziarna jakie kto ma i lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp)Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna
Z butelką mleczka w tlechleba na program do wyrabiania ciasta. Po 1,5 godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Smarujemy mlekiem lub jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarenkami. U mnie: czarnuszka, sezam, mak, słonecznik, dynia. Dajemy ciastu kilka minut na podrośnięcie.Wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze
Z butelką mleczka w tle