sezam - 2421 przepisów (strona:113/162)

Domowy batonik z ziarnami 285

tego się trzymajmy! Składniki:  szklanka płatków kukurydzianych,  szklanka posiekanych bakalii (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pestki dyni), 2 łyżki mieszanki prażonych ziaren Migdałowy Zakątek Ziarenkowo ( słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe), 200g białej czekolady,  3 łyżki sproszkowanego wafla andruta, 2 łyżki soku z grejpfruta,  2 łyżki mleka.  Wykonanie Płatki kukurydziane pokruszyć i zalać sokiem

Z miłości do słodkości
Zdrowy deser dla dziecka 278

słodycze to i dzieciaki pierwsze w kolejce :). Czasem dzięki drobnym zmianom można dziecku "sprzedać" witaminy razem ze słodkim deserem. W tym deserze użyjemy tahini czyli zmielonych na krem ziaren sezamu który jest magazynem wapnia, lecytyny oraz cynku, są obecne też spore ilości witaminy A, E i z grupy B. Z tahini zrobimy krem przypominający płynną chałwę, dodamy bitej śmietany truskawkę

Kuchnia PROzdrowotna
Baby cookies z kleiku ryżowego 129

bardzo mała - zapraszam, więc na smaki dzieciństwa :)  Składniki : 200 g masła 190 g kleiku ryżowego bezsmakowego 3 jajka pół szklanki cukru pudru 4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Dodatkowo :  pół słoiczka powideł śliwkowych W misce utrzeć masło i cukier na jasną, puszystą masę. Po jednym dodawać jajka i miksować do połączenia

Chocolate Muffin Blog
Weekend ! Czas na coś trudniejszego :) 139

gotujemy jak klasyczne pierogi, czyli jakieś 2-3 min. od wypłynięcia, nie zapominając o mieszaniu co jakiś czas. Wykładamy na talerze, odlewamy wodę, która spłynęła z pierogów, posypujemy sezamem i podajemy z sosem sojowym. Jest to bardzo proste i tanie danie, jednak niezwykle smaczne. Osobiście przepadamy za tymi pierożkami :) Mamy nadzieję, że również posmakują Wam i  będziecie  często

vegetanie
Poniedziałkowe menu - Krokiety ziemniaczane :) 154

paprykę w kostkę. Wszystko mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Na koniec polewamy wszystko oliwą i wyciskamy cytrynę. Posypujemy wszystko pieprzem i odrobiną soli, mieszamy. Dla dekoracji posypujemy sezamem. Spróbujcie tych krokietów. Są naprawdę wyśmienite :) Dzieci je bardzo lubią. Smacznego i miłego dnia

vegetanie
Kolorowy, azjatycki czwartek :) 123

oliwą i sokiem z wyciśniętej limonki. Mieszamy i gotowe :) Jako dodatek gotujemy szklankę ryżu basmati, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sajgonki polewamy tajskim słodkim sosem z chili i posypujemy sezamem. Smacznego

vegetanie
Zielone kluski śląskie. 132

niesamowity aromat i nada potrawie wyjątkowy smak. Jeśli lubicie ostre jedzenie to dodajcie na początku razem z cebulą małą papryczkę chili. Podajemy z kluskami i na koniec posypujemy sezamem. To wszystko, danie gotowe :) Życzymy smacznego i mamy nadzieję, że tak jak my częściej będziecie sięgać po warzywa i wszelkiej maści kluski

vegetanie
Kotlety ziemniaczane z jabłkiem i zapiekany kalafior :) 178

się nie przypalił i upajamy się magicznym zapachem ziół zapiekanych z kalafiorem :) Surówka z rukoli: 1/2 opakowania rukoli pomidory koktajlowe żółte pomidory koktajlowe czerwone kiełki rzodkiewki słonecznik łuskany sezam 1/2 limonki oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy Rukolę obieramy z twardszych łodyżek i płuczemy pod bieżąca wodą. Kilka żółtych i kilka czerwonych pomidorów koktajlowych kroimy na ćwiartki. Dodajemy do rukoli

vegetanie
Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem. 123

farsz i formujemy bułeczki. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce zawinięciem do dołu, pamiętając o pozostawieniu odstępów między bułeczkami, ponieważ jeszcze trochę podrosną. Wszystkie bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Nastawiamy piekarnik na 180 C i po nagrzaniu wstawiamy, i pieczemy do zrumienienia. Podajemy z sosami, np. czosnkowym i salsą. Bułeczki możecie przechowywać 2-3 dni w lodówce

vegetanie
Chleb bezglutenowy 215

gryczanej i 250 g mąki ryżowej lub 100g mąki kukurydzianej, 100g mąki ryżowej i 300g gryczanej 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 1 łyżka sezamu 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży 550 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe

UgotujmyTo.pl
Zupa z dyni, batatów i marchewki z dodatkiem tahiny i chilli (bez glutenu, bez laktozy) 131

gotować do miękkości ok 20 minut. Zmiksować, doprawić do smaku - dodać tahinę, sól, pieprz i posiekane chilli. (Można razjeszcze wszystko zblendować) Podawać z kleksem jogurtu roślinnego, posypane czarnym sezamem

Szybko Tanio Smacznie
Kurpiowskie podpłomyki wegetariańskie 164

wytrawnie to już jest mistrzostwo świata. Wykorzystałam do nich słoiczek Primavika  hummus paprykowy ! Hummus paprykowy to prawdziwy rarytas dla smakoszy tego niezwykłego warzywa.  Połączenie cieciorki, sezamu,  papryki i przypraw, sprawia, że smakuje oryginalnie, a także stanowi skarbnicę witamin – B, E, C, oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy. Zawiera też sporą ilość

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb na zakwasie 112

wody źródlanej; - 2 łyżki roztopionego masła; - 1 łyżka cukru; - 1 łyżka soli; - 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej; - 1 łyżeczka drożdży Na wierzch: - 1 jajko; - 2 łyżki śmietany 30%; - sezam do posypania Wykonanie: Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej, wymieszać z ciepłym mlekiem. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać

dom-agi.pl
Chlebki 135

oczywiście jeszcze ciepłe musiałam spróbować… nie umiem się powstrzymać Składniki: - 200 g mąki pszennej; - 1/2 łyżeczka soli; - 1/3 łyżeczki cukru; - 150 g wody; - 1/2 łyżeczki drożdży; - żółtko; -sezam, mak Wykonanie: Z mąki, soli, cukru, wody i drożdży zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie uformować małe chlebki. U mnie

dom-agi.pl
SAŁATKA Z POMARAŃCZAMI I RUKOLĄ 182

ćwiartki pomidorków koktajlowych,paseczki szynki parmeńskiej. Obsypujemy sałatkę ziarnami, polewamy olejem lnianym. Do doprawienia sałatki użyłam mieszanki Zielono Mi od ZIARENKOWO . Bazę tej mieszanki stanowią prażone  ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego   (patrz: Słoneczne Pola). Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak:   rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka.   Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren

Z Majeczką w kuchni