łyżki syropu z buraków cukrowych/agawy/innego środka słodzącego 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki migdałów lub innych orzechów 3/4 szklanki pestek słonecznika lub dyni 3/4 szklanki sezamu po 1 łyżce cynamonu i imbiru (jeśli lubisz) 1/2 szklanki rodzynek 3/4 szklanki żurawiny Piekarnik rozgrzej do 180-190 °C . W małym rondelku podgrzej syrop. W dużej misce wymieszaj wszystkie
Qlinarnie i Qlinarniedanie szybko przyrządzisz po pracy (pamiętaj tylko, żeby dzień wcześniej zamarynować tofu). Możesz dodać np. cebulę, fasolkę, kukurydzę, prażone nasiona sezamu lub szczypiorek. Składniki: 1 opakowanie tofu kilka łyżek sosu sojowego olej do smażenia 150-200 g makaronu ryżowego/sojowego lub zwykłego (nitki) 3 ząbki czosnku 10 pieczarek ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ małego brokułu T ofu pokrój w kostkę, umieść
Qlinarnie i Qlinarniekiedyś był tu Czeski Film ), który serwuje pyszne bułki z nadzieniami. Z wegetariańskich do wyboru są szpinakowe i pieczarkowe. Bułki są chrupiące (białe, pszeniczne, a nie słodkie, macdonaldsowe z sezamem), bardzo smaczne i tanie (odpowiednio 4 zł i 7 zł). Zamiast folii aluminiowej czy woreczka foliowego, zawijane są w biały papier śniadaniowy (co mi się szczególnie podoba). Wnętrze nie powala
Qlinarnie i Qlinarniejednego burgera zapłacimy 10 zł a porcja jest całkiem duża. A, i jeszcze bułka, bardzo smaczna, nie jakaś gąbka a’la McDonald’s tylko normalna pszenna bułka z sezamem, być może własny wypiek. W wersji wegetariańskiej jest również plaster żółtego sera. Wegeburgery podawane są na ciepło. Vegan winter dinner IV In the photo: buckwheat, fried beetroot , dill sauce (followin this
Qlinarnie i Qlinarnieprzepis na „polską” chałwę. 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka wody orzechy, sezam, skórka pomarańczowa Masło rozgrzać na patelni, wsypać kaszę i smażyć powoli ok. 30 minut, aż zbrązowieje. Dolać szklankę wody, mleka i cukru,. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać bakalie drobno posiekane. Gotować, cały czas mieszając
Jadło i czytadłosprawdzony sprzęt do dziurkowania :)) układamy na blasze wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy ok 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jeśli lubimy możemy krakersy obsypać sezamem, czarnuszką, kminkiem zależy to od naszych upodobań. Krakersy dzięki smaku serku jakiego dodamy oraz soli ziołowej już mają swój charakter. Im będą cieńsze tym będą nam bardziej chrupały. Pyszna, szybka
Basia w kuchnitego się trzymajmy! Składniki: szklanka płatków kukurydzianych, szklanka posiekanych bakalii (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pestki dyni), 2 łyżki mieszanki prażonych ziaren Migdałowy Zakątek Ziarenkowo ( słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe), 200g białej czekolady, 3 łyżki sproszkowanego wafla andruta, 2 łyżki soku z grejpfruta, 2 łyżki mleka. Wykonanie Płatki kukurydziane pokruszyć i zalać sokiem
Z miłości do słodkościsłodycze to i dzieciaki pierwsze w kolejce :). Czasem dzięki drobnym zmianom można dziecku "sprzedać" witaminy razem ze słodkim deserem. W tym deserze użyjemy tahini czyli zmielonych na krem ziaren sezamu który jest magazynem wapnia, lecytyny oraz cynku, są obecne też spore ilości witaminy A, E i z grupy B. Z tahini zrobimy krem przypominający płynną chałwę, dodamy bitej śmietany truskawkę
Kuchnia PROzdrowotnabardzo mała - zapraszam, więc na smaki dzieciństwa :) Składniki : 200 g masła 190 g kleiku ryżowego bezsmakowego 3 jajka pół szklanki cukru pudru 4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : pół słoiczka powideł śliwkowych W misce utrzeć masło i cukier na jasną, puszystą masę. Po jednym dodawać jajka i miksować do połączenia
Chocolate Muffin Bloggotujemy jak klasyczne pierogi, czyli jakieś 2-3 min. od wypłynięcia, nie zapominając o mieszaniu co jakiś czas. Wykładamy na talerze, odlewamy wodę, która spłynęła z pierogów, posypujemy sezamem i podajemy z sosem sojowym. Jest to bardzo proste i tanie danie, jednak niezwykle smaczne. Osobiście przepadamy za tymi pierożkami :) Mamy nadzieję, że również posmakują Wam i będziecie często
vegetaniepaprykę w kostkę. Wszystko mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Na koniec polewamy wszystko oliwą i wyciskamy cytrynę. Posypujemy wszystko pieprzem i odrobiną soli, mieszamy. Dla dekoracji posypujemy sezamem. Spróbujcie tych krokietów. Są naprawdę wyśmienite :) Dzieci je bardzo lubią. Smacznego i miłego dnia
vegetanieoliwą i sokiem z wyciśniętej limonki. Mieszamy i gotowe :) Jako dodatek gotujemy szklankę ryżu basmati, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sajgonki polewamy tajskim słodkim sosem z chili i posypujemy sezamem. Smacznego
vegetanieniesamowity aromat i nada potrawie wyjątkowy smak. Jeśli lubicie ostre jedzenie to dodajcie na początku razem z cebulą małą papryczkę chili. Podajemy z kluskami i na koniec posypujemy sezamem. To wszystko, danie gotowe :) Życzymy smacznego i mamy nadzieję, że tak jak my częściej będziecie sięgać po warzywa i wszelkiej maści kluski
vegetaniesię nie przypalił i upajamy się magicznym zapachem ziół zapiekanych z kalafiorem :) Surówka z rukoli: 1/2 opakowania rukoli pomidory koktajlowe żółte pomidory koktajlowe czerwone kiełki rzodkiewki słonecznik łuskany sezam 1/2 limonki oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy Rukolę obieramy z twardszych łodyżek i płuczemy pod bieżąca wodą. Kilka żółtych i kilka czerwonych pomidorów koktajlowych kroimy na ćwiartki. Dodajemy do rukoli
vegetaniefarsz i formujemy bułeczki. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce zawinięciem do dołu, pamiętając o pozostawieniu odstępów między bułeczkami, ponieważ jeszcze trochę podrosną. Wszystkie bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Nastawiamy piekarnik na 180 C i po nagrzaniu wstawiamy, i pieczemy do zrumienienia. Podajemy z sosami, np. czosnkowym i salsą. Bułeczki możecie przechowywać 2-3 dni w lodówce
vegetanie