sezam - 2421 przepisów (strona:110/162)

REWOLUCJA NA TALERZU, CZYLI O TYM, JAK W JEDNEJ CHWILI DIETA SIĘ ZMIENI 191

pożywka dla mikroorganizmów, stąd ilość laktozy jest bardzo niewielka. Mleko roślinne to teraz główny składnik diety. Jednak mleko roślinne nie zawiera wapnia. Skąd więc go czerpać? Przede wszystkim z sezamu oraz  warzyw zielonych , głównie brokuł, ale również ogórki, wszelkie sałaty, brukselka, szpinak, itd. Warto jeść figi! Wapń również znaleźć można w sardynkach i szprotkach (ale z ośćmi

W kuchni Karmel-itki
Kibiny ze szpinakiem 235

gorąco i na zimno. Masa szpinakowa: 1/2 opakowania mrożonego rozdrobnionego szpinaku  25 dag białego sera  1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku oliwa  sól pieprz sezam do posypania  1.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę i czosnek drobno kroimy, przesmażamy na złoty kolor. Dodajemy szpinak, dusimy chwilkę, aż szpinak się rozmrozi, mieszamy, dodajemy przyprawy, następnie patelnię

Apetyczna babeczka
Sajgonki z krewetkami 155

Kupiliśmy eksperymentalnie papier ryżowy z sezamem... oryginalny, nigdzie nie znalazłam informacji jak go przygotować, więc zaczęłam go przyrządzać jak standardowy papier ryżowy.. nie wyszło, po moczeniu 2 minutowym nadal był twardy.. sprawdziłam w internecie i jedyne co znalazłam :): http://kuchniawietnamska.blogspot.com/2008/09/ryowe-krakersy-sezamowe-banh-trang-me.html Danie skończyłam na papierze standardowym SKŁADNIKI: 250g krewetek w czosnku mrożone warzywa chińskie 8 listków papieru ryżowego

MarciochaKucharzy
Ciasteczka maślane z dodatkami 181

szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego dodatkowo: 1 białko jajka 2 łyżki cukru ziarno sezamu, słonecznika i wiórki kokosowe Wykonanie: Do mąki dodać masło i pokroić nożem na drobne kawałeczki Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć

Kuchcik gotuje
Owsianka o smaku chałwy z orzechami i suszoną żurawiną 112

Pyszna, gorąca, idealna!  Tahini to pasta popularna w kuchniach bliskiego wschodu. Przygotowywana jest z prażonych ziaren sezamu, zmielonych na gładki krem. Bez żadnych dodatków, pięknie pachnąca. Od jakiegoś czasu mam w lodówce słoiczek takiej właśnie tahiny. Używałam jej już do stworzenia  ciasteczek lub chałwy , a także hummusu . Tym razem postanowiłam wypróbować dość niecodzienne połączenie. Owsianka z tahiną smakuje

Chocolate Muffin Blog
Włoska Primavera - zupa z młodej pokrzywy i rukoli 167

rukoli 1 l bulionu warzywnego 3 łyżki świeżo startego parmezanu ewentualnie sól do smaku do podania: jogurt naturalny lub śmietana, mieszanka ziaren (u mnie siemienia lnianego, pestek dyni i sezamu) Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż 3-4 minuty aż zmięknie. Dodaj ziemniaka, pokrzywę, rukolę oraz bulion warzywny. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek

Chilli Czosnek i Oliwa
Hamburger 131

żeby zrobiły się ścisłe. W tym czasie przygotowujemy dodatki: sałata - oddzielamy listki pomidor - w plasterki ogórek konserwowy - w plasterki 1/2 średniej wielkości cebuli - kroimy w krążki 6 bułek z sezamem - najlepiej taka prawdziwa, a nie kupowana w foliowym opakowaniu po 4 sztuki. To naprawdę ważne, żeby bułka była dobra. musztarda boczek w cieniutkich plasterkach Następnie robimy sos: 2 czubate łyżki

Kulinarne Inspiracje
Domowa granola - jak zrobić. 150

zdążyłam zareagować :) Musi Wam wystarczyć mój śniadaniowy jogurt z resztą granoli :)   Składniki: 1 szkl.  płatków owsianych 1/2 szkl. nasion słonecznika 1/2 szkl. siemienia lnianego 1/2 szkl. ziaren sezamu 1/2 szkl. orzechów włoskich 1/2 szkl.orzechów laskowych lub ziemnych niesolonych 125g przecieru bananowego (ja używam Gerber ale można zmiksować świeży banan) 1/2 szkl. brązowego cukru 2 szczypty soli

Farmażony
Śniadaniowe placuszki "Jak najzdrowsze" 153

klonowego można zastąpić miodem, dżemem lub serkiem. Składniki: 1.5 szklanki płatków owsianych górskich szklanka jogurtu 1 jajko łyżeczka sody oczyszczonej łyżka oleju 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki czarnego sezamu 2 banany trochę wody dla poprawienia konsystencji Wykonanie: Owsies blendujemy koło minuty (Nie musi być idealny). Dosypujemy do niego resztę suchych składników i mieszamy. Dodajemy miód, jogurt, olej i rozgniecione

Lubczyk i Wanilia
Burgery domowe 137

łyżeczka miodu   Mieszamy wszystko i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie formujemy bułki ręce mocząc przedtem w wodzie albo jeszcze lepiej smarując olejem. Na wierzch sypiemy sezam. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Ja z ciasta uformowalam 4 duże bułki.   2. Sos. Ja użyłąm ajvar z tego  przepisu  i sos czosnkowy. Do sosu

Lubczyk i Wanilia
Bułki maślane 112

ciasta wałek. Pociąć na równe 12 części. Uformować bułeczki i ułożyć na blachę Każdą bułkę posmarować olejem i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. Źródło przepisu : http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com

O kuchni z uczuciem
Steki z palonymi przyprawami 151

przyprawy: 2 łyżki czarnego pieprzu 2 łyżeczki papryki 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka chili w proszku 2 łyżki soli koszernej 1 łyżeczka sumaka 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu cayenne Przygotowanie: W małej patelni połączyć pieprz, paprykę, kminek, kolendrę i chili. Przyprawy podgrzewać na patelni aż zaczną się palić. Następnie umieścić przyprawy w moździerzu

naRuszcie
Chleba naszego pszennego ...... 148

drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych) 1 łyżeczka soli 325 ml wody 1 białko rozbełtane z niewielką ilością wody olej do wysmarowania formy do posypania: mak, otręby, sezam, słonecznik lub inne ziarna. Przygotowanie Rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Mąkę wymieszać z solą, dodać do droźdży Na oprószonej mąką powierzchni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.   Po wyrobieniu ciasto pozostawić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ryba pod sezamową kołderką 131

wody sól i pieprz do smaku opcjonalnie do sosu można dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku lub półtorej łyżeczki drobno posiekanego imbiru po podaniu można udekorować prażonymi ziarnami sezamu lub prażonymi migdałami lub grubo posiekanym szczypiorkiem Przygotowanie Filety posolić lub pozostawić na 30 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i na ostrym ogniu podsmażyć filety

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata