serek mascarpone - 6416 przepisów (strona:264/428)

Rolada z kremem pomarańczowym i makiem 253

kruszy przy zwijaniu rolady. Składniki: Ciasto: * 120 g mąki * 50 ml wody * 130 g cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilją Krem: *250 g serka mascarpone * skórka otarta z 1 pomarańczy * 40g cukru pudru * 2 łyżki suchego maku Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do powstania białego kremu. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia

Mohiella
Sernik z polewą Crème brûlée 171

Ciężki, wilgotny, a przy tym kremowy. Sernik zwieńcza francuski krem zapieczony pod cienką warstwą chrupiącego karmelu. Pycha! Polecam gorąco! Składniki: Masa serowa: 750 g twarogu zmielonego dwukrotnie 250 g serka mascarpone 400 g słodzonego skondensowanego Mleka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Creme brulee: 300 ml śmietany kremówki 36%, zagotowanej i lekko

Smakowity Blog Kulinarny
Na dobry początek roku 190

Niech taki też będzie ten Nowy Rok, pełen radości i szczęścia, wśród ludzi nam bliskich i życzliwych.Sernik karmelowy z sosem toffiskładniki;200 g ciasteczek korzennych90 g masła250 g serka mascarpone500 g twarogu śmietankowego4 jajkasos toffi150 g cukru150 ml śmietany50 g masłaWykonanieCiasteczka miksujemy na piasek. Dodajemy do nich roztopione masła i mieszamy. Wykładamy nimi dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia(...)toffi. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i stawiamy na gazie. Gdy się rozpuści dodajemy do niego ciepłą śmietanę i masła. dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.Ser mascarpone i twaróg ubijamy mikserem z jajkami. Pod koniec ubijania dodajemy do sera połowę sosu toffi. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciasteczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Przysmaki Karolki
CIASTO KUBUŚ 227

budyniu śmietankowego bez cukru (40gx3szt) 2 łyżki cukru jeżeli sok jest bardzo słodki to można pominąć 250g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa ( wszystkie składniki powinny być schłodzone): 250g serka mascarpone 60ml śmietanki kremówki 30/36% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki cukru pudru Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 cytryny Dodatkowo: 50g mlecznej czekolady startej na tarce o grubych(...)ostudzenia masło z cukrem ucieramy do lekkiego napuszenia, następnie partiami dodajemy do niego budyń, ucierając po każdym dodaniu, tak aby uzyskać gładki krem Masa śmietanowa: wszystkie składniki czyli serek, kremówkę, ekstrakt wanilii oraz cukier puder umieszczamy w dużej misce i miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę śmietanową Nasączanie: wyciskamy sok z jednej cytryny i dodajemy wodę tak aby uzyskać ⅔ szklanki ponczu

Słodkie zapomnienie
Przekładaniec masą śmietanową 137

smacznie zjeść. Biszkopt 5 jajek 1 szkl.mąki 1 szkl.cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa śmietanowa 750 ml śmietany 30 % [u mnie 660 ml] 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru aromat cytrynowy  1 galaretka agrestowa [ wiśniowa] 4 płaskie łyżki żelatyny Warstwa owocowa 1/2kg dowolnych owoców 2 galaretki brzoskwiniowe Poncz 2-3 gałązki mięty(...)Zimną pokroić na małe kawałki.  Żelatynę namoczyć w pół szklanki wody i po napęcznieniu rozpuścić w kąpieli wodnej.  Śmietanę ubić z cukrem, dodać kilka kropel aromatu i serek, dobrze wymieszać. Do śmietany dodać pokrojoną galaretkę i rozpuszczoną żelatynę. Krótko zmiksować wszystko razem i szybko wyłożyć na przygotowane ciasto. Przykryć drugim i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.  Galaretki

Moje domowe kucharzenie
Torcik z bananami 257

startej gorzkiej czekolady 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa kawowa: 650 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 120 ml wrzątku Dodatkowo: 3 banany Poncz: 150 ml mocnej kawy Polewa: 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 10 łyżek mleka(...)kawowej rozpoczynamy od połączenia żelatyny wraz z kawą. Mieszankę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy mikserem śmietanę kremówkę wraz z serkiem mascarpone, aż do utworzenia sztywnej masy. Dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę. Miksujemy aż składniki połączą się. Wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszy blat wkładamy do tortownicy i nasączamy mocną

Kolizje Smaków
Kostka królowej bez pieczenia 72240

pszennej 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 400ml mleka 200ml śmietany kremówki 150g cukru 1 opak. cukru wanilinowego 200g masła w temperaturze pokojowej szczypta soli Dodatkowo: ok. 170g herbatników 250g serka mascarpone 2-3 łyżki Nutelli lub kremu kakaowo-mlecznego 5 kostek gorzkiej czekolady   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka królowej bez pieczenia – Wykonanie: Obie mąki przesiać przez sitko, dodać żółtka

Kulinarne Przeboje
Zielone risotto z cukinią i bobem 153

Składniki na 2-3 porcje ¾ szklanki ryżu arborio 1,5 szklanki młodego bobu 2 małe cukinie 2 małe cebule 3 ząbki czosnku Około ½ litra warzywnego domowego bulionu 2 łyżki mascarpone ½ szklanki białego wytrawnego wina Pęczek natka pietruszki duża garść startego sera parmezan lub grana padano 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Bób wrzucić(...)ryż całkiem  wchłonie płyn, często mieszać. Gdyby się okazało że ryż jeszcze jest twardy dolać więcej bulionu i gotować do wchłonięcia płynu, pod koniec gotowania  dodać serek mascarpone i łyżkę startego parmezanu, ugotowany bób, zamieszać aż ser się rozpuści.  Doprawić do smaku solą oraz pieprzem . Gorące risotto rozłożyć na talerze, posypać reszta parmezanu oraz natką pietruszki. Podawać

Wanilia i Kardamon
Millefeuille z kremem czekoladowym 161

wart. Cudownie wygląda i tak samo smakuje. To wymarzony wypiek dla wielbicieli napoleonek i innych warstwowych  kremowych ciast. Spody: 1 arkusz ciasta francuskiego świeżego Krem czekoladowy: 25 dag mascarpone 25 dag śmietany kremówki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru 10 dag czekolady deserowej Lukier: 10 dag cukru pudru 1-2 łyżki mleka orzechowy krokant do posypania Wykonanie deseru: Spody(...)bardzo się nie spiekły. Wyjąć delikatnie z piekarnika i wystudzić. Są kruche, wiec nalezy obchodzić się z nimi ostrożnie. Krem czekoladowy: Kremówkę umieścić w misie miksera razem z serkiem mascarpone, wsypać cukier puder, zmiksować do momentu aż powstanie niezbyt gęsty krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej masy, wlać do masy śmietanowej, delikatnie i krótko zmiksować tylko do połączenia

Wanilia i Kardamon
„Szarlotka” – bez pieczenia 2326

nieźle smakuje. I choć nazwanie tego deseru szarlotką jest nieco na wyrost, to jednak zdecydowanie warto go sobie przygotować:) 5 dużych, twardych jabłek (u mnie jonaprince grójeckie) 500 g serka mascarpone około 1 łyżka cukru pudru do smaku – opcjonalnie sok z połowy małej cytryny ok 500 g herbatników 150g mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/4 szkl. mleka Obrane

Smaki Na Talerzu
Sernik z masłem orzechowym 465

Wielunia "mój ulubiony " - 350 ml śmietanki 30 % , u mnie Gostyńska - szklanka cukru pudru - 3 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel olejku waniliowego - 4 jajka Mus orzechowy : - 250 g mascarpone ( z lodówki ) - 250 g masła orzechowego ( temp pokojowa) - pół szklanki cukru pudru - 150 ml śmietanki 30 % ( mocno schłodzona ) Na wierzch : - 25 g mlecznej czekolady - 25 g gorzkiej czekolady(...)sernikiem , zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut. Po upieczeniu studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, wystudzony wstawiamy do lodówki aż się schłodzi. Masło orzechowe mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem, śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą z masła orzechowego. Wykładamy na schłodzony sernik i wstawiamy do lodówki. Śmietankę podgrzewamy ,wrzucamy czekolady i mieszamy

Wypieki Rene
Ciasto W -Z . 245

ekspresowe ciasto i smakuje prawie wszystkim .Dodatek mascarpone do śmietany kremówki pozwoli uniknąć dodawania żelatyny , z którą się nie lubię i ciasto jest bajecznie smaczne. Składniki : mała kwadratowa blaszka o boku 20cm 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 20 minut .Studzimy i przecinamy wzdłuż na pół . Masa śmietankowa: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki serka mascarpone Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną masę ,ale nie za długo ,bo się zacznie rozwarstwiać .Dodajemy mascarpone ubijamy do połączenia się ze śmietaną i przekładamy masą ciasto. Polewa czekoladowa

Ladylaura.
Biały puszek 383

mleka kokosowego 200 ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 20 dag masła Pianka z białej czekolady: 300 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 15 dag białej czekolady wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Ciasto:  Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia(...)Śmietanę kremówkę podgrzewamy , dodajemy połamaną czekoladę, zostawiamy aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy mieszamy na gładką masę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia do masy dodajemy zimny serek z lodówki, miksujemy na puszysty krem, smarujemy wierzch ciasta.Posypujemy grubo wiórkami. Schładzamy w lodówce

Wanilia i Kardamon
Cake pops czyli słodycze na patyku 258

pierwsze cake pops pochodzi ze stony Mojewypieki.comSkładniki:400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa)120 g serka mascarpone80 g Nutelli200 g czekolady mlecznej100 g czekolady białej2 łyżki olejukolorowe posypkipatyki do lizakówPrzygotowanie:Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy.Ser mascarpone mieszamy z Nutellą. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą

Smakowity Blog Kulinarny
Rolada z nutellą 176

ciasto: 4 jajka 100g drobnego cukru 100g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g startej gorzkiej czekolady 16g cukru waniliowego Składniki na krem: 250g serka mascarpone 5 łyżek nutelli Składniki na polowę: 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady 30 g masła My posypałyśmy z wierzchu jeszcze wiórkami kokosowymi. Na początku oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy(...)góry nogami na ręcznik kuchenny, zdejmujemy papier i zawijamy roladę wzdłuż krótszego boku. Czekamy ok 10-15 minut do lekkiego ostygnięcia.  Podczas czekania możemy przygotować krem, wystarczy zmiksować serek z nutellą.  Lekko ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy, zdejmujemy z ręczniczka, smarujemy kremem i znów zawijamy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem nakładamy polewę: masło z czekoladą rozpuszczamy

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania