szklanki mąki 1 łyżka kakao 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 100 g migdałów 100 g płatków migdałowych (można zastąpić zwykłymi migdałami) Krem: 250 g serka mascarpone łyżka Nutelli Dodatkowo: truskawki jeżyny Wymiary formy 24 cm x 24 cm Na początku migdały jeśli są w łupinkach to obieramy, wrzucamy je do rozdrabniacza i mielimy na małe kawałki
PatiGotujesłodzik np. stewia (keto, LCHF)/ksylitol/cukier dla osób, które ich używają Składniki na krem: 500 g śmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF) bądź mascarpone (keto, LCHF, optymalna) Wanilia sproszkowana Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier Szpinak umyć, osuszyć i obciąć ogonki. Liście zblendować. Używając szpinaku mrożonego należy go rozmrozić a następnie odcisnąć na sitku(...)lekko się zarumieni. Śmietankę koksową lub śmietanę 36% ubić mikserem z wanilią dodając opcjnalnie słodzik lub cukier/ksylitol. Po upieczeniu ciasta wystudzić. Na dolnej warstwie wyłożyć bitą śmietanę lub serek mascarpone. Górną część pokruszyć wykładając na kremie a następnie ozdobić owocami leśnymi typu borówki, jeżyny, maliny lub granatem, który bardzo ładnie prezentuje się na cieście. Opcjonalnie dla osób spożywających nieco
Ola la LCHFSkładniki: 500 g suchego ciasta, np okrawki babki piaskowej, biszkoptu, muffinek 120 g serka mascarpone 80 g nutelli do dekoracji: 200 g białej czekolady 1 łyżka oleju rzepakowego barwnik niebieski posypki, perełki, pisaki cukrowe patyczki Wykonanie: Suche okrawki ciast kruszymy, najlepiej w malakserze. Serek łączymy z nutellą. Dodajemy do okruchów ciasta - dokładnie wyrabiamy masę. Masę odstawiamy na 15 minut
kolorowotorcikowociasta pomiń jogurt w przepisie :) Będziesz potrzebować kruche ciasto mąka pszenna - 220 g masło - 120 g cukier puder - 50 g* żółtko - 1 szt *lodowata woda - opcjonalnie kilka łyżek Krem mascarpone - 200 g śmietana 36% - 350 g jogurt - 2 łyżki biała czekolada - ilość wg uznania min. 100 g truskawki do dekoracji Etap I - Kruche ciasto Mąkę przesiej przez sito do miski(...)papier i obciążenie i piecz jeszcze 15 minut. Wyjmij ciasto do wystygnięcia. Etap III- Krem przygotuj poszczególne składniki Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijaj chwilę dodaj serek mascarpone oraz jogurt, ubijaj. Etap III - Krem Do przygotowanej masy dodaj powoli rozpuszczoną ostygniętą czekoladę (ale nie ściągniętą czekoladę) wymieszaj. Etap IV - Dekoracja Krem wyłóż
Wylizany Rondelprzepis z gazety „Apetyt”). Składniki na 5-6 porcji: 750g umytych, obranych truskawek 130g cukru 250ml porto 3 łyżeczki żelatyny 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny skórka starta z 1/2 cytryny 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Kruszonka: 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g cukru pudru skórka starta(...)minut, aż się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek wymieszać z sokiem z cytryny, aromatem i skórką cytrynową. Następnie serek dodać do ubitej śmietany i wymieszać. 7. Krem rozłożyć równomiernie w pucharkach i posypać ostygniętą kruszonką. Smacznego
Mała Cukierenkamocy 1000 W, więc postanowiłam ją wypróbować no i wyszło super – ciasto ładnie wyrosło, przyrumieniło się i było chrupiące. Te gofry to był strzał w dziesiątkę. Masa z serka mascarpone i słodkie maliny doskonale tutaj pasowały i dopełniły całość. Wszystkim było mało i od razu dostałam „zamówienie”, by niebawem znów je zrobić. Nikt mi jednak tego mówić
Smaki Na Talerzubiszkopt;) Szczerze polecam:) 3 duże jajka szczypta soli 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 400 ml śmietanki 36% 200 g mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru świeże owoce: truskawki/borówki/maliny/jeżyny lub bezpestkowe winogrona cukier puder do oprószenia Przygotowujemy ciasto biszkoptowe. W misie miksera umieszczamy białka, które ubijamy ze szczyptą(...)ciastka są gorące, wówczas nie pękną nam przy składaniu). Gdy wszystkie ciasteczka nieco nam już przestygną rozpoczynamy przygotowanie kremu. Ubijamy w tym celu kremówkę wraz z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone aż do zgęstnienia. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy biszkoptowe omleciki. Do kremu wciskamy ulubione owoce, całość posypujemy cukrem pudrem
Smaki Na Talerzurówne blaty. (Ja z racji, że nie lubię przekrawać biszkoptów, dzielę składniki na trzy części i piekę osobno trzy blaty po ok. 20 min.) składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku) 60 g czekolady deserowej, startej wykonanie: Mascarpone miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywną, gładką
Domowy Smak Jedzeniamąki ziemniaczanej - do obtoczenia jagód (opcjonalnie) Masa jagodowa: 1 szklanka jagód pół szklanki cukru 2 łyżeczki pektyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny) 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36% łyżka cukru pudru Przygotowanie: Biszkopt: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C. 2. Standardową blachę z piekarnika wysmarować tłuszczem i wyłożyć
Domowa Cookierenka Agikropli soku z cytryny Krem rabarbarowy: 130 ml soku z rabarbaru ( wyciskałam sokowirówką ) 250 g cukru pudru 70 g masła 5 żółtek 10 g żelatyny 250 g mascarpone Dodatkowo: 2 maracuje WYKONANIE: Zimne masło pokroić w kostkę, mąkę połączyć z cukrem pudrem. Do mąki dodać masło i żółtka - rozdrobnić składniki w malakserze lub posiekać dokładnie nożem na stolnicy(...)minuty na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Po tym czasie krem powinien lekko zgęstnieć. Dodać namoczoną żelatynę - dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny curd rabarbarowy zmiksować z serkiem mascarpone na gładki krem. Kremem wypełnić tartę. Na wierzchu ułożyć wydrążony miąższ z maracui. Smacznego
kolorowotorcikowoDzień Dziecka :) Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): Spód: 270 g ciemnych markiz typu oreo 70 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g mielonego twarogu 250 g serka mascarpone 200 g kwaśnej śmietany (12%) 4 duże jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 700 g truskawek 2 łyżeczki ekstraktu miętowego Galaretka truskawkowa: 350 g truskawek
Domowa Cookierenka Agimleka 250g wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki masła orzechowego [ po przepis na domowe -> klik ] olej do smażenia Nadzienie: 160g mrożonych ( lub świeżych) malin 200g serka mascarpone 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru Do tego: cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: 1. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj wszystkie ( oprócz oleju! ) na jednolitą, aksamitną masę
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszklanki suchego maku2 łyżeczki proszku do pieczenia80g oleju2 jajkaTrochę skórki pomarańczowejWykończenie babeczek:12 precelków12 wiśni kandyzowanych24 draży w białej czekoladzie½ kostki ciemnej czekoladyKrem:500ml śmietany kremówki 36%4 łyżki serka mascarpone2 łyżki cukru pudruW misce umieszczamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy szpatułką. Powstałe(...)papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: zimną kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem na sztywny krem. Nakładamy przy pomocy szprychy na babeczki. Precelki przecinamy na pół i ustawiamy jako „poroże”. Następnie wstawiamy draże, jako oczy oraz wisienki, jako nos. Czekoladę delikatnie roztapiamy
Kolizje Smakówgęstej, kwaśnej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 1 białko - brązowy cukier demerara Krem: - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30 – 36% - 250 g serka mascarpone (też schłodzony) - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze
mojewypiekiinietylko100g) cukru trzcinowego 3 jajka 0,25 szklanki mleka 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia 40 g płatków migdałów Krem: 300 g serka mascarpone 2 łyżki (20 g) cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka (12-15 g) cukru z wanilią Przygotowanie: 1) Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej
Fitsweet.meŚMIETANKOWY: 1 1/2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1/2 szklanki śmietanki 30% 250g serka mascarpone GRUSZKI: Gruszki obrać i pokroić na ósemki wycinając gniazda nasienne. Wino zagotować z wodą i goździkami. Włożyć cząstki gruszek i gotować 5min. Odstawić wszystko do wystudzenia. BISZKOPT. Mąki przesiać
https:KKuchniaMniam