Śniadaniowy pomysł prosto od Gordona Ramsay'a. Lekka, kremowa pasta z zielonego groszku na bazie mascarpone w towarzystwie delikatnych, mlecznych kawałków mozzarelli i wyrazistych wiórków słonego pecorino. Całość na chrupiących grzankach, skropiona oliwą i oprószona czarnym pieprzem Czyż to nie brzmi jak błoga uczta śniadaniowa w lekko włoskim wydaniu? :) 3 rodzaje serów, chrupiące, ciepłe grzanki i pyszna oliwa w zwieńczeniu(...)mogli rozkoszować się tą zieloną pysznością nie tylko w weekendowe poranki :) Groszkowe grzanki z mozzarellą i pecorino Potrzebujesz: kilka kromek pieczywa na grzanki 200g zielonego groszku z puszki 125g serka mascarpone sól i pieprz do smaku Do tego: kula mozzarelli oliwa z oliwek ser pecorino pieprz świeża bazylia (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Groszek i mascarpone zmiksuj razem
Kuchnia w Słońcu Skąpanalata temu. Absolutnie bajeczna tarta wręcz uginająca się pod świeżymi figami - sami powiedzcie, czy można się temu oprzeć...? Ciągle jednak brakowało mi jednego, kluczowego składnika: dżemu figowego. Krem z mascarpone jest obłędnie pyszny i kremowy, ale jednocześnie dość konkretny; ciężki . Z łatwością mógłby przyćmić delikatny smak fig. Żeby temu zapobiec, potrzebny jest najlepszej jakości figowy dżem, który cały wypiek ożywi(...)mąki pszennej 50 g cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 żółtko krem tymiankowy: 200 ml śmietany kremówki (38%) 6 gałązek tymianku 250 g serka mascarpone 1 łyżka płynnego miodu dodatkowo: 3 łyżki dżemu figowo-winogronowego 4 duże figi 2-3 gałązki tymianku Mąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzez noc. Następnym razem dodam też kapkę alkoholu do kremu. Tarta Rafaello Składniki: Spód 100 g roztopionego masła 320 g wafelków kokosowych 70 g wiórków kokosowych Masa 250 g serka mascarpone 330 ml kremówki 30%3 łyżki cukru pudru 100 g białej czekolady 100 g wiórków kokosowychDo dekoracjikakaowiórki kokosowe Wykonanie:Kremówka i mascarpone powinny być schłodzone. Z opakowania mascarpone odkładamy
Kulinarne przygody Gatitywiększych miast - to bardzo ważne! Babeczki z kremem z kwiatów czarnego bzu i morelami Potrzebujesz: Ciasto: 125g schłodzonej margaryny 225g mąki pszennej 75g cukru 1 jajko Krem: 250g mascarpone 6 baldachów kwiatów czarnego bzu 1/4 szklanki wody 2,5 łyżki cukru 1 łyżeczka oberwanych kwiatków z baldachu czarnego bzu 5 świeżych moreli Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Margarynę pokrój na mniejsze(...)małym ogniu przez ok.5-7min. 3. Wyjmij kwiaty, zdejmij garnek z palnika i pozwól delikatnie przestygnąć - przez ok. 1min, dłuższe stygnięcie sprawi, że syrop zaschnie. 4. Syrop wymieszaj z serkiem mascarpone. 5. Do całości wmieszaj łyżeczkę świeżo oberwanych kwiatków. 6. Morele umyj, pozbaw pestek i pokrój w drobną kostkę. Całość: 1. Upieczone i wystudzone podstawy babeczek wypełnij pokrojonymi morelami
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBezowe Całuski z Likierem Skład: Beza: 3 białka (z dużych jaj) 150g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć) Krem: 180g serka mascarpone 120ml śmietanki kremówki 30% (do deserów) 50ml likieru Krupnik Słony Karmel 1 fix do śmietany Beza: 1. Na papierze do pieczenia, przyciętym do rozmiaru blachy do pieczenia (blaszka(...)Piec w 110°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny. Po upieczeniu bezy wyciągnąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Do miski przełożyć śmietankę, dodać serek, fix i ubić mikserem, aż masa stanie się gęsta. Do kremowej masy wlać likier Krupnik Słony Karmel, wymieszać mikserem na jednolity krem. 7. Gotowym kremem przekładać bezy, na płaskie spody
Mała Cukierenkamleka 3 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku) 1 posiekana lub starta na tartce gorzka czekolada Masa serowa: 0,5 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego ) 250g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru (170g) 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku) - 40g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia. dodatkowo : wiśnie ok 400 g Wykonanie : Ciasto
Malinowa Kawiarenkatortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa makowa:3/4 szklanki maku125 g margaryny2 małe jajkałyżka mąki ziemniaczanejniepełne pół szklanki cukru2 krople aromatu migdałowegoMasa ajerkoniak-owa:330 ml śmietany kremówki250 ml serka mascarponebiała czekolada (100 g )ok. 1/4 szklanki advocatuok. 2 łyżki cukru pudruponadto:ok. 70 g płatków migdałowych Tort Makowy Ajerkoniakowy - Sposób przygotowania:Masa ajerkoniak-owa:Śmietankę podgrzewamy(...)ściągamy z palnika, studzimy i wkładamy do lodówki do momentu całkowitego schłodzenia, najlepiej min. 2 h.Po tym czasie ubijamy śmietankę*, wsypujemy cukier puder i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy mascarpone, na końcu wlewamy likier.Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną
Słodka Stronakakaowe możecie zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. SKŁADNIKI: Masa kremowa: śmietanka kremówka 30% ( 600 ml.) mascarpone ( 500 g ) cukier puder ( 3 łyżki ) kakao (2 łyżki) żelatyna (3 łyżki) + gorąca woda ( pół szklanki ) łezki czekoladowe (120 g) Mus brzoskwiniowy: brzoskwinie z puszki odsączone (1 duża puszka(...)Dobrze mieszamy i taki mus wstawiamy na chwilę do lodówki żeby masa brzoskwiniowa zaczęła lekko tężeć. 3.) Krem. Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, serek mascarpone, wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej części masy dodajemy 3 łyżki kakao i dobrze mieszamy szpatułką. Do drugiej
RITA food channelsię żaden łasuch ;) Polecam! SKŁADNIKI (tortownica 26 cm) puree z dyni 400g obranej dynii 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki oleju słonecznikowego Wielkopolskiego masa serowa 1 kg twarogu sernikowego 250g serka mascarpone lub śmietankowego kanapkowego puree z dyni 1 szklanka brązowego cukru (można więcej) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu skórka i sok z 1/2 pomarańczy skórka(...)sokiem i skórką z pomarańczy, roztopionym masłem, roztopionym masłem orzechowym i cynamonem. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Ciasteczkową masę wykładamy na tortownicę lekko ubijamy i wyrównujemy. Twaróg, serek, puree, cukier, cynamon i cukier waniliowy miksujemy na gładką masę. Dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną i miksujemy dalej. Do masy dodajemy skórkę otartą z cytrusów oraz sok i i miksujemy dalej
DefinicjaSmakuspód: 160 g ciastek kokosowych 100 g masła, roztopionego (1/2 kostki) 3 łyżeczki kakao Na masę serową: 1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego, w temperaturze pokojowej 250 g mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru pudru Opcjonalnie 3 łyżki likieru kokosowego Puszka mleczka kokosowego 400 ml 50 g wiórków kokosowych 4 czubate łyżeczki żelatyny w proszku(...)wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką. Masa serowa: W misie miksera umieścić jogurt, serek mascarpone, cukier puder, likier, wiórki kokosowe. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej masy. Do masy serowej dodać mleczko kokosowe i ponownie wymieszać. Żelatynę w proszku zalać
Fabryka pomysłówposmarowania bułeczek Rozczyn drożdżowy • 40 g drożdży • 3 łyżki mleka • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżeczka mąki • 1 łyżka jogurtu Dekoracja • 1 szklanka śmietanki 30% • 250 g sera mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • kwiaty jadalne – bratki • jajeczka czekoladowe – migdały w czekoladzie Wykonanie : Rozczyn drożdżowy • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. Wymieszać(...)wyrośnięcia. • Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika nastawiając temp. na 200 st.C i piec 20 minut. Dekoracja • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. • Na wystudzony drożdżowy koszyk wyciskać rozety kremu, tak aby był na każdej bułeczce. • Udekorować jadalnymi kwiatami i czekoladowymi pisankami
To co kochamsiak postanowiliśmy wyjść takim osobom naprzeciw. Po kilku próbach stworzyliśmy przepis na super proste ciasto bez pieczenia z budyniem i serkiem mascarpone. Smakuje obłędnie, jest lekkie jak chmurka a kruchość zapewniają herbatniki. Co ciekawe wystawiłem je na noc na taras, kiedy było na minusie i okazało się, że mocno
kuron.com.plokoło 15 minut wcześniej i pozostawić w temperaturze pokojowej. Będzie nam lepiej je nakładać i lekko rozmrożone lepiej smakują. Składniki 1 sztuka dojrzałego mango 2 sztuki marakui 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka miodu rzepakowego sok z 1/2 limony Wykonanie Mango obieramy, usuwamy pestkę, miąższ przekładamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki pomijając marakuję, miksujemy do uzyskania
Tajemnice SmakuNasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan fix dla pewności, że śmietana będzie trzymać formę. Składniki masy: 400g masy kajmakowej(...)czasie będzie można wyłożyć ostatnią warstwę, śmietanę. Schłodzenie ciasta ma na celu zastygnięcie masy co zabezpieczy przed wilgocią śmietany i nie rozpuści nam bezików . Śmietanę ubić z serkiem oraz cukrem pudrem na puszystą masę( opcjonalnie dodać fix) tak przygotowaną śmietanę wyłożyć na masę, wyrównać i posypać tartą czekoladą. Ponownie schłodzić w lodówce. Normal 0 21 false false false
W garach u GosiNasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan fix dla pewności, że śmietana będzie trzymać formę. Składniki masy: 400g masy kajmakowej(...)czasie będzie można wyłożyć ostatnią warstwę, śmietanę. Schłodzenie ciasta ma na celu zastygnięcie masy co zabezpieczy przed wilgocią śmietany i nie rozpuści nam bezików . Śmietanę ubić z serkiem oraz cukrem pudrem na puszystą masę( opcjonalnie dodać fix) tak przygotowaną śmietanę wyłożyć na masę, wyrównać i posypać tartą czekoladą. Ponownie schłodzić w lodówce. Normal 0 21 false false false
W garach u Gosi