Dzień Dziecka :) Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): Spód: 270 g ciemnych markiz typu oreo 70 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g mielonego twarogu 250 g serka mascarpone 200 g kwaśnej śmietany (12%) 4 duże jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 700 g truskawek 2 łyżeczki ekstraktu miętowego Galaretka truskawkowa: 350 g truskawek
Domowa Cookierenka Agimleka 250g wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki masła orzechowego [ po przepis na domowe -> klik ] olej do smażenia Nadzienie: 160g mrożonych ( lub świeżych) malin 200g serka mascarpone 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru Do tego: cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: 1. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj wszystkie ( oprócz oleju! ) na jednolitą, aksamitną masę
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszklanki suchego maku2 łyżeczki proszku do pieczenia80g oleju2 jajkaTrochę skórki pomarańczowejWykończenie babeczek:12 precelków12 wiśni kandyzowanych24 draży w białej czekoladzie½ kostki ciemnej czekoladyKrem:500ml śmietany kremówki 36%4 łyżki serka mascarpone2 łyżki cukru pudruW misce umieszczamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy szpatułką. Powstałe(...)papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: zimną kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem na sztywny krem. Nakładamy przy pomocy szprychy na babeczki. Precelki przecinamy na pół i ustawiamy jako „poroże”. Następnie wstawiamy draże, jako oczy oraz wisienki, jako nos. Czekoladę delikatnie roztapiamy
Kolizje Smakówgęstej, kwaśnej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 1 białko - brązowy cukier demerara Krem: - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30 – 36% - 250 g serka mascarpone (też schłodzony) - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze
mojewypiekiinietylko100g) cukru trzcinowego 3 jajka 0,25 szklanki mleka 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia 40 g płatków migdałów Krem: 300 g serka mascarpone 2 łyżki (20 g) cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka (12-15 g) cukru z wanilią Przygotowanie: 1) Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej
Fitsweet.meŚMIETANKOWY: 1 1/2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1/2 szklanki śmietanki 30% 250g serka mascarpone GRUSZKI: Gruszki obrać i pokroić na ósemki wycinając gniazda nasienne. Wino zagotować z wodą i goździkami. Włożyć cząstki gruszek i gotować 5min. Odstawić wszystko do wystudzenia. BISZKOPT. Mąki przesiać
https:KKuchniaMniamliściach!) 3 jajka 1 1/3 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250g serka mascarpone skórka otarta z 1 cytryny sok z połowy cytryny 1,5- 2 łyżki cukru pudru Do tego: Owoc granatu/ jeżyny/ maliny Sposób przyrządzenia: 1. Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw
Kuchnia w Słońcu Skąpanadrobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii (lub świeżej, drobno posiekanej) 1 czubata łyzeczka suszonego oregano (lub świeżego, drobno posiekanego) sól, pieprz do smaku 250g serka mascarpone ok.200-250ml bulionu ok. 8-10 kawałków suszonych pomidorów 50g parmezanu opcjonalnie ryż (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w kremowym sosie z suszonymi pomidorami – Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć
Kulinarne PrzebojeCiasto, które ma w sobie wszystko co najlepsze. Cienka warstwa biszkoptu, masa owocowa, na niej krem z mascarpone i śmietanki, a całość wieńczy galaretka z kawałkami brzoskwiń. Prawdziwa rozkosz smaku. To ciasto z tych, które na długo zapadają w pamięć. Męża dalej nie ma, a ja się relaksuję w kuchni ;) Tym razem wybył za granicę, przynajmniej o samochód nie muszę(...)dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Schłodzić. Tężejącą masę wylać na przygotowany wcześniej biszkopt. Schładzać w lodówce do całkowitego stężenia warstwy owocowej. Krem: 150 g serka mascarpone 250 ml śmietany 36% 1 zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie) Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone, połączyć. Wyłożyć na stężałą masę brzoskwiniową, schłodzić. Galaretka brzoskwiniowa: 5-6 małych brzoskwiń
Domowa cukiernia Ewy200g masła, 4 łyżki cappuccino w proszku, 1 kieliszek spirytusu, Masa śmietanowa: 350ml śmietany 30%, 1 opakowanie fixu do śmietany, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 150g serka mascarpone, ½ szklanki wody, 1 łyżka żelatyny, Dodatkowo: 150g migdałów, cukrowe ozdoby do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie(...)wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu ciemnego. 6. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz fixem. Dodaję serek mascaropne. Mieszam. Na końcu wlewam tężejącą żelatynę. Miksuję. Przygotowaną masą smaruję boki, wierzch tortu oraz dekoruję brzegi. 7. Migdały zaparzam we wrzątku i obieram ze skórek. Siekam na mniejsze kawałki
Tradycyjna kuchnia Kasimaślankę na przemian z suchymi składnikami. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, przełożyć ciasto. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20-25 min. Krem 250 g serka mascarpone łyżka cukru z wanilią pokruszone pierniczki Mascarpone zmiksować z cukrem. Wystudzone babeczki udekorować kremem (ja nakładam łyżką i rozsmarowuje, można też przełożyć krem do folii i tylką dekoracyjnie wyłożyć
Słodkie inspiracjełyżki soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny Krem waniliowy 300 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Polewa drip 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki kremówki Dodatkowo 150 g jeżyn 150 g borówek amerykańskich Biszkopt Białka oddzielamy(...)szklanki gorącej wody i dodajemy do gorących jeżyn. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Chłodzimy w lodówce do momentu, aż jeżyny będą miały konsystencję gęstego kisielu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i łączymy delikatnie z ubitą śmietaną oraz jeżynami. Mus jeżynowy Do jeżyn dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści
Wędrówki po kuchniżółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe 400 g wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 szklanki płatków migdałowych. Ponieważ najwięcej czasu zajmuje tężenie galaretki - to od niej właśnie(...)minut. Jeden blat ciasta (bez bezy) ułożyć w formie, wyłożyć na niego mocno tężejącą galaretkę (fot.1) i wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje. Kremówkę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać serek i miksować, aż masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodać przesiany cukier puder i ponownie miksować. Wyłożyć na galaretkę (fot.2) i wyrównać. Przykryć warstwą ciasta z bezą. Włożyć
Świat Ciastabiałek jaj 280 g cukru 1 płaska łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego szczypta soli Krem 250-300 ml schłodzonej śmietanki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią 2-3 łyżki cukru pudru Dekoracja 500 g świeżych truskawek listki świeżej mięty Sos 500 g truskawek świeżych lub mrożonych 6 łyżek suropu
Zawsze głodna!samo włosko i tak samo pysznie! Więc…Bon Appetit ! SKŁADNIKI NA KREM TIRAMISU: ( na 6 miseczek, lub do przełożenia jednego tortu) 8 umytych jajek w tem. pokojowej 750g. serka mascarpone 8 łyżek cukru brandy, lub rum, lub zapach arakowy bądź rumowy Przygowowanie Kremu : Białka ubijamy na bardzo gęstą pianę. W osobnym naczyniu ubijamy żółtka razem z cukrem przez
Domowe Torty