trudu poprawia humor. Mieszczącą się w malej foremce marchewkowa pianka, była lekka jak puch, a co najważniejsze smaczna. Flan z marchewkiskładniki: 400 g marchewki 2 jajka 100 g serka mascarpone 1 łyżka mielonych migdałów 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz masło do posmarowania foremek wykonanie:Obraną marchewkę kroimy w plasterki równej grubości. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą na tyle by przykryć
Przysmaki Karolkimielonych orzechów włoskich 6 białek 185 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu NA MASĘ 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 5-6 łyżek likeru kawowego 1 opakowanie cukru waniliowego Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca. Delikatnie, najlepiej(...)opadną można je okroić nożem, aby były równe. Pędzelkiem posmarować każdy z blatów likierem kawowym (ok.1-2 łyżek). Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone, na koniec dodać pozostałą ilość likieru kawowego. Gotową masą przełożyć blaty tortu oraz rozsmarować na wierzchu i bokach. Kawałki ciasta pozostałe z obkrawania blatów można wykorzystać do udekorowania
KUCHARNIAwówczas wspaniały torcik lodowy. Składniki na bezę: 6 białek 300 g drobnego cukru szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ponadto: 300 g truskawek 60 g borówek listki melisy/mięty Przygotowanie: BEZA Do przyrządzenia bezy, używamy świeżych
Kierunekuchniasmaku, kakaowe kruche ciasto. Poezja! SKŁADNIKI ciasto: 1 szklanka mąki 100g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego krem 250g serka mascarpone 200g dobrej białej czekolady 1 łyżka ekstraktu waniliowego 40ml wódki lub białego rumu 1-2 łyżki cukru pudru lub mleka w proszku (opcjonalnie) dodatkowo ulubione owoce - u mnie maliny
DefinicjaSmakubiałka (L) 1,5 szklanki cukru pudru (210 g) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej krem śmietanowy 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 g) 1/2 opakowania mascarpone (125 g) 2 łyżki cukru pudru mus truskawkowy 150-200 g świeżych truskawek do dekoracji truskawki borówki Na samym początku przygotować blaty bezowe. Białka wlać do miski. Za pomocą miksera(...)umyć, osuszyć, usunąć szypułki i zblendować. Następnie przygotować krem śmietanowy. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i wsypać cukier puder oraz dodać (partiami!) serek mascarpone. Całość delikatnie zmiksować ze sobą. Kilka godzin przed podaniem (najlepiej 2-3 godziny przed krojeniem) złożyć tort bezowy. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu śmietanowego, następnie rozsmarować
Ugotowaćczekoladową to rewelacyjny deser, któremu ciężko się oprzeć. Polecam! Składniki: 300g puree z dyni (przepis poniżej) 1 kg zmielonego sera (użyłam ser z wiaderka) 3 jajka 250g mascarpone 200g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy – 40g 300g ciasteczek Oreo 60g masła Dodatkowo: 30g mlecznej czekolady 30g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki mleka(...)roztopione masło i ponownie miksujemy. Masę wykładamy na spód i boki tortownicy (moja ma średnice 22 cm ale można użyć większej) *** *** Puree z dyni miksujemy ze zmielonym serem oraz serkiem mascarpone. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (sam proszek) i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy *** *** Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej zmiksowanymi ciasteczkami *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytemokoło 12 sztuk 6 białek 30 dag cukru Szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Opcjonalnie czerwony barwnik Krem: ½ litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki domowego budyniu cytrynowego Lemon curd 2-3 łyżki cukru pudru 3 banany Jak wykonać ? Bezy: Piekarnik nagrzewamy do 180*c. Białka jaj o temperaturze pokojowej(...)suszymy 90 minut, zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Bezy mają być twarde a w środku z delikatną pianką. Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywny krem, dodajemy pod koniec cukier puder oraz cytrynowy budyń lemon curd, miksujemy tylko do połączenia. Dekorujemy kremem gniazdka podajemy od razu z pokrojonymi bananami. Uwaga: Banany wciskamy krem
Wanilia i KardamonKruche ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę 3 łyżki cukru szczypta soli 1 żółtko Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Owoce: owoce leśne - maliny i borówki w dowolnej ilości ;) Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kawałki masło, sól oraz cukier. Połączyć składniki(...)ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min z obciążeniem i przez kolejne ok 15 min do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do serka dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie dodawać partiami do serka ubitą śmietankę, wymieszać. Wystudzoną tartę wypełnić kremem i dekorować owocami. Całość zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 400 ml gorącej
Atlas SmakówCiasto parzone: 125 g masła 1 szklanka zimnej wody 1 szklanka mąki pszennej typ 500 4 jajka Szczypta soli Krem: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 2 pełne łyżki sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 /2 łyżeczki pasty waniliowej 1 słoiczek jagody leśnej od Manufaktura Wielkoposka Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ptysie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz(...)duże. Nagrzewamy piekarnik do 200*c na grzaniu góra- dół . Pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu dzielimy je na pół. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić mikserem na gęsty krem, dodać pod koniec pastę waniliową do smaku i ponownie zmiksować. Kremem przełożyć ptysie w środek włożyć
Wanilia i Kardamonmąki 1/3 szklanki kakaa 1/2 szklanki cukru 150g zimnego masła szczypta pieprzu cayenne szczypta soli 2 łyżki wódki :) 3 tabliczki białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki ok. 130g mascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy w misce suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sól i pieprz cayenne. Dodajemy pokrojone masło i wódkę i wyrabiamy ciasto. Następnie, owijamy(...)białej czekolady Śmietankę wlewamy do garnka i dajemy się jej zagotować, i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Gdy się rozpuści dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Krem z białej czekolady przekładamy na czekoladowy spód dopiero wtedy, gdy wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki, ze względu na krem najlepiej
Pora na poramąki 1/3 szklanki kakaa 1/2 szklanki cukru 150g zimnego masła szczypta pieprzu cayenne szczypta soli 2 łyżki wódki :) 3 tabliczki białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki ok. 130g mascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy w misce suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sól i pieprz cayenne. Dodajemy pokrojone masło i wódkę i wyrabiamy ciasto. Następnie, owijamy(...)białej czekolady Śmietankę wlewamy do garnka i dajemy się jej zagotować, i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Gdy się rozpuści dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Krem z białej czekolady przekładamy na czekoladowy spód dopiero wtedy, gdy wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki, ze względu na krem najlepiej
Pora na porapieczenia Pół opakowania cukru waniliowego 150g mąki pszennej 100g masła Galaretka: 600g malin (mogą być mrożone) 3 malinowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto kruche: Składniki zagnieść ręcznie, lub zmiksować, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez
Idę coś wszamaćwanilią 4 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 ml likieru waniliowego Dalkowski KREM: 1/2 szkl śmietanki 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 30 ml likieru truskawkowego Dalkowski 1. Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch. 2. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. 3. Mąkę przesiać
Kto ugości moich gości?Składniki na formę o średnicy 30 cm: ciasto: 200 g masła, 400 g mąki, 1 jajo, 3 płaskie łyżki kakao, 2 łyżki cukru, masa: 2 jajka 250 g mascarpone, 200 śmietanki 30 %, 200 g chałwy waniliowo kakaowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie budyniu, 40 g 40 g kamyczków czekoladowych DECORADA Delekta. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche(...)pieczenia i wsypać równomiernie ok. 100 g ryżu, 5 min przed końcem pieczenia ściągamy papier z ryżem. Masa: Jajka miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach, następnie dodajemy rozkruszoną chałwę, serek mascarpone i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Masę przelewamy na ciasto i posypujemy je kamyczkami czekoladowymi. Tarte przez pierwsze
Moniki Smakołyki