Leśny mech to tort z dodatkiem szpinaku, przekładany kremem z mascarpone i śmietanki. “Ciasto trawiaste” usłyszałam pewnego razu Tort zachwycił naszych gości i mnie, bo jest prosty i szybki w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników. Do tego wygląda obłędnie! Polecam Leśny Mech na urodziny dziecka, rodziców, przyjaciół, do dobrej kawy, wspólnego biesiadowania i celebracji chwil. Jeśli lubicie torty(...)pszennej 2 duże jajka sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka drobnego cukru 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju rzepakowego SŁADNIKI NA KREM: 160 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO DO DEKORACJI: pestki granatu, borówki lub jagody, pokruszony wierzch ciasta (ścinamy je po upieczeniu), opcja: tarta skórka z cytryny
Zasmakuj Kuchnijajek 2łyżki cukru waniliowego 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1i3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka oleju rzepakowego 1 litr kremówki 250 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru owoc granatu Przygotowanie:Szpinak rozmrozić odcisną z nadmiaru płynu i wymieszać z połową oleju. Białka ubić na sztywną pianę dodawać porcjami cukier, cukier waniliowy oraz(...)części. Na pierwszą część rozsmarować 2/3 kremu, przykryć drugą częścią ciasta i resztę kremu rozsmarować na górę. Wierzch ciasta udekorować granatem. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek mascarpone wymieszać w misce i dodawać porcjami ubitą śmietanę delikatnie mieszając. Inspiracja z moimi modyfikacjami klik
Ala piecze i gotujemasła (w temp. pokojowej) 1 łyżeczka budyniu śmietankowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1 cytryna (sok i skórka) 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Składniki na krem: 250 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 150 ml śmietanki kremówki 36 % (prosto z lodówki) 2 łyżki cukru pudru 40 g galaretki cytrynowej w proszku Wykonanie: Najpierw upiekłam mini serniczki. Do misy wbiłam żółtka(...)wysokości i wstawiłam do gorącego piekarnika naokoło 40 minut. I tak zrobiłam następną porcję i następną. Kiedy serniczki się studziły, zabrałam się za zrobienie kremu. Do misy miksera przełożyłam serek, śmietankę, ubiłam na małych obrotach miksera. Kiedy śmietana zaczęła lekko gęstnieć wsypałam galaretkę i cukier puder. Teraz trzeba delikatnie, krótko zmiksować. Krem cytrynowy gotowy. Wystudzone serniczki włożyłam do nowych papilotek
Kuchnia u KrysiCo zrobić, kiedy z poprzednich wypieków zostały nam 3 śliwki? Dokupić 2 jabłka i zrobić tartaletki. Tarty na słono mam już jako tako opanowane. Teraz przyszedł
W kuchni wieczoremtrudu poprawia humor. Mieszczącą się w malej foremce marchewkowa pianka, była lekka jak puch, a co najważniejsze smaczna. Flan z marchewkiskładniki: 400 g marchewki 2 jajka 100 g serka mascarpone 1 łyżka mielonych migdałów 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz masło do posmarowania foremek wykonanie:Obraną marchewkę kroimy w plasterki równej grubości. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą na tyle by przykryć
Przysmaki Karolkimielonych orzechów włoskich 6 białek 185 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu NA MASĘ 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 5-6 łyżek likeru kawowego 1 opakowanie cukru waniliowego Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca. Delikatnie, najlepiej(...)opadną można je okroić nożem, aby były równe. Pędzelkiem posmarować każdy z blatów likierem kawowym (ok.1-2 łyżek). Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone, na koniec dodać pozostałą ilość likieru kawowego. Gotową masą przełożyć blaty tortu oraz rozsmarować na wierzchu i bokach. Kawałki ciasta pozostałe z obkrawania blatów można wykorzystać do udekorowania
KUCHARNIAwówczas wspaniały torcik lodowy. Składniki na bezę: 6 białek 300 g drobnego cukru szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ponadto: 300 g truskawek 60 g borówek listki melisy/mięty Przygotowanie: BEZA Do przyrządzenia bezy, używamy świeżych
Kierunekuchniasmaku, kakaowe kruche ciasto. Poezja! SKŁADNIKI ciasto: 1 szklanka mąki 100g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego krem 250g serka mascarpone 200g dobrej białej czekolady 1 łyżka ekstraktu waniliowego 40ml wódki lub białego rumu 1-2 łyżki cukru pudru lub mleka w proszku (opcjonalnie) dodatkowo ulubione owoce - u mnie maliny
DefinicjaSmakubiałka (L) 1,5 szklanki cukru pudru (210 g) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej krem śmietanowy 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 g) 1/2 opakowania mascarpone (125 g) 2 łyżki cukru pudru mus truskawkowy 150-200 g świeżych truskawek do dekoracji truskawki borówki Na samym początku przygotować blaty bezowe. Białka wlać do miski. Za pomocą miksera(...)umyć, osuszyć, usunąć szypułki i zblendować. Następnie przygotować krem śmietanowy. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i wsypać cukier puder oraz dodać (partiami!) serek mascarpone. Całość delikatnie zmiksować ze sobą. Kilka godzin przed podaniem (najlepiej 2-3 godziny przed krojeniem) złożyć tort bezowy. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu śmietanowego, następnie rozsmarować
Ugotowaćczekoladową to rewelacyjny deser, któremu ciężko się oprzeć. Polecam! Składniki: 300g puree z dyni (przepis poniżej) 1 kg zmielonego sera (użyłam ser z wiaderka) 3 jajka 250g mascarpone 200g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy – 40g 300g ciasteczek Oreo 60g masła Dodatkowo: 30g mlecznej czekolady 30g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki mleka(...)roztopione masło i ponownie miksujemy. Masę wykładamy na spód i boki tortownicy (moja ma średnice 22 cm ale można użyć większej) *** *** Puree z dyni miksujemy ze zmielonym serem oraz serkiem mascarpone. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (sam proszek) i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy *** *** Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej zmiksowanymi ciasteczkami *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytemokoło 12 sztuk 6 białek 30 dag cukru Szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Opcjonalnie czerwony barwnik Krem: ½ litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki domowego budyniu cytrynowego Lemon curd 2-3 łyżki cukru pudru 3 banany Jak wykonać ? Bezy: Piekarnik nagrzewamy do 180*c. Białka jaj o temperaturze pokojowej(...)suszymy 90 minut, zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Bezy mają być twarde a w środku z delikatną pianką. Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywny krem, dodajemy pod koniec cukier puder oraz cytrynowy budyń lemon curd, miksujemy tylko do połączenia. Dekorujemy kremem gniazdka podajemy od razu z pokrojonymi bananami. Uwaga: Banany wciskamy krem
Wanilia i KardamonKruche ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę 3 łyżki cukru szczypta soli 1 żółtko Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Owoce: owoce leśne - maliny i borówki w dowolnej ilości ;) Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kawałki masło, sól oraz cukier. Połączyć składniki(...)ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min z obciążeniem i przez kolejne ok 15 min do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do serka dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie dodawać partiami do serka ubitą śmietankę, wymieszać. Wystudzoną tartę wypełnić kremem i dekorować owocami. Całość zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 400 ml gorącej
Atlas SmakówCiasto parzone: 125 g masła 1 szklanka zimnej wody 1 szklanka mąki pszennej typ 500 4 jajka Szczypta soli Krem: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 2 pełne łyżki sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 /2 łyżeczki pasty waniliowej 1 słoiczek jagody leśnej od Manufaktura Wielkoposka Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ptysie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz(...)duże. Nagrzewamy piekarnik do 200*c na grzaniu góra- dół . Pieczemy 20-25 minut. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu dzielimy je na pół. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić mikserem na gęsty krem, dodać pod koniec pastę waniliową do smaku i ponownie zmiksować. Kremem przełożyć ptysie w środek włożyć
Wanilia i Kardamon