mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka 6 barwników spożywczych w żelu, u mnie Wilton Na krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową(...)minut. Po upieczeniu ściągamy obręcze i gorące ciasto przekładamy do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. Zostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Zimny serek i zimna śmietanę ubijamy w misce na sztywną, puszystą masę. Pod koniec dodajemy cukier puder. Układanie blatów zaczynamy od koloru fioletowego, potem niebieski, zielony, żółty, różowy
Kulinarne przygody Gatitystosuję go w różnych kuchennych kombinacjach alpejskich 😉 Dzisiaj przyszła kolej na ten pyszny tort. Tort szwardzwaldzki to połączenie czekolady, wiśni i bitej śmietany. Ja przyrządzam go z użyciem serka mascarpone, dzięki […] Artykuł Tort w stylu szwarcwaldzkim – Tort „Czarny las” pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaZawsze się udaje i super smakuje cały okrągły rok, na co dzień i od święta. Czekoladowe ciasto zrobiłam z prostego muffinkowego przepisu na bazie jogurtu greckiego, a krem z mascarpone z dodatkiem maślanki zastąpił tradycyjną kremówkę. Po prostu pycha! Możesz ułożyć banany w całości, wówczas ciasto świetnie się prezentuje lub połówki bananów, jest wygodniejsze do krojenia i jedzenia. Piekłam(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cukru waniliowego 120 g cukru/ksylitolu 2 łyżki kakao 2 jajka 80 ml oleju (kujawski rzepakowy) 250 g jogurtu greckiego Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 ml maślanki 3 łyżki cukru pudru/ksyliolu Dodatkowo: 2-3 banany sok z cytryny Wykonanie: w jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Młyn Kopytowa 1 szklanki mąki krupczatki 250 g cukru 3 duże jajka 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia krem 250 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru waniliowego oraz pestki granatu Szpinak rozmrozić a następnie dobrze odcisnąć z wody, można w rękach lub np. za pomocą gazy lub ściereczki. Jajka wbić do miski(...)suchego patyczka, u mnie ok 45 minut. Ciasto wystudzić i odciąć wierzch (mniej więcej 1/3 wysokości ciasta). Odkrojoną część ciasta pokruszyć. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Serek mascaropne wymieszać, następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto. Wierzch dokładnie obsypać okruchami z odkrojonego wierzchu. Posypać pestkami granatu. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotujedania z łososiem należą do naszych ulubionych. Dzisiejszy przepis, to przepyszny, pieczony w piecu łosoś w papilotach z duszonym porem. Por duszony jest na wodzie, a następnie mieszany z serkiem mascarpone. Tak przygotowanego pora kładzie się na papier do pieczenia i przykrywa filetem z łososia. Papier zawija się w paczuszkę, na kształt wielkiego pieroga i wkłada do nagrzanego piekarnika
Moja DelicjaSkładniki: Ciasto: 6 jajek 200 g cukru szczypta soli 100 g mielonych migdałów 130 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki cynamonu Krem: 450 g śmietany kremówki 500 g mascarpone 5 czubatych łyżek nutelii Dodatkowo: 2 słoiki konfitury wiśniowej po 240 g każdy Sposób przyrządzania: Oddzielić białka od żółtek. Białka(...)piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez około 30 minut. Biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 3 blaty. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać partiami serek mascarpone, na końcu cały czas miksując, dodawać po łyżce nutelli. Pierwszy blat biszkoptu posmarować konfiturą wiśniową (1 słoik) i 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować go konfiturą wiśniową (2 słoik
Zakątek rozkoszy kulinarnychwiele mniej lub bardziej wiarygodnych legend związanych z powstaniem Tiramisu. Niemniej jednak, jego korzeni doszukuje się na północy Włoch. Do przygotowania klasycznego tiramisu potrzebne są: biszkopty-paluszki ( savioardi), ser mascarpone, żółtka, kawa, cukier i gorzkie kakao. Oryginalny przepis nie uwzględniał użycia likieru czy białek jaj. Oryginalną formą tiramisu był okrąg, z czasem zaczęto używać podłużnych biszkoptów, co wymogło zmianę formy(...)jest espresso zrobione w kawiarce moka lub w domowym ekspresie ciśnieniowym. Tiramisu Składniki na formę 30x21 cm: 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 8 łyżek cukru 500 g serka mascarpone 300 ml chłodnego espresso 40 ml brandy/rumu/wódki 300 g podłużnych biszkoptów gorzkie kakao Przygotowujemy espresso, odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem aż uzyskają kremową konsystencję
Mia Cucina Sofietaskładniki: kruchy spód: 100 g masła 200 g mąki 1 łyżka śmietany 1 jajko szczypta soli nadzienie: 1 brokuł 1 pierś z kurczaka 2 małe cebule 250 g mascarpone 1/2 śmietany 18% 2 jajka sól, pieprz, bazylia parmezan wykonanie: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i podgotować w osolonej wodzie(...)lodówki. Rozwałkować. Foremkę do tarty wysmarować, wyłożyć nią ciasto i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec ciasto przez około kwadrans. W tym czasie serek mascarpone zmiksować z jajkami i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Podpieczoną tartę wyjąć, wyłożyć na niej kurczaka z brokułami i zalać wszystko masą z mascarpone. Wierzch posypać startym parmezanem. Piec
Ania i Marcin gotująposłużyć za bazę na krem do ciasta szpinakowego. Jednak po klęsce jakiej doznałam z pierwszym podejściem nie w głowie było mi podejście numer dwa. Co więc można zrobić z mascarpone i kremówki? Jak nic, jakiś deser na zimo. Znalazłam w szafce połowę opakowania biszkoptów Ladyfingers czyli biszkoptów paluszków, mrożone borówki w zamrażalniku i likier jajeczny w szafce. Niewiele myśląc zrobiłam(...)zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na borówkowe tiramisu. 20 dkg paluszków biszkoptowych 400 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 40 dkg serka mascarpone (bez laktozy) 150 ml likieru jajecznego 200 ml kawy parzonej 10 dkg borówek 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Torcik Tiramisu z borówkami
mecooksPowala swoim smakiem, nie pozwala się oderwać od miseczki, dopóki coś jeszcze pozostało na jej dnie. Tym razem jednak poszłam o krok dalej. Figi z delikatnym kremem na bazie mascarpone i jajek, a do tego biszkopty zanurzone w kawie z amaretto. Brzmi znajomo? Tak, to kolejna wariacja na temat tiramisu. Obłędnie pyszna, wręcz uzależniająca. Nie będziecie mieli dość, jestem pewna(...)żeby sięgnąć po pasteryzowane. Bo tiramisu bez jajek to, moim zdaniem, już nie to samo... Figowe tiramisu Składniki: (na 4 porcje) 75 g cukru pudru 2 jajka 250 g serka mascarpone 100 g podłużnych biszkoptów 150 ml mocnej, ostudzonej kawy 50 ml amaretto 8 fig 50 g cukru 50 ml wody 4 figi pokroić w ósemki. Cukier skarmelizować na patelni
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiałek 300 g cukru białego szczypta soli WERSJA BEZA WEGAŃSKA: j.w. tylko adekwatną ilość białek zastępujemy aquafaba (woda z cieciorki) KREM: 250 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru owoce Białka wraz solą ubijamy stopniowo dodając cukier. Długo miksujemy aż powstanie błyszcząca sztywna masa. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, przed włożeniem bezy zmniejszamy(...)zostawiamy w piecu na kolejne 30 minut. Śmietanę ubijamy na pianę,dodając w trakcie cukier puder. Radzę ubijać na małych obrotach,żeby uniknąć zważenia się śmietany. Po ubiciu dodajemy serek i mieszamy wszystko powoli łyżką lub szpatułką. Owoce myjemy i szykujemy do dekoracji. Gotową i ostudzoną bezę układamy na talerzu , nakładamy 2/3 kremu i przykrywamy drugą bezą. Resztę kremu nakładamy
Cytryna&Co.czekolady. Polecam! Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm): Spód: 430 g ciemnych ciastek typu oreo 130 g miękkiego masła Masa serowa: 250 g półtłustego twarogu 200 g serka mascarpone 1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% 3 tabliczki białej czekolady (300 g) Dodatkowo: 200 g malin (lub czerwonych porzeczek) Przygotowanie: 1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka
Domowa Cookierenka Agisoli 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła, posiekanego 1 żółtko (białko zostawiamy na później) Składniki na masę serową: 750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości 150 g serka mascarpone 150 g drobnego cukru do wypieków 50 g stopionego masła 4 jajka + białko 30 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ziarenka z 1/2 laski wanilii CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Artmasła 1 żółtko 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka śmietany mus czekoladowy 250 g mascarpone 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową (lub bez) krem 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30 % 3-4 łyżki cukru pudru truskawki świeża mięta A jak to zrobić: Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, jajko, cukier i śmietanę. Zagnieść, aż będzie(...)boki formy, całość nakłuć widelcem. Piec około 25 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do niej serek mascarpone i wymieszać na gładką masę. Wyłożyć na przestudzony spód. Śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Stopniowo wmieszać w nią mascarpone. Wyłożyć delikatnie na czekoladowy mus. Na wierzchu ułożyć
Kuchnia w opałachplasterki 10-15 g masła łyżka oliwy z oliwek 60 ml białego wina, pół wytrawnego sól i pieprz po szczypcie do smaku pół łyżeczki cukru 50-80 ml mascarpone 200 g makaronu Soba świeże listki bazylii starty na grubej tarce świeży ogórek zielony- ważne by nie był gorzki pieprz cayenne do oprószenia całości Przygotowanie: 1. Pomidory dokładnie umyć(...)połączyły 5.Po 2 minutach od wlania wina dodać krewetki, Gotować w sosie po 1,5-2 minuty z każdej strony- pamiętać by robić to na małym ogniu 6. Dodać serek mascarpone oraz szczyptę cukru, gotować jeszcze około 20-25 sekund. 7. W garnuszku ugotować makaron Soba- 3-4 minuty, 8. Makaron podawać z wymieszanym sosem, ozdobić startym ogórkiem i liśćmi
KreatywnePiny