mielonego twarogu 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 puszka śmietanki kokosowej 5 jaj 2 budynie śmietankowe bez cukru Krem: 1 szklanka śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru ½ świeżego mango Wiórki kokosowe do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód: Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na spód(...)wierzch przykryć folią aluminiową. Piec 1 godzinę, na 15 minut przed pieczeniem folię zdjąć aby lekko zrumienić sernik. Chłodzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Masa: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszysto, wyłożyć na upieczony i zimny sernik, na wierzchu ułożyć plasterki obranego i pokrojonego mango, posypać grubo wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonpoprzestać ;) Składniki na tortownice o średnicy 18 cm, na blaszkę 24 cm podwajamy składniki Spód ciasteczkowy: 120 g herbatników czekoladowych 60 g roztopionego masła Biała masa serowa: 250 g mascarpone 250 g śmietanki 30 % lub 36 % 1/2 szkl cukru pudru 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki żelatyny 50 ml wrzącej wody Mus nektarynkowy: około 200 g owoców ( czyli 2 spore, dojrzałe(...)minut. 3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej, ale już nie wrzącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. 4. Schłodzoną śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu i delikatnie ją ubijamy (spieniamy ) Następnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy całość na sztywno. Na koniec dosypujemy cukier puder. Hartujemy żelatynę dodając do niej dwie łyżki naszej masy, mieszamy i wlewamy całość do reszty. Miksujemy do wymieszania
Gotowanie...to proste !zyskała nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt • 4 jajka • 4 łyżki cukru • 4 łyżki mąki pszennej Masa • 250 g sera mascarpone • 1 biała czekolada • puszka moreli w syropie • 1 dżem morelowy niskosłodzony Wykonanie: Rolada • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. • Dodawać po jednym żółtku(...)czym zwinąć z powrotem. • Roladę zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na kilka godzin lub na noc. Masa • Białą czekoladę rozpuścić na parze. • Serek mascarpone wymieszać mikserem, o czym dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. • Morele wyjąć z puszki, osączyć z syropu i wyciąć małym kieliszkiem okrągłe „żółtka
To co kochamłyżeczka sody oczyszczonej Delecta 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mleka 1 mniejsza pomarańcza 2 jajka 100 g masła Krem: 200 g śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu skórka starta z 1 pomarańczy kamyczki czekoladowe Decorada od Delecty Sposób przygotowania: 1. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Pomarańczę sparzamy we wrzątku(...)wszystko razem mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 3/4 papilotki. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i cynamon i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki i posypujemy czekoladowymi kamyczkami. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachbiszkopt bez dodatku mąki. Składniki na spód biszkoptowy: 100 g drobno zmielonych płatków migdałów 4 jajka L 2 łyżki ksylitolu/syropu z agawy bądź ew.cukru na krem: 250 g mascarpone 250 ml kremówki 150 g gładkiego twarożku 200 g borówek 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru) 3 duże łyżki żelatyny *opcjonalnie słodzik lub cukier do smaku(...)formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut. KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem. Dodać borówki oraz dżem i miksować do połączenia składników. Można także zmiksować borówki w blenderze i przelać powstały mus do masy. Kremówkę ubić ze słodzikiem
Ze smakiem i z pasjąsmacznego ciasta, a którą można przygotować przez cały rok. Kruchy spód z dodatkiem kakao, na nim galaretka pomarańczowa z sokiem i cząstkami pomarańczy, potem delikatna masa śmietanowa z mascarpone i aromatyczną skórką pomarańczową, a na wierzchu czekoladowa beza :) Całość jest naprawdę obłędna i wcale nie przesłodzona. Najlepiej zacząć przygotowanie od bezy (wówczas nie będzie potrzebna nam więcej niż jedna forma(...)pomarańczy 3 galaretki pomarańczowe (każda na 0,5 l wody) 3 1/3 szklanki wrzącej wody Masa śmietanowo-serowa ze skórką pomarańczową: 500 ml śmietany 30% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone (schłodzonego) 3 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka świeżo startej skórki pomarańczowej Beza czekoladowa: 3 białka (w temperaturze pokojowej) 150 g cukru 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej 60 g gorzkiej
MyCookBook.plmalutkie) 2/3 szkl. cukru 2/3 szkl. mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny Krem cytrynowy: 250 g mascarpone 170 g lemon curd (np z TEGO przepisu – wersja II) Białka ubijamy na sztywno. Łyżka po łyżce do ubitych białek dodajemy cukier, miksujemy aż do jego rozpuszczenia. Następnie(...)wykładamy na rozłożoną na blacie zwilżoną bawełnianą ściereczkę – wykładamy biszkopt papierem do góry. Papier delikatnie zdejmujemy, a biszkopt zwijamy w roladę razem ze ściereczką. Odkładamy do całkowitego ostudzenia. Serek mascarpone miksujemy krótko z lemon curdem. Biszkoptową roladę rozwijamy, zdejmujemy ściereczkę. Rozprowadzamy cytrynowy krem. Ponownie zwijamy. Odstawiamy do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy dowolnie – cukrem pudrem, lukrem lub lemon curdem
Smaki Na Talerzutrudne, jak myślałam:) Co prawda do łatwych ten tort nie należy, jednak jak widać nie jest to niewykonalne. Do przełożenia warstw użyłam kremu śmietanowego z dodatkiem mascarpone i czekolady oraz kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki dla przełamania słodyczy. Gościom bardzo smakowało:) Biszkopt: 7 jajek, 120g budyniu waniliowego (użyłam Master Cook) , 1 i 1/4 szklanki cukru(...)Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. UWAGA! Upiec dwa takie biszkopty!! Krem śmietanowy: 1 litr śmietanki 36%, 500g serka mascarpone, niepełna szklanka cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook) , 200g mlecznej czekolady, 300g dżemu z czarnej porzeczki, szklanka herbaty z cukrem. Śmietankę ubić na sztywno
Z miłości do słodkościmasz ochotę ale nic z tego co możesz kupić gotowego w sklepie Ci po prostu nie wystarcza! Kochamy naszą dzisiejszą Pavlova z dużą ilością kakao, czekolady deserowej mascarpone, kajmaku orzechowego z plasterkami prawdziwej mlecznej krówki ciągutki:) Mamy nadzieję, że i Wam posmakuje nasz smakołyk, zachęcamy do eksperymentowania! Pamiętaj: 2 małe bezy nie są bezami tylko dla 2 osób(...)średnicy 13-14 cm) białka z 3 jajek 200 g drobnego cukru 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki octu winnego 1,5-2 łyżki kakao do dekoracji: 200 g serka mascarpone odrobina cukru pudru- pół łyżeczki 4 łyżki dulce de leche o smaku orzechowym 4 cukierki krówki - miękkie w środku, o smaku mlecznym pokrojone w plasterki, bądź drobną
KreatywnePinyzjeść spokojnie i nad zwyczajniej w świecie po prostu porozmawiać ze sobą. Dziś królem posta będzie naleśnik grahamowy w formie sakiewki w w towarzystwie avokado, łososia wędzonego z mascarpone obsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z rozmarynem.Czas przygotowania 40 min porcja na 3-4 osoby SKŁADNIKI: - avokado 1szt- pomarańcza 1szt- łosoś wędzony (1op łososia norweskiego)- orzechy w włoskie(...)soli i mieszam do uzyskania gładkiej masy naleśnikowej po czym masie daję odpocząć ok 20 min- w tym czasie przygotowuję sos oraz masę do naleśnika - do miski wkładam serek mascarpone, pokrojonego w kostki łososia oraz avokado pieprzę oraz solę do smaku( dodaję więcej pieprzu)- na suchej patelni prażę orzechy włoskie ok 10 szt po czym kroje je i dodaję
Basia w kuchniśrednicy 27 cm: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli Masa cappuccino: 330 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cappuccino ½ szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru pudru 1,5 - 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku Dodatkowo: ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto(...)Następnie usunąć papier i piec jeszcze przez 15 minut. Pozostawić do wystudzenia. Krem: Przygotować esencję cappuccino – tzn. proszek wymieszać z gorącą wodą. Wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, następnie połączyć z serkiem mascarpone, a następnie z esencją cappuccino. We wrzątku rozpuścić żelatynę i połączyć z masą. Krem wyłożyć na wystudzony spód. Wierzch udekorować startą czekoladą. Wstawić do lodówki do stężenia kremu
Fabryka pomysłówkażdą okazję! Idealne na pierwszą niedzielę Nowego Roku! Składniki na biszkopt: 3 jajka 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki ksylitolu/cukru Składniki na krem: 160 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2-3 łyżki mocnej kawy - ristretto 1 łyżka amaretto dodatkowo: kakao do posypania Przygotowanie: jajka razem z ksylitolem ubić na puch. Powinny(...)ściereczką zwinąć w roladę i pozostawić na kratce kuchennej do wysudzenia zaparzyć ristretto. To zaparzone w ekspresie espresso, przy użyciu dwukrotnie mniejszej ilości wody) - kwintensencja smaku kawy. Ostudzić serek mascarpone ubić z cukrem/ksylitolem, dodać śmietanę kremówkę i ubić na puch. Pod koniec ubijania, jak masa zaczyna na powrót gęstnieć dodać amaretto i kawę rozwinąć roladę i posmarować kremem. Zwinąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto to rolada czekoladowa z kremem z mascarpone i ganache czekoladowym. Ciasto przypomina wyglądem kłodę drzewa. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, jeśli tylko chcecie zachwycić rodzinę to polecam to ciasto w 100 %. Chodź może i wygląda na dość trudne, to pozory mylą. Do jego przygotowania potrzebna jest tylko cierpliwość. Samo przygotowanie też nie zajmuje dużo czasu ( nie wliczając stygnięcia(...)gram cukier 100 gram cukier cynamonowy 1 op. kakao 3 łyżki mleko 3 łyżki masło 3 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka KREM: śmietana kremówka 250 ml. serek mascarpone 300 gram cukier 2 łyżki GANACHE: śmietana kremówka 250 ml. czekolada mleczna 100 gram czekolada gorzka 100 gram DODATKOWO: wiórki kokosowe lub cukier puder do oprószenia kakao do oprószenia METODA
Kuchnia PaulettesMiał być dla kogoś ważnego, ale muszę zjeść go sama :) Biszkopt upiekłam w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam nożem kształt serca. Zostało mi
Bon Appetit Małgorzaty