zepsuć. Najlepiej przygotować ją w metalowej formie z wyjmowanym dnem lub tortownicy. SKŁADNIKI SPÓD 250 g kruchych czekoladowych ciastek 75 g roztopionego masła KREM 250 g mascarpone 250 g masła orzechowego (bez cukru) 250 ml śmietany 30% ( schładzanej minimum 12 godzin) 5 łyżek cukru pudru CZEKOLADOWY GANACHE 90-100 ml śmietany 30% 90-100 g gorzkiej czekolady DODATKOWO(...)masłem. Ciastka rozmiksowujemy z roztopionym masłem w malakserze. Wysypujemy na spód formy i uklepujemy na spodzie i bokach. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania kremu. Do dzieży miksera wkładamy serek mascarpone i masło orzechowe. Dodajemy 4 łyżki cukru pudru i krótko miksujemy, do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietankę z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy
cool and mintybył strzał w dziesiątkę! Zresztą co ja będę Wam opowiadała, spróbujcie sami! Sernik z bakaliami Składniki: 500 g zmielonego twarogu (ja używam sera President w wiaderku) 250 g mascarpone około 300 g suszonych owoców: jabłka, śliwki kalifornijskie, gruszki, morele, daktyle (u mnie mieszanka owoce suszone firmy Helio ) 1/4 szklanki cukru 5 żółtek 5 białek 5 łyżek cukru pudru(...)mnie firmy Helio ) Wymiary formy 25 cm x 25 cm. W misce ucieramy twaróg z żółtkami. Dodajemy do niego miękkie masło i przesiewamy mąkę. Ucieramy. Do masy twarogowej dodajemy serek mascarpone i całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. W osobnej misce ubijamy białka, kiedy ubijemy je na sztywno dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie łączymy białka z twarogiem
PatiGotujebardzo posmakowała wersja z brzoskwiniami. I tę Wam polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 200ml. śmietanki 30% 250 g. mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki (u mnie brzoskwiniowa i pomarańczowa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt : białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec ubijania(...)delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na niskich obrotach. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Masa : śmietankę ubić z cukrem pudrem, gdy śmietanka jest ubita dodać serek mascarpone i dokładnie rozmieszać mikserem. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, połowę pokroić w kostkę, a połowę w cienkie paski. Brzoskwinie pokrojone w kostkę wymieszać z 3/4 masy śmietanowej. Dwie galaretki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekwaskowaty przełamuje słodki smak sernika. Składniki : Masa serowa ( składniki wyjąć z lodówki na godzinę dwie przed robieniem ) - 450 g sera białego u mnie " Mój Ulubiony " z Wielunia - 250 g serka Mascarpone - 200 g cukru pudru ( jak ktoś woli mniej słodki dać 150 g) - 3 jajka - kilka kropel olejku waniliowego - 2 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Mus brzoskwiniowy : - puszka brzoskwiń 820g
Wypieki Renejajka 75 g mąki pszennej 15g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru Krem: 250 g mascarpone 200 g śmieany 36% -ubitej na sztywno polecam firmę Piątnica- śmietana w kubeczku z tej firmy jest przeważnie już bardzo gęsta i nie trzeba jej wtedy ubijać 2 łyżki cukru Dodatkowo: około(...)Kliknij w baner/zdjęcie po przepis: Przestudzony biszkopt przepołowić na 2 równe okrągłe części; będzie to: góra oraz spód naszego tortu Krem: 1. Ubić śmietanę 2. Połączyć śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem puderem na gładką masę 3. Układać krem na podzielonym na pół biszkopcie. 4. Na krem układać plasterki truskawek 5. Położyć drugą część biszkoptu. 6. Wierzch i boki
KreatywnePinypokrojonej w kawałki dyni (ze skórką, bez pestek, kawałki kilkucentymetrowe)2 średniej wielkości pomarańcze2 łyżeczki imbiru w proszku1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 szklanka bulionu1 szklanka soku z ananasa100g serka mascarpone lub philadelphia1 łyżka masłasól do smakuSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pokrojoną dynię układamy na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, oprószamy 1 łyżeczką imbiru i pieczemy 25 minut.Z obu pamarańczamy(...)gałką i posmażamy przez minutę mieszając. Dodajemy skórkę pomarańczy, wlewamy sok z pomarańczy, dolewamy tyle bulionu, żeby zakryć dynię, ale nie więcej. Gotujemy kolejne 20 minut.Na koniec dodajemy serek i gotujemy mieszając aż do roztopienia.Garnek zdejmujemy z ognia i czekamy aż zupa trochę wystygnie.Przelewamy całość do blendera, dolewamy sok z ananasa, solimy do smaku i miksujemy na gładką masę
W kuchni wieczoremskładniki:ciasto250 g mąki125 g margaryny1 żółtko jaja1 łyżka cukru pudru szczypta solikrem300 ml śmietany 30%250 g serka mascarpone100 g białej czekolady3 łyżki mielonych
Monia miesza i gotujemarchewki 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru brązowego po 2 łyżeczki sody i cynamonu Składniki na krem : 300 g śmietany kremówki 200 g serka mascarpone cukier puder do smaku Składniki na krem marchewkowy : 1/2 l soku marchewkowego 1 budyń waniliowy 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie : Mąkę mieszamy z sodą, cynamonem, wbijamy do niej jajka, dodajemy(...)wylewamy ciasto, pieczemy przez 40 min. w temp. 180 *C Po wystudzeniu kroimy je na 2 części Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce serka i cukier puder do smaku - miksujemy razem Na garnuszka wlewamy połowę soku marchewkowego, w reszcie mieszamy budyń i wlewamy na wrzący sok - gotujemy mieszając Na koniec wsypujemy galaretkę pomarańczową, wyłączamy gaz i mieszamy
Proste PotrawyJeśli tak jak ja lubicie kokos to tym ciastem będziecie zachwyceni. Jest podwójnie kokosowe bo zawiera kokosową bezę oraz krem z mascarpone i gotowanego kokosu a to wszystko otulone kakaowym biszkoptem. Dodałam też lekką nutkę alkoholu, żeby całość nie wydawała się mdła. Jak dla mnie bomba (kaloryczna niestety też),miękkie, lekkie po prostu przepyszne. *foremka(...)bezę: 4 białka 1 szklanka cukru 150 g kokosu szczypta soli na krem kokosowy: 3/4 szklanki mleka 100 g drobnego kokosu 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru łyżka żelatyny dodatkowo: 1/3 szklanki wódki Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem ciasta, wtedy ładnie się przekroi i nie będzie się strzępił. Białka ubić na sztywno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 50 g maślanki Krem: 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać je z jajkami roztrzepanymi oraz maślankę. Marchew obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Obrane banany rozgnieść widelcem. Dodać do jajek(...)równo. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 25-30 minut na złotobrązowy kolor. Wyjąć i ostudzić. Czekoladę połamać, umieścić w garnuszku, wlać śmietankę i rozpuścić. Ostudzić. Serek utrzeć z rozpuszczoną czekoladą, dodając pod koniec cukier puder. Przełożyć do szprycy i udekorować muffinki tworząc gniazda. Na środku umieścić czekoladki
Czerwień i błękitNiesamowicie mi się taka galaretka podoba. Dzięki niej owoce są ładnie wyeksponowane, a takie „lewitujące” borówki od razu przyciągają wzrok. Na około 6-7 pucharków: 500 g mascarpone 400 ml mleczka kokosowego 4-5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny około 50 ml mleka Dodatkowo: 96 g kakaowych herbatników z nadzieniem borówka amerykańska (ilość wg uznania) wiórki kokosowe(...)Żelatynę wsypujemy do garnuszka, zalewamy mlekiem, mieszamy i odkładamy do napęcznienia. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż zacznie się rozpuszczać (nie gotujemy). Lekko studzimy. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, wlewamy mleczko kokosowe i wsypujemy cukier. Miksujemy wszystko na średnich obrotach miksera, do połączenia. Następnie wlewamy przestudzoną żelatynę. Miksujemy do połączenia. Masę od razu przelewamy do pucharków (dość szybko
Smaki Na Talerzupodane jako najlepsze ciasto. Przygotowujemy je w formie z wyjmowanym dnem, aby łatwiej kroić deser. Czekoladowy spód z ciasteczek znakomicie tutaj pasuje i podkreśla intensywny aromat kawy. Pamiętajcie, aby mascarpone i śmietana były mocno schłodzone, najlepiej całą noc - w innym przypadku masa się zważy. Do nasączenia biszkoptów można użyć dowolnego alkoholu np. likieru Bailey's, Sheridan's czy innych(...)miała konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć do keksówki z wyjmowanym dnem (najlepiej silikonowa + szklane dno). Umieścić w lodówce na czas przygotowania kremu. Krem: 250 ml śmietany 36 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Składniki powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę i ser ubić do otrzymania sztywnego kremu. Dodać cukier, krótko zmiksować. Na schłodzony spód wyłożyć 1/3 masy. Schłodzić. Dodatkowo
Chocolate Muffin Blogpatyczkiem czy sie upiekl.Po upieczeniu i przestygniecu biszkopt nalezy przekroic na 3 rowne krazki. Najlepiej odwrocic go do gory nogami by gora tortu miala rowna powierzchnie.Skladniki na mase: 500g serka mascarpone 2 kremowki po 250 ml kazda cukier puder (ilosc wedle uznania, ja dalam 2 lyzki, bo nie lubie zbyt slodkich ciast) 200g gorzkiej czekolady olejek pomaranczowy 1 usztywniacz(...)ubijamy kremowki z cukrem pudrem. Jesli lubimy slodkie kremy dajemy wiecej cukru pudru, najlepiej jest sprobowac jaka ilosc nam odpowiada. W trakcie ubiajania dodajemy tez usztywniacz do smietany i serek mascaropne.Na koncu dodajemy przestygnieta czekolade i olejek pomaranczowy. Ja dalam jedna mala lyzeczke.Gotowym kremem przekladamy tort. Najlepiej zrobic to z pomoca obramowania od tortownicy.Pierwszy krazek ukladamy na talerzu i spinamy
Przysmaki KarolkiSkładniki: Ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 150 g mąki pszennej 100 g masła Krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ponadto: 500 g truskawek 3 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Składniki
Cukiernia Pychotkiłyżeczki soda oczyszczona – ½ łyżeczki cynamon – 1 łyżeczka jajka – 4 szt sól – szczypta cukier – 2 szkl margaryna stopiona – 250 g marchew starta – 2 szklanki tłuszcz do formy bułka tarta KREM: serek mascarpone - 400 g masło - 250 g cukier puder - 4 łyżki kakao - 2 łyżki CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wlewać przestudzony tłuszcz i wsypywać produkty suche wcześniej(...)niej ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180stC przez 60 minut. Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekroić na 3 części. KREM: Masło miękkie zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek macarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dobrze mieszamy. Kremem brązowym przekładamy tort i smarujemy góre oraz boki. białym kremem wykonujemy
Camilla w kuchni