Kakaowy biszkopt przeplatany kremówką z mascarpone - przygotuj to ciasto i poczuj magię Świąt! Spraw niespodziankę swoim najbliższym i udekoruj ciasto słodkimi choinkami lub gwiazdkami. Składniki (blaszka 24x35): - biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej(...)szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - dodatkowo: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ozdoby do ciasta "Magia Świąt" Dr. Oetker Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka, po 3 min dodajemy cukier i dalej ubijamy (na "sztywną
Alutka-GotujePół szklanki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej (może być z alkoholem jeśli deser jest tylko dla dorosłych) Dodatkowo: 100ml śmietany kremówki Łyżeczka cukru pudru Cynamon lub kawa rozpuszczalna do oprószania Serek mascarpone, śmietana kremówka oraz puree powinny być schłodzone. Mascarpone wraz ze śmietaną kremówką i cukrem ubijamy na bitą śmietanę. Pod koniec miksowania dodajemy puree z dyni oraz przyprawy. Miksujemy
Kolizje Smakówjajko 30 ml oleju 1/2 szklanki mleka 1/4 kostki drożdży 200 - 250 g mąki pszennej sól, pieprz, zioła prowansalskie, 3 ząbki czosnku lody z pietruszki: 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% duży pęczek natki pietruszki biały pieprz, sól sałata miodowa: główka sałaty sos do sałaty: 1 łyżka miodu gryczanego (lub innego) 1 łyżka musztardy
Jadło i czytadłorazem. Dzisiaj postanowiłam trochę rozpieścić podniebienie, a co raz się żyje. Do dzieła!Ps. najpyszniejszy makaron jaki w życiu jadłam :-)Składniki: makaronu tagliatelle1 bakłażan 1 serek mascarpone 1 pierś z kurczaka 1 cebula biała4 pomidory ząbek czosnkuświeża bazylia ulubione przyprawy ( moje to najukochańsze zioła prowansalskie ) Sposób przyrządzenia:Cebulę, bakłażana(...)smażyć na oliwie ok. 3 minut, aż się zarumieni .Po tym czasie przełozyć do innego naczynia . Na tej samej patelni smażyć sparzone i obrane pomidory,następnie połączyć z serkiem. Dokładnie wymieszać składniki 1 i 2 Dusić ok. 3 minuta aż się połączą ze sobą smaki.Doprawić przyprawami i świeżą bazyliąPodawać na gorąco
pieprzny smaczekSKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem śmietanowy 400 ml śmietanki kremówki 150g serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią krem cytrynowy 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki cukru 80g masła sok i skórka otarta z 3 cytryn(...)umieszczamy w rondelku i roztrzepujemy na jednolitą masę. Dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki. Gotować cały czas mieszając, aż do zgęstnienia kremu. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek, sok z cytryny oraz cukier i jeszcze chwilę mieszamy. Na kruchy spód wykładamy krem cytrynowy, a na nim rozprowadzamy ubitą śmietanę. Michałki kroimy w plasterki i układamy na kremie. Przechowujemy
DefinicjaSmakuprzepis lekko zmodyfikowany z bloga Moje Wypieki 100 g podłużnych biszkoptów duża puszka brzoskwiń (820 g) 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 2 łyżeczki żelatyny w proszku 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 1. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie biszkopty. 2. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Zmiksować na puree. 3. Żelatynę zalać małą
Moja Galeria Smakuplastycznej :) Składniki na 2 spody migdałowe: 5 dużych białek 150 g cukru 50 g cukru pudru 75 g mielonych migdałów 30 g mąki pszennej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru waniliowego (jeśli wolicie słodsze kremy, można dać 3-4, najlepiej zacząć od mniejszej ilości
Ciastkozercysezonie truskawkowym. Delikatne, kremowe i mało pracochłonne ze względu na użycie gotowych biszkoptów ladyfingers, czyli tych podłużnych. Polecam serdecznie :) Składniki: biszkopty ladyfingers (ok 24 szt) Masa śmietankowa: 250 g mascarpone 500 g śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 70 ml wody Dodatkowo do masy truskawkowej: 300 g truskawek 1,5 łyżeczki żelatyny 50 ml wody(...)łyżki cukru pudru Dodatkowo: truskawki 1 galaretka truskawkowa + 300 ml wody Przygotowanie: Masa śmietankowa: żelatynę zalać 70 ml wody i zostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i ubić na wolnych obrotach na gęsty krem. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę (do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej
Kocham..lubię..gotuję..budynie śmietankowe 1/2 szklanki soku z cytryny 1 i 1/2 szklanki wody 2 żółtka 1 szklanka cukru 200 g masła Pianka cytrynowa: 600 ml śmietanki 30% 150 g serka mascarpone 2 op. galaretki cytrynowej Dodatkowo: herbatniki maślane Polewa: 2 łyżki masła 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec
Smaki Na Talerzuherbatników 1 słoik dżemu porzeczkowego ( który nie jest twardy) 1 puszka mash krówkowej ja dałam z advocatem 400 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 250 ml serka mascarpone 1/3 szklanki cukru 1 tabliczka czekolady do posypania Przygotowanie: Spód blachy wykładam papierem do pieczenia. (U mnie wykmowane dno). Na papier kładę 1 porcję herbatników(...)Następnie kładę porcje herbatników. Herbatniki smaruję masą krówkową. W wysokim naczyniu ubijam śmietanę z cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie,studzę. Dodaję do śmietany, mieszam. Powoli dodaję serek. Mieszam mikserem kilka chwil do połączenia składników. Przekładam na krówkę. Następnie kładę ostatnią warstwę herbatników. Końcówką dżemu smaruję herbatniki. Posypuję startą na małych oczkach czekoladą. Ciasto zawijam folią spożywczą
Gotowanie Patkiwszystkiego najlepszego z okazji Waszego święta :) Składniki: ciasto - 120 g masła - 1 żółtko - 30 ml mleka - 170 g mąki pszennej - szczypta soli nadzienie - 100 g białej czekolady - 320 g serka mascarpone - 100 g malin - 100 g borówek Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy ciasto i wylepiamy nim formę na tartę. Formę przekładamy do lodówki i chłodzimy około 30 minut(...)ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 C przez 20 minut. Gdy ciasto stygnie przygotowujemy nadzienie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a gdy lekko przestygnie miksujemy ją z serkiem. Masę rozsmarowujemy na upieczonym cieście. Wierzch dekorujemy malinami i borówkami
Zainspirowana w kuchniwstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc. Na drugi dzień krem zmiksować na wysokich obrotach miksera aż będzie dobrze napowietrzony i puszysty. Dodawać po łyżce serek mascarpone, miksować do połączenia składników. Przekładać tak przygotowanym kremem torty, ciasta czy użyć do gofrów. * jeśli zamiast klasycznej, gorzkiej czekolady wykorzystamy czekoladę smakową, np. pomarańczową, malinową, wiśniową to otrzymamy krem
Cakes By Kejtosoby, ale można spokojnie dać więcej. Nam smakowało :) Miłego dnia Wam życzę :)) Składniki: filet z indyka większy por cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka mascarpone 1/2 szklanki śmietany 18% sól różowa pieprz ryż biały długoziarnisty u mnie Halina troszkę kurkumy rukola suszone pomidory słonecznik olej kokosowy do smażenia Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Cebulę(...)podsmażam na rozgrzanym oleju, dodaję pora i czosnek. Podsmażam na małym ogniu. Indyka kroję, podsmażam na drugiej patelni. Jak por będzie już miękki, przekładam do niego indyka, dodaje serek mascarpone i śmietanę, doprawiam, mieszam i podduszam jeszcze ze 2 minuty. Rukolę myję, pomidory kroję, daję do miski, dodaję słonecznik i mieszam. Do gotowego ryżu dodaję trochę kurkumy, mieszam. Przekładam
kruche babeczkiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 160 g herbatników kakaowych 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady białej ok. 120 – 160 g prażonej pszenicy w miodzie wykonanie: Blaszkę (20×25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy 1/2 cz. herbatników. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy o miseczki i umieszczamy(...)garnuszku z gotującą się wodą). Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Serek rozmiksowujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej czekoladę i ponownie ubijamy. Taką masę dodajemy do serka i miksujemy na jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy prażoną pszenicę i mieszamy szpatułką. Gotową masę równomiernie wykładamy na herbatniki i przykrywamy ją pozostałą częścią ciastek. składniki na polewę
Domowy Smak Jedzenia