łyżeczka proszku do pieczenia na drugi biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masa: 1 litr smietany 30 % 1 serek mascarpone 350 g do nasączenia biszkoptu: 2 filiżanki hernaty rasberry pear Richmont 2 kieliszki czystej wódki 2 kremy tortowe: smietankowy i czekoladowy do ozdobienia lub możemy ozdobić również dobrze bitą
Z Majeczką w kuchnigarnku na maśle ( nie przypalić cebuli ) . Zalać bulionem ( nie całkiem przykrywając warzywa ) gotować do miękkości. Zmiksować blenderem, doprawić szczyptą gałki, solą, pieprzem do smaku. Dodać sok jabłkowy i serek mascarpone. Gotować jeszcze z 5 - 10 min na małym ogniu. Do gotującej się wody wrzucić brokuła i gotować z 3 min. Dodać do kremu i................... Smacznego
Gaździnka warzyliści rzodkiewki ( porcja dla dwóch osób ) 1/4 opakowania spaghetti Barilla 1 duży ząbek czosnku 1 pęczek liści z rzodkiewki 4 połówki orzechów włoskich 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka serka mascarpone 1 plaster (1 cm grubości) boczku wędzonego surowego świeżo mielony pieprz szczypta soli Do gotującej się wody dodajemy makaron i gotujemy go do momentu aż będzie al’dente. Boczek
Kuchnia na wzgórzuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tartaletki z najlepszym kruchym ciastem. Na pewno będę do niego wracać. Ciasto wychodzi kruche, delikatne i chrupiące. Krem wykonany z serka mascarpone, śmietany kremówki i białej czekolady. Zrobione z sezonowych truskawek ale równie dobrze można zrobić z innymi owocami np: malinami lub jagodami. Z przepisu wychodzi
Marta Gotujetakiego deseru zajmuje dosłownie kilka minut. A szczerze wiecie co? Ja jeszcze nigdy nie jadłam takiego prawdziwego tiramisu. 2 porcje: 100 g biszkoptów ¼ szklanki kawy rozpuszczalnej (zaparzonej) 250 g serka mascarpone 50 g białej czekolady ¾ szklanki malin Kakao do posypania Wcześniej zaparzamy kawę. Robimy ją według uznania – mocniejszą lub słabszą. Ja na tą porcję zaparzyłam około łyżeczkę kawy. Odstawiamy
VioletoweKucharzeniepiekarnika na 80 minut (lub do suchego patyczka). Temperatura pieczenia to 170 stopni. Gdy babka ostygnie, wykonujemy krem. Składniki na krem: 150 ml śmietany kremówki (schłodzona) 150 g serka mascarpone (schłodzona) łyżka posiekanych drobno płatków migdałowych 2 łyżki białego maku cukier puder według uznania skórka otarta z pomarańczy Wykonanie: Mak gotujemy przez 15 minut, do miękkości, po czym odsączamy
Poezja Smaków - blog kulinarnySKŁADNIKI: Biała Masa 350 ml Śmietany 30% 1,5 tabliczki czekolady białej 1 serek mascarpone 200 g preparowanej pszenicy Ciemna masa 350 ml Śmietany 30 % 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo 250 g herbatników SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na samym początku przygotowuję masę białą. Za pomocą miksera ubijam na sztywno śmietankę. W kąpieli wodnej rozpuszczam białą
Gotowanie Patkipieczenia 0,5 kubka wiórków kokosowych 0,5 kubka oleju kokosowego 0,5 kubka mleczka kokosowego aromat migdałowy 0,5 kubka cukru 2 białka szczypta soli krem: 1 op serka mascarpone (200g) 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 4 żółtka 1 łyżka mleka w proszku beza: 1 kubek wiórków kokosowych limonka 2 białka 1 kubek cukru pudru(...)olej i dosypujemy wiórki ciasto wylewamy na posmarowaną olejem kokosowym foremkę, pieczemy ok 20 minut do efektu suchego patyczka w międzyczasie przygotowujemy krem- masło ucieramy na puch, stopniowo dokładamy serek, żółtka z cukrem ucieramy na puch, obie masy łączymy, dosypujemy mleko w proszku, mieszamy, możemy dosypać 0,5 szklanki wiórków:) białka na bezę ubijemy z cukrem i sokiem z limonki
Luźna KuchniaPrzedstawiam Wam zupełnie inny sposób na tradycyjny polski wypiek jakim jest sernik. Wykonany w mojej ulubionej wersji – mini serniczków w formie muffinkowej. Dodatkowo zamiast zwykłego twarogu użyłam serka kremowego i mascarpone co dało bardzo ciekawy i odmienny od zwykłego sernika efekt smakowy. Co ciekawe zachwycone nim są najbardziej osoby, które za sernikami zazwyczaj nie przepadają. Jako dodatku użyłam musu(...)spróbować, smak naprawdę zaskakuje. Zapraszam do obejrzenia wideo na kanale Słodki Blog na YouTube Składniki: (na 24 serniczki) Spód: 120g herbatników maślanych 50g roztopionego masła Masa serowa: 200g serka kremowego 250g mascarpone 100g kwaśnej śmietany 50g miękkiego masła 100g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 małe jajka 1/2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej pół opakowania budyniu waniliowego
Słodki Blogidealny nawet gdy odwiedzą nas niespodziewani goście Składniki na 2-3 porcje: 200 g orzechów (u mnie pecan z racji świetnego makro) 200 g śmietanki kokosowej lub 150 g serka mascarpone i 50 g śmietanki 36% 200 g jabłek cynamon cejloński szczypta wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii opcjonalnie słodzik ( erytrol , stewia lub ksylitol do smaku) Orzechy pokruszyć
Ola la LCHFnich sok. Jajka ubij z 50 g cukru, przelej do garnuszka, dodaj sok z cytryn, podgrzewaj na małym ogdniu, mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia, następnie domieszaj serek mascarpone. Wstaw do lodówki. Truskawki umyj, obierz, odłóż część do dekoracji, i pokrój resztę na małe kawałki. Wyłóż krem na roladę bezową, posmaruj ją kremem, pozostawiając
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaktóre dodatkowo skropiłam waniliowo-miodową polewą. SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18-20 cm SPÓD 190 g ciastek maślanych lub deserowych 50 g rozpuszczonego masła KREM CZEKOLADOWY 500 g serka mascarpone (powinien być schłodzony) 1-2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady BITA ŚMIETANA 250 ml śmietany 30-36% (długo schładzanej) 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka pokruszonych bezików
cool and mintylato. *foremka 40*30 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie: 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki kremówki łyżeczka kawy waniliowej od tommycafe 4 łyżki rodzynek namoczonych w rumie 2 łyżki posiekanych orzechów opakowanie śnieżki 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 100 g czekolady
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaminut. Po tym czasie dodajemy do niego soczewicę oraz curry i gotujemy kolejne 20 minut. Po tym czasie ściągamy garnek z ognia i wszystko dokładnie miksujemy. Do zupy dokładamy serek mascarpone, podgrzewamy ją aż mascarpone się rozpuści. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy wodę. Doprawiamy do smaku sola i sokiem z cytryny. Możemy posypać posiekaną kolendrą
Przysmaki Karolkipuder wg uznania1/2 tabliczki gorzkiej czekoladykilka listków mięty do dekoracjiUbijamy na sztywno śmietanę, dodajemy pokruszoną chałwę oraz skórkę i sok z połowy pomarańczy. Nadal przez chwilę miksujemy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Jeśli deser jest dla nas za mało słodki dodajemy odrobinę cukru pudru. Dekorujemy tartą czekoladą. Dekorujemy listkami mięty, plasterkami pomarańczy. Przed podaniem chłodzimy
Bon Appetit Małgorzaty