zmrożony”. Efekt końcowy może zapowiadać, że przygotowanie zajmie duuuużo czasu. A tu miła niespodzianka i zaskoczenie. Samo przygotowanie, to nie dłużej, jak 20 minut. Składniki: - 3 jajka- 250g mascarpone- 250 ml fresh double cream- 1/3 szklanki drobnego cukru- 1 łyżka cukru pudru- ziarenka z 1 laski wanilii- skórka otarta z cytryny- 100 g dobrej czekolady- 80 g uprażonych płatków(...)następnie ochłodziłam pod bieżącą wodą. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem i ziarnami wanilii, dodałam skórkę z cytryny dalej ucierając, aż powstała puszysta i gładka masa. Dodałam serek mascarpone i wmieszłam go robotem na niższych obrotach. Ubiłam śmietankę z łyżką cukru – dodałam do masy jajecznej i wymieszałam. Ubiłam na sztywno pianę, którą dodałam do masy wraz
mojewypiekiinietylkoodstępach czasowych – mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać do masy jajecznej, mieszać już tylko kopystką. – reszta jak wyżej Masa serowa – serek mascarpone i waniliowy, jogurt, cukier puder, cukier waniliowy wymieszać na gładką masę. Żelatynę wsypać do kubka zalać odrobiną soku malinowego i zostawić na chwilkę, aż napęcznieje. Zagotować pozostały(...)aromat malin rozejdzie się po całej masie. Wylać tak przygotowaną masę na dół biszkoptu i przykryć drugim biszkoptem. Całość lekko przydusić. Wstawić do lodówki. Thermomix masa serowa – serki, cukier puder, jogurt, cukier waniliowy wrzucić do naczynia miksującego, założyć motylek, ubijać 1 minutę obroty 3 – żelatynę zalać odrobiną soku, zostawić, aż napęcznieje. Następnie zalać wrzącym pozostałym sokiem, wymieszać dokładnie
Kuchnia Pokoleńpomarańczami Najprostszy deser świata? Smakuje pomarańczami i jest pyszny. Składniki: 1,5 białej czekolady (ok 150 g) opakowanie serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) 2 łyżki oleju z dynii 2 czubate łyżki miodu skórka z całej pomarańczy kilka kropli olejku pomarańczowego lub 2 łyżki wódki pomarańczowej garść wędzonych śliwek bez pestek(...)opcjonalnie) do do dekoracji gotowego sernika 2 czerwone pomarańcze do dekoracji Przepis na sernik na zimno z pomarańczami Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z pozostałymi składnikami (serek, olej, miód, skórka i olejek pomarańczowy, śliwki). Odsączyć na gazie, którą wykładamy durszlak i zostawić przez noc w lodówce, żeby nadmiar płynu odciekł i żeby sernik trzymał kształt. Przed podaniem
Ugotowane pozamiatanenależy. Warto i polecam dodać owocową i lekko kwaśną frużelinę lub konfiturę, jak to zrobiłam w Torcie bananowym. Składniki na krem z masłem orzechowym i kajmakiem: 400 g serka mascarpone, schłodzonego 245 g masła orzechowego, niesolonego, schłodzonego 120-160 g kajmaku w puszce, do smaku, schłodzonego W misce umieszczamy wszystkie składniki i za pomocą miksera mieszamy do momentu otrzymania gęstego
Słodki PomysłDziś pochwalę się Wam torcikiem, który zrobiłam na pierwsze urodziny Majci- mojej małej sąsiadki;-) Biszkopt zrobiłam kakaowy do tego krem śmietankowo- kokosowy z mascarpone. Pomiędzy biszkopt i krem dałam jeszcze warstwę frużeliny jagodowej. Efekt końcowy bardzo mi się podobał. Dekoracje niestety były kupne, ale nie mam jeszcze takiej wprawy. To był mój 3 tort w życiu ;-) Podobno wszystkim smakował(...)biszkopt: 8 jajek, 1 szkl. mąki tortowej, ½ szkl mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao (płaskie), ¾ szkl cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju Składniki ma masę: 4 serki mascarpone ( po 250g każdy), 0,8 l śmietany 30%, 5 – 6 łyżek cukru pudru, 1 szkl wiórków kokosowych Składniki na frużelinę: 500 g mrożonych owoców ( ja użyłam jagód
Passion of Cookingłyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 200 ml śmietanki 30 % śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 150 g serka mascarpone porzeczka czerwona A jak to zrobić: Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę, dodawać po trochę cukru i ubić na sztywno. Dodać żółtka i dobrze(...)piec 12-15 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni. Babeczki wyjąć z foremek i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem na sztywno, dodać serek i jeszcze przez chwilę miksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nią babeczki. Posypać porzeczkami
Kuchnia w opałachsamo. Truskawka truskawce nie równa :) Składniki: 250 g margaryny, 0,6 szklanki cukru, 1 jajko, 1,5 szklanki mąki, krem: 400 g mascarpone, 3 jajka, 5 łyżek cukru, 300 g truskawek.Przygotowanie: Z margaryny, jajka(1), cukru i mąki zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Następnie wkładamy(...)piekarnika i pieczemy ciasto ok. 15-20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy krem. Żółtka ubijamy z cukrem do białości, osobno ubijamy białka na sztywno. Serek mascarpone rozgniatamy widelcem i na wolnych obrotach ubijamy z żółtkami, następnie dodajemy ubite białka mieszając delikatnie łyżką. Na ostudzone ciasto wykładamy krem, na który układamy plasterki truskawek. Ciasto chłodzimy
Aga w kuchniCiasto, które uwodzi smakiem. Idealne połączenie smaków: kwaskowate maliny, kruchy spód, słodka i chrupiąca beza, lekki krem z kremówki i mascarpone. A całość dopełniają płatki migdałowe. Musicie spróbować! Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, orzeźwiające. Idealne na lato. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam! Malinowa chmurka Składniki na blaszkę Na kruchy spód: 150g mąki pszennej 100g masła 3 żółtka(...)łyżeczki proszku do pieczenia Na galaretkę z owocami: 3 galaretki malinowe rozpuszczone w 3,5 szklankach wrzącej wody 300g malin Na masę śmietankową: 400ml kremówki 30 lub 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka ekstraktu z wanilii Na bezę: 3 białka 150g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej garść płatków migdałowych Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy
Smak mojej kuchniktórzy za kawą nie przepadają będą oblizywać się ze smakiem! Spróbujcie! SKŁADNIKI : * kawa zbożowa INKA Bio klasyczna – 3 łyżeczki http://inka.pl/rodzina-inki/inka-bio/inka-bio/ * mleko 2% – 125 ml * mascarpone – 6 łyżek * gorzka czekolada – 50 g * biała czekolada – 50 g * lody waniliowe – 1 gałka + solony karmel ( cukier , masło , śmietana 30% ) + orzechy arachidowe prażone – do posypania SPOSÓB(...)wolnym ogniu gotujemy do uzyskania karmelowej konsystencji. Solimy. W jednym naczyniu roztapiamy czekoladę gorzką, w innym czekoladę białą ( w kąpieli wodnej ). Do każdej dodajemy po 3 pełne ( czubate ) łyżki serka mascarpone, miksujemy. Na dno szklanki wykładamy masę ciemną, potem jasną. Kawę rozpuszczamy w gorącym mleku ( drobinę słodzimy jeśli chcemy ) i zalewamy czekoladowe masy. Na górę układamy gałkę lodów i polewamy
Ostra na SłodkoTort cynamonowy. Ze względu na delikatny smak najlepiej będzie komponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas. Składniki: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki 36% 2 płaskie łyżeczki cynamonu 4 – 6 łyżek cukru pudru/miodu lub więcej, do smaku W misce Więcej... Artykuł Krem cynamonowy pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłwyjść z aparatem do ogrodu! :) Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny deser bez pieczenia, idealny na takie ciepłe dni. Jest to puszysty jak chmurka mus z malin i mascarpone podany z sałatką owocową z dodatkiem słodko-kwaśnej Glassy Malinowej i pokruszonymi ciasteczkami. Jedzony pod chmurką - na balkonie lub ogrodzie, smakuje fantastycznie. Zapraszam Was na przepis ze zdjęciami krok(...)wszyscy będą pod wrażeniem. Mus malinowy to tylko 4 składniki - owoce ugotowane na sos z dodatkiem cukru (maliny możecie zamienić np. na truskawki albo jagody), przetarte i wymieszane z serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Dla przełamania słodyczy deseru udekorowałam go sałatką owocową z dodatkiem Glassy Malinowej od Monini . Glassa balsamiczna to krem na bazie octu balsamicznego z Modeny. Dzięki swej
Chilli Czosnek i Oliwatytułową śnieżynkę z mascarpone – sernik bez pieczenia . Składniki: 500 g półtłustego lub tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie (opcjonalnie dobrej jakości ser na sernik z wiaderka np. Wieluń) 500 g mascarpone (temperatura pokojowa) 1 szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 600 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36% 6 łyżeczek żelatyny + około 100 ml wody do rozpuszczenia na wierzch (dekoracja(...)pokruszonych herbatników wymieszanych z rozpuszczonym masłem (coś a la mokry piach), nasączonych biszkoptów, na pieczonym kruchym spodzie lub cienkim biszkopcie. Przygotowanie: Na początku miksujemy ze sobą twaróg, serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Masa powinna być jednolita, bez grudek. Ja robię to stopniowo, najpierw część sera z cukrem i ekstraktem, a potem dodaję stopniowo resztę. Żelatynę umieszczamy w małym
Słodkie okruszkimasła jajko sól Nadzienie: 3 pory (białe i jasnozielone części) 2 łyżki masła 4-5 jajek 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% 4 łyżki gęstego pełnotłustego jogurtu lub serka mascarpone (może też być śmietana 30%) 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 150 g koziego sera pietruszka do posypania . Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski(...)lodówki na godzinę. Nadzienie : P ory pokroić w poprzek na półplasterki. Wrzucić na roztopione masło, posolić i smażyć przez około 4 minuty. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i serek lub jogurt, tymianek, sól i pieprz. Roztrzepać widelcem. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciasto położyć na formie papierem do góry
Moja Mama Gotujeimbiru, 10 dag mielonych migdałów, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag mąki tortowej, 10 dag mąki żytniej, 10 dag suszonej żurawiny, 15 dag białej czekolady, 25 dag serka mascarpone, szklanka cukru pudru, sok z połowy cytryny, 2 łyżki mleka. Do ozdoby: 5 dag żurawiny, garść płatków migdałowych. Sposób przygotowania: Masło ucieramy z brązowym cukrem. Nie przerywając ucierania dodajemy(...)tabliczkę czekolady (10 dag). Całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotowujemy krem. Serek miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy żurawiną i płatkami migdałowymi. Całość polewamy polewą przygotowaną z połowy tabliczki czekolady wymieszanej
Pobite gary Barbary