tortowej ½ szklanki drobnego cukru kryształu 1 op. cukru z wanilią 2 łyżki kakao 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 350ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 250g mascarpone Czerwony barwnik w proszku Sposób przygotowania Muffinki: Jajko ubijamy z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy mleko oraz olej. Mieszamy. Składniki suche przesiewamy przez sito i mieszamy w osobnym naczyniu(...)piekarnika i skręcamy temp. do 180⁰C. Pieczemy ok 25 minut. Wyciągamy i całkowicie studzimy. Krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na gęsty krem. Dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Krem dzielimy na dwie części w proporcjach ok ⅔ i ⅓ . Do większej ilości stopniowo dodajemy barwnik spożywczy. Mieszamy do uzyskania pożądanego koloru. Krem przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy wierzch babeczki
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: Biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm): 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 200-300 g masła orzechowego (wedle smaku) 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki dowolne dekoracje mocny napar z czarnej herbaty(...)minut. Całkowicie wystudzić i pokroić na 3 blaty. 2. Zrobić mocny napar z herbaty i wystudzić. 3. Zrobić masę: śmietanę ubić na sztywno ,dodać cukier, a potem serek i masło orzechowe. 4. Złożyć tort: pierwszy blat lekko nasączyć herbatą, posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć 1/3 masy, drugi blat lekko nasączyć herbatą, posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć 1/3 masy,przykryć trzecim blatem
Kuchnia domowa Animakaronu spaghetti, 30-40 dag mięsa mielonego, kawałek pora, 1/2 średniej marchewki, 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 200 g pomidorów krojonych z puszki, łyżka mascarpone (opcjonalnie, ale warto dodać), sól do smaku, mniejsza papryczka chili - czerwona, łyżka oleju, oregano, bazylia. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Pora kroję w krążki, marchewkę w cienkie paseczki, paprykę wydrążam z ziaren(...)przez kolejne 5 minut często mieszając. Do mięsa wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Następnie wrzucam pomidory, gotuję kolejne 5 minut. Na koniec dodaję serek mascarpone, mieszam i gotuję do momentu, aż ser się rozpuści. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniabardzo delikatny smak, ale możecie również użyć klasycznej dyni o pomarańczowej skórce. Jeśli wolicie zdrowe desery, spróbujcie zastąpić cukier np. syropem klonowym, który bardzo dobrze komponuje się z mascarpone. Pamiętajcie o tym, żeby ładnie podać deser, to pobudzi zmysły waszych gości, jeśli używacie małych dyni hokkaido, możecie podać krem w skorupach dyni. Zadbajcie o swoje zdrowie i o swoje zmysły(...)Przygotowanie : 30 min Gotowanie : 30 min Chłodzenie : 4h Dla 6 osób ● 6 małych dni (typu hokkaido) po 200 g każda ● 50 cl mleka ● 250 g serka mascarpone ● 50 cl śmietany kremówki ● 250 g drobnego cukru ● 1 laska wanilii ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 60 g płatków migdałowych ● ok. 6 łyżek likieru kawowego (lub o smaku tiramisu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaradosny gwar. Dlatego polecam te serniczki każdemu i na każdą okazję. Jagodowe serniczki będę idealne na każdy kryzys, smutek, dla bliskich, dla wszystkich :) Serniczki możecie podać z kremem mascarpone lub bez. Aby wyglądały efektowniej proponuję użyć do kremu rękawa cukierniczego. Mi w ozdabianiu pomagały dzieci :) Ale... powiem Wam szczerze, że choć nie idealne to DLA MNIE (jako matki) MOJE DZIECI(...)mrożonych jagód + jagody do dekoracji 3/4 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika Delecta 10 małych biszkoptów * ser nie może być zbyt "wodnisty" Na krem: 125 g serka mascarpone 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru płatki czekoladowe Decorada Delecta Przygotowanie: Do miski wkładamy ser i dodajemy jogurt, całość dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Następnie wbijamy jajko
Słodkie okruszkiDesery przygotowane na zimno, bez pieczenia to idealna propozycja na wiosenne i letnie słodkości. Torcik z jogurtu i mascarpone z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Wymaga tylko cierpliwości w oczekiwaniu, aż żelatyna zetnie poszczególne warstwy. Jeżeli chcemy deserem poczęstować dzieci lub nie chcemy używać alkoholu wówczas zamiast nalewki do ponczu możemy dodać syrop(...)soku z cytryny 20 ml nalewki z kwiatów czarnego dzikiego bzu 5 g cukru 10 ml wrzątku WARSTWA BIAŁA 10 g żelatyny 20 ml wody do żelatyny 200 ml serka mascarpone 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml syropu z kwiatów czarnego dzikiego bzu 50 g cukru 20 ml soku z cytryny GALARETKA 10 g żelatyny 20 ml wody do żelatyny
Tajemnice Smakubędzie ser z kubełka lub biały kilkurotnie mielony. Składniki: 3 jaja 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mąki 250 g malin sól 150 g mascarpone 500 g twarogu - zmielonego 2 opakowania śmietan fixu 1 opakowanie cukru waniliowego 150 g śmietany kremówki cukier puder do oprószenia Przygotowanie: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)blachy 32x39 cm) wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 st i piec przez ok 10 min biszkopt przełożyć na ściereczkę i razem z nią zrolować - pozostawić do wystudzenia serek mascarpone wymieszać z twarogiem (ja miałam zwykły więc zmiksowałam mikserem jednak masa była zbyt sucha więc dodałam śmietankę) dodać zagęstnik do śmietany, 75 g cukru i cukier waniliowy
Gotowanie z pasjącukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Poncz Podwójne espresso 50-100ml wódki kokosowej 1 łyżeczka esencji waniliowej Krem 250 g serka mascarpone 150 g masy kajmakowej 2-3 łyżki ubitej śmietany kremówki 36% Wykończenie około 250 ml śmietany kremówki 36% kilka łyżeczek cukru pudru do smaku kakao(opcjonalnie) Sposób wykonania: Biszkopt(...)wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180 st. Po upieczeniu ostudzony biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy ponczem(mieszamy kawę, wódkę i esencje ze sobą) Krem: Serek mieszamy z masą kajmakową, dodajemy około 2-3 łyżki ubitej kremówki. Rozprowadzamy masę na biszkopcie i przykrywamy drugą częścią. Resztę kremówki zostawiamy do pokrycia wierzchu ciasta, dodając kilka łyżeczek cukru
Smaki Nataliijajka 1/3 szklanki oleju 3 marchewki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2-3 łyżki przypraw korzennych pół puszki ananasów 100 g posiekanych migdałów 250 g mascarpone 200 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru ewentualnie: do posypania ziarna granatu, lub potarkowana gorzka czekolada Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy korzenne i migdały(...)mnie 26 cm) i pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut. Ciasto studzimy. Śmietanę ubiamy na sztywno, dodajemy łyżkę cukru i dalej miksujemy, następnie po jednej łyżce dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy. Masę wykłądamy na zimne ciasto i obsypujemy granatem. Smacznego
na moim stole...może być wykorzystany do tortów albo do innych ciast. SKŁADNIKI: 500g truskawek 150g jagód sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 125g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% Jagody, cukier i sok z cytryny umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym płomieniu. Kiedy jagody puszczą sporo soku wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną
https:KKuchniaMniamROZDAWAJKĘ FILIŻANKOWĄ :) Sos z grzybów leśnych 50 g suszonych grzybów (u mnie mieszane podgrzybki, borowiki i maślaki) 1 ząbek czosnku 1 cebula łyżeczka listków tymianku czubata łyżka serka mascarpone 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz łyżka masła cytryna Grzyby zalewamy w garnuszku wrzątkiem tak by były całkiem zakryte. Moczymy 15 minut pod przykryciem a następnie gotujemy kolejne(...)miejscami się zrumienią. Solimy i pierzymy. Zalewamy wodą z moczenia (wlewamy tyle by grzyby były prawie całkiem przykryte). Dusimy ok 5 minut na niewielkim ogniu. Wyłączamy gaz, dodajemy serek, mieszamy i dodajemy śmietanę. Sos ew. jeszcze raz doprawiamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy do klusek wszelkich bądź mięs. Możemy posypać natką pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczenia masa serowa 500 g kremowego serka, ja użyłam Wieluń z wiaderka 200 g miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru masa śmietankowa 300 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone starta czekolada oraz 2 słoiczki konfitury porzeczkowej ( słoiki o pojemności ok 350-400 ml ) Biszkopt Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać wodę i olej. Dodać(...)suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Upieczony biszkopt wystudzić przy uchylonym piekarniku. Masa serowa Miękkie masło zmiskować z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać serek. Całość miksować aż składniki się połączą. Masa śmietankowa Serek maskarpone przełożyć do miski, krótko zmiksować aby serek nie był taki zbity. Następnie dodać śmietankę. Całość ubijać aż uzyskamy gęsty krem. Masy
Monia miesza i gotujeroku 2019. TORT MAKOWY Składniki: (forma 24 cm) ciasto: 850 g masy makowej z bakaliami 6 jajek 4 łyżki kaszy manny aromat migdałowy mus kawowy: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 2/3 szkl cukru pudru 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy dodatkowo: wiśnie w syropie wiśniówka do skropienia ciasta (opcjonalnie) ok. 1/2 szkl maku do wykończenia(...)przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy 45-50 minut w 175 stopniach. Studzimy. mus kawowy: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. W oddzielnym naczyniu ubijamy serek dodając partiami ostudzoną kawę, następnie łączymy ubitą śmietanę i serek. Całość odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Wykonanie: Ostudzone ciasto makowe przecinamy na dwa blaty. Blaty będą dość wilgotne
Bon appetit mon amiewszystkich gości przy świątecznym stole. Dla kogo: dla lubiących kremowe, rozpływające się w ustach ciasta dla fanów maku dla nie mających czasu na świąteczne wypieki Składniki: 250g sera mascarpone 50g cukru 500ml śmietany 30 lub 36% 15g masła 25g miodu 20g żelatyny lub 1 opakowanie żelatyny fix do deserów 2 łyżki rumu 2 łyżki cukru pudru 50g migdałów 100g biszkoptów(...)też tradycyjnie w maszynce). Do rondelka nałożyć cukier, masło i miód. Rozpuścić je i dodać do tego zmielony mak i chwilę smażyć. Odstawić do ostygnięcia. Do misy blendera nałożyć serek mascarpone, wystudzoną masę makową, posiekane migdały, łyżkę rumu i 2 łyżki cukru pudru. Zmiksować. Żelatynę zalać kilkoma (ok. 8 łyżek) łyżkami wody i poczekać aż napęcznieje (co najmniej 15 minut
Mania Wypiekaniarodzynek – 8 czubatych łyżek • 1 łyżeczka mielonego cynamonu • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru • 1/4 łyżeczki soli Polewa – 250 g serka mascarpone – 1,5 gorzkiej czekolady – 100 g cukru pudru – 1/2 szklanki Dekoracja • 1/2 tabliczki mlecznej i gorzkiej czekolady Wykonanie: • Marchewkę zetrzeć na tarce(...)st.C przez 15 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy suchy, jeśli mokry to piec jeszcze 5 minut. • Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. • Serek utrzeć z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną czekoladę. • Pozostałe dwie połówki czekolady mlecznej i gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać cienką warstwą na papier do pieczenia. Rozsmarować
To co kochamsmaków. Postanowiłam zrobić sama. Warto! Żródło mojewypieki.com Składniki 500 g mąki 250 g masła 250 g śmietany Krem 600 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Mąkę przesiać na stolnicę dodać zimne masło, które najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w woreczek i schłodzić w lodówce około(...)siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut. Muszą być przyrumienione. Wystudzić, zdjąć z foremek. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz cukrem, a następnie dodać serek i wymieszać krem do połączenia się składników. Każdą rurkę nabić kremem. Ja robiłam to za pomocą rękawa cukierniczego i tylki. Można również za pomocą szprycy. rurki z kremem
O kuchni z uczuciemSkładniki na ciasteczkowy spód: 250 g ciasteczek digestive 50 g masła Składniki na masę serowo-czekoladową: 300 g białej czekolady 250 g tłustego twarogu w temp. pokojowej 250 g mascarpone w temp. pokojowej 200 g śmietanki 30% 2 łyżeczki aromatu waniliowego 100-150 g malin lub innych owoców CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ciasteczka umieszczamy(...)bardzo dokładnie uklepujemy do dna. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Twaróg przeciskamy kilkakrotnie przez praskę do ziemniaków lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa; mieszamy z serkiem mascarpone i odstawiamy na bok. W małym garnuszku umieszczamy śmietankę, aromat waniliowy i połamane tabliczki czekolady - podgrzewamy na średnim ogniu i cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy
My Culinary Art