zapoznania się z przepisem na kurczaka z pieczarkami w sosie z białego wina (przepis tutaj -> KLIK ) 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 500 g małych pieczarek 2 op. mascarpone (500g) 2 małe cebule 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz słodka papryka w proszku 400 g makaronu olej, masło Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym(...)przekładamy do miski, a na patelnię wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy dalej. Gdy pieczarki nieco się obsmażą i zmniejszą swoją objętość, dodajemy na patelnie serek mascarpone. Dokładnie mieszamy wszystko razem i dusimy około 15-20 minut pod przykryciem na średniej mocy palnika. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą słodkiej papryki. Na koniec dodajemy obsmażone mięso kurczaka
Smaki Na Talerzuzapoznania się z przepisem na kurczaka z pieczarkami w sosie z białego wina (przepis tutaj -> KLIK ) 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 500 g małych pieczarek 2 op. mascarpone (500g) 2 małe cebule 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz słodka papryka w proszku 400 g makaronu olej, masło Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym(...)przekładamy do miski, a na patelnię wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy dalej. Gdy pieczarki nieco się obsmażą i zmniejszą swoją objętość, dodajemy na patelnie serek mascarpone. Dokładnie mieszamy wszystko razem i dusimy około 15-20 minut pod przykryciem na średniej mocy palnika. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą słodkiej papryki. Na koniec dodajemy obsmażone mięso kurczaka
Smaki Na Talerzumała porcja Kruche ciasto 100 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru Ser dyniowy 100 g pieczonej dyni 250 g serka mascarpone 100 g zmielonego twarogu 2 łyżki mąki pszennej lub budyniu waniliowego 1 cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
Korniszonkicukru do wypieków + 3 łyżki – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 1 płaska łyżka octu balsamico lub octu winnego – 200 g śmietany 36% do ubijania – 250 g serka mascarpone – owoce: najlepiej użyj kwaśnych owoców, u mnie maliny i borówki Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 120 st C. Do misy miksera włóż białka. Ubij na sztywną pianę, a następnie(...)piecz kolejne 3 h. Po upieczeni wyjmij bezę i pozostaw do ostygnięcia. W czasie studzenia przygotuj krem. Ubij śmietanę z 4 łyżkami cukru. Jak śmietana będzie już sztywna dodaj serek mascaropone i już tylko przez chwilę miksuj do połączenia składników. Na paterze połóż bezę, na niej krem mascarponne a następnie owoce. Jeśli tak jak ja używasz malin, możesz rozgnieść połowę
nietylkopasta.pljajek 1/2 szklanki cukru 200 g mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki 30% 300 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru + pierniki (domowe lub kupne) dżem porzeczkowy likier kokosowy lub pienrikowy gorzka czekolada do oprószenia wierzchu Do miski przesiej mąkę wraz z przyprawą do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną(...)najlepiej upiec dzień wcześniej). Składniki na krem powinny być schłodzone. Do miski przelej śmietanę, dodaj szczyptę soli i miksuj, aż uzyskasz sztywną pianę, W międzyczasie dodawaj cukier. Następnie dodaj serek mascarpone i przez ok. 20 sekund doładnie wymieszaj go ze śmietaną. WYKOŃCZENIE: Biszkopt przetnij na pół. Jeden blat przełóż na paterę, lekko nasącz go likierem kokosowym lub piernikowym, lekko posmaruj
365 dni dookoła kuchniprzepis zobaczyłam na blogu ilovebake , choć troszkę wprowadziłam swoje zmiany. Polecam Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml kremówki 4 łyżki cukru pudru barwnik różowy Poncz: 1 szklanka gorącej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru Dodatkowo: 3/4 opakowania podłużnych biszkoptów ok. 4 łyżki(...)upieczone. Zaraz po upieczeniu biszkopt rzucamy w formie na podłogę z odległości około 40 cm. W ten sposób nie opadnie. Zostawiamy do ostygnięcia i kroimy na 3 płaty. Zimny serek i kremówkę przekładamy do miski. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta - tak około 5 minut. Na koniec dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Wszystkie składniki na poncz mieszamy ze sobą
Ewusiowe Smakigrecki zamieniłam z jego braku na mascarpone), ale nie powiem, aby deser na tym stracił. Składniki: - arbuz- cukier puder- odrobina oliwy (dałam olej arachidowy)- jogurt grecki (u mnie mascarpone)- 100g orzechów włoskich- 15g masła- 65g miodu Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić, to skarmelizować orzechy. W tym celu rozpuszczamy, na średnim ogniu, w rondelku (czy, jak u mnie(...)pudrem, kładziemy na patelnię i smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerz (zgodnie z sugestią – ogrzany). Za pomocą dwóch łyżek kładziemy na arbuza jogurt grecki lub serek mascarpone oraz skarmelizowane orzechy włoskie.Smażony arbuz z karmelizowanymi orzechami podajemy zaraz po przygotowaniu, oczywiście na ciepło. Ten sposób podania zupełnie odbiega od standardu i początkowo wprawia w osłupienie
mojewypiekiinietylkoczekoladowe, które intryguje bardzo krótką listą składników. Muszę stwierdzić, że efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył. Ciasto jest bardzo intensywne w smaku, dlatego delikatny krem waniliowy z bitej śmietany i mascarpone pasuje do niego idealnie. Wykończenie stanowią świeże letnie owoce, borówki i maliny. Obejrzyj wideo jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem waniliowym i owocami Ciasto czekoladowe Składniki: 4 jajka (oddzielnie(...)średnicy 21 cm i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Masa waniliowa Składniki: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku) Dodatkowo: świeże owoce: maliny, borówki, truskawki, itp. Wykonanie: Naczynie, w którym będziesz
Słodki Blogpodniebienie niejednego smakosza. SKŁADNIKI: Biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 ½ szklanki mąki, 6 łyżek oleju, 1 łyżka octu, ½ łyżki proszku do pieczenia, Masa truskawkowa: 300 ml śmietany 30%, 150g serka mascarpone, 1 śmietan fix, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 200g truskawek, Masa śmietanowo -trukawkowa: 300 ml śmietany 30%, 1 śmietan fix, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie(...)równe blaty. 2. Masa truskawkowa: Truskawki kroję w kosteczkę. Galaretkę rozpuszczam na 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję serek mascaropne. Mieszam. Następnie do masy dodaję truskawki i tężejącą galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem. 3. Masa śmietanowo- truskawkowa: Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżeczka ekstraktu waniliowego odrobina oleju do wysmarowania miski Składniki na nadzienie: 1/2 szklanki brązowego cukru 1 czubata łyżka cynamonu 20 g miękkiego masła Składniki na polewę: 40 g serka mascarpone 10 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru odrobina soku z cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy jajko
My Culinary Artłyżeczka proszku do pieczenia masa śmietankowo-owocowa: 330 ml śmietany 30% galaretka o smaku owoców leśnych 1-2 łyżki cukru pudru ok. 100 g borówek masa serowa: 250 g serka mascarpone 1 szkl śmietany 30% 1 łyżka żelatyny 1/4 szkl mleka dodatkowo : 1 opakowanie delicji z nadzieniem malinowych Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka(...)borówkami układamy delicje, a na nie wylewamy masę serową. masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej po 1 łyżce serka, miksujemy. Na koniec dodajemy żelatynę. Tortownicę wstawiamy do lodówki do stężenia masy
Bon appetit mon amieSkładniki na biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 gram mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 1 banan 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie biszkoptu: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek(...)minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy aż masa osiągnie zadowalającą nas konsystencję ale nie za długo. Gotowy krem śmietanowy przechowujemy w lodówce do czasu kiedy nie przełożymy nim tortu. Blaty biszkoptu nasączamy gorzką
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki na spód: 175 g ciasteczek Oreo 60 g masła w temperaturze pokojowej Składniki na tortownicę 19 cm: 400 g półtłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie w temperaturze pokojowej 100 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 160 g brązowego cukru 2 duże jajka w temperaturze pokojowej nasionka z 1/2 laski wanilii 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200 g truskawek, pociętych w ćwiartki
My Culinary ArtPotrzebujemy (na 4 porcje): - 500 g gnocchi (można je naturalnie zastąpić naszymi polskimi kopytkami) - 250 ml passaty - 4 łyżki startego parmezanu - 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) - 100 g serka mascarpone - kulka mozzarelli (podarta na kawałki) Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Przygotowujemy sos pomidorowy mieszając passatę, parmezan, czosnek oraz mascarpone. Ugotowane gnocchi wykładamy do naczynia
W mojej holenderskiej kuchniSkładniki: Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżka soku z cytryny Krem: 250 g. śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam swojski) 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki ciepłej wody 2 banany Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie, po trochu wsypywać cukier(...)znalazł się u góry. Delikatnie oderwać papier. Zostawić do całkowitego przestudzenia. W tym czasie przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier, następnie serek. Zmiksować, tylko do połączenia składników. Łyżkę masy dodać do żelatyny i wymieszać. Następnie wlać żelatynę do masy i jeszcze raz zmiksować. Gotową masę, wyłożyć na roladę. Rozsmarować. Banany pokroić
Agusiowe smakołyki