idzie już błyskawicznie:) Polecam np na weekendowy obiad:) 6-7 czerwonych papryk 1 mała główka czosnku 500-650 ml bulionu 1 puszka pomidorów krojonych 2 cebule 2-3 łyżki mascarpone 5-6 liści bazylii mielona słodka papryka (może być wędzona) szczypta ostrej papryki lub chilli w proszku sól morska, pieprz olej Umyte papryki kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Blaszkę(...)zalewą, smażymy wszystko razem przez chwilę. Wlewamy bulion i gotujemy całość przez około 15-25 minut. Do zupy dodajemy kilka listków bazylii i miksujemy ją na gładki krem. Dodajemy serek mascarpone i ponownie krótko miksujemy. Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem oraz mieloną słodką i ostrą papryką
Smaki Na Talerzukrem: 3 żółtka- jajka przed rozbiciem sparzone, 200 ml śmietany kremówki, 60 gram cukru, 500 gram serka mascarpone, 500 g czarnej porzeczki, spód orzechowo-czekoladowy: 90 g orzechów laskowych, 75 g cukru, 20 ml wody, 60 g czekolady deserowej, 50 g płatków kukurydzianych, cukier, 4 g żelatyny, Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego(...)lekko ubić. Wstawić do lodówki. 400 g porzeczek ogolić (odciąć końce z obu stron). Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Śmietanę ubić. Połączyć śmietanę z żółtkami i serkiem i delikatnie, dokładnie wymieszać. Porzeczkę delikatnie wymieszać z kremem – należy uważać aby nie rozgnieść jagód i nie zabarwić kremu. Na spód orzechowo - czekoladowy wyłożyć krem. Wstawić do lodówki na pół godziny
królestwo garówbiałek (o temperaturze pokojowej) 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 300 ml śmietanki 30% - 36% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone 3 - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: kiwi, pomarańcza, winogrona lub inne ulubione owoce Przygotowanie: beza: Białka włożyć do suchej, czystej (bez zatłuszczeń) miski i ubijać na sztywną pianę(...)bezę delikatnie zdjąć z papieru, posmarować kremem i udekorować dowolnymi ulubionymi owocami. krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem (uważać by nie przebić, bo się rozwarstwi), pod koniec ubijania dodać serek i dokładnie połączyć z ubitą śmietaną. Beza jest dobra również z kremem tylko z samej śmietanki
Kuchcik gotujemąki orkiszowj jasnej 630 50 g mączki kukurydzianej-Mondaminy 60 g ksylitolu lub cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem : 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 3 łyżki ksylitolu 3 listki żelatyny 300 g jeżyn+ 1 łyżka cukru na 200 g puree z jeżyn 100 g jeżyn dodatkowo Wykonanie: piekarnik nastawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki cukruszczypta soli Mus:1 tabliczka gorzkiej czekolady2 łyżki miodu2 łyżki brązowego cukru2 żółtka 300 ml śmietany kremówki100 masła2 łyżki kakoszczypta soli Do dekoracji:Wiśnie w spyrytusieBita śmietana z serkiem mascarponePRZYGOTOWANIE:BiszkoptOddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę z 1 łyżką cukru. W osobnej misce ubijam zółtka z miodem i cukrem na pulchną białą masę. Następnie łączę masę(...)rano mąż stwierdził że już jest gotowy:)Przed podaniem deser delikatnie wyciągam z keksówki i zdejmuje folię. Pokroiłam na około centymetrowe plastry i podałam z łyżka kremówki wymieszanej z mascarpone (bez cukru) oraz z wiśniami ze spyrytusu domowej roboty. Wbrew obawom deser nie był ani tłusty w smaku ani zbyt słodki
Magiczna kuchnia Dariimmmm .... :) Składniki (12 sztuk): Ciasto parzone: 125 g wody 5 g soli 125 g masła 150 g mąki pszennej 250 g jajek (ok. 4-5 sztuk) Krem: 250 g mascarpone 350 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: czekolada roztopiona cukier puder Przygotowanie: Ciasto parzone: w garnuszku umieścić wodę, masło i szczyptę soli(...)zależności od rozmiaru ptysiów, które zrobiliśmy. Większe piec nawet 20-25 minut, do jasnego, słomkowego koloru. Blaszki z ptysiami wyjąć i wystudzić. Gdy ptysie ostygną przygotować krem: schłodzony serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem, dodać sok z cytryny, cukier puder do smaku i zmiksować do połączenia. Ptysie w kształcie łzy przeciąć wszerz
Kocham..lubię..gotuję..duże jajka150 ml mleka130 ml oleju rzepakowego1 łyżka esencji waniliowej60 g kakaopól łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM:250 ml śmietany kremówki 36%250 serka mascarpone1,5 łyżki cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ FRUŻELINĘ:250 g owoców (użyłam truskawek, malin, czarnych porzeczek oraz borówek amerykańskich) - owoce(...)przekrój wzdłuż na pół. KREM:Wszystkie składniki na krem muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. W naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Dodaj do niej po łyżce mascarpone i ubij jeszcze krótko. Na koniec dodaj cukier i wanilię lub ziarenka z laski. OWOCOWA FRUŻELINA:W garnku wymieszaj owoce z cukrem i podgrzewaj na średniej mocy do rozpuszczenia
Słodko-Słony Świat Ilonywypieków 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej i kakao (tak aby mąki i kakao było pół na pół) KREM: 100 g masła (temp. pokojowa) 250 g mascarpone 100 g dobrej czekolady z dużą zawartością kakao 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków cukier puder do smaku (2-3 łyżki) odrobina aromatu migdałowego (naprawdę odrobina) PONADTO(...)Nasz biszkopt wycięłam dołączoną do tortownicy blaszką w kształcie serca. Kiedy już nam wystygnie przekrawamy biszkopt na 3 blaty. KREM Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Serek mascarpone i masło miksujemy na biały puch, dodajemy czekoladę, kakao, aromat – miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy i jeszcze chwilę miksujemy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na talerzu/paterze
Moje-pitraszenie180g zimnego masła - 4 żółtek - 4 łyżki cukru pudru - szczypta soli Warstwa truskawkowa: - 1 kg truskawek - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki cukru Na krem: - 400ml śmietany kremówki - 250g mascarpone - 3 łyżki cukru pudru - 1 paczka cukru wanilinowego - sok z połowy cytryny Dodatkowo wiórki kokosowe B eza: - 4 białka (pozostałe z ciasta) - 170g drobnego cukru - 2 łyżeczki mąki(...)uchylonych drzwiczkach piekarnika. w tym czasie ciasto z truskawkami studzimy. Przy szedł czas na p rzygotowa nie kremu. Mikserem ubija my kremówkę z cukrem, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Krem na kładamy na ciasto z truskawkami, na wierzch delikatnie prze kładamy bezę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, aż będzie dobrze
tojestpyszne.blogspot.comłyżeczki proszku do pieczenia Składniki (na choinki): świąteczne cukierki „laski” cukier puder zielony barwnik spożywczy dowolne ozdoby do ciast Składniki (na czapki Mikołaja): świeże truskawki 250 gramów serka mascarpone 250 gramów zimnej śmietany kremówki 36% 3 łyżki stołowe cukru pudru Wykonanie (ciasto): Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej i (cały czas mieszając
Garniec Magalieciast, wcinał ten z zachwytem, to coś w nim wyjątkowego musi być ;-) SKŁADNIKI 200 g makaronu Lubella mini świderki z czekoladą 500 g truskawek 1 banan 250 g serka mascarpone 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki cukru 1 opakowanie śmietan-fix do dekoracji: kilka truskawek, 4 kostki gorzkiej czekolady WYKONANIE Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Banana
Passions hobbies lifepszennej¾ szklanki drobnego cukru do wypieków170g masła3 jajka2 łyżki soku z pomarańczy2 łyżeczki proszku do pieczeniaSkórka otarta z dwóch pomarańczy50g kropelek czekoladowychNa krem:500ml śmietany kremówki 36%4 łyżki serka mascarpone2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cynamonuPrzy pomocy miksera ucieramy masło wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Następnie dorzucamy przesianą mąkę wraz(...)muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do „suchego patyczka”. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietana kremówka, jak i mascarpone powinny być schłodzone w lodówce. Zimne składniki kremu umieszczamy w misce i ubijamy do otrzymania sztywnego kremu. Uważamy, by nie „przebić” śmietany. Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego
Kolizje Smakówszklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki cytrynowe 750ml wrzącej wody Masa: 500ml śmietanki 30% 500g mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Nasączenie: pół szklanki ciepłej wody sok z połowy cytryny łyżka cukru pudru Dodatkowo: 5-6 sztuk bananów sok z cytryny dżem morelowy, brzoskwiniowy lub porzeczkowy(...)krótkie na blachę, możecie ułożyć je tak jak na rysunku. Ułożone banany zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, możemy to zrobić za pomocą łyżki, blendera lub miksera. Na koniec dodajemy cukier. Najlepiej próbować masę, każdy ma inny gust co do słodkości ;) Tak przygotowaną masę wykładamy
Czerwona Porzeczkajajek / białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej ¹⁄₃ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli KREM 500 ml śmietany 30% / mocno schłodzona 500 ml serka mascarpone / zimnego, z lodówki 4 płaskie łyżki cukru pudru ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii 2 pełne szklanki jagód (400 g) odrobina różowego barwnika spożywczego w paście lub w żelu
cool and mintyzmielonych orzechów cukier wanilinowy Galaretka kawowa: 700 ml wrządku 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru łyżeczka likieru kawowego Masa mascarpone: 500 ml kremówki 250 g mascarpone 6 pełne łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 30 ml wrzątku Wykonanie: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy(...)likier i odkładamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę kawową wykładamy na zastygniętą masę. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Odkładamy około 1/4 całej masy. Większą ilość kremu wykładamy na galaretkę. Resztę Masy przekładamy do rękawa cukierniczego
Podróż w kulinariażelu (możesz tu kupić ) 50 ml likieru wiśniowego Krem kukułkowy: 3 łyżki kremu kukułkowego (możesz tu kupić) 3 łyżki ubitej śmietany 36% 1 łyżka wódki 250 g mascarpone Dodatkowo: 100 g wiśni kandyzowanych Piątnica (tu kupisz) 50 g gorzkiej czekolady Biszkopt ciemny: Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao(...)szklanki cukru i 1 szklanki wody. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików. Krem kukułkowy: Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami ubitej śmietany 36% oraz gotową masą kukułkową i łyżką wódki. Złożenie ciasta: W obręczy tortownicy 24 cm umieszczamy jeden blat ciemnego ciasta, wykładamy połowę wiśni w żelu
VioletoweKucharzenie