mmmm .... :) Składniki (12 sztuk): Ciasto parzone: 125 g wody 5 g soli 125 g masła 150 g mąki pszennej 250 g jajek (ok. 4-5 sztuk) Krem: 250 g mascarpone 350 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: czekolada roztopiona cukier puder Przygotowanie: Ciasto parzone: w garnuszku umieścić wodę, masło i szczyptę soli(...)zależności od rozmiaru ptysiów, które zrobiliśmy. Większe piec nawet 20-25 minut, do jasnego, słomkowego koloru. Blaszki z ptysiami wyjąć i wystudzić. Gdy ptysie ostygną przygotować krem: schłodzony serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem, dodać sok z cytryny, cukier puder do smaku i zmiksować do połączenia. Ptysie w kształcie łzy przeciąć wszerz
Kocham..lubię..gotuję..duże jajka150 ml mleka130 ml oleju rzepakowego1 łyżka esencji waniliowej60 g kakaopól łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM:250 ml śmietany kremówki 36%250 serka mascarpone1,5 łyżki cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ FRUŻELINĘ:250 g owoców (użyłam truskawek, malin, czarnych porzeczek oraz borówek amerykańskich) - owoce(...)przekrój wzdłuż na pół. KREM:Wszystkie składniki na krem muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. W naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Dodaj do niej po łyżce mascarpone i ubij jeszcze krótko. Na koniec dodaj cukier i wanilię lub ziarenka z laski. OWOCOWA FRUŻELINA:W garnku wymieszaj owoce z cukrem i podgrzewaj na średniej mocy do rozpuszczenia
Słodko-Słony Świat Ilonywypieków 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej i kakao (tak aby mąki i kakao było pół na pół) KREM: 100 g masła (temp. pokojowa) 250 g mascarpone 100 g dobrej czekolady z dużą zawartością kakao 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków cukier puder do smaku (2-3 łyżki) odrobina aromatu migdałowego (naprawdę odrobina) PONADTO(...)Nasz biszkopt wycięłam dołączoną do tortownicy blaszką w kształcie serca. Kiedy już nam wystygnie przekrawamy biszkopt na 3 blaty. KREM Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Serek mascarpone i masło miksujemy na biały puch, dodajemy czekoladę, kakao, aromat – miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy i jeszcze chwilę miksujemy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na talerzu/paterze
Moje-pitraszeniełyżeczki proszku do pieczenia Składniki (na choinki): świąteczne cukierki „laski” cukier puder zielony barwnik spożywczy dowolne ozdoby do ciast Składniki (na czapki Mikołaja): świeże truskawki 250 gramów serka mascarpone 250 gramów zimnej śmietany kremówki 36% 3 łyżki stołowe cukru pudru Wykonanie (ciasto): Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej i (cały czas mieszając
Garniec Magalieciast, wcinał ten z zachwytem, to coś w nim wyjątkowego musi być ;-) SKŁADNIKI 200 g makaronu Lubella mini świderki z czekoladą 500 g truskawek 1 banan 250 g serka mascarpone 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki cukru 1 opakowanie śmietan-fix do dekoracji: kilka truskawek, 4 kostki gorzkiej czekolady WYKONANIE Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Banana
Passions hobbies lifepszennej¾ szklanki drobnego cukru do wypieków170g masła3 jajka2 łyżki soku z pomarańczy2 łyżeczki proszku do pieczeniaSkórka otarta z dwóch pomarańczy50g kropelek czekoladowychNa krem:500ml śmietany kremówki 36%4 łyżki serka mascarpone2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cynamonuPrzy pomocy miksera ucieramy masło wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Następnie dorzucamy przesianą mąkę wraz(...)muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do „suchego patyczka”. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietana kremówka, jak i mascarpone powinny być schłodzone w lodówce. Zimne składniki kremu umieszczamy w misce i ubijamy do otrzymania sztywnego kremu. Uważamy, by nie „przebić” śmietany. Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego
Kolizje Smakówszklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki cytrynowe 750ml wrzącej wody Masa: 500ml śmietanki 30% 500g mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Nasączenie: pół szklanki ciepłej wody sok z połowy cytryny łyżka cukru pudru Dodatkowo: 5-6 sztuk bananów sok z cytryny dżem morelowy, brzoskwiniowy lub porzeczkowy(...)krótkie na blachę, możecie ułożyć je tak jak na rysunku. Ułożone banany zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, możemy to zrobić za pomocą łyżki, blendera lub miksera. Na koniec dodajemy cukier. Najlepiej próbować masę, każdy ma inny gust co do słodkości ;) Tak przygotowaną masę wykładamy
Czerwona Porzeczkajajek / białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki pszennej ¹⁄₃ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli KREM 500 ml śmietany 30% / mocno schłodzona 500 ml serka mascarpone / zimnego, z lodówki 4 płaskie łyżki cukru pudru ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii 2 pełne szklanki jagód (400 g) odrobina różowego barwnika spożywczego w paście lub w żelu
cool and mintyzmielonych orzechów cukier wanilinowy Galaretka kawowa: 700 ml wrządku 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru łyżeczka likieru kawowego Masa mascarpone: 500 ml kremówki 250 g mascarpone 6 pełne łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 30 ml wrzątku Wykonanie: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy(...)likier i odkładamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę kawową wykładamy na zastygniętą masę. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Odkładamy około 1/4 całej masy. Większą ilość kremu wykładamy na galaretkę. Resztę Masy przekładamy do rękawa cukierniczego
Podróż w kulinariażelu (możesz tu kupić ) 50 ml likieru wiśniowego Krem kukułkowy: 3 łyżki kremu kukułkowego (możesz tu kupić) 3 łyżki ubitej śmietany 36% 1 łyżka wódki 250 g mascarpone Dodatkowo: 100 g wiśni kandyzowanych Piątnica (tu kupisz) 50 g gorzkiej czekolady Biszkopt ciemny: Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao(...)szklanki cukru i 1 szklanki wody. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoików. Krem kukułkowy: Serek mascarpone miksujemy z 3 łyżkami ubitej śmietany 36% oraz gotową masą kukułkową i łyżką wódki. Złożenie ciasta: W obręczy tortownicy 24 cm umieszczamy jeden blat ciemnego ciasta, wykładamy połowę wiśni w żelu
VioletoweKucharzenietrzy równe części i upiekłam osobno trzy blaty, gdyż nie przepadam za przekrawaniem ) składniki na krem malinowy: ok. 200 g malin 300 g śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone ok. 30-40 g cukru pudru (lub do smaku) wykonanie: Maliny miksujemy blenderem na mus a następnie przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek. Mascarpone miksujemy ze śmietanką oraz cukrem
Domowy Smak Jedzeniapół łyżeczki soli 2 łyżki cukru (do puree) 1 łyżeczka cukru (do rozczynu drożdżowego) 1-2 roztrzepane białka- do smarowania bułeczek opcjonalnie sezam- do posypania bułeczek przystrojenie: krem: ser mascarpone, roztopiona czekolada deserowa- pół tabliczki, trochę mleka zielone wiórki kokosowe całe płatki migdałów Przygotowanie: ciasto: Ziemniaki pokroić na małą kosteczkę i ugotować do miękkości. Zrobić puree, dodając 1 łyżkę(...)białkiem. Możemy również opcjonalnie posypać bułeczki sezamem. piec: 25-30 minut w temperaturze 190 stopni. krem: Rozpuścić czekoladę w odrobinie mleka, następnie gdy się trochę ostudzi dodać ją do serka mascarpone, dokładnie wymieszać Po ostudzeniu rozkroić bułeczki na pół, Na spodnią część nałożyć dużą ilość kremu, posypać płatkami migdałowymi, na górną część nałożyć malutką ilość kremu i posypać wiórkami kokosowymi
KreatywnePinymoich przepisów. Jedno z lepszych ciast, jakie zrobiłam kiedykolwiek, a robiłam ich już naprawdę sporo. Jest idealny, począwszy od kawowego posmaku biszkoptów, przez długo pieczony słodki ser biały i mascarpone, po czekoladę z intensywnym, alkoholowym nadzieniem (którą znajdziemy nie tylko na wierzchu, ale i w spodzie ciasta). Całość niezwykle elegancka i sycąca. Fenomenalnie komponuje się z filiżanką ulubionej kawy(...)białego sera zmielonego 3 razy (jeżeli nie masz maszynki, polecam ser z wiaderka "Mój Ulubiony " - jest to w 100% biały ser bez zbędnej serwatki i innych dodatków) 500 g serka mascarpone 2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 budynie waniliowe 200 ml śmietany kremówki 10 jaj pół szklanki zaparzonej mocnej kawy do nasączenia biszkoptów opakowanie biszkoptów na wyłożenie drugiej
Poezja Smaków - blog kulinarnysię w ustach bez najmniejszego oporu. Polecam więc go wszystkim. Również tym, którzy narazili swoje gardła dopingując siatkarzy. Warto było. ;) Składniki na małą tortownicę: 600 g malin 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru według smaku 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wrzątku 150 g podłużnych biszkoptów Maliny opłukać, dobrze osączyć
Pełny talerz