pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. lub do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem cappuccino: 200 ml śmietany kremówki, schłodzonej 250 g serka mascarpone 60 g kawy cappuccino w proszku 2 łyżeczki żelatyny ok. 60 ml letniej wody ok. 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Mascarpone miksujemy z cappuccino
Domowy Smak JedzeniaMasa: 800 g serka kremowego (np. serek Philadelphia, serek Ulubiony z Wielunia, Turek Świeży Naturalny, serek kremowy Piątnicy, serek kanapkowy z Biedronki, serek kanapkowy Pilos z Lidla…) 500 g serka mascarpone 5 jajek pół szklanki oleju /u mnie rzepakowy/ 300 ml śmietany kremówki 30-36% 300 g cukru 5 dużych cytryn 1 budyń waniliowy szczypta soli Cytryny – wyszorować, sparzyć
UgotujmyTo.plłyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, szczypta soli, płatki migdałów do przybrania. Krem serowy: 250 g serka philadelphia, 100 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji(...)Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. W rondlu podgrzać sok z pomarańczy, limoncello i 2 łyżki soku z cytryny, dodać odciśniętą żelatynę, mieszać do rozpuszczenia (nie gotować), lekko przestudzić. Serki utrzeć z cukrem i wanilią. 4 łyżki masy dodać porcjami do żelatyny, po czym żelatynę wymieszać z pozostałą masą, ewentualnie dodać pozostały sok z cytryny. Tkaniny Kardelen by Mira
SzczyptaSmaQłonecznikowego 1 ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150g mąki pszennej 60g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 250 ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 1 ½ łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii Frużelina: 250g owoców lata ( truskawki,maliny,jagody,czereśnie itp.) 1 ½ łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody ½ szklanki cukru
Słodkie zapomnienieminut w piekarniku nagrzanym do 180°C.Upieczone koszyczki studziny i juz zimne napelniamy kremem i owocami.Biala czekolade polamana na kawakli rozpuszczamy w kapieli wodnej, a nastepnie dodajemy ja do serka mascarpone. Dokladnie mieszamy. Dodajemy sok z 1 limonki i kilka malin.Dla mnie taka masa byla odpowiednia, ale jesli ktos woli slodsza to nalezy dosypac cukru pudru i dokladnie wymieszac.Gotowym kremem
Przysmaki Karolkimgdaly. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 35 minut. Po upieczeniu ciasto nalezy wystudzic i przeciac na 3 blaty.kremskladniki: 500g serka mascarpone maly sloiczek Nutelli maly sloik wisni 1 usztywniacz do smietany 1 smietana kremowka 200ml wykonanie:Kremowke ubijamy mikserem. Dodajemy do niej utrwalacz do smietany i mascarpone. Ubijamy. Na koncu
Przysmaki Karolkicukru pudru 1 łyżeczka białego octu winnego 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 20 kwiatów stokrotki Sos rabarbarowy: 3 łodygi rabarbaru 3 łyżeczki cukru pudru 1 łyżka wody Do tego: 500g serka mascarpone 2 łyżki śmietany 18% 300g świeżych truskawek 10 kwiatów stokrotek kilka kandyzowanych kwiatów stokrotek (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Pavlova: 1. Piekarnik nastaw na 150*C. 2. Białka i cukier puder
Kuchnia w Słońcu Skąpanachili czy czosnkowo - koperkowe (moje ulubione!). Składniki (na okrągłą formę 22 cm): 200 gramów łososia wędzonego w plastrach 1 duży chleb tostowy 250 gramów plus 3 łyżki stołowe serka mascarpone 3 łyżki stołowe majonezu 2 łyżki stołowe chrzanu tartego Ogródek Dziadunia 1 ogórek świeży wąż lub ogórki konserwowe Ogródek Dziadunia 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych
Garniec Magaliedzieci cieszą się na widok dyniowych pyszności. Krem z pieczonej dyni i pomidorów składniki: 1kg dyni 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula bulion warzywny 1 łyżka serka mascarpone - opcjonalnie sól, pieprz chilli w proszku świeży tymianek wykonanie: Dynię obieramy ze skory, pozbawiamy ją pestek i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około
Przysmaki Karolkicukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Masa: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 80 ml zimnej wody 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru sok pomarańczowy do nasączania 4 łyżki jagód Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę(...)Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Przygotowujemy masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru. Odkładamy 2 łyżki ubitej śmietanki a do reszty dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie po czym delikatnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej resztę cukru pudru i energicznie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy odłożoną wcześniej
Mienta blogananasem: około 8 – 10 bananów 1 puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy oba cukry oraz
Smaki Na Talerzujasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao 4 łyżki oleju Krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce Nasączenie: mocna kawa, lekko osłodzona lub likier kawowy rozmieszany z niewielką ilością wody Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych
Smaki Na Talerzupłaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Beza: 4 białka 1 szklanka drobnego cukru 150g kokosu szczypta soli Krem kokosowy: ¾ szklanki mleka 100g kokosu 300ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Dodatkowo do nasączenia: ⅓ szklani wódki lub likieru kokosowego małe bezy do ozdoby ( można ale nie jest to wymóg ) Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy
Słodkie zapomnieniebezy się jeszcze boję maślanych kremów nie znoszę, więc wybór padł na ganache....mmmm czekoladowe i tak pomyślałam, że pasowałoby przełamać te czekoladowe smaki, więc zrobiłam krem śmietankowy z mascarpone, który osłodziłam minimalnie, wyszło idealnie, jeśli chodzi o smak. Jeśli chodzi o wygląd, przyczepiłabym się, ale to normalne. Oczywiście jak już miałam tylki i rękaw w dłoniach w mojej głowie(...)moje tym razem nie potrzebowały aż 20 minut tylko około 15, ale kochani, każdy z Was ma inny piekarnik i dlatego sprawdźcie patyczkiem, ok? Krem Śmietankowy: 375 g serka mascarpone (1 i 1/2 opakowania) 350 ml śmietanki kremówki 1 płaska łyżka cukru pudru Tu już wszystko jasne. Wszystkie składniki zmiksowałam razem do momentu, w którym uzyskałam konsystencję gęstego kremu. Uwaga
Blondynka Gotujesię, aż nam się - niezbyt romantycznie - uszy trzęsły. To było coś! Tiramisu z ajerkoniakiem i truskawkami Składniki: (na 4-6 porcji) 3 jajka 40 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 75 g ajerkoniaku 80 g podłużnych biszkoptów 200 ml mocnej kawy 2 łyżki kakao 250 g truskawek Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować
Pożeraczka, czyli raz adobrze