Uwielbiam szparagi pod niemal każdą postacią – przyznam, że tylko raz jadłam sałatkę ze szparagami i octem winnym, która mi zupełnie nie podeszła. Zapiekanka, którą dziś Wam prezentuję, zajmuje szczególne miejsce w naszym domu. Najlepszą przygotowuje mój mąż i najczęściej jest to wstęp do romantycznego wieczoru we dwoje (chyba wiecie, że szparagi są znanym i cenionym afrodyzjakiem?). Można ją przyrządzić(...)zielonych szparagów ok. 40dkg szynki drobiowej (np. z piersi indyka) pokrojonej w dość duże, ale cienkie plasterki 3 białe cebule 50g masła 50g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 ml bulionu warzywnego (lub drobiowego) 100ml mleka 1,5% (bez laktozy) sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Szparagi dokładnie wypłukać i oberwać zdrewniałe końce. Końcówek nie wyrzucać, można je wykorzystać na przykład
DietologJeśli lubicie buraczki na ciepło jako dodatek do mięsnych dań, a jednocześnie dbacie o linię, to idealna propozycja dla Was. Buraczki w smaku niewiele różnią się
Mieszam w Garnkuoleju rzepakowego. Lubię w tym daniu to, że kiedy już wrzucę całość na patelnię, nie muszę już wiele robić, tylko od czasu do czasu zamieszać. Warzywa "robią" za sałatkę, nie trzeba już nic kombinować. Jeśli nie przepadasz za pietruszką zastąp ją większą ilością marchewki ;) Stopień trudności: średnie Porcja: ok. 2 pałki na osobę, w zależności od "żarłoczności" Składniki(...)piórka, czosnek w plasterki (uwaga! jeśli zdecydujesz się użyć całych udek z kurczaka marchewkę i pietruszkę pokrój w grubsze paski - w przeciwnym razie zanim mięso będzie gotowe, zrobi się warzywna papka). 3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, obsmaż mięso na dużym ogniu z każdej strony. Dodaj warzywa i czosnek, smaż przez 2 - 3 minuty cały czas mieszając. Wlej szklankę
Kraina Tysiąca Smakówzdrowa przekąska. Serdecznie polecam, bo robi się je błyskawicznie, a są naprawdę pyszne. Zachęcam także osoby, które zwykle nie przepadają za burakami, aby spróbowały tego dania Ja uwielbiam takie warzywne pyszności! A buraki warto mieć w swojej diecie, bo są bardzo zdrowe, łatwo dostępnie i tanie. Swoje właściwości lecznicze zawdzięczają przede wszystkim ogromnej ilości antocyjanów oraz flawonoidów, tj. barwników: betainie(...)stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 30 minut. WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI: 197kcal Białko: 4,1g Węglowodany: 23,8g Tłuszcz: 10,6g Błonnik pokarmowy: 7,1g Spróbuj także: sałatka z burakiem i jabłkiem, koktajl z buraczkiem, carpaccio z buraka. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się
Natka Pietruszkimówcie, że jeszcze nie próbowaliście wytrawnej owsianki! Jeśli nie to pora nadrabiać zaległości. Przekonaliście się do ciasta marchewkowego? Do ananasa w burgerze lub sałatce? Wytrawna grzybowa owsianka na pewno Was nie zawiedzie. Pewnie dla większości osób owsianka = słodkie śniadanie. Nie ma to jak łamać schematy. I to w tak pyszny sposób. Płatki owsiane gotowane na bulionie smakują obłędnie! Doskonały sposób(...)kcal) czas przygotowania to ok. 35 minut (w tym 30 minut gotowania, 5 minut smażenia) kosz to ok. 4 zł 10 gr Składniki: płatki owsiane 100 g bulion warzywny lub woda 670 ml masło 1 łyżka pieczarki brązowe 1 opakowanie 250 g imbir 1 szczypta sos sojowy 1 łyżka pieprz do smaku jajka na miękko 2 sztuki Wykonanie: Płatki owsiane
rabarbarowopicante-jalapeno.blogspot.com potraktowała placki i placuszki jako ćwiczenie na kreatywność i pole do popisu dla swoich umiejętności z zakresu fotografii kulinarnej. Efekt jest bardzo korzystny. Znajdziemy tu przepisy na placuszki warzywne np. szpinakowe, mączne (także z mniej oczywistych mąk np. z kasztanowej), z otrębami, ziarnami i orzechami. Z jajkiem sadzonym, placko-burgery, gdzie placek zastępuje bułkę, placko-kanapki, placko-hotdogi, sakiewki(...)poprzedniego dnia. Jeśli szukamy bardziej egzotycznych inspiracji, to możemy wypróbować przepis na japońskie dorayaki ze słodką pastą z fasoli, chaczapuri czy piadinę. Placuszki mogą być dodatkiem do curry, do sałatek, mogą być elementem deski serów. Mogą robić za mini pizze i być ogromnymi plackami po zbójnicku. Są też regionalne góralskie fuczki z kiszonej kapusty. Placki są przecież bardzo proste
Ugotowane pozamiataneBardzo długo myślałam, że bliny to placki ziemniaczane, bo tak się na nie mówiło w mojej okolicy. Dopiero z książek o Rosji, Ukrainy lub Białorusi dowiedziałam
Weekendy w domu i ogrodziesurówką. CUKINIA PO MEKSYKAŃSKU PRZEPIS TUTAJ Bardzo ciekawe danie. Jest pysznie, lekko pikantnie, kolorowo i efektownie. Polecam :)) KOLOROWA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ Mocno warzywna, obłędnie pyszna i pięknie kolorowa zapiekanka. KURCZAK Z CUKINIĄ W SOSIE SEROWYM PRZEPIS TUTAJ Bardzo szybki obiad ale również smaczny i bajecznie kolorowy. Pierś z kurczaka podsmażona z cukinią oraz(...)krucha i chrupiąca z zewnątrz, no i posiada ten wspaniały, niepowtarzalny smak. CUKINIA W CIEŚCIE PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczne krążki cukinii obtoczone i usmażone w cieście SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ Kolorowa sałatka na zimę z cukinią i papryką w roli głównej, w zalewie octowej. Smakuje tak samo rewelacyjnie jak wygląda. KETCHUP Z CUKINII PRZEPIS
Blog z ApetytemCukinię uwielbiam i ostatnio u mnie w kuchni ciągle jej pełno. Tylko co z nią robić? Była już parmigiana di zucchine, sałatka z grillowaną cukinią , domowe sushi Futomaki z cukinią , placki z cukinii z mozzarellą , gryczane brownie z cukinii , tarta cukiniowa , makaron w śmietanowym sosie z cukinią, tymiankowe placki cukiniowe , placki cukiniowe z parmezanem … czas na zupę krem! Przyrządzam(...)119kcal, B: 5,2g, T: 4,5g, W: 18g. Składniki na 4-5 porcji: – 700g cukinii – 500ml bulionu (lub 500ml wody + 1-2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 3-4 mniejsze ziemniaki – 1 mała cebula – 1 pęczek natki pietruszki lub garść liści bazylii – 40g serka śmietankowego (kanapkowego) – 10g masła – 1 ząbek czosnku
Be Fit Be Strongmożna mu odmówić koloru i rumieńców jak też wielu właściwości prozdrowotnych. Lubię go upiec na zapas ( przy pieczeniu innych dań) by potem w każdej chwili móc przygotować szybką sałatkę, albo położyć plaster na grzance z serem kozim, polanego emulsją balsamiczną. Ale przede wszystkim staram się go pożywać na surowo o wtedy zachowuje swoje wszystkie witaminy i składniki mineralne. Robię(...)użyć sokowirówki. Print Sok z buraka, ogórka i marchewki z dodatkiem imbiru i borówek Sok z buraka, ogórka i marchewki z dodatkiem imbiru i borówek z wyciskarki wolnoobrotowej, gęsty, warzywny, esencjonalny i lekko ostry w smaku. Prep Time 15 minutes Ingredients 2 buraki 3 marchewki 1 ogórek 1 kawałek imbiru 3 cm garść borówki amerykańskiej Instructions Marchewkę i buraka umyć
Cooking for EmilyBulion czy wywar warzywny to podstawa wielu zup, risotta (lub jego kaszowych odmian) i dań głównych (np. duszonego królika ). Podejrzewam, że każdy ma własny przepis na niego i dlatego nie ma dwóch bulionów smakujących tak samo. Każdy doprawia po swojemu. W moim nigdy nie może zabraknąć świeżego imbiru, lubczyku, liści laurowych i kozieradki, którą uwielbiam ze względu na zapach(...)zimą - łyżeczka suszonego) 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe płaska łyżeczka mielonej kozieradki sól pieprz Warzywa obrać i pokroić na duże kawałki (potem można je przeznaczyć na przygotowanie sałatki jarzynowej). Warzywa zalać wodą. Jeśli bulion ma być bardzo esencjonalny, wody powinno być tyle, by przykryła warzywa. Dorzucić też liście laurowe, lubczyk i kozieradkę (całe nasiona lub mieloną). Całość gotować
Weekendy w domu i ogrodzie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bardzo prosta i smaczna zupa na włoszczyźnie to idealna propozycja na szybki i ciepły posiłek dla całej rodziny. Jest to jedna z najbardziej
Przepiski.plprzez godzinę na małym ogniu. Przed podaniem przecedzić bulion. Bulion podawać z ugotowanymi według przepisu na opakowaniu uszkami i grzybami shitake z bulionu.Pozostałe warzywa można przerobić na pasztet warzywny. Makaron z kurkami Bez kurek nie ma jesieni. Klasyczny przepis na makaron z kurkami można podrasować dodając boczek i makaron gryczany soba. Składniki: makaron gryczany soba – 2 porcje(...)Podajemy od razu. Marynowana scorzonera Wężymord przypomina w smaku szparagi. Jest twardym korzeniem, który możemy marynować jak topinambur czy ogórki. Co zrobić z takim nietypowym warzywem? Jest pyszne w sałatce, do chrupania jako przystawka, a nawet jako nietypowy dodatek do sushi. Tak jak na tym zdjęciu, gdzie część hosomaków jest z ryba a część z marynowaną skorzonerą. Jedyne o czym
Ugotowane pozamiatanenajbardziej kolorowych pór roku. Fakt, wolę wiosnę i lato, ale również jesień ma swój urok i swoje bogactwo Jesienią zmienia się nasza dieta. Czasem nieświadomie rezygnujemy z lekkich sałatek na rzecz rozgrzewających i aromatycznych zup. Nic w tym dziwnego, trzeba się dostosować do niższych temperatur i sezonowości Co jeść jesienią? Na to pytanie zaraz sobie odpowiemy Co jeść jesienią? Dieta(...)zjedz jajka: jajecznicę lub omlet z dodatkiem żytniego chleba. Szukasz ciekawego i smacznego śniadania? Polecam Budyń proteinowy z karmelizowanymi owocami Stawiaj na zupy – to najlepszy sposób na rozgrzanie. Zupy warzywne i rosoły dostarczają energii oraz ciepła pozostającego w nas dłużej niż najgorętsza nawet herbata. W diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki
365 dni dookoła kuchnizapasy jesienią. Składniki: około 800 g karczku 1 cebula 3-4 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu sól, pieprz papryka słodka i ostra 1 szklanka bulionu warzywnego 400 ml domowego sosu pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego - opcjonalnie 2 listki laurowe 6 kulek ziela angielskiego oregano Wykonanie: umyte i osuszone mięso pokroić(...)około 1-1,5 do miękkości, pod przykryciem dolać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilkanaście minut do odparowania nadmiaru wody i zagęszczenia sosu podałam z białą kaszą gryczaną i sałatką z czerwonych buraczków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!