Imbir z Nigerii To przyprawa lubiąca gorący klimat, dlatego chętnie rośnie w afrykańskim klimacie Nigerii. Imbir ma bardzo charakterystyczny smak oraz zapach. Idealnie sprawdzi się do zup, sosów czy sałatek. Imbir posiada też dużo właściwości prozdrowotnych. Gałka muszkatołowa z Indonezji Przyprawa, która do Europy dotarła w okresie średniowiecza pochodzi z Indonezji gdzie do dziś jest uprawiana. Można ją wykorzystać(...)się do marynat, sosów czy zup. Cebula z USA Cebula to dobrze znane i chętnie wykorzystywane warzywo. W suszonej postaci może stanowić dodatek do wielu dań z mięsem jak warzywnych. To element wielu dań kuchni na całym świecie. Dojrzewająca w słonecznych rejonach Stanów znajduje idealne warunki do rozwoju. Oregano z Turcji To przyprawa chętnie wykorzystywana do sosów, makaronu czy pizzy
Health-Fit-Lifejest zmodyfikowanym przepisem na sałatkę, która w moim przepiśniku funkcjonuje pod nazwą "sałatka Ani". Pewnie wielu z Was w ten sposób nazywa dania zapożyczone od znajomych czy bliskich. Zarówno sałatka jak i curry są smaczne i bardzo w moim guście. Dużo bardziej niż te wersje z dodatkiem kminu czy garam masali. No i chyba, w przeciwieństwie do Maćka, ciężko byłoby(...)minut. Łodygi selera umyć i pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa i cebuli. W tym momencie dodałam ok. 1/2 szl. syropu z mandarynek. Można dolać wodę lub bulion warzywny. Dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec dodać śmietanę, posiekaną kolendrę i mandarynki odsączone z syropu. Doprawić ewentualnie solą i delikatnie wymieszać. Podawać z ryżem
zadanie-gotowanieNabraliśmy ostatnio ochoty na "chińszczyznę". To dania, które łączą w sobie wiele zalet - doskonały smak, prostotę przygotowania i aromatyczne przyprawy. Jedynym problemem może być dostępna w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataposzarpały się jego włókna. Potrzebujemy: pół opakowania makaronu świderki z Omega 3 od Makarony Polskie 1 udo indycze ze skórą 1 duża cebula 2 łyżki domowej vegety (susz warzywny, sól morska i kurkuma) woda do podlewania mięsa pieprz Rozgrzewamy patelnię i na nią kładziemy udo skórą do dołu, smażymy na wolnym ogniu, aż skóra uwolni swój tłuszcz. Następnie(...)buraczki: 2 marynowane buraczki pół cebuli 1 łyżka jogurtu greckiego szczypta pieprzu Dwa marynowane buraczki kroimy w kosteczkę, połowę cebuli również. Łączymy z jogurtem i doprawiamy pieprzem. Warto, aby sałatka miała chwilę, aby się "przegryźć" nawzajem wszystkimi smakami. Na talerz wykładamy makaron, na niego sos z mięsem, obok naszą sałatkę. :) Skomentuj
MamaOskarkaPachnąca zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem w wersji bezmięsnej, to idealny pomysł na obiad wegetariański. U nas znajdziesz wypróbowany przepis krok po kroku na botwinkę na wywarze warzywnym. To bez wątpienia doskonała propozycja na pyszną, zdrową i lekką wiosenną zupę z młodych buraczków i koperku. W naszym domu, to jedna z najbardziej wyczekiwanych zup z nowalijek. Bardzo duża(...)Botwinka, czy jak kto woli zupa z liści buraka to tylko jedna z wielu kulinarnych możliwości wykorzystania młodych liści buraków. Poza głównym składnikiem chłodnika litewskiego, doskonale nadaje się do sałatek oraz do świeżego twarożku. Można ją również wykorzystać jako składnik farszu do pierogów. Jeśli szukasz więc pomysłu na to: Co zrobić z botwiny? lub Jak ugotować botwinę? To dobrze trafiłaś
Kuchnia Na WypasieUwielbiam szparagi pod niemal każdą postacią – przyznam, że tylko raz jadłam sałatkę ze szparagami i octem winnym, która mi zupełnie nie podeszła. Zapiekanka, którą dziś Wam prezentuję, zajmuje szczególne miejsce w naszym domu. Najlepszą przygotowuje mój mąż i najczęściej jest to wstęp do romantycznego wieczoru we dwoje (chyba wiecie, że szparagi są znanym i cenionym afrodyzjakiem?). Można ją przyrządzić(...)zielonych szparagów ok. 40dkg szynki drobiowej (np. z piersi indyka) pokrojonej w dość duże, ale cienkie plasterki 3 białe cebule 50g masła 50g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 ml bulionu warzywnego (lub drobiowego) 100ml mleka 1,5% (bez laktozy) sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Szparagi dokładnie wypłukać i oberwać zdrewniałe końce. Końcówek nie wyrzucać, można je wykorzystać na przykład
DietologJeśli lubicie buraczki na ciepło jako dodatek do mięsnych dań, a jednocześnie dbacie o linię, to idealna propozycja dla Was. Buraczki w smaku niewiele różnią się
Mieszam w Garnkuoleju rzepakowego. Lubię w tym daniu to, że kiedy już wrzucę całość na patelnię, nie muszę już wiele robić, tylko od czasu do czasu zamieszać. Warzywa "robią" za sałatkę, nie trzeba już nic kombinować. Jeśli nie przepadasz za pietruszką zastąp ją większą ilością marchewki ;) Stopień trudności: średnie Porcja: ok. 2 pałki na osobę, w zależności od "żarłoczności" Składniki(...)piórka, czosnek w plasterki (uwaga! jeśli zdecydujesz się użyć całych udek z kurczaka marchewkę i pietruszkę pokrój w grubsze paski - w przeciwnym razie zanim mięso będzie gotowe, zrobi się warzywna papka). 3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, obsmaż mięso na dużym ogniu z każdej strony. Dodaj warzywa i czosnek, smaż przez 2 - 3 minuty cały czas mieszając. Wlej szklankę
Kraina Tysiąca Smakówzdrowa przekąska. Serdecznie polecam, bo robi się je błyskawicznie, a są naprawdę pyszne. Zachęcam także osoby, które zwykle nie przepadają za burakami, aby spróbowały tego dania Ja uwielbiam takie warzywne pyszności! A buraki warto mieć w swojej diecie, bo są bardzo zdrowe, łatwo dostępnie i tanie. Swoje właściwości lecznicze zawdzięczają przede wszystkim ogromnej ilości antocyjanów oraz flawonoidów, tj. barwników: betainie(...)stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 30 minut. WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI: 197kcal Białko: 4,1g Węglowodany: 23,8g Tłuszcz: 10,6g Błonnik pokarmowy: 7,1g Spróbuj także: sałatka z burakiem i jabłkiem, koktajl z buraczkiem, carpaccio z buraka. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się
Natka Pietruszkimówcie, że jeszcze nie próbowaliście wytrawnej owsianki! Jeśli nie to pora nadrabiać zaległości. Przekonaliście się do ciasta marchewkowego? Do ananasa w burgerze lub sałatce? Wytrawna grzybowa owsianka na pewno Was nie zawiedzie. Pewnie dla większości osób owsianka = słodkie śniadanie. Nie ma to jak łamać schematy. I to w tak pyszny sposób. Płatki owsiane gotowane na bulionie smakują obłędnie! Doskonały sposób(...)kcal) czas przygotowania to ok. 35 minut (w tym 30 minut gotowania, 5 minut smażenia) kosz to ok. 4 zł 10 gr Składniki: płatki owsiane 100 g bulion warzywny lub woda 670 ml masło 1 łyżka pieczarki brązowe 1 opakowanie 250 g imbir 1 szczypta sos sojowy 1 łyżka pieprz do smaku jajka na miękko 2 sztuki Wykonanie: Płatki owsiane
rabarbarowopicante-jalapeno.blogspot.com potraktowała placki i placuszki jako ćwiczenie na kreatywność i pole do popisu dla swoich umiejętności z zakresu fotografii kulinarnej. Efekt jest bardzo korzystny. Znajdziemy tu przepisy na placuszki warzywne np. szpinakowe, mączne (także z mniej oczywistych mąk np. z kasztanowej), z otrębami, ziarnami i orzechami. Z jajkiem sadzonym, placko-burgery, gdzie placek zastępuje bułkę, placko-kanapki, placko-hotdogi, sakiewki(...)poprzedniego dnia. Jeśli szukamy bardziej egzotycznych inspiracji, to możemy wypróbować przepis na japońskie dorayaki ze słodką pastą z fasoli, chaczapuri czy piadinę. Placuszki mogą być dodatkiem do curry, do sałatek, mogą być elementem deski serów. Mogą robić za mini pizze i być ogromnymi plackami po zbójnicku. Są też regionalne góralskie fuczki z kiszonej kapusty. Placki są przecież bardzo proste
Ugotowane pozamiataneBardzo długo myślałam, że bliny to placki ziemniaczane, bo tak się na nie mówiło w mojej okolicy. Dopiero z książek o Rosji, Ukrainy lub Białorusi dowiedziałam
Weekendy w domu i ogrodziesurówką. CUKINIA PO MEKSYKAŃSKU PRZEPIS TUTAJ Bardzo ciekawe danie. Jest pysznie, lekko pikantnie, kolorowo i efektownie. Polecam :)) KOLOROWA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ Mocno warzywna, obłędnie pyszna i pięknie kolorowa zapiekanka. KURCZAK Z CUKINIĄ W SOSIE SEROWYM PRZEPIS TUTAJ Bardzo szybki obiad ale również smaczny i bajecznie kolorowy. Pierś z kurczaka podsmażona z cukinią oraz(...)krucha i chrupiąca z zewnątrz, no i posiada ten wspaniały, niepowtarzalny smak. CUKINIA W CIEŚCIE PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczne krążki cukinii obtoczone i usmażone w cieście SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ Kolorowa sałatka na zimę z cukinią i papryką w roli głównej, w zalewie octowej. Smakuje tak samo rewelacyjnie jak wygląda. KETCHUP Z CUKINII PRZEPIS
Blog z ApetytemCukinię uwielbiam i ostatnio u mnie w kuchni ciągle jej pełno. Tylko co z nią robić? Była już parmigiana di zucchine, sałatka z grillowaną cukinią , domowe sushi Futomaki z cukinią , placki z cukinii z mozzarellą , gryczane brownie z cukinii , tarta cukiniowa , makaron w śmietanowym sosie z cukinią, tymiankowe placki cukiniowe , placki cukiniowe z parmezanem … czas na zupę krem! Przyrządzam(...)119kcal, B: 5,2g, T: 4,5g, W: 18g. Składniki na 4-5 porcji: – 700g cukinii – 500ml bulionu (lub 500ml wody + 1-2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 3-4 mniejsze ziemniaki – 1 mała cebula – 1 pęczek natki pietruszki lub garść liści bazylii – 40g serka śmietankowego (kanapkowego) – 10g masła – 1 ząbek czosnku
Be Fit Be Strongmożna mu odmówić koloru i rumieńców jak też wielu właściwości prozdrowotnych. Lubię go upiec na zapas ( przy pieczeniu innych dań) by potem w każdej chwili móc przygotować szybką sałatkę, albo położyć plaster na grzance z serem kozim, polanego emulsją balsamiczną. Ale przede wszystkim staram się go pożywać na surowo o wtedy zachowuje swoje wszystkie witaminy i składniki mineralne. Robię(...)użyć sokowirówki. Print Sok z buraka, ogórka i marchewki z dodatkiem imbiru i borówek Sok z buraka, ogórka i marchewki z dodatkiem imbiru i borówek z wyciskarki wolnoobrotowej, gęsty, warzywny, esencjonalny i lekko ostry w smaku. Prep Time 15 minutes Ingredients 2 buraki 3 marchewki 1 ogórek 1 kawałek imbiru 3 cm garść borówki amerykańskiej Instructions Marchewkę i buraka umyć
Cooking for EmilyBulion czy wywar warzywny to podstawa wielu zup, risotta (lub jego kaszowych odmian) i dań głównych (np. duszonego królika ). Podejrzewam, że każdy ma własny przepis na niego i dlatego nie ma dwóch bulionów smakujących tak samo. Każdy doprawia po swojemu. W moim nigdy nie może zabraknąć świeżego imbiru, lubczyku, liści laurowych i kozieradki, którą uwielbiam ze względu na zapach(...)zimą - łyżeczka suszonego) 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe płaska łyżeczka mielonej kozieradki sól pieprz Warzywa obrać i pokroić na duże kawałki (potem można je przeznaczyć na przygotowanie sałatki jarzynowej). Warzywa zalać wodą. Jeśli bulion ma być bardzo esencjonalny, wody powinno być tyle, by przykryła warzywa. Dorzucić też liście laurowe, lubczyk i kozieradkę (całe nasiona lub mieloną). Całość gotować
Weekendy w domu i ogrodzie