sałatka warzywna - 2731 przepisów (strona:134/183)

Zupa krem z cukinii z fetą i chorizo FIT 164

Cukinię uwielbiam i ostatnio u mnie w kuchni ciągle jej pełno. Tylko co z nią robić? Była już parmigiana di zucchine, sałatka z grillowaną cukinią , domowe sushi Futomaki z cukinią , placki z cukinii z mozzarellą , gryczane brownie z cukinii , tarta cukiniowa , makaron w śmietanowym sosie z cukinią, tymiankowe placki cukiniowe , placki cukiniowe z parmezanem … czas na zupę krem! Przyrządzam(...)119kcal, B: 5,2g, T: 4,5g, W: 18g. Składniki na 4-5 porcji: – 700g cukinii – 500ml bulionu (lub 500ml wody + 1-2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 3-4 mniejsze ziemniaki – 1 mała cebula – 1 pęczek natki pietruszki lub garść liści bazylii – 40g serka śmietankowego (kanapkowego) – 10g masła – 1 ząbek czosnku

Be Fit Be Strong
Buraki na zimę. Sok i smoothie z dodatkiem buraków 85

można mu odmówić koloru i rumieńców jak też wielu właściwości prozdrowotnych. Lubię go upiec na zapas ( przy pieczeniu innych dań) by potem w każdej chwili móc przygotować szybką sałatkę, albo położyć plaster na grzance z serem kozim, polanego emulsją balsamiczną. Ale przede wszystkim staram się go pożywać na surowo o wtedy zachowuje swoje wszystkie witaminy i składniki mineralne. Robię(...)użyć sokowirówki. Print Sok z buraka, ogórka i marchewki z dodatkiem imbiru i borówek Sok z buraka, ogórka i marchewki z dodatkiem imbiru i borówek z wyciskarki wolnoobrotowej, gęsty, warzywny, esencjonalny i lekko ostry w smaku. Prep Time 15 minutes Ingredients 2 buraki 3 marchewki 1 ogórek 1 kawałek imbiru 3 cm garść borówki amerykańskiej Instructions Marchewkę i buraka umyć

Cooking for Emily
Bulion warzywny 131

Bulion czy wywar warzywny to podstawa wielu zup, risotta  (lub jego kaszowych odmian) i dań głównych (np. duszonego królika ). Podejrzewam, że każdy ma własny przepis na niego i dlatego nie ma dwóch bulionów smakujących tak samo. Każdy doprawia po swojemu. W moim nigdy nie może zabraknąć świeżego imbiru, lubczyku, liści laurowych i kozieradki, którą uwielbiam ze względu na zapach(...)zimą - łyżeczka suszonego) 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe płaska łyżeczka mielonej kozieradki sól pieprz Warzywa obrać i pokroić na duże kawałki (potem można je przeznaczyć na przygotowanie sałatki jarzynowej). Warzywa zalać wodą. Jeśli bulion ma być bardzo esencjonalny, wody powinno być tyle, by przykryła warzywa. Dorzucić też liście laurowe, lubczyk i kozieradkę (całe nasiona lub mieloną). Całość gotować

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa na Włoszczyźnie 56

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bardzo prosta i smaczna zupa na włoszczyźnie to idealna propozycja na szybki i ciepły posiłek dla całej rodziny. Jest to jedna z najbardziej

Przepiski.pl
Przepisy na jesień 100

przez godzinę na małym ogniu. Przed podaniem przecedzić bulion. Bulion podawać z ugotowanymi według przepisu na opakowaniu uszkami i grzybami shitake z bulionu.Pozostałe warzywa można przerobić na pasztet warzywny. Makaron z kurkami Bez kurek nie ma jesieni. Klasyczny przepis na makaron z kurkami można podrasować dodając boczek i makaron gryczany soba. Składniki: makaron gryczany soba – 2 porcje(...)Podajemy od razu. Marynowana scorzonera Wężymord przypomina w smaku szparagi. Jest twardym korzeniem, który możemy marynować jak topinambur czy ogórki. Co zrobić z takim nietypowym warzywem? Jest pyszne w sałatce, do chrupania jako przystawka, a nawet jako nietypowy dodatek do sushi. Tak jak na tym zdjęciu, gdzie część hosomaków jest z ryba a część z marynowaną skorzonerą. Jedyne o czym

Ugotowane pozamiatane
Co jeść jesienią? 125

najbardziej kolorowych pór roku. Fakt, wolę wiosnę i lato, ale również jesień ma swój urok i swoje bogactwo Jesienią zmienia się nasza dieta. Czasem nieświadomie rezygnujemy z lekkich sałatek na rzecz rozgrzewających i aromatycznych zup. Nic w tym dziwnego, trzeba się dostosować do niższych temperatur i sezonowości Co jeść jesienią? Na to pytanie zaraz sobie odpowiemy Co jeść jesienią? Dieta(...)zjedz jajka: jajecznicę lub omlet z dodatkiem żytniego chleba. Szukasz ciekawego i smacznego śniadania? Polecam Budyń proteinowy z karmelizowanymi owocami Stawiaj na zupy – to najlepszy sposób na rozgrzanie. Zupy warzywne i rosoły dostarczają energii oraz ciepła pozostającego w nas dłużej niż najgorętsza nawet herbata. W diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki

365 dni dookoła kuchni
Pikantny gulasz pomidorowy z karczku 154

zapasy jesienią. Składniki: około 800 g karczku 1 cebula 3-4 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu sól, pieprz papryka słodka i ostra 1 szklanka bulionu warzywnego 400 ml domowego  sosu pomidorowego  lub puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego - opcjonalnie 2 listki laurowe 6 kulek ziela angielskiego oregano Wykonanie: umyte i osuszone mięso pokroić(...)około 1-1,5 do miękkości, pod przykryciem dolać przecier pomidorowy i gotować jeszcze kilkanaście minut do odparowania nadmiaru wody i zagęszczenia sosu podałam z białą kaszą gryczaną i sałatką  z czerwonych buraczków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z białej kapusty (wegańska, keto, low carb) 137

białej kapusty Składniki 5 łyżek oleju (50 g) duża cebula (150 g) główka białej kapusty (1,5 kg po obraniu) 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej 6 szklanek wywaru warzywnego (1,5 litra) puszka pomidorów (400 g) 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego (90 g) łyżeczka papryki ostrej opcjonalnie kilka kropel maggi lub sosu sojowego łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli pół szklanki śmietanki sojowej(...)zewnętrzne liście i siekamy na mniejsze kawałki. Kapustę dodajemy do zeszklonej cebuli , dosypujemy paprykę wędzoną i całość przesmażamy 15-20 minut , dopóki kapusta lekko nie zmięknie. Następnie dodajemy wywar warzywny , puszkę pomidorów , koncentrat pomidorowy oraz paprykę ostrą . Całość doprowadzamy do zagotowania, później gotujemy na małej mocy palnika przez 25-30 minut . Ugotowaną zupę opcjonalnie doprawiamy maggi lub sosem sojowym , papryczką

WegePrzepis
Tortilla z tofu wędzonym, miksem sałat i pomidorkami 115

Doskonały posiłek na letnie dni przy gronie najbliższych. Bardzo lekkie, wegańskie i kolorowe dane z mnóstwem witamin. Składniki: 1 kostka (180g) tofu wędzonego 1 placek tortilla

Truskawkowa Fiesta
Kiszony kalafior 131

Bardzo mnie cieszy to, że znowu zapanowała moda na kiszonki.  Są one bardzo zdrowe ponieważ są nieocenionym źródłem wielu witamin i minerałów. Poza tym zawierają

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z grillowanym antrykotem wołowym w sosie jogurtowym 144

Danie idealne na lekką kolację. Antrykot najlepiej wybrać, dojrzewający ( w opakowaniu ) wówczas macie większe prawdopodobieństwo, że po grillowaniu będzie on miękki i soczysty. Warto też pamiętać

Smaki Ewy
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 135

Bazylia , ma  słodko -pikantny smak z lekką korzenną nutą. Dodaje się ją głównie do potraw pomidorowych, z bakłażanem, szpinakiem oraz drobiowych. Świeże liście idealnie komponują się  w sałatkach, pastach kanapkowych oraz pesto. Najlepiej dodawać pod koniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy smak, a suszona w ogóle nie będzie wyczuwalna(...)braku apetytu.  Goździki również należą do grupy przypraw korzennych, mają bardzo intensywny i palący smak. Posiada różnorodne zastosowania w kuchni, idealnie nadaje się do deserów, potraw egzotycznych, zup warzywnych, kompotów a także marynat do wieprzowiny i dziczyzny. W postaci zmielonej jest  składnikiem  przyprawy piernikowej.                 Goździki są pomocne przy

Życie na widelcu
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 104

Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad? Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a

Cztery Fajery
Kiszone pomidory 158

Spożywanie kiszonek jest bardzo zdrowe, bo to naturalne probiotyki, a lista warzyw nadających się do kiszenia stale się powiększa. I bardzo dobrze, bo trzeba wiedzieć, że

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wegański bigos (dieta dr. Dąbrowskiej) 195

 Bigos to tradycyjne polskie danie uwielbiane chyba przez wszystkich Polaków. Niestety jest potrawą bardzo kaloryczną i ciężkostrawną. A co zrobić, żeby mogli go jeść, także

Kulinarne przygody Gatity