sałatka warzywna - 2731 przepisów (strona:137/183)

Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki 182

również symbolem, którego w tym apetycznym czasie nie może zabraknąć. Pasztet nie musi być jednak jedynie mięsny. Mam dla Was dzisiaj niesamowicie aromatyczną i rozpływającą się w ustach warzywną wersję pasztetu. Wa rolach głównych - czerwona soczewica i marchewka = duet zasługujący na Oscara. Spróbujcie koniecznie :) Składniki (forma 28 x 14 cm): 2 szklanki czerwonej soczewicy (przed ugotowaniem) cebula   4 marchewki(...)Całość wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35-40 minut. Pasztet jest tak pyszny, że smakuje podany z sałatką lub rozsmarowany na chlebie ze szczypiorkiem lub kolendrą. Smacznego :)    „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”          alt="Przy świątecznym stole

ChilliJemy
Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 95

Domowe kopytka to proste danie, zaledwie z trzech składników. Robi się je bardzo szybko, a smak przywodzi na myśl dzieciństwo. Kopytka nazywane są czasem wschodnioeuropejskimi gnocchi

smakowitehistorie.com
Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 65

Domowe kopytka to proste danie, zaledwie z trzech składników. Robi się je bardzo szybko, a smak przywodzi na myśl dzieciństwo. Kopytka nazywane są czasem wschodnioeuropejskimi gnocchi

smakowitehistorie.com
Zupa krem z białych szparagów 111

Kremowa zupa szparagowa Delikatna i aromatyczna zupa krem z białych szparagów. Coś pysznego!     Składniki: 1 pęczek białych szparagów 2 niewielkie ziemniaki 3 szklanki bulionu warzywnego 1 żółtko 2 łyżki śmietanki 30% lub 36% Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier Koperek do dekoracji   *** Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki, myjemy i kroimy w ok 2- centymetrowe kawałki *** *** Szparagi przekładamy(...)oraz przyozdabiamy ją koperkiem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ

Blog z Apetytem
bób podsmażany po prowansalsku... 160

Składniki: 1/2 kg bób, 1 łyżeczka sól morska prowansalska Royal Brand, 2 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka masło, 1 łyżka koperek siekany bób opłukać i zalać

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety z batatów z cytrynowym ryżem i sałatką 178

Czasem, a właściwie ostatnimi czasy coraz częściej,  próbuje oszukać mięsożerne dzieci, i podaje im do złudzenia podobne do klasycznych kotlecików,  warzywne ich odmiany.  Z powodzeniem udało mi się przekabacić je na kotlety z kalafiora,  kaszy jaglanej,  marchewki,  czy batatów i utrwalić w ich głowach że smakują całkiem dobrze i udają mięso znacznie lepiej niż(...)cytrynowy     150 g ryżu, najlepiej jaśminowy 1/2 szklanki groszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek Sałatka   1 ogórek 250 g pomidorków koktajlowych  1/2 szklanki czarnych oliwek 50 g fety 1 łyżeczka oregano najlepiej świeże 2 łyżki posiekanego koperku 2 oleju rzepakowego lub słonecznikowego tłoczonego

Słodki Kompromis
Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem i pomidorami 91

listki laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka cukru lub miodu sól i pieprz pęczek koperku 1,5 litra wody lub bulionu (mięsnego, warzywnego)   W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę i boczek pokrojone w kostkę – podsmaż tak, by cebula była zeszklona. W tym czasie kapustę przekrój, wytnij głąb i posiekaj w cienkie paski(...)pomidorowego. Do podania: pieczywo, kleks gęstej śmietany.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smaczne przekąski… Jajka w sosie czosnkowym Domowe nuggetsy Paluszki serowe z ciasta francuskiego Przekąska z jajkiem Sałatka brokułowa z fetą i fasolą

Kulinarny S.O.S.
Bulion warzywny. 168

było odpowiednio doprawić zupę.       Jeśli macie ochotę na bulion drobiowo-warzywny wystarczy do podanych proporcji dodać niedużą pierś z kurczaka.  Składniki na bulion warzywny: łyżeczka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1,2 litra wody 1 pietruszka 1 średni seler lub pół dużego 4 marchewki 1 por (biała część) 1 gałązka lubczyku 4-5 gałązek selera(...)maximum). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Gotowe!      Jeśli potrzebujemy czysty wywar to bulion należy przecedzić przez gęste sito. Warzywa można zużyć do zrobienia sałatki jarzynowej, lub pokroić w duże kawałki, podsmażyć na maśle, doprawić solą, cukrem, ziołami i podać jako dodatek do drugiego dania

Rozpustne gotowanie
Wegańskie babeczki śniadaniowe – mini frittaty. 61

kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik. Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się(...)wsypujemy mąkę z ciecierzycy dodajemy sól, pieprz i proszek do pieczenia wlewamy wodę i za pomocą miksera łączymy składniki. Foremkę do muffinek spryskujemy olejem. Do każdej kieszonki wkładamy miks warzywny i zalewamy je ciastem z ciecierzycy. Delikatnie łyżeczka mieszamy zawartość by ciasto dokładnie rozlało się między warzywami. Piekarnik nastawiamy na 190°C i pieczemy muffinki przez 30 – 35 minut

Zdrowy Styl Joanny
Pulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym 401

się jedną z moich receptur na szybki i zdrowy posiłek w tygodniu. Klopsiki z indyka są dietetyczne, smaczne, proste w przygotowaniu. Możemy serwować je w różnych formach, sosach, zupach, sałatkach, z ziemniakami, ryżem, spaghetti. Ponadto mięso z indyka jest najzdrowszym z mięs cenionym przez dietetyków poprzez wysoką wartość odżywczą i stosunkowo niską kaloryczność. Pierś indyka jest najchudszym mięsem, źródłem niacyny(...)łyżki siemię lniane 2 szt jajko 2 szt cebula 2 szt marchewka 2 szt koperek pęczek 200 ml śmietana 30% 2 łyżki mąka pszenna 1,5 litr bulion warzywny lub drobiowy 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprz ziołowy pieprz czarny mielony Sposób przygotowania Mięso mielimy na drobnym oczku, dodajemy płatki jaglane, siemię lniane, posiekany pęczek koperku, cebule starte

lysygotuje.pl
Som tam - sałatka z zielonej papai 203

Czasami można znaleźć w sklepie zieloną papaję, czasami to znakomicie :). W Azji zielona papaja jest uważana za warzywo, przygotowuje się z niej znakomitą Som tam - ostrą   sałatkę, bardzo popularna w  Tajlandii, gdzie w zależności od regionu ma wiele wariantów. Może być podawana z zieloną fasolą wężową, białą kapustą, suszonymi krewetkami, solonym krabem, grillowanymi owocami morza, tamaryndowcem(...)Fasola wężowa (znana też jako fasolnik chiński) Cukier palmowy Owoce tamaryndowca Sprzedawca/czyni Som tam na nocnym targu w Chiand Mai Som tam z solonym krabem i suszonymi krewetkami Targ warzywny Bangkok

SzczyptaSmaQ
Orzotto – kasza pęczak inaczej 70

kraju nosi nazwę, pęczotta. Kasza pęczak jest bazą naszego dania, a jednocześnie jest moją ulubioną kaszą, uwielbiam te małe jędrne perełki w każdej postaci. Dodaję ją do zup, kotletów , sałatek i dań głównych. Kasza pęczak produkowana jest z jęczmienia i jest to źródło niacyny (witaminy PP), która zapobiega anemii . W małym ziarenku znajdziemy również spore ilości witaminy z grupy(...)Prep Time 5 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 35 minutes Servings 5 Author Anna Ingredients 200 g kaszy pęczak 1 średnia cebula 1/2 l rosołu lub wywaru warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 szklanki świeżych lub mrożonych prawdziwków lub innych grzybów leśnych sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 8 łyżek tartego parmezanu

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa krem z cieciorki z chrzanem i szałwią 209

Witajcie!, majestatyczna szarość za oknem, okrągłe zero za oknem podkręcane podmuchami wiatru a w domu... cieplutko!. Przynajmniej mam taką nadzieję ale żeby było już naprawdę ciepło

Kuchnia PROzdrowotna
Klopsiki duszone w młodej kapuście 116

mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula 2 marchewki 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz pęczek koperku 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia   *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy(...)OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Klopsiki duszone w młodej kapuście pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Łosoś w Sosie Koperkowym 198

łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Sos Koperkowy: 3 łyżki drobno posiekanego koperku duży ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego* 100 ml śmietany 18% Łosoś w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni(...)zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Usmażonego łososia polewamy sosem koperkowym. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi sałatkami. *jeżeli dysponujemy jedynie kostką bulionową - przygotowujemy ją w proporcji: połowa kostki na szklankę wrzątku.     Moje posty

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania